V Praze se konalo 23. rakousko-české výroční bilaterální zasedání

Ve dnech 9. a 10. října 2014 proběhlo v Praze pod vedením náměstka pro řízení a technickou podporu SÚJB Ing. Petra Krse již 23. rakousko-české bilaterální zasedání. Jednalo se o pravidelné výroční zasedání organizované na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Rakouské republiky o úpravě otázek společného zájmu týkajících se jaderné bezpečnosti a ochrany před zářením.

Jednání se zúčastnila 18členná rakouská delegace pod vedením pana Georga Oberreitera z rakouského Ministerstva zahraničních věcí. Českou stranu zastupovalo ze SÚJB a dalších ministerstev a institucí 15 odborníků.

V průběhu zasedání obě strany prezentovaly nejnovější informace o situaci týkající se jaderné bezpečnosti a ochrany před zářením s důrazem (1) na aktuální vývoj v oblasti legislativy; (2) na situaci v oblasti monitorování radiační situace na vlastním území; (3) na oblast připravenosti pro případ mimořádné situace a (4) na oblast nakládání a jadernými odpady. Zástupce ČEZ přednesl komplexní informaci ohledně statutu jaderných elektráren v Temelíně a v Dukovanech, včetně stavu realizace opatření vyplývajících ze stress testů provedených 2012-2013.

Čilá diskuse se rozvinula ke všem projednávaným tématům a celé zasedání probíhalo v otevřené atmosféře přátelské a tvořivé spolupráce.