Dvoustranné česko-slovenské jednání ve dnech 4. – 5. 2 .2015 v Hnanicích

Pravidelné bilaterální jednání mezi dozornými orgány ČR a SR organizované na základě Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o spolupráci v oblasti státního dozoru nad bezpečností jaderných zařízení a státního dozoru nad jadernými materiály se uskutečnilo ve dnech 4. až 5. února 2015 v Hnanicích na jižní Moravě.

Českou delegaci vedla předsedkyně SÚJB D. Drábová, slovenskou pak předsedkyně ÚJD M. Žiaková. V průběhu jednání obě strany prezentovaly nejnovější informace o aktuálním legislativním vývoji v dané oblasti ve svých zemích, detailně projednaly otázky provozu jaderných elektráren na slovenském a českém území i informace o provozních událostech za uplynulé období, zabývaly se podrobně problematikou licencování JE v SR a ČR, přičemž zhodnotily dosud provedené činnosti a představily plán na léta 2015 – 2017, a seznámily se se stavem plnění akcí z Národního akčního plánu.

Velmi obsáhlá, otevřená a užitečná diskuse se týkala situace v mezinárodních organizacích a grémiích (MAAE, NEA, WENRA, CTBTO), při níž byla zdůrazněna potřebnost koordinovaného postupu v česko-slovenské relaci i v širším středoevropském rámci vůči některým postojům velkých zemí.