V Drážďanech se konalo 18. německo-české bilaterální zasedání

Ve dnech 21. a 22. října 2014 proběhlo v Drážďanech 18. německo-české bilaterální jednání, kterého se zúčastnila česká delegace pod vedením náměstka pro řízení a technickou podporu SÚJB Ing. Petra Krse. Jednalo se o pravidelné výroční zasedání organizované na základě Dohody mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost České republiky a Spolkovým ministerstvem pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost Spolkové republiky Německo o výměně informací.

Českou stranu zastupovalo ze SÚJB a dalších ministerstev a institucí 11 odborníků. Za německou stranu se pod vedení pana Axela Vorwerka z německého Spolkového ministerstva pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost jednání zúčastnila 11členná delegace.

V průběhu zasedání obě strany prezentovaly nejnovější informace o situaci týkající se jaderné bezpečnosti a ochrany před zářením s důrazem (1) na aktuální vývoj v oblasti legislativy; (2) na zkušenosti z provozování jaderných elektráren a na informace o vybraných provozních událostech, ke kterým došlo za období od posledního jednání; (3) na oblast nakládání s jadernými odpady a na proces výběru a přípravy nového jaderného úložiště.

Zástupce SÚRAO přednesl komplexní informaci o kapacitě a možnostech současných úložišť jaderného odpadu a o situaci a průběhu výběru a přípravy nového prostoru. V rámci výměny informací zástupci ČEZ a EON prezentovali informace o provozních událostech, k nimž došlo za období od září 2013.

Pracovní charakter jednání se projevil i v živé diskusi ke všem projednávaným tématům.