Veřejná konzultace k článkům 41 až 44 Smlouvy o Euratomu

termín: od 3. listopadu 2015 do 26. ledna 2016

Legislativní plán Evropské komise na rok 2015 obsahoval záměr Komise předložit ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku návrh nařízení Rady aktualizující informační požadavky podle čl. 41 Smlouvy o Euratomu. Zamýšlený časový harmonogram Komise naplnit nestihne, učinila však jeden z prvních kroků k jeho realizaci -  3. listopadu 2015 vypsala veřejnou konzultaci, jejímž cílem je shromáždění názorů všech zúčastněných stran na nutnost revize stávajících požadavků na informace podle článků 41 až 44 Smlouvy o Euratomu.

Článek 41 Smlouvy o Euratomu stanoví, že osoby a podniky působící v průmyslových odvětvích uvedených v Příloze II Smlouvy o Euratomu (např. těžba uranových rud, výroba jaderných palivových článků, výroba obohaceného uranu, jaderné reaktory) jsou povinny sdělit Komisi investiční záměry pro nová zařízení, jakož i pro náhrady a přeměny stávajících zařízení. Projekty, které musí být Komisi oznámeny, jsou dále specifikovány v nařízení Rady (Euratom) 2587/1999. Uvedené nařízení stanoví, že oznámení je povinné, pokud náklady na projekt překročí určité mezní hodnoty, které závisí na druhu průmyslového odvětví a na tom, zda se projekt týká nového zařízení nebo náhrady a přeměny stávajícího zařízení. Další legislativní akt - nařízení Komise (ES) č. 1209/2000 – vymezuje informace (včetně vzorového formuláře), které musí být oznámeny pro každý druh investičního záměru.

Komise doposud posoudila téměř 300 projektů notifikovaných podle článku 41 Smlouvy o Euratomu.  V průvodním sdělení k vypsané veřejné konzultaci shrnuje své dosavadní zkušenosti z této oblasti a uvádí, že neucelenost, nejasnost a nepřesnost současných požadavků vede často k tomu, že je kvalita poskytnutých informací značně různorodá, že jsou oznámené informace často neúplné nebo nedostatečně podrobné. Vyzývá proto všechny zainteresované subjekty, aby vyplnili on-line dotazník a pomohli učinit rozhodnutí o dalších krocích, které by současnou situaci a práci Komise zlepšily a zefektivnily.