Reportáž MAAE z listopadové inspekce na Dukovanech

V listopadu 2012 proběhla na Jaderné elektrárně Dukovany kontrola jaderných materiálů za účasti inspektorů z Oddělení pro kontrolu nešíření jaderných zbraní SÚJB a mezinárodních inspektorů MAAE a EK.

Ze strany MAAE se této kontroly zúčastnili též pracovníci divize „Public Information“ za účelem pořízení filmového a fotografického záznamu pro publikační účely. Konsolidovaný materiál si můžete prohlédnout na stránkách MAAE ve formě krátké fotoeseje nebo videoklipu.

Kontrola samotná byla zaměřena na ověření způsobu nakládání a souladu evidenčních dokladů s požadavky zákona č. 18/1997 Sb. a vyhlášky č. 213/2010 Sb. a na plnění podmínek povolení SÚJB k nakládání s jadernými materiály. V rámci této kontroly byla provedena verifikace jaderných materiálů po zavezení 1. bloku a před zavezením jaderného paliva do 4. bloku EDU.

Během kontroly nebyly ze strany SÚJB, MAAE ani EK shledány žádné nesrovnalosti v informacích poskytnutých vedoucím evidence jaderných materiálů EDU. Cíle kontroly tak byly splněny v plném rozsahu.