Konference

Prostřednictvím konference nám můžete klást otázky k problematice, která se týká naší práce, a vy jste požadovanou informaci na našem serveru nenalezli. Zadané otázky budou zobrazeny až po jejich zaevidování, zhruba jedenkrát za týden. Mějte prosím trpělivost, naši odborníci budou potřebovat čas na zpracování odpovědí. Konference je připravena také pro zadávání doplňujících dotazů k již probíranému tématu. Současně je možné vyžádat odpověď prostřednictvím vámi zadané e-mailové adresy.

Pokud zadáte dotaz jako doplňující k již zadanému (kořenovému), je třeba hledat na něj odpověď otevřením odpovědi na dotaz kořenový. Tímto způsobem se objeví řetězec doplňujících dotazů. Nicméně i na doplňující dotazy dostanete odpověď také na vámi zadaný mail.

RTG a CT u dětí 02.12.2009 08:50:32
Dobrý den, jsem velmi znepokojena počtem rtg u našeho ročního syna. Má VVV končetin, proto podstoupil 5 rtg pstů na nožičkách před a po operaci. Pak nám bohužel spadl, měl hlavičku samou bouli a modřinu, z oděrek mu tekla krev. Raději jsem jela na chirurgii, tam nás poslali na rtg lebky. Počítala jsem s jedním snímkem. Personál měl synovu kartu, kde byly zaznamenána předchozí vyšetření. Na rtg byl obrovský problém syna udržet - byla jsem sama, v zástěře, syn díky operaci a každodenním převazům vycvičený dostat se z jakékoliv pozice. Čelní rentgen se dělal 2x, pak mi asistentka řekla, že se musí ještě udělat boční rtg. Tam už syna prostě nešlo udržet, asistentka byla protivná, nepomohla mi, já vystresovaná, snímek se povedl až na čtvrtý pokus. Takže malý během chvilky byl ozářen 6x!!! Ani nevím, zda si čelní snímek vyžádala chirurgie nebo zda o něm rozhodli na rentgenu. Nechápu, proč neklidné dítě raději nějak nepřikurtují. Spolu s rtg kvůli VVV jde o 11 rentgenů během velmi krátké doby u malého dítěte. Mám hrozný strach z možných následků. Moc si vyčítám, že jsem s malým "pro jistotu" jela do nemocnice. Našla jsem si tabulku, že rtg lebky odpovídá cca záření za 11 dnů z přírodních zdrojů. Platí to u malých dětí? Platí i malých dětí, že např. rtg kyčlí je cca 5x silnější než rtg lebky? Že rtg břicha je až 150x silnější než rentgen prstů nohy? Všechna vyšetření jsme podstoupili v dětské nemocnici, v evidenci rtg jsem hlásila váhu malého.
(Vložil(a): Soňa Pokorná)
Snímky, které byly provedeny, byly zcela evidentně lékařsky indikovány, přínos tedy převážil rizika. Naopak neprovedení vyšetření mohlo vzbudit nejistotu či zanedbání nutné péče u tak malého dítěte, které ještě není schopno slovně spolupracovat. Nemusíte se obávat, že by syn mohl mít po rtg vyšetřeních následky. Je pravda, že děti obecně jsou citlivější k ozáření než dospělí, ale již při volbě tzv. expozičních parametrů snímků je na malou hmotnost dětského organismu pamatováno. Naopak nemůžeme potvrdit tvrzení, že např. rtg kyčlí je cca 5x silnější než rtg lebky, ani že rtg břicha je až 150x silnější než rentgen prstů nohy. Přesné porovnání lze učinit jen porovnáním parametrů vyšetření. Co se týká přidržování při vyšetření, je vždy upředňostňována pomoc rodinnými pžříslušníky. Osoby blízké zpravidla dítě uklidní, a tak je zabráněno pohybovým neostrostem či opakování snímků.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG u pulrocniho ditete 26.10.2008 16:24:03
Hezky den. Rad bych Vas pozadal o Vas kvalifikovany pohled na nasledujici situaci: Pred casem nas pulrocni syn spadl v nestrezene vterine z pohovky na koberec, a tak jsme nevahali a zajeli do nemocnice, zdali je v poradku. Po ohledani lekarkou nam byl doporucen RTG hlavy pro ujisteni, ze je vse OK. Rentgenove snimky byly ucineny 2!, s tim, ze na zbytek telicka nedostal zadnou ochrannou vestu. Tu mela pouze manzelka, ktera jej pridrzovala. Rad bych se zeptal, zda u tak maleho ditete nemohlo dojit k ohrozeni jeho zdravi vlivem zareni. Je dite vystaveno stejne intenzite zareni jako dospely? Mel mit ochrannou vesticku? Jake davce byl vystaven? Neni problem, ze u RTG byla i jeho matka, ktera ac s ochr.vestou ho i nadale koji - nevznika tim druhotne ohrozeni ditete, neni ovlivneno materske mleko? Uchovavaji se na RTG pracovistich presne parametry provedenych snimku pro pripadnou kontrolu? Dekuji predem za Vasi odpoved.
(Vložil(a): Jiří Tomča)
Pro stanovení diagnozy (v tomto případě pro vyloučení poškození lebky) jsou při standardním vyšetření hlavy provedeny zpravidla 2 snímky, tedy snímky hlavy ve 2 projekcích. Tento postup byl správně zvolen i u vašeho syna, bylo tomu též z důvodu anamnestických (pád z pohovky na koberec). Pro přesný odhad radiační zátěže z vyšetření je nutné znát přesnější údaje o vyšetření (expoziční parametry, projekci, celkovou filtraci, vzdálenost ohnisko - kazeta, velikost pole, typ použité zesilující folie...). Pro odhad a pro přiblížení velikosti ozáření jsem použila parametry používané pro tento typ vyšetření ve FN Motol. Dle programu NRPB ? SR 279 pro výpočet dávky u dětí do 1 roku věku je efektivní dávka ze 2 snímků lebky 0,12 mSv. Tato dávka je velmi nízká a nemůže v žádném případě ohrozit zdraví vašeho syna. Při snímkování dětí jsou používány jiné, vždy nižší expoziční parametry vyšetření. Dítě je vystaveno nižší intenzitě záření, je však pravda, že k ionizujícímu záření je dětská populace až 3 x citlivější. Pro snímkování lebky u dětí není stanovena povinnost vykrývat ostatní orgány. Správně byla vybavena ochrannou stínící zástěrou vaše žena, která dítě přidržovala při vyšetření. Rtg záření nemůže přecházen do mateřského mléka. Vaše manželka však zcela jistě již pouhou přítomností přispěla ke zklidnění syna, případně jeho přidržení, a tak bylo zamezeno pohybovým neostrostem na snímcích. Podle § 67 vyhlášky č. 307/2002 Sb., ve znění p.p. je povinnost zaznamenávat údaje o jednotlivých vyšetřeních. SÚJB v rámci kontrolní činnosti tuto povinnost (jako jednu z mnoha) u držitele povolení k používání zdrojů ionizujícího záření kontroluje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Rentgeny a mobilni vysilac 28.02.2009 15:13:43
Dobrý den,
chtěla bych Vás také poprosit o Váš názor na opakované rtg snímkování. Mám malou dcerku, která podstoupila operaci srdce, kvůli které byla asi 3x - 4x rentgenovaná. Pak byla na lůžku, když na pokoji rentgenovali mobilním přístrojem chlapečka. Dcerka byla nesmyslně u toho. A na poslední rentgen šla kvůli vyloučení podezření z polknutého špendlíku. To byl velký snímek pusinky, krku, bříška. To si strašně vyčítám. Všechny rtg snímky byly ve stejném roce. Četla jsem různé názory a jsem dost vyděšená. Chtěla jsem poprosit o Váš názor, jestli by dcerka mohla být nějak ohrožena. Předem moc děkuji. Králová
(Vložil(a): R.Králová)
Všechny radiologické výkony, které vaše dcerka absolvovala byly lékařem indikovány, tzn. že byly provedeny, aby lékaři mohli léčit problémy se srdcem, které měla, a diagnostikování cizího tělesa. Pro lékařské ozáření není stanoven žádný limit, není tedy stanovena žádná hodnota jednotlivé ani součtové dávky, která nesmí být překročena. Pokud tedy lékař potřeboval provedení snímku k léčbě bylo postupováno správně. Inspektoři SÚJB však kontrolují, zda jednotlivé výkony s použitím zdrojů ionizujícího záření byly tzv. optimalizované, tj. zda nebyly překročeny tzv. diagnostické referenční úrovně (DRÚ). Dodržení DRÚ pak garantuje, že při vyšetření byla použita co nejnižší dávka a zároveň byla získána co nejkvalitnější diagnostická informace (kvalitní rtg snímek). Při diagnostické radiologii jsou dávky řádově v jednotkách mSv, tato dávka nemůže způsobit klinické projevy poškození ionizujícím zářením. Přítomnost dcerky při snímkování mobilním rtg přístrojem jiného pacienta (chlapečka) znamenala opravdu jen zanedbatelný příspěvek (pouze z tzv. rozptýleného rtg záření) k celkové dávce. Pokud uvažujeme celkovou tzv. efektivní dávku vaší dcerky bude tato srovnatelná s efektivní dávkou, kterou každý z nás každoročně obdrží z přírodního pozadí v České republice. Není důvod se obávat, že vyšetření, která dosud vaše dcerka absolvovala, by mohlo ohrozit její zdraví.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG u 16 měsíční holčičky 13.03.2009 11:42:04
Dobrý den, dovolte, abych se na vás obrátila s prosbou. Moje 16 měsíční holčička (váha 9,6 kgy, výška 8 cm) byla podrobena v rámci jednoho týdne 2x RTG plic a srdce, z důvodu vyloučení zápalu plic. První RTG bylo provedeno v sobotu a další RTG následující týden v pátek. Chtěla jsem se zeptat, zda toto opakované RTG může mít vliv na její zdravotní stav. Předem moc děkuji.
