Pamětní medaile pro SÚJB

V květnu letošního roku dostal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který představuje v ČR Národní úřad pro kontrolu zákazu chemických zbraní, od Organizace pro kontrolu zákazu chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu, kopii pamětní zlaté medaile vydané u příležitosti udělení Nobelovy ceny za mír této organizaci v roce 2013. Medaile je mimo jiné oceněním všech dosavadních aktivit ČR na poli zákazu chemických zbraní.

Nobelova cena míru byla OPCW udělena na základě rozhodnutí norského organizačního výboru jako uznání jejího vytrvalého úsilí o dohled nad jednou ze složek zbraní hromadného ničení - chemickými zbraněmi - a ocenění dlouhodobých zásluh této organizace o jejich likvidaci (pro připomenutí viz též náš loňský článek).

Nedílnou součástí tohoto uznání je i výše uvedená pamětní medaile a peněžitá částka, která odpovídá hodnotě přibližně 900.000 EUR. Finanční částka bude využita v rámci každoroční ceny „OPCW-Hague Award“. Tato cena je udělována po dohodě Smluvních států Úmluvy o zákazu chemických zbraní, OPCW a další partnerské organizace, Městské rady města Haag, za účelem vyzdvižení jednotlivců a neziskových nevládních organizací, které učinily rozhodný příspěvek k dosažení světa bez chemických zbraní.

 

Pamětní medaile OPCW

Pamětní medaile OPCW