70. výročí nemírového využití jaderné energie

Dnes si společně připomínáme smutné výročí vojenského použití jaderné energie. Přesně před 70 lety svrhl americký bombardér Enola Gay první atomovou bombu na japonské město Hirošima. Ani roztomilý název „Little boy“ („Chlapeček“) neubral zbrani na ničivosti a ona během několika desítek vteřin srovnala kvetoucí město se zemí. Zanechala přes 78 000 okamžitých obětí, desítky tisíc raněných a spoustu postižených následky ozáření. Událost, která pravděpodobně přispěla k urychlení konce války, se stala mementem a rozpoutala závody v jaderném zbrojení.

Naštěstí nezůstalo jen u něj a záhy se objevily i snahy o jaderné odzbrojení a o potlačení dalšího rozvoje jaderných zbraní. Z hirošimského popela povstala idea mezinárodní organizace podporující mírové využívání jaderné energie a společného postupu ke kontrole jaderných zbraní a jaderných materiálů. Tato idea dostala konkrétní rámec v podobě Mezinárodní agentury pro atomovou energii a v systému mezinárodních smluv, které zaručují, že jaderné materiály budou využívány jen k mírovým účelům.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost je hrdým reprezentantem České republiky v tomto globálním snažení a přispívá k němu mimo jiné kontrolou v oblasti jaderných materiálů a dalších věcí potenciálně zneužitelných k jadernému zbrojení.


Více informací naleznete v našem informačním letáku.