60. Generální konference MAAE

30. září 2016 skončila jubilejní 60. Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). 60. řádné zasedání Generální konference, vrcholného řídícího orgánu MAAE, se konalo tradičně v jejím vídeňském sídle.

Národní projev ČR, přednesený vedoucí delegace České republiky, předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Ing. Danou Drábovou, Ph.D., si lze přečíst nebo poslechnout na webu MAAE, kde jsou k dispozici také vystoupení ostatních zemí a generálního ředitele MAAE.

Novými členy MAAE se na základě rozhodnutí Generální konference letos staly Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny a Islámská republika Gambie (MAAE má v současnosti 171 členů). Do Rady guvernérů, která v období mezi Generálními konferencemi Agenturu kontroluje a řídí, byly zvoleny Argentina, Kostarika, Peru, Dánsko, Nizozemsko, Slovinsko, Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Singapur, Spojené arabské emiráty a Katar.

Výstupy letošní Generální konference potvrdily širokou shodu ohledně významu využití jaderné energie pro výrobu elektřiny, jakož i pro aplikace mimo energetický sektor. Byla přijata řada rozhodnutí a rezolucí, kterými se bude činnost MAAE řídit v následujícím období. Generální konference schválila návrh úpravy řádného rozpočtu MAAE na rok 2017
(360,92 mil. EUR na jeho provozní a 8,1 mil. EUR na kapitálovou část) s příslušnou příspěvkovou stupnicí odvozenou ze škály OSN a výši cílové částky Fondu technické spolupráce (84,915 mil. EUR), z něhož je financován další rozvoj mírového využívání jaderné energie v členských státech.  Témata Generální konference jsou jednak technická, především z oblasti jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, jaderného zabezpečení (nuclear security), posilování a zefektivňování zárukového systému MAAE a zkvalitňování technické spolupráce probíhající pod záštitou MAAE, jednak zahrnují politické otázky, jako je uplatňování zárukových dohod MAAE vůči KLDR a aplikace zárukového systému MAAE na Blízkém východě.

Jednou z významných doprovodných akcí probíhajících při Generální konferenci bylo např. fórum International Nuclear Safety Group (INSAG) s podtitulem „Institutional Strenth in Depth“, kde Ing. D. Drábová vystoupila jako jeden z panelistů.

Při Generální konferenci proběhlo také tradiční vědecké fórum, letos s podtitulem: „Pomoc jaderných technologií při dosahování rozvojových cílů“.

61. Generální konference MAAE bude svolána ve dnech 18. – 22. září 2017.