(Vložil(a): Jana Haubeltová)
Rtg snímky plic a srdce, které vaší holčičce byly provedeny za účelem vyloučení zápalu plic, byly správně indikovány. Při těchto snímcích jsou dávky řádově v jednotkách mSv. Nemusíte se obávat, že vyšetření, která vaše dcerka absolvovala by mohlo mít vliv na její zdraví.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG biška, plic u ročnho dítěte 23.03.2010 21:32:45
Dobrý den, včera jsme byli s našim ročním synem na RTG bříška, poněvadž měli jsme obavy, že by mohl spolknout sponku do sešívačky, našla jsem tři na podlaze v dětském pokojčíku (straší dcera si nedávala pozor když sešívačku používala). Na RTG se nic neukázalo. Ale teď se trápím myšlenkou, že jsme tímto RTG ohrozili zdraví našeho dítěti. Na snímku jsem viděla, že bylo rentgenováno v podstatě cele tělíčko krk, plíce, žaludek, střeva. Viděla jsem snímek. Nemůžu se zbavit výčitek, že jsem tak mu ublížila. Moje otázka zní, může rentgenový snímek bříška a plic ohrozit zdraví ročního dítěte? A můžu vyžadovat později v nemocnici údaje dávky [mSv]a jaké jsou stanovené dávky [mSv] pro děti? Jsou bezpečné pro tak malé děti? Děkuji Vám za odpověď. Mikešová
(Vložil(a): Ajnaš Mikešová)
Při volbě tzv. expozičních parametrů snímků je na malou hmotnost dětského organismu pamatováno. Informace můžete vyžadovat od zdravotnického zařízení, kde bylo snímkování provedeno. Provedení rtg bylo zvoleno k vyloučení vaší obavy, že dítě spolklo předmět bezprostředně ohrožujídí jeho zdraví, proto lze konstatovat, že přínos převýšil rizika. Nemusíte se obávat, že by po vyšetření zdraví vášeho syna bylo ohroženo.
(Za SÚJB: sujb)
Re: RTg u ročnho dítěte 26.03.2010 09:51:05
Dobrý den, prosím Vás můžete mi vysvětlit co znamenají tyto údaje (viz příloha) RTG mého ročního syna. Nerozumím tomu co znamená 0 mGy.cm2 jestli je tato dávka rentgenu je dost bezpečná pro dítě?

Děkuji Vám za odpověď. Mikešová

(Vložil(a): Mikešová)
Dotaz, co znamená 0 mGy.cm2, prosím směřujte na pracoviště, které provedlo vyšetření vašeho syna. Obecně je ?mGy.cm2? jednotka, ve které se udávají dávky z rtg vyšetření . Ve veličině tzv. plošná kerma nebo plošná dávka a v jednotce "mGy.cm2" jsou udávány též doporučené diagnostické úrovně pro vybraná diagnostická rtg vyšetření. Pokud se mám vyjádřit k údaji, který je přiložen k vyšetření, pak by tento údaj "0 mGy.cm2" mohl znamenat, že plošná dávka nebyla měřena. Vysvětlení a tedy i údaj o dávce žádejte na pracovišti, na kterém byl výkon proveden. Na tento mail prosím neodpovídejte, je generován ze systému. Doplňující dotaz vložte znovu přes konferenci.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG hlavičky 13.01.2011 14:22:31
Dobrý den,
16-ti měsíčnímu synovi (10kg) byl po pádu na hlavičku proveden rtg hlavy. Jednalo se o 2 snímky (Bohužel sílu záření nevím). Překvapilo mě, že při tomto výkonu neměl syn žádné ochranné pomůcky na ostatních částech těla. Já jsem měla ochrannou vestu, ale chlapci vůbec nic nedali. Před RTG jsem na to upozornila a bylo mi řečeno, že přece dělají rtg hlavy, což jsem nějak nepochopila.Můžete mi prosím říct, jak velké mohlo ozáření být a zda syna může nějak ohrozit (vzhledem k tomu, že neměl chráněné tělíčko). Opravdu jsem z toho celkem zděšená, pravděpodobně je to v této dětské fakultní nemocnici běžná praxe. Velice děkuji za odpověď. S pozdravem Ing. Dosoudilová
(Vložil(a): Anonym)
Dávka na hlavičku ze 2 snímků lebky je velmi nízká a nemůže vašeho syna ohrozit. Případné tzv. rozptýlené záření (neužitečné záření) na ostatní části těla je zanedbatelné. Předpokládáme navíc, že ve fakultní dětské nemocnici mají stanoveny standardy rtg diagnostiky pro vyšetření hlavičky, ve kterých je stanoveno, že použití ochranných prostředků při takovém vyšetření není nutné, že svazek rtg záření je přesně vycloněn na vyšetřovanou oblast, rozptýlené záření je nízké, ochranné pomůcky k odstínění nevyšetřovaných částí těla se nemusí používat. Legislativa SÚJB neuvádí konkrétně, u jakých vyšetření je nutné ochranné stínící prostředky používat. V § 64 odst. 3 vyhlášky č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění p.p., je uvedeno " ochranné prostředky a pomůcky se používají v rozsahu odpovídajícímu vyšetření". Je tedy na zdravotnických pracovnících, aby zvážili, kdy je použití ochranných prostředků přínosné a použít je, kdy jejich použití množství rozptýleného záření ve větší míře nijak neovlivní, a kdy naopak může být i kontraproduktivní (např. použití ochranného límce u zubního panoramatického snímku, tzv. OPG, kdy ochranný límec ke snížení radiační zátěže štítné žlázy pacienta přispěje zcela minimálně a naopak může ohrozit kvalitu výsledného radiogramu).
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG hlavičky 14.01.2011 21:10:52
Dobrý večer,
velice děkuji za rychlou odpověď.
Vaše stránky jsou opravdu skvělé. Je tu tolik odborných informací pro laika těžko dostupných. Díky.

Mám ještě jednu otázku. Při zmiňovaném RTG syna (věk-16 měsíců, 2 snímky lebky)jsem v nemocnici nahlásila špatné údaje, syn váží cca 9 kg a má 80 cm, já jsem však lékařům dala tyto údaje: 10 kg a 90 cm. Vyčítám si to, ale přesné míry jsem nevěděla.Je tento rozdíl v mírách pro nastavení přístroje relevantní? Ohrozila jsem synovo zdraví tímto svým pochybením víc nebo se síla záření pro tyto míry nějak výrazně neliší? A bere se při provádění RTG vůbec v potaz délka pacienta nebo se vychází pouze z hmotnosti(na tuto otázku jsem na Vašich stránkách odpověď nenašla)?
Ještě jednou děkuji a přeji krásný víkend
A.Dosoudilová
(Vložil(a): Dosoudilová)
Drobná nepřesnost v údajích nemohla ovlivnit zdraví vašeho dítěte ani kvalitu snímku. Množství záření používané pro snímkování dětské hlavičky je tak malé, že i případný rozdíl, který by mohl vzniknout nepřesným nahlášení jeho hmotnosti je zcela zanedbatelný. Navíc rtg přístroje si "dorovnávají" množství použitého záření dle prozařovaného objektu, aby byl vytvořen kvalitní obraz, a to zpravidla mnohem přesněji, než by je nastavil člověk z odhadu, který je založen na hmotnosti. Výška dítěte nemá vliv na nastavení přístroje, personál (radiologičtí asistenti) se ptají pouze z důvodů standardních postupů. Za SÚJB musíme pracoviště, na kterém byl váš syn rentgenován za jejich postup pochválit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Rentgenování dětí 21.12.2011 17:19:17
Existují nějaké limity pro rentgenování dětí? Kolik snímkování může za rok absolvovat 4 leté dítě, případně kolik během jednoho dne. Eviduje se počet těchto vyšetření, kde a kým? Je možné požadovat šetrnější vyšetření než je opakované rentgenové vyšetření?
Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Arlena König)
Pro lékařské ozáření není stanoven žádný limit, nestanovuje se žádný požadovaný rozestup mezi jednotlivými radiologickými výkony a není stanovena žádná hodnota jednotlivé ani součtové efektivní dávky, která nesmí být překročena. Inspektoři SÚJB však v rámci kontrolní činnosti dávky pacientů sledují, a to prostřednictvím dodržování tzv. diagnostických referenčních úrovní. Dodržování diagnostických referenčních úrovní zaručuje, že radiační ochrana je optimalizována, tedy dávka v tkáních je co nejnižší, aniž by se omezilo získání požadované diagnostické informace. To platí pro všechny pacienty, tedy i pro děti. Je nutné si uvědomit, že i časté snímkování, pokud je potřebné ke stanovení diagnózy a poté ke kontrole léčebného postupu je odůvodněné a správné. Dotazy o správné volbě vyšetřovací metody doporučujeme směřovat na odborníka, který výkon indikoval. Jako pacient resp. matka dítěte máte právo být o rizicích vyšetření s použitím ionizujícího záření informována a zároveň můžete požádat o použití jiné zobrazovací metody (např. ultrazvuku). V každém případě o způsobu vyšetření rozhoduje lékař, který zná diagnostickou "výtěžnost" jednotlivých zobrazovacích metod.
(Za SÚJB: sujb)
RTG u detí 23.01.2012 08:25:56
Dobrý den, mám 3,5 ročného syna ktorý bol na svoj krátky živoT už 4x na rtg. 2xrtg lebky a 2x rtg pluc. Velmi ma krápi že som ho dala pred týždnom na rtg, pretože naša pediatrička povedala že rtg bolo zbytočné. Vyčítam si že som rtg neodmietla a vystavila tak malému žiareniu, ktoré bolo zbytocné. Možu tieto rtg vyšetrenia uškodit malému? všade čítam aké je nebezpečné toto žiarenie pre deti.Dakujem
(Vložil(a): Anonym)
O volbě vyšetřovací metody rozhoduje lékař, který zná zdravotní stav a případná rizika neprovedení vyšetření. O využití a účincích ionizujícího záření v medicíně se více dočtete v rubrice radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
RTG kyčlí batole 29.06.2012 22:51:10
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na míru možného poškození pohlavních orgánů mé dcery při vyšetření kyčlí tehdy mé cca rok a půl staré dcery. Dcera byla pro indikaci dysplazie odeslána na rtg vyšetření kam s ní šel kvůli mému těhotenství manžel. Ten byl zděšen přístupem personálu. Obsluha prehistorického rentgenu lamentovala, že nejsou na takto malé děti zařízeni a přesto se do rentgenování pustila. Snímek musel být opakován 2krát. Navíc neměla potřebné chránítko na vaječníky, tak ho vystřihovala z čehosi a manžel musel přidržovat. Je takový přístup možný? Je vůbec možné chránič na vaječníky z něčeho vystřihovat? Velmi se bojím o zdraví své dcery. Jaká byla dávka záření nevím. Předem děkuji za Vaši odpověď.
(Vložil(a): Kateřina Tomšů)
Snímkování dětských kyčlí při dysplasii je indikací k rentgenování. V ČR je dysplasie velmi častým problémem především u děvčat. Vadu je nutné včas diagnostikovat a předejít projevům a následkům vrozeného vykloubení kyčlí. Nejvhodnější metoda pro stanovení diagnozy je stále klasický rtg snímek; pro vyhledávání (= screening) vady jako prevenci dysplasie se používá ultrazvuk. Nemusíte mít obavy, dávka záření z vyšetření kyčlí, i opakovaná, nemůže způsobit žádné zdravotní problémy, ani poškodit vaječníky. Přínos z vyšetření zcela jistě převáží případné (zde velmi nízké) zdravotní riziko z ozáření. Jak správně snímkovat je dáno tzv. Národními radiologickými standardy (dále jen standardy), kterými se musí každé rtg pracoviště řídit. Standardy stanovují mimo jiné i to, jaký rtg přístroj má být použit pro snímkování dětských pacientů, zda použít a jaké použít ochranné pomůcky, ... Každé pracoviště by mělo mít k dispozici komerčně vyráběné ochranné pomůcky k vykrytí gonád (vaječníků). Pracoviště, které vyšetřovalo vaší dceru, zřejmě improvizovalo a vystřihovalo "pomůcku přímo na míru" z olovnaté gumy. Není to zcela standardní postup, ale účel, tedy vykrytí vaječníků, jejich ochranu odstíněním záření, byl splněn. Pokud máte výhrady k postupu personálu při dodržování radiační ochrany pacientů, sdělte SÚJB prosím adresu rtg pracoviště.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG kyčlí batole 09.07.2012 09:00:40
Dobrý den, mnohokrát děkuji za Vaši odpověď na mojí otázku ohledně rtg kyčlí mé dcery. Mám ještě doplňující otázku. V žádném případě nezpochybňuji nutnost provedení rentgenového snímku, ale způsob, jakým byl proveden. Chtěla bych vědět, zda by nemohlo dojít k poškození vaječníků mé dcery i v případě, že by "pomůcka přímo na míru" nebyla použita řádně, případně vůbec. Dcera při rentgenování kladla nemalý odpor a manžel si není jist, zda pomůcku přidržoval správně. Rentgenování bylo provedeno 18.2.2011 v Poliklinice Lípa v Nových Butovicích na Praze 13 a po předchozí zkušenosti příště ( v cca 3 letech dcery ) zvolíme jiné pracoviště. Děkuji, Tomšů
(Vložil(a): Kateřina Tomšů)
Při rtg vyšetření dětských kyčlí nemohlo dojít k poškození vaječníků vaší dcery, ani v případě pokud by nebyly použity ochranné pomůcky. Na vámi jmenované pracoviště nicméně upozorníme naše příslušné pracoviště (regionální centrum SÚJB Praha), aby v rámci svých kontrol dostupnost a kvalitu ochranných pomůcek zkontrolovalo.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg záření 08.08.2012 13:24:00
Dobry den, chtela bych se zeptat, jake riziko predstavuje RTG nosu 4rocneho ditete (bylo podezreni na zlomeninu). Byly zhotoveny 2 snimky ihned po sobe (1x zepredu, 1x z profilu), zastera nebyla s limcem (jen prilozena na hrudnik). Muze to nejak ohrozit stitnou zlazu? Mam trochu obavy. Dekuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dávky jsou velmi nízké na to, aby mohlo dojít k vážnému poškození.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 17.02.2013 14:54:01
dobrý den mojho 2mesacneho syna rengenovali,ked spadol s kočiara...jedná sa o rengen hlavy kedže sa dieta stale hybalo rengenovali ho viacej razy aj s predu aj zo zadu je to nebezpečné?
(Vložil(a): monika huskova)
Nebezpečné to není, dávky jsou opravdu velmi nízké.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 17.03.2013 13:55:22
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně četnosti RTG.Dcera má 14 let a během 2měsíců absolvovala 3x rtg kolena +1x rtg kyčlí,následovala MRI kolene a nukleární vyšetření kolene. Bylo to před operací a vše během této krátké doby. Tento týden ještě rtg dutin. Nemůže mít tolik rentgenů již škodlivý vliv. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Není dána žádná minimální či maximální četnost rtg vyšetření, která je doporučována a je považována za správnou. Lékaři postupují podle schválených standardů a při dodržení stanovené úrovně ozáření nejsou vázáni žádnými limity, které by znamenaly omezování četnosti. MRI nevyužívá k zobrazení orgánů ionizujícího záření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG hlavy 28 mesaneho dietata 10.04.2013 11:29:21
Dobry den prajem,chcel by som Vas poziadat o informaciu o bezpecnosti RTG hlavy u cca 2 rocneho dietata. Naseho syna umyselne zhodili z cca 2 metrovej vysky, pricom dopadol na tvar. Nasledne nas na detskej pohotovosti poslali okrem ineho na RTG hlavy. Vzhladom na to,ze bol syn prelaknuty a nepokojny, napriek mojej asistencie sa nepodarilo urobit dve snimky poriadne, takze nakoniec sa urobilo az 5 snimok hlavy. Syn dostal ochranu iba na genitalie, niekde inde. Islo o RTG zariadenie, kde snimok vidi lekar hned na LCD obrazovke. Chcem sa spytat, ako nebezpecne moze byt taketo vyssie mnozstvo snimok hlavicky dietata ? Prirodzene mam strach, doktor nemal moc cas vysvetlovat bepzecnost/nebezpecnost RTG, co na jednej strane chapem,vzhladom na jeho vytazenie. Je tu prosim nejako riziko ? Dakujem Vam
(Vložil(a): Marek)
Nemusíte se obávat následků z ozáření rtg. Použitý přístroj byl nejmodernější typ, využívající k zobrazování čip cmos.
(Za SÚJB: sujb)
RTG u 3týdenního dítěte 03.05.2013 13:27:34
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, dcera byla ve 3 týdnech odeslána na RTG hlavy, bylo podezření na úraz hlavy po pádu. Jaká zdravotní rizika z tohoto vyšetření pro dceru plynou, rozumím tomu, proč se to dělalo, ale jako rodič, který se v tu chvíli bojí o své dítě, Vás polemizovat s lékařem o jiné alternativě RTG nenapadne. Existuje zde riziko nádoru na mozku? Přece jenom je to krátká doba od porodu a v těhotenství se RTG nedělá právě kvůli zdraví dítěte. Děkuji. Linda
(Vložil(a): linda nová)
Nemusíte se obávat následků z rtg vyšetření. Riziko nádoru mozku nehrozí.
