Poskytování informací v roce 2001

Poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím v roce 2001

V rámci poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím bylo v roce 2001 Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost podáno podle shora zmíněného zákona celkem 258 žádostí fyzických či právnických osob o poskytnutí informací.

Pro porušení shora uvedeného zákona ze strany SÚJB jsou podány dvě žaloby v téže věci a to Občanskou iniciativou pro ochranu životního prostředí zastoupenou JUDr.Papežem, nejdříve proti fikci negativního rozhodnutí o neposkytnutí informace a poté žaloba proti rozkladu SÚJB, kterým se potvrdilo rozhodnutí SÚJB o nevydání požadovaných informací (konkrétní informace o nedostatcích a problémech zjištěných v rámci inspekcí na ETE - první žaloba v této věci podána na Vrchní soud v Praze dne 23.10.2000). Žalobu sdružení Calla, avizovanou na přelomu let 2000 a 2001 doposud SÚJB neobdržel a nebyl k ní ani dotázán.

V průběhu roku 2001 nedošlo k vydání žádného soudního rozsudku za nedodržování tohoto zákona.

Informace byly vyžádány (a také poskytovány) všemi zákonem akceptovanými formami podání: ústně osobně, telefonicky, elektronickou poštou či písemně. Tematicky lze žádosti rozdělit takto:

1. problematika uvádění JE Temelín do provozu
  2. problematika ostatních jaderných zařízení
  3. problematika radiační ochrany a monitorování radiační situace na území ČR
  4. novela atomového zákona
  5. ostatní

Jako doplněk informací poskytovaných shora uvedenými formami slouží i internetová stránka SÚJB www.sujb.cz. V roce 2001 bylo zaregistrováno 102432 přístupů z 7234 počítačů. Nejširší veřejnost má jejím prostřednictvím přístup jak k aktualitám o činnosti SÚJB, tak základním informacím o postavení SÚJB ve státní správě, organizační struktuře úřadu i o právním rámci, ve kterém SÚJB pracuje. Uvedeny jsou rovněž nejdůležitější kontaktní adresy. Internetová stránka rovněž nabízí řadu dokumentů a zpráv z oblasti kterou se úřad zabývá. Jako příklad lze uvést Národní zprávu ČR zpracovanou pro potřeby Úmluvy o jaderné bezpečnosti nebo výroční zprávy předkládané vládě ČR. Naprostá většina informací je přístupná jak v české, tak anglické verzi.

V souladu s povinností stanovenou SÚJB Atomovým zákonem informovali zástupci SÚJB přednosty okresních úřadů o nakládání s radioaktivními odpady na jimi spravovaném území i o přepravách jaderného paliva do čs.jaderných zařízení.

SÚJB plní své informační povinnosti k veřejnosti rovněž formou vydávání dvouměsíčníku "Bezpečnost jaderné energie" a neperiodické řady "Bezpečnost jaderných zařízení", ve kterých publikuje všeobecné informace týkající se jaderné bezpečnosti a podrobné požadavky a návody na její zajištění. Detailní informace o obsahu i možnostech získání obou periodik může zájemce získat na adrese Ústav jaderných informací, ul.Elišky Přemyslovny, Praha 5 - Zbraslav.

SÚJB v průběhu roku operativně informoval servis ČTK a ostatní sdělovací prostředky o skutečnostech spadajících do jeho působnosti. K vydání výroční zprávy o činnosti zorganizoval tiskovou konferenci.

Kromě shora zmíněných žalob ve věci dodržování zákona č.106/1999 Sb. čelí SÚJB následujícím žalobám (stav ke dni 11.2.2002):

1. Žaloba Sdružení Jihočeské matky, zastoupené JUDr.Kužvartem, o přezkoumání rozhodnutí SÚJB ze dne 17.7.2000, kterým se vyřídil rozklad Sdružení Jihočeských matek - jedná se o rozhodnutí o stanovení zóny vnějšího havarijního plánování ETE, kde se žalobce domáhá účastenství na řízení o stanovení této zóny a následného zrušení rozhodnutí o stanovení zóny - žaloba podána na Vrchní soud v Praze dne 1.8.2000

2. Žaloba Sdružení Jihočeské matky, zastoupené JUDr.Kužvartem, o přezkoumání rozhodnutí SÚJB ze dne 2.10.2000, kterým byl zamítnut rozklad Sdružení Jihočeské matky - jedná se o zrušení rozhodnutí SÚJB, kterým se povoluje fyzikální spouštění ETE - žaloba podána na Vrchní soud v Praze dne 6.12.2000

3. Ústavní stížnost Ladislava Folkmana, Horsta Lamperta a Občanského sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín ke zrušení rozhodnutí SÚJB č.j.10124/3.1/2000 a zrušení části § 14 atomového zákona, zastoupené Mgr. Henyšem - stížnost podána Ústavnímu soudu dne 21.6.2001