SÚJB: Nový atomový zákon neovlivní svobodu vědeckého zkoumání

Při projednávání návrhu nového atomového zákona v Poslanecké sněmovně někteří poslanci vyslovili pochybnosti, zda zákon v praxi neomezí vědecký výzkum v České republice. Takovou obavu považuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost za bezpředmětnou.

Nový zákon zavádí řadu nových povinností, zejména v souladu s mezinárodními závazky České republiky, které se však nedotýkají vědy, výzkumu a vývoje. V oblastech, kterými je věda regulována, nový zákon vychází ze současné právní úpravy a pouze ji zpřesňuje či jinak formuluje. Novou regulaci vědeckého zkoumání zákon nezavádí.

Regulace vědeckého zkoumání v atomovém právu již existuje, neboť i při vědeckém výzkumu je nutné zajistit ochranu před účinky jaderné energie a ionizujícího záření, a to nejen vědců samotných, ale zejména obyvatel a životního prostředí. Zkušenosti úřadu však ukazují, že tato regulace v praxi nepřináší vědeckým institucím žádnou nadbytečnou zátěž a nijak vědu a výzkum neztěžuje.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost při své práci úzce spolupracuje s řadou vědeckých institucí, včetně Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a České geologické služby. Při přípravě návrhu nového atomového zákona odborníci úřadu využívali odborné podklady od vědeckých pracovníků mnoha vědeckých a akademických institucí, neboť při zpracování takto složité materie je účast vědecké obce nepostradatelná.

Práce na návrhu zákona zahrnovala i řadu společných jednání, která se pozitivně promítla do konečné podoby textu. Kompletní návrh zákona byl následně dvakrát odeslán do meziresortního připomínkového řízení, v jehož rámci úřad dobrovolně oslovil s žádostí o připomínky též nejvýznamnější vědecké instituce v oblasti své působnosti, včetně Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. SÚJB uvítal připomínky těchto institucí a při přípravě výsledného návrhu zákona je zohlednil.

Obavy zákonodárců se podle jejich projevů v Poslanecké sněmovně opírají o společné vyjádření některých vědeckých institucí, které nastiňuje výše zmíněné problémy s omezením svobody zkoumání a naznačuje nedostatečné zapojení do procesu přípravy zákona. Státní úřad pro jadernou bezpečnost považuje vzhledem k výše uvedenému toto vyjádření za politováníhodné nedorozumění.

Úřad je otevřený diskuzi nad jakýmikoliv domněle vznikajícími překážkami a těší se na další spolupráci s vědeckým světem, kterou v takto odborně složité oblasti považuje za nezbytné východisko pro výkon správné státní správy.