(Za SÚJB: sujb)
opakovaný RTG malého dítěte 23.05.2013 07:58:28
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak nebezpečný je opakovaný RTG u ročního dítěte. Synovi byly po úrazu ve 13 měsících rentgenovány obě nohy (každá z nich 4 x z různých úhlů). Již v cca 8 měsících absolvoval RTG plic a RTg polykacího aktu. Bojím se možných zdravotních následků vzhledem k jeho nízkému věku a počtu vyšetření. Můžete mi sdělit, jak velkému ozáření byl vystaven a čemu toto ozáření odpovídá? Jak velké riziko jsou opakované RTG pro případný vznik rakoviny? A je nebezpečí u opakovaných RTG u malých dětí vyšší než u dospělých? Předem velice děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Petra Nováková)
Při snímkování malých dětí se samozřejmě zohledňuje jejich hmotnost a dávky jsou vždy tak nízké, jak je možné dosáhnout při zachování požadované obrazové informace. Státní úřad pro jadernou bezpečnost kontroluje, zda jednotlivé výkony s použitím ionizujícího záření byly tzv. optimalizované, tj. zda nebyly překročeny diagnostické referenční úrovně. Pro přesný odhad radiační zátěže z vyšetření by bylo nutné znát í údaje o každém vyšetření (expoziční parametry, celkovou filtraci, vzdálenost ohnisko - kazeta, velikost pole, typ použité zesilující folie...). Skutečné hodnoty dávek zná aplikující pracoviště. Obecně jsou dávky z radiologických výkonů na tak nízké úrovni, že nemůžeme předpokládat, že by mohly vyvolat rakovinu.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 12.08.2013 19:07:38
Dobrý den,
moje dcera (5) se léčí se sníženu funkcí štítné žlázy a má probémy s růstem - léčena růstovými hormony. Ke kontrolám jsou třeba rtg vyšetření ruky: kostní věk 1x za 1/2 roku. Ochrana při rtg byla zástěrka na bríško, ale zarazilo mne, že jí nedali límec na krk právě kvůli štítné žláze.Je to bezpečné rentgenovat bez ochany krku? Viděla jsem pořad o růstu dětí a o vyšetření rtg na kostní vět a děti dostaly límec na krček. Je mi trapné upozorňovat obsluhu na tuto ochranu krku. Nikdo nemá rád, aby jim laik mluvil do práce, ale mám o dcerku strach. Však rtg vyšetření nás čeká asi ještě moc...
Děkuji za odpoveď!
DB
(Vložil(a): Dana B.)
Můžem,e vás ujistit, že rtg pracoviště mají pokyny, jak postupovat při aplikaci jednotlivých vyšetření. Zástěra je preventivní ochrana především pohlavních orgánů, límec se používá při rtg potenciálně směřujícím do oblasti krku, ale není vždy povinný (např. pokud by mohl způsobit nekvalitní snímek nebo stínil vyšetřovaný orgán). Při rtg ruky není štítná žláza významně ozářena tak, aby to mohlo ovlivnit její funkci.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 07.11.2013 22:07:41
Dobrý den, můj 10 měsíční chlapeček upadl na hlavičku, jeli jsme s ním do Motola i když rána nebyla veliká, ale pro jistotu on se choval celkem normálěn. Přesto mu byl zhotoven rentgen hlavy. Vše bylo v pořádku, moc se bojím, že jsem mu více ublížila než pomohla. Proč např. lékařský personál nezvolil šetrnější metodu ultrazvuku? Dětská doktorka mi poté řekla, že je rentgen opravdu spojen s vedlejšími účinky a že to pro takto malé děti není vhodné? Je toto pravda ? Velmi se bojím, ž ejsem mu tím ublížila. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Nejtková)
RTG vašemu synovi ublížit nemohl, dávky jsou opravdu velmi nízké a riziko zanedbatelné. Volba zobrazovací metody je plně v kompetenci lékaře, který ví, jakou informaci o zdravotním stavu pacienta potřebuje zjistit k vyloučení dalších komplikací.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 09.11.2013 08:12:52
Dobrý den, omlouvám ,ale ještě jednou se vracím k mému dotazu výše. Můj syn začal cca 7 hodin po rentgenovém vyšetření zvracet, opět jsme byli na vyšetření s tím, že s hlavičkou vše v pořádku - údajně počínající viroza. Chci se zeptat není možné , že zvracení je jako reakce na RTG záření? Píšete, že RTG synovi ublížit nemohl, ale na jiných internetových stránkách jsem se dočetla, že RTG je oprvdu škodlivý a u malých dětí 10 x více s tím, že zvyšuje výskyt nádorů do budoucna je toto pravda? Opravdu jsem synovi takto ublížila? Ještě jednou moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Nejtková)
RTG hlavy vašeho syna měl pravděpodobně vyloučit poranění lebky, které by mohlo způsobit následně i další zdravotní problémy. Pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění se předpokládá u dávek v jednotkách Gy celotělově; běžná rtg vyšetření se pohybují v tisícinách až setinách Gy.
(Za SÚJB: sujb)
rtg u 2letého chlapce 21.11.2013 13:58:17
Pěkný den, můj syn prodělal letos v květnu rtg plic a v říjnu rtg lbi - 2 snímky. Při tomto rtg neměl ochranu na genitálie. Může být pro tak malé dítě toto vyšetření škodlivé ? ( genitálie, štítná žláza .. ) Velmi děkuji za odpověď. Konhefrová
(Vložil(a): Konhefrová Lenka)
Nemusíte se obávat, vyšetření není škodlivé. Ochrana genitálií se používá při ozařování v oblasti pánve, pokud ovšem nezastíní zobrazovanou oblast.
(Za SÚJB: sujb)
rtg břicha 23.12.2013 08:36:19
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně rtg břicha, dcera 6 let podstoupila rtg břicha dva dny po sobě (každý den jeden snímek), nebyly zakryté vaječníky, jak moc je to pro vaječníky škodlivé? Předem Vám děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Lenka B.)
Nemusíte se obávat o zdraví své dcerky, dávky z rtg jsou opravdu velmi nízké.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 01.02.2014 21:51:41
Dobrý den, dcera 5 let už víc jak 6 tydnu kašle. Před 4 týdny ji dělali RTG plic, zápal se nepotvrdil. Kašle stále, uškodil by ji nejak další RTG???
(Vložil(a): Lucka)
Je plně v kompetenci lékaře, jaký způsob vyšetření zvolí. Rtg uškodit nemůže, dávky jsou opravdu nízké.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 28.02.2014 07:21:06
Dobrý den, má 2,5 letá dcera si zlomila pažní kost. Již jsem s ní byla třikrát na rentgenu, nikdy se neptali na její věk. Je možné, že by ji vystavili stejnému záření jako dospělého člověka? Dále bych se chtěla zeptat, jak dalece rentgenové záření působí. Měla jsem s sebou ještě půlroční dceru, která čekala v převlékacím boxu. Při záření nebyly dveře do boxu úplně dovřené, resp. byly pootevřené. Je možné, že by rentgenové záření dopadlo i na mou mladší dceru, která byla v převlékacím boxu? Jaký by to mělo pro ní vliv? Je pravda, že rentgenové záření je šetrnější než např. cesta letadlem? Děkuji za odpovědi.
(Vložil(a): Renata Disová)
Expoziční parametry rtg se nastavují také s ohledem na hmotnost pacienta, u malých dětí se samozřejmě nastavují nejnižší možné. Věk vaší dcery zjistí aplikující odborníci ze žádanky o provedení vyšetření. Do převlékárny se prakticky žádné záření nedostane, nemusíte se obávat, že by vaše druhá dcerka byla nějak významně ozářena. Jen pro pořádek - průměrná efektivní dávka při rtg končetin je 0,01 mSv. Při cestě letadlem může být dávka zhruba desetinásobná, záleží na délce a trase letu.
(Za SÚJB: sujb)
RTG u půlročního miminka 10.03.2014 18:42:46
Dobrý den, můžete mi prosím dát vědět zda RTG hlavičky a klíčků u půlročního miminka je nějak škodlivý, nebo může v budoucnu způsobit zdravotní komplikace? Děkuji a jsem s pozdravem KK.
(Vložil(a): Katka Kučerová)
Není důvod se obávat, rtg není škodlivý. S pomocí rtg vyšetření se právě předchází případným zdravotním komplikacím, které by mohly vzniknout poškozením lebky nebo kostí.
