Na Dukovanech proběhne velké havarijní cvičení „ZÓNA 2013“

Ve dnech 26. – 28. března 2013 proběhne havarijní cvičení, které na scénáři simulované havárie v Jaderné elektrárně Dukovany prověří havarijní připravenost a schopnost krizového řízení ústředních orgánů státní správy, správních úřadů Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému (IZS) a dalších relevantních subjektů vstupujících do řešení havarijní situace na našich jaderných elektrárnách.

Jeho přípravou a vlastním provedením byl pověřen ministr vnitra spolu s předsedkyní SÚJB a tehdejším místopředsedou vlády a ministrem obrany. Kromě těchto tří resortů se všech souvisejících aktivit účastní i další členové speciálně ustavené řídící skupiny, kteří cvičení následně i vyhodnotí - ČEZ a.s. (Jaderná elektrárna Dukovany), Krajský úřad Kraje Vysočina, Krajský úřad Jihomoravského kraje, Hasičský záchranný sbor (HZS) Kraje Vysočina a HZS Jihomoravského kraje, odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra, Policejní prezidium ČR, Generální ředitelství cel a Úřad vlády ČR. Gesčně realizaci cvičení zajišťuje Ministerstvo vnitra – Generální Ředitelství HZS ČR.
 
„ZÓNA 2013“ je již třetím velkým cvičením po předcházející „ZÓNĚ 2008“ na Jaderné elektrárně Dukovany a „ZÓNĚ 2010“ na Jaderné elektrárně Temelín.
 
Letošní cvičení bude zahájeno po vzniku simulované mimořádné události 2. stupně v Jaderné elektrárně Dukovany, která bude dotčeným orgánům nahlášena v souladu s vnitřním havarijním plánem jaderných elektráren. Následně budou svolány a aktivovány krizové štáby a zahájena činnost a vzájemná komunikace mezi relevantními orgány krizového řízení na všech úrovních. Později dojde k překlasifikování na mimořádnou událost 3. stupně, tedy radiační  havárii. Oznámení opět proběhne podle vnitřního havarijního plánu jaderných elektráren, následně bude obyvatelstvo v zóně havarijního plánování varováno sirénami (nepůjde ovšem o skutečný varovný signál, ale pouze zkušební tón). V této fázi se sejdou krizové štáby krajů a hejtmanům navrhnou opatření pro řešení nastalé situace. Následně zasedne i Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra. Na základě doporučení vydaných SÚJB krizové štáby krajů a obcí s rozšířenou působností otestují přijímání neodkladných opatření k ochraně obyvatelstva. Pro dekontaminaci osob a civilních vozidel stejně jako zasahujících složek IZS a jejich techniky budou z prostředků HZS ČR a Armády ČR vybudována tři stanoviště. Bude procvičena i činnost přijímacích středisek pro evakuované osoby a v průběhu celého cvičení bude prověřována komunikace s veřejností prostřednictvím sdělovacích prostředků. V průběhu cvičení bude rovněž procvičeno monitorování radiační situace složkami Celostátní radiační monitorovací sítě.
 
Během cvičení se plánuje i simulovaný zásah složek IZS u dopravní nehody v zóně havarijního plánování v době úniku radioaktivních látek.


O reálném průběhu cvičení Vás budeme stejně jako v roce 2010 informovat v on-line reportáži, kterou budete moci sledovat na našich webových stránkách i na facebooku.