Výcvikový kurz pro instruktory v pomoci a ochraně proti chemickým látkám

SÚJB ve spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a OPCW uspořádal výcvikový kurz v pomoci a ochraně proti chemickým látkám určený instruktorům z řad záchranných složek členských států OPCW. Kurzu uspořádaného 20. - 27. května 2015 v Lázních Bohdaneč se zúčastnilo 16 frekventantů ze 16* členských zemí OPCW.

Kurz zaměřený na přípravu instruktorů zahrnoval teoretickou část i praktický nácvik plánování, přípravy, provedení a vyhodnocení záchranných operací v zamořených prostorech, odpovídající reakci a protiopatření v přípravě havárií nebo podezření na použití chemických zbraní nebo toxických chemických látek včetně ochranných opatření. Součástí praktického výcviku byl nácvik použití odpovídajících ochranných prostředků, detekce a odběr vzorků, následná dekontaminace, zdravotní aspekty, řízení a vyhodnocení zásahu. 

*Alžírsko, Ázerbájdžán, Jordánsko, Kongo (Brazzaville), Kostarika, Malajsie, Pákistán, Panama, Paraguay, Portugalsko, Rumunsko, Súdán, Turecko, Uganda, Ukrajina, Velká Británie

Obrázek 1: Společná fotografie účastníků kurzu

Obrázek 2: Nácvik odběru vzorků v zamořeném území