(Za SÚJB: sujb)
Re: RTg u ročnho dítěte 01.05.2014 21:38:17
Dobrý den, můj syn měl první RTG hlavičky v 5 měsících, spadl mi tenkrát z posltele, další následoval o měsíc později, když se mi překlopil v sedátku. Poslední v roce, kdy zakopl a spadl na železné zábradlí. Jsem úzkostná matka a jelikož jsem byla u úrazů byla pokaždé sama, byla jsem vyplašená z toho, že se něco stalo, že bych mohla něco zanedbat a tak jsem jela jsem pokaždé na úrazové oddělení do nemocnice, kde mu pokaždé RTg udělali. Ikdyž syn nebyl v bezvědomí a spolupracoval. Tedˇsi to moc vyčítám, uběhl další rok, úrazů přibylo a já se vůči nim satala odolnější. Mohl mu 3x RTG hlavy, pokaždé byly 2 snímky, někdy i víckrát, protože se bránil, ohrozit jeho zdraví? Myslím teď na nádorová onemocnění? Děškuj
(Vložil(a): Pavlína Pekárová)
Určitě si nemusíte nic vyčítat, vyšetření byla vždy provedena pro zjištění zdravotního stavu vašeho synka a přínos tedy převýšil rizika. Nemusíte se obávat, že by po vyšetřeních zdraví vašeho syna bylo ohroženo.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg záření 09.05.2014 12:57:29
Dobrý den, prosím Vás o názor. Moju dcéru
/12 rokov/ rontgenovali v oblasti chrbtice za posledný mesiac asi 7-krát, a zasa nás poslali pre ďalší snímok. Zdá sa mi to už prehnané, mám obavy, žiadnu ochranu jej nedávajú, lebo to zakrýva chrbticu.
(Vložil(a): Dana )
Dobrý den, zdůvodnění lékařského ozáření není v kompeltenci SÚJB, proto se k dotazu nemůžeme vyjadřovat. Dovolujeme si Vás odkázat na odborníka (lékaře), který indikoval dané vyšetření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.07.2014 11:25:11
Dobry den, chtela bych se zeptat, muj 10mesicni syn musel podstoupit rentgen lebky. Byly porizeny dva snimky, nedostal zadnou ochrannou decku a co vic, zadnym zpusobem mu nebyly zakryty oci. Ptala jsem se na to pani asistentky, ta jen pokrcila rameny a pronesla neco v duchu, ze tak to delaji a kazdy rentgen je riziko. Velmi mne odbyla a v podstate jsem se vubec nic nedovedela. Je v poradku, ze byl rentgen lebky proveden timto zpusobem: maly lezel zady na stole, ja ho pridrzovala a on se normalne dival do rentgenovaciho zarizeni? Nemuze mu zareni poskodit zrak?
(Vložil(a): jana novotna)
Dobrý den, při rentgenovém vyšetření se ochranné pomůcky používají dle charakteru daného vyšetření. Z Vašeho dotazu vyplývá, že indikované bylo vyšetření celé lebky. A v těchto případech může použití ochranných pomůcek znehodnotit snímek. Opravdu se nemusíte obávat o poškození zraku z tohoto vyšetření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.07.2014 13:10:11
Dekuji mnohokrat za rychlou odpoved. Dospely se samozrejme do rentg. zarizeni nedivaji, ale vysvetlit to 10mes. diteti opravdu nejde. Proto jsem myslela, ze dostane nejakou pasku na oci, ale nic takoveho. Jsem asi prehnane uzkostliva, ale nyni mam strach o jeho zrak. Bylo potreba udelat rentgen cele lebky, to mate pravdu. Jeste se zeptam. A dela se to tak u kojencu bezne, ze se jim ocicka pri rentgenovani nezakryvaji? Vim, ze je to kazdem oddeleni, ale jaka je praxe, prosim? A obecne, muze rentgenove zareni poskodit zrak? Dekuji mnohokrat za odpovedi.
(Vložil(a): jana novotna)
Zavřená víčka nemohou nijak zeslabit rentgenové záření. A navíc znovu opakujeme, že rentgenové záření při vyšetření lebky malého dítěte nemůže poškodit zrak.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.08.2014 00:19:17
Dobrý den, chtěla bych se informovat zda-li má RTG záření u 6 až 8 letého chlapce vliv na pohlavní orgány (např. riziko neplodnosti, vrozené vady atd.)? RTG záření se často opakovalo kvůli vrozené vadě kyčlí a bohužel né vždy byly použity ochranné pomůcky. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Iveta )
Dobrý den, při rtg vyšetření dětských kyčlí nemohlo dojít k poškození pohlavních orgánů vašeho syna, ani v případě pokud by nebyly použity ochranné pomůcky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.08.2014 20:50:05
Dobrý den,
mé dvouleté dceři byl rentgenován hlezenní kloub. Nebyly při tom stíněny vaječníky. Je to dle standardů, nebo měla být použita clona? Znepokojuje mě to, protože si vzpomínám, že mě jako dítěti při rentgenu kolene clonili malou pánev. Moc děkuji za odpověd.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, při rtg vyšetření hlezenního kloubu nemohlo dojít k poškození vaječníků vaší dcery, ani v případě pokud by nebyly použity ochranné pomůcky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 15.09.2014 15:43:33
Dobrý den,
dnes jsem byla s dcerkou na rtg kyčlí, jsou jí čtyři měsíce.Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho jí z těla rentgenové záření vyprchá a jestli jí opravdu stačila jen ochranná pomůcka na vaječníky.Byla jsem rentgenovaná ve stejném zařízení se zlomenou nohou, používá se stejný rtg přístroj jako u dětí?Ještě bych se ráda zeptala, když stále kojím a byla jsem při rentgenu přítomna, jestli to nijak neovlivní m.mléko.Měla jsem ochranný plášť, s tím že jsem malou přidržovala, takže ruce chráněny nebyly.Bohužel jsem při tom zapomněla v kapse u kalhot mobil je to nebezpečné?
Mockrát děkuji za odpověď
Katka
(Vložil(a): Katka)
Dobrý den, rentgenové záření není zdrojem indukované aktivity, projde orgánem, v tomto případě kyčlí a vytvoří rtg obraz. Rtg záření nijak negativně neovlivní mateřské mléko, mobil,? Při rentgenování dětí se vždy používají jiné/nižší expoziční parametry. Co se týká ochranných pomůcek ochrana, vaječníků olovnatou gumou je pro miminko při rtg vyšetření kyčlí zcela postačující, pro osobu přidržující je se používá ochranná zástěra/plášť, ruce není potřeba chránit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rtg u 3leteho ditete 02.10.2014 13:28:53
Prosím Vás o zodpovězení, moje dcera nar.07/2011,byla v 1,5 roce rentgentována kvůli úrazu hlavy (pád)-pořízeny 2 snímky.Letos v srpnu,tj.ve 3 letech, jí byly dělány opět dva snímky RTG plic a dutin (dlouhodobý kašel) a za měsíc, tj. nyní v září opět dva snímky RTG plic a dutin (opět kašel).Včera byla na šití rozraženého obočí, takže opět RTG hlavy - dva snímky. Obsluha u RTG byla perfektní, jen mě vystrašila, že pro tak malé dítě není RTG vhodný a vůbec není dobré jej ozařovat. Takže během jednoho měsíce prodělala 2 snímky plic a 4 snímky hlavy.Jaká jakou vlastně rizika? jde o nádorové bujení? sčítají se jednotlivé dávky, kterým byla vystavena? jako rodič se samozřejmě bojím, i když chápu důvod proč byl RTG proveden.
(Vložil(a): eva nováková)
Dobrý den, za proces odůvodnění - indikaci k RTG vyšetření zodpovídá indikující lékař a aplikující odborník, tedy zdravotničtí pracovníci. Věřím, že i lékař Vaší dcery, v rámci procesu odůvodnění, vzal v úvahu účinky, přínosy a rizika. Zvýšení pravděpodobnosti nádorových onemocnění je úměrné dávce z tohoto ozáření (tzn. množství záření): Při ozáření nízkými dávkami, jako byly ty, kterým byla vystavena Vaše dcera, je pravděpodobnost velmi nízká. Efektivní dávka, kterou obdržela Vaše dcera ze všech vyšetření mohla být maximálně 0,5 mSv, takže toto riziko je opravdu zanedbatelné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rtg dítětě 15.10.2014 13:03:56
Dobrý den, poté, co syn mírně kulhal a bolelo jej lýtko při běhu, tak nám ortoped napsal rtg. Myslela jsem, že jde o jeden snímek a se synem jsem nešla ani dovnitř, ale byla s malou dcerou. Pak jsem bohužel zjistila, že šlo o snímky 4. 1x kyčle-pánev, 1x pánev Lowenstein (nevím o co jde), a 2x bérec. Vše bylo v pořádku. Lékař nám vůbec nic dopředu neřekl, a po rtg nám řekl pouze, že to musel udělat?! Prosím napište mi, co je rtg Lowenstein. A jaké riziko si syn ponese do budoucna, když dle rtg pracoviště obdržel dávku 67,9mikroGy/m2 (sdělili po telefonu). Děkuji.
