Rakousko-české bilaterální jednání

Ve dnech 9. a 10. listopadu 2015 proběhlo ve Vídni 24. pravidelné bilaterální jednání organizované na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Rakouské republiky o úpravě otázek společného zájmu týkajících se jaderné bezpečnosti a ochrany před zářením.

Jednání, které řídila ředitelka oddělení III.6c – Energy Astrid Harz z rakouského Ministerstva zahraničních věcí, se za rakouskou stranu zúčastnilo 21 zástupců ministerstev, jednotlivých spolkových zemí, Vídeňské university a rakouského velvyslanectví v Praze. V české delegaci, vedené ředitelem sekce pro řízení a technickou podporu SÚJB Petrem Krsem, byli mimo pracovníků SÚJB zástupci ministerstev (MŽP, MPO, MZV), Úřadu vlády ČR, provozovatele českých jaderných elektráren (ČEZ) a dalších institucí (SÚRAO).

V průběhu zasedání byly prezentovány informace o aktuálním vývoji v oblasti: (1) legislativy a s tím spojené administrativy; (2) monitoringu radiační situace na vlastním území; (3) havarijní připravenosti; (4) nakládání s jadernými odpady. Zástupci ČEZ přednesli komplexní informaci ohledně provozního statusu jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech, včetně stavu realizace LTO a plnění požadavků SÚJB k prodloužení provozu jaderné elektrárny v Dukovanech po roce 2015. Druhý den pokračovalo jednání v prostorách Fakulty fyziky vídeňské Technické univerzity a bylo spojeno s prohlídkou výzkumného reaktoru TRIGA Mark II.

Rozsáhlá diskuse následovala zejména k problematice požadavků spojených s prodloužením provozu jaderné elektrárny Dukovany a k  otázkám týkajícím se výběru vhodných oblastí pro výstavbu hlubinných uložišť na území ČR. Čeští specialisté vyčerpávajícím způsobem zodpověděli všechny dotazy rakouské strany.