Informace k jaderné zkoušce KLDR ze dne 9. září 2016

Dne 9. září 2016 ve 02:30 hodin středoevropského letního času byl na řadě stanic Mezinárodního monitorovacího systému (IMS) Přípravné komise pro Organizaci smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (PC CTBTO) detekován seismický signál, jehož epicentrum se nacházelo v oblasti, ve které provedla v letech 2006, 2009, 2013 a naposledy počátkem tohoto roku Korejská lidově demokratická republika (KLDR) zkoušky jaderných výbušných zařízení (jaderných zbraní).

Podle předběžné analýzy ukazuje charakteristika zachyceného seismického signálu na možnost, že by se mohlo jednat o další, v pořadí již pátou, severokorejskou zkoušku jaderné zbraně. Na základě velikosti zachyceného seizmického signálu lze usoudit, že se jedná o zatím nejsilnější explozi z těch, které KLDR doposud uskutečnila.

Tuto hypotézu dále posiluje analýza zpracovaná Národním datovým centrem v Brně, které spravuje českou seismologickou stanici VRAC (AS26), která je součástí IMS PC CTBTO. Dle této analýzy dosáhlo magnitudo dnešní severokorejské jaderné zkoušky hodnoty 5.3. Pro srovnání magnitudo jaderné zkoušky počátkem tohoto roku činilo 4.9, v roce 2013 dosáhlo hodnoty 5.1 a v roce 2009 činila jeho hodnota 4.8.

 

Záznam exploze na několika stanicích Ústavu fyziky Země. Zdroj: ÚFZ, PřF MU Brno



Porovnání všech dosavadních severokorejských jaderných testů na záznamech seismické stanice VRAC (Vranov u Brna), provozované Ústavem fyziky Země Brno. Zdroj: ÚFZ, PřF MU Brno