(Vložil(a): Bohdana Nováková)
Dobrý den, není v kompetenci SÚJB zpochybňovat počet a projekce rtg snímků provedených při lékařském ozáření. Za proces zdůvodnění a aplikaci záření nese odpovědnost zdravotnický pracovník - lékař. Mohu vás ale uklidnit, celková dávká v hodnotě 67,9mikroGy.m2 je velmi nízká, tedy riziko je zanedbatelné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 25.12.2014 22:47:21
dobry den,
chcela by som sa spytat, ake su mozne nasledky CT vysetrenia spankovych kosti nativ+kontrol u 12mesacneho dietata. maly bol hospitalizovany na ORL DFNsP v Bratislave pre opakovany obojstranny hnisavy zapal stredneho ucha, povodca Strept.pneumoniae, serotyp 19A. pre pretrvavajuce febrility (1 a pol mesiaca v nemocnicia v Trnave a Bratislave), mu nakoniec robili CT spankovych kosti nativ+kontrol s vysledkom - oba mastoidy znizenej transparencie s rozrusenim prepazok mast.celul. Na zobr.cievnom riecisti bez znamok trombozy splavov. Zaver: Obraz mastoiditidy obojstr. ja ako laik presne neviem zhodnotit zavaznost stavu. Tyzden po CT vysetreni bol maly na imunologii, kde mu zistili mierny pokles neutrofilov, pravdepodobnu benignu autoimunnu formu neutropenie. na kontrolu mame ist o 4mesiace. chcem sa tiez spytat, ci mohlo CT vysetrenie sposobit neutropeniu. a este mam dotaz ohladom ockovania - maly ma dostat tretiu davku Infanrix hexa/Prevenar. za ake obdobie po prekonani infektu a absolvovani CT vysetrenia moze byt ockovany? nechcela by som ho este viac zatazit, nez dokaze to male telicko zvladnut. dakujem velmi pekne za odpoved. s pozdravom, Zuzana Vyletelova
(Vložil(a): Zuzana Vyletelova)
Dobrý den, CT vyšetření spánkových kostí nemohlo způsobit neutropenii, ani neovlivnilo imunitu, aby nemohla být podána 3. dávka hexavakciny. Rozhodnutí o očkování je zcela závislé na stavu imunity po prodělaném infektu. Nejste ale jediný případ, určitě se i toto vyřeší. Rozumím vašim obavám, ale ve Vašem případě je zcela jasné, že přínos CT vyšetření byl významný a žádné následky z jeho provedení nehrozí.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG a kraniosynostoza 19.01.2015 15:12:27
Dobry den prajem, chcela by som sa opytat, ci RTG hlavicky vie na 100 % vylucit kraniosynostozu, aby sme sa vyhli CT. Neurolog vylucil zrastenie svov, ale citala som , ze sono mozgu nie je v tomto pripade dostacujuce. Dakujem pekne
(Vložil(a): Sylvia)
Dobrý den, rozhodnutí o indikaci k danému zobrazení - vyšetření z použitím ionizujícího záření je zcela na lékaři. Do to SÚJB nezasahuje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 26.01.2015 20:46:27
Dobrý večer, ráda bych se zeptala. Se synkem jsem byla 2x na rtg kyčlí,v rozmezí asei 4 měsíců. Při prvním rtg mi nebyla dána ochranná vesta, při druhém ano. Je možná neplodnost při ozáření rtg. Děkuji za odpověd.
(Vložil(a): Ludmila Mekisková)
Dobrý večer, dávka, kterou obdržíte při přidržování dítěte při jeho rtg kyčlí je velmi nízká, nemůže mít vliv na plodnost. Nicméně je pravda, že pracoviště by mělo nabídnout "přidržující" osobě ochrannou stínící vestu/zástěru.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 02.04.2015 04:02:27
Dobry den,
zijeme v zahranici a me dceri byl 3x proveden rentgen kycli ve veku 7 mesicu a tak 2x ve 3 letech.
Ani jednou nemela zakryte vajicniky. Jaka je pravdepodobnost poskozeni vajecniku po peti rentgenovych zareni v takto nizkem veku? Bude moci mit v dospelosti zdrave deti? Existuje nejaka studie, ktera
se zabyvala vlivem rentgenoveho zareni na vyvijejici se vajecniky?
Za odpoved predem dekuji



(Vložil(a): Michaela Taylor)
Dobry den, v ČR je "krytí" vaječníků při vyšetření kyčlí doporučováno, pokud nebrání diagnostické informaci. Použití stínění je proto vždy na aplikujícím, ten musí i toto hledisko zvážit. Nemohu Vám podat informaci, zda existuje nějaká studie týkající se možné újmy. Na základě zkušeností, které mám z doby, kdy se v ČR zaváděl screening dětských kyčlí a ze znalostí o biologických účincích ionizujícího záření si dovolím říci, že pravděpodobnost, že po pěti rtg snímcích kyčlí by mohlo dojít k poškození vaječníků je velmi nízká.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 03.04.2015 20:53:06
Dobrý dnes skoro 13 měsíční dceři dělali dvakrát RTG Plic zaskočil ji kousek jablka. V jedné nemocnici ji udělali jeden snímek a po převozu sanitou do dětské nemocnice ji dělali druhé. Pač v sanitce jej vykašlala. Tak jestli tam ještě něco nezůstalo. Teď jsem špatná že ji dělali 2 Rtg během dvou hodin. :-( mohlo ji to ublížit? Děkuji předem za vaší odpověď?
(Vložil(a): Nikol)
Dobrý den, oba snímky byly lékařsky zcela zdůvodněné, navíc dávka z rtg plic (i opakovaného) je velmi nízká. Vyšetření nemohla vaší dceři ublížit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 03.05.2015 15:19:07
Dobrý den, dceři dělali rentgen a já ji při tom držela a hlavou jsem zrovna při záření vlezla přímo pod ten přístroj, až jsem se o něj skoro bouchla a sestřička mi řekla, že jsem to zkazila, že jsem se do toho podívala, mohlo mi to ublížit, když jsem u toho byla v tak hodně velké blízkosti a nemohlo to ze mě pa ještě vyzařovat na dceru? Spí mi totiž na hlavě, tak jestli jsem jí tim nepřidala ještě záření. Děuji
(Vložil(a): Dana Holubová)
Dobrý den, rtg záření není zdrojem indukované aktivity, tedy ani vy ani dcera nejste po snímkování radioaktivní. Což zmanemá, že žádné záření jste nemohla dceři přidat.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 20.05.2015 17:16:36
Dobrý den, moc se omlouvám, že takto obtěžuji, ale mám také pochybnosti ohledně množství rentgenů dcery požadovaných panem doktorem. Dcerce je deset let. Pan doktor si vyžádal: RTG páteř AP + bok vstoje, DK AP na osu končetin, nohy v nášlapu. Případně ještě RTG C - páteře + dynamické snímky. To vše v jeden den. Není to příliš RTG najednou? Nemáme požádat o více termínů? Musím doplnit, že dcerka ve 3,5 měsících podstoupila operaci srdce a k tomu 7 RTG hrudníčku. 1x RTG od pusinky po bříško kvůli podezření na polknutí ostrého předmětu. K tomu 4x RTG páteře, 2x kyčle, koleno a stehenní kost. Dcerka se léčí se štítnou žlázou. Není těch RTG snímků na desetileté dítě příliš? Velmi se omlouvám za takový dotaz, ale jsem vystrašená milující matka. Předem Vám velice děkuji za odpověď. S pozdravem Králová Radka
(Vložil(a): Radka Králová)
Dobrý den, rentgeny požadované panem doktorem, tentokrát rtg páteře, nemohou vaší dceři ublížit, není ani důvod je rozdělovat na více termínů. Je lépe stanovit diagnózu co nejdříve. Rtg provedená v minulosti byla též odůvodněná, žádný z provedených snímků neohrozil štítnou žlázu. Je však dobře, že se nad plánovaným ozářením své dcery zamýšlíte, nechcete, aby byla ozařována zbytečně a příliš často. Je vždy žádoucí, abyste panu doktorovi předchozí ozáření sdělila.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 26.05.2015 14:43:11
Dobry den mojmu 5tyzdnovemu synovi po uraze hlavy urobili ct nedali mu anestezu pretože spal. Prebehlo to rychlo. Sú mozne nadledky žiarenia vzhľadom na jeho vek?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ve vašem případě přínos vyšetření zcela převýší možné následky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 05.06.2015 07:43:14
Dobrý deň, mojej 12 ročnej dcére ortoped odporučil RTG TH a L crbtice v stoji a TH bočný snímok v leže ale rtg laborantka omylom urobila ešte aj RTG TH a L chrbtice v leže, čiže namiesto 2 snímkov urobila snímky 3. Veľmi sa bojím, či to nemohlo u nej zanechať nejaké zdravotné následky. Chrbticu má v poriadku, takže ma mrzí, že som ju možno zbytočne dala ožarovať. Ďakujem za skorú odpoveď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, nemusíte mít obavy, jeden snímek páteře navíc nemůže způsobit vaší dceři zdravotní následky, navíc může upřesnit diagnostiku.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 10.06.2015 18:59:33
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda se při rentgenu zápěstí a dlaně čtyřletého dítěte má používat nějaká ochrana proti záření. Dožadovala jsem se jí, ale marně. Děkuji
(Vložil(a): Vladimíra)
Dobrý den, v případě rentgenu zápěstí se žádné ochranné pomůcky nedávají, protože svazek záření je velice dobře vymezen pouze na vyšetřovanou oblast. Opravdu není důvod k obavám.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 12.06.2015 15:48:01
Dobrý den ráda bych se zeptala, jake rizika nese rtg kyčlí u 2 a půl měsíčním miminka.Máme vrozené oboustranně vykloubení a nosíme ortézy a dosud už měla 9 snímků a to ještě není konec (rtg kombinujeme i s ultrazvukem) protože léčba trvat i rok. Obávám se, že jej to může uškodit buď teď, nebo v budoucnu.Děkuji
(Vložil(a): Katarína Palšová)
Dobrý den, nemějte obavy, přednostně je potřebné správně vyléčit vrozené "vadu", aby v budoucnu vaše miminko nemělo problémy s kyčlemi a chůzí. Proto je potřebné, aby ortopedi vše průběžně sledovali jak rtg, tak ultrazvukem. Dávky i více rtg snímků nemůže ohrozit zdraví miminka. Brzy se intervaly kontrol zkrátí a vše bude vyřešeno.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG lebky kojence 05.07.2015 07:59:39
Dobrý den,
můj 3 měsíční syn podstoupil RTG lebky (čelní a boční snímek). Stalo se tak v lékařském zařízení formátu okresní nemocnice používající přístroj Agrostat plus. Na můj dotaz mi bylo laborantem sděleno, že dávka záření, které byl vystaven, je stejná jako u ostatních RTG vyšetření, tj. že dávka nebyla upravena vzhledem k jeho věku/hmotnosti a že tuto dávku dostane na všech RTG pracovištích v ČR. Chtěla jsem se zeptat, jaké je zdravotní riziko vzniku rakovinného onemocnění u mého syna po takovémto snímkování a zda je možné na jednotlivých pracovištích postupovat bez optimalizace expozičních parametrů.
(Vložil(a): Eva Novotna)
Dobrý den, rtg snímky lebky ve dvou projekcích nepředstavuje riziko vzniku nádorového onemocnění. Pracoviště musí mít stanoveny místní diagnostické úrovně i pro tato vyšetření. Tuto povinnost SÚJB při pravidelných inspekcích kontroluje. Tím je splněn princip optimalizace lékařského ozáření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rtg kycli kojence 20.07.2015 10:46:29
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaký je odhad dávky záření, kterou obdrží za standardních podmínek 3 měsíční kojenec při rtg vyšetřní kyčlí (pro vyloučení dysplasie). Je tato dávka pro takto malé dítě nebezbečná?
(Vložil(a): Zdeňka Krejčová)
Dobrý den, odhad efektivní dávky záření, kterou obdrží za standardních podmínek 3 měsíční kojenec při rtg vyšetření kyčlí z důvodu vyloučení dysplasie je cca 0,1 mSv. Taková dávka není malé dítě nebezpečná.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: rtg kycli kojence 27.07.2015 11:28:16
Dobrý den,

velmi děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz ohledně rtg kyčlí kojence. Pro lepší pochopení problematiky bych Vás chtěla požádat o následující vysvětelní:
dávka 0,1 msv zhruba odpovídá dávce, kterou může kojenec obdržet při transatlantickém letu. Je dávka ionizujícího záření, kterou kojence obdrží v rámci zlomku sekundy při rtg snímkování rizikovější než obdobná dávka obdržená v průběhu několika hodin v letadle nebo na rozložení v čase dle současných poznatků nezáleží? Platí to samé (tj. ekvivalent dávky v čase)pro radiaci z přírodního pozadí?
Velice děkuji za Vaši odpověď předem.
(Vložil(a): Zdeňka Krejčová)
Dobrý den, pro srovnání (rtg záření x přírodní záření) je nutné používat veličinu efektivní dávka. Vaše úvaha je správná, cca 0,1 mSv by obdrželo dítě při letu z Prahy do Tokya a zpět. Rozložení dávky v čase má význam a využívá se především u vysokých dávek v radioterapii, kdy se např. celková dávka 60 Gy rozloží do jednotlivých frakcí.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 18.08.2015 15:10:55
Dobrý den, moje 9letá dcerka má opAkovaně bolesti břicha, absolvovala během 5let opakovaně sonografické vyš.břicha a pokaždé se stejným výsledkem- mnohočetné uzliny v mezenteriu s množstvím volné tekutiny..bolesti břicha se stupňují, lékař rozhodl o CT břicha(nativ) pro podezření na chron.apendicitis..toto vyš. dcerku čeká ve čtvrtek, ale v začátkem týdne byla dcerka již na rtg páteře...Mám obavy z velkého zatížení rentg.zářením na organismus mé dcerky, navíc je drobnější postavy..I když už si přejeme, aby se problém vyřešil, bojím se, zda CT vyš. není pro dcerku příliš škodlivé, děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, nemusíte mít obavy, nebude se jednat o zbytečnou dávku, která je škodlivá, navíc je vyšetření nezbytné.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: kycle kojence 01.09.2015 10:08:48
Dobry den, pro upresneni navazuji na sve predesle dotazy ohledne rtg kycli kojence - jestlize kojenec obdrzi stejnou efektivni davku z rtg kycli jako z letu Praha -Tokyo a zpet, znamena to, ze stejne je i stochasticke riziko techto cinnosti (tj. let vs. RTG). Dle dostupnych zdroju je riziko RTG vycislitelne a napr. tehotne zeny jsou od RTG odrazovany, pokud to neni nezbytne nutne, na druhou stranu riziko letecke dopravy tehotnych (i na delsi vzdalenosti) je povazovano za prijatelne).
Dekuji predem za odpoved.
ZK
(Vložil(a): Zdeňka Krejčová)
Dobrý den, není jasné, jaký je dotaz, resp. jsou uvedeny 2 problémy-vyšetření dětských kyčlí a ozáření v těhotenství. Vždy je důležitý důvod ozáření a dodržení principu odůvodnění a optimalizace. U rtg kyčlí kojence je nutné k vyloučení případného vrozeného vykloubení kyčlí a je tedy lékařsky zcela zdůvodněné. U těhotných není každé lékařské ozáření zakázané, ale opět se zvažuje jeho naléhavost, velikost dávky a z této rozvahy pak vychází přijatelnost. Obdobně je tomu u letecké přepravy. Pokud vyjádříme dávku ve veličině efektivní dávka, je riziko, a to i riziko stochastických účinků, srovnatelné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Opakované RTG u kojence 10.10.2015 17:34:52
Dobrý den, chtěla bych se přeptat, zda je bezpečné opakovaně rentgenovat devítiměsíční dceru, když podstoupila již šest RTG vyšetření. Od dvou měsíců je sledovaná pro špatně se vyvíjející kyčle,pro lékaře nebylo dostatečně prokazatelné sono, takže ve dvou měsících podstoupila první rentgen, poté v pěti měsících, v osmi - kdy se prokázala vrozená luxace levé kyčle. Byly jsme odesláni na specializované oddělení, kde jí byla provedena artrografie,nasazena sádrová spika, dva dny na to RTG, které se muselo opakovat pro špatný snímek. Za čtrnáct dní máme podstoupit znovu RTG, pro kontrolu, zda vše dobře sedí. Není to příliš časté? Mám starost o zdraví své dcery. A nikdy při snímkování nebylo užito jakékoli pomůcky na ochranu vaječníků.Může jí to nějak poškodit?
Děkuji předem za odpověď. Tothová
(Vložil(a): Petra Tothová)
Dobrý den, ano, u kojence je prioritou včas odhalit vrozené vykloubení kyčlí a ve "standardu" je takto nastaveno preventivní ULZ vyšetření, resp. rtg snímek, při podezření na vykloubení další rentgenování v pravidelných intervalech. Opravdu nelze nahradit sonem (ULZ), protože tato zobrazovací metody není zcela prokazatelná a mohlo by dojít k zanedbání této nemoci. Použití ochrany vaječníků je problematické, může část kyčle a její okolí zastínit, používá se běžně u chlapců. Ale nemusíte mít obavy, součtová dávka není nebezpečná, nemůže zdraví vaší dcerky poškodit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG u maleho babatka 26.10.2015 09:46:41
Dobry den, dcera ako 5 tyzdnova absolvovala rtg brucha a hrudnika a teraz ako 11 mesacna 2x rtg hlavicky. Rtg bolo vykonane v lokalnej nemocnici kde nemaju nijak specializovane zariadenie a nie som so ista ci davka ziarenia bola upravena podla vahy a veku babatka(kedze nik odo mna tieto udaje nepytal). Mohla by mat pripadna vyssia davka ziarenia PRI tychto vysetreniach v buducnosti vplyv na jej zdravie? Dakujem.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, provedené rentgeny nebudou mít vliv na zdraví Vaší dcerky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG u miminka (2 měsíce) 29.10.2015 20:43:59
Dobrý den, dcera dnes na Bulovce podstoupila rentgen hlavy (bouchla se o dlaždičky). Dělali ji celkem 3 snímky a neměla na sobě žádný ochranný obleček. Já měla ochrannou vestu. Jsou jí teprve dva měsíce. Chci se zeptat, zda ji rentgen nemohl nějak ublížit nebo se do budoucna nemohou projevit nějaké následky? Mám z toho teď veliký strach. Děkuji Vám za odpověď.
(Vložil(a): Eva Doubková )
Dobrý den, nemusíte se obávat, dávka ze tří rentgenových snímků je velmi nízká a nebude mít žádné negativní následky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG 09.11.2015 09:34:28
Dobrý den,ráda bych se zeptala jak velký zdravotní dopad může nastat při RTG krční páteře cca 5 snímků u 50leté pacientky, u které bylo uvedeno o 25 kg více , než váží. Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Jana Grunerová)
Vážená paní Grunerová, Uvedení chybné hmotnosti pacienta nemá u vyšetření krční páteře žádný vliv na obdrženou dávku ze záření. Při tomto vyšetření se používá tzv. expoziční automatika, tzn. přístroj si sám nastaví ideální množství záření, které je nejvhodnější pro daný snímek tak, aby na snímku byly vidět všechny detaily, které lékaři potřebují vidět, a zároveň aby byla dávka ze záření minimální, a to vše bez ohledu na uvedenou hmotnost pacienta. Přístroj to dokáže poznat tím, že měří množství záření během snímkování a porovnává ho s tím, kolik má nastaveno z výroby a na základě klinického nastavení jako to správné množství, a ve chvíli, kdy je toto množství dosaženo, snímkování automaticky sám okamžitě ukončí. V tomto procesu hmotnost pacienta nehraje žádnou roli a ani se do rentgenového přístroje nijak nezadává. Celková dávka záření (tzv. efektivní dávka) z těchto 5 snímků je přibližně 0,5 mSv. To odpovídá množství záření, které obyvatel ČR dostane od tzv. přírodního pozadí za 2 měsíce. (Přírodní pozadí je radioaktivita, která se odjakživa v přírodě vyskytuje sama od sebe ? pochází např. od Slunce, z půdy, je v samotném našem těle, v potravě, atp.) Riziko plynoucí z takové dávky je zanedbatelné a je vyváženo lékařskou indikací ? tzn. že díky diagnóze získané z těchto snímků je možné provádět správnou léčbu a zabránit tak případnému zhoršení problému.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG u batolete (23m) 20.11.2015 15:52:43
Dobrý den,

včera mi malý, skoro dvouletý chlapeček, spadl ze sedačky a uhodil se do hlavičky, jeli jsme do Benešovské nemocnice na pohotovost, a paní Dr. doporučila RTG. Vevnitř jsem byla s malým a pod stresem jsem úplně zapomněla se zeptat, proč malý nedostal žádný ochranný obleček, nic, žádné krytí. Paní dělala dva snímky hlavičky kdy ležel na zádíčkách a na boku. Nevím jaký přístroj na RTG v Benešovské nemocnici mají.. Chtěla jsem se zeptat, nemůže to malého nějak zdravotně ohrozit??? Jestli ano, jaké by to mělo následky? Záření zůstavá v tělíčku?Je mi z toho smutno, že jsem zapomněla upozornit na nějaké krytí a mám strach aby mojí vinou se malému něco nestalo.

Moc děkuji za odpověď!!

S pozdravem

Lenka Bernardová
(Vložil(a): Lenka Bernardová)
Dobrý den, Nemusíte mít obavy, Vašemu synovi žádné zdravotní problémy nehrozí. K druhé části dotazu - rentgenové záření se v těle neakumuluje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 10.12.2015 09:21:09
Dobrý den, mojí 5ti měsíční dceři bylo dělané ct mozku po pádu z gauče, neměla žádné přínaly po pádu, jen jednu zorničku o něco zvětšenou v šeru.Od té doby mám š?lený strach, zda to nebylo zbytečné a moc se bojím, aby jí z toho nevznikl nádor na mozku nebo jiné onkologick? onemocnění. Máme v rodině i leukémii. Prosím Vás jak je silné záření při ct mozku a ničí to nějak zdravé buňky v jejich vývoji.Nemůžu se po tomto zákroku zbavit pocitu, że nám umře jak mladá na následky silného ozáření v dětství. Nevíte kolik malých dětí toto vyšetření podstupuje? Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Adéla)
Dobrý den, CT mozku bylo provedeno z důvodu podezření na otřes mozku, bylo tedy medicínsky odůvodněno a nebylo zbytečné. Není důvod se obávat, že by dávka z vyšetření způsobila vznik nádoru na mozku ani jiného onkologického onemocnění. Počet dětí, které podstoupí CT vyšetření je vysoké, nejste ojedinělým případem, kdy lékař z důvodu diferenciální diagnostiky požaduje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.01.2016 15:50:13
Dobry den,
zijeme v Anglii a me 8. mesicni dceri byl proveden rentgenovy snimek kycli bez ochrany vajecniku. Bylo mi receno, ze obdrzela davku 1,2 cGY (centigray). Na internetu jsem pote zjistila, ze to je 12 mSv, coz odpovida 2 CT panve, je tomu tak? Vsude se uvadi, ze u deti pri snimkovani kycli je pouzito jen max. 0,1 mSv, moje dcera byla ozarena ale 120x vice.

Jaka je pravdepodobnost, ze tato VELMI vysoka davka mohla poskodit me dceri vajecniky a zvysit riziko rakoviny??

(Vložil(a): Michaela)
Dobry den, z informace, že vaše dcera obdržela dávku 1,2 cGy, není jasné, v jaké je to veličině (efektivní dávka, dopadová dávka nebo absorbovaná dávka v oblasti vaječníků?). V každém případě se jedná o dávku, která nemůže poškodit vaječníky a i přídatné riziko rakoviny je zanedbatelné. Upozorňuji též, že převedeme-li "dávku" na mGy, je to 12 mGy, takže nemusíte mít o zdraví dcery obavy. Ani v ČR se ne vždy vaječníky vykrývají, při jejich ochraně (překrytí) by mohlo být znemožněno získat požadovanou diagnostickou informaci.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT u dětí 22.01.2016 14:51:11
Dekuji za odpoved. Presne slo o davku 1,2 cGy cm2. Kolik to je mSv?
(Vložil(a): Michaela)
Dobrý den, obě hodnoty jsou ve zcela jiných veličinách, které mezi sebou nejsou jednoduše převoditelné. 1,2 cGy.cm2 je tzv. plošná kerma, naproti tomu hodnota 0,1 mSv je tzv. efektivní dávka. Pro přesný přepočet mezi nimi je třeba znát poměrně dost parametrů a provádí se to pomocí sofistikovaných programů využívajících tzv. Monte Carlo simulace. Nicméně hodnota 1,2 cGy.cm2 odpovídá dávce nízké, která Vaší dceři neublíží.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 23.03.2016 10:57:48
Dobrý deň.Moja dcéra (14rokov)podstúpila rentgenové vyšetrenie-či nemá zlomený malíček na ruke.Urobili jej dva snímky-celej ruky a malíčka. Dávka,ktorú dostala bola 1,7 ?Gym?.
Chcem sa spýtať,je táto dávka bezpečná? Koľko je to mSv? Ďakujem.
(Vložil(a): Andrea)
Dobrý den, obecně platí, že u rtg vyšetření končetin, tedy i ruky a kůstek ruky, jsou expoziční parametry potřebné pro zhotovení snímku velmi nízké a velmi nízká je i obdržená dávka. Tomu odpovídá i plošná dávka, kterou uvádíte 1,7 microGym^2, a kterou odhaduji na pouhých několik microSv.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 25.04.2016 14:04:58
Dobrý den, manžel byl s dvouletou dcerou na RTG plic (dětské pracoviště). Stála zády k rtg, 1 snímek,nedali ji žádnou zástěrku na ochranu spodní části těla (ledviny,vaječníky). Manžel měl vestu. Byl tento postup v pořádku??Rovněž se nezeptali na výšku ani váhu. To je také v pořádku?Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Martina Franková)
Dobrý den, postup byl v podstatě v pořádku v souladu s národními radiologickými standardy. Jediná drobná odchylka, která ale v podstatě neměla vliv na ozáření Vaší dcery, je, že by jí správně podle dikce aktuálních národních radiologických standardů měli dát chránění na gonády. Nicméně se nejedná o závažnou neshodu. Kdyby Vaší dceři toto doclonění gonád poskytli, dávka ze záření by tím buď nebyla snížena vůbec, nebo by byla snížena o zcela zanedbatelnou hodnotu srovnatelnou s ozářením z přírodního pozadí, které člověk obdrží za několik minut. Takže to nemůže na zdraví Vaší dcery teď ani do budoucna mít žádný vliv. V současnosti se připravuje aktualizace národních radiologických standardů a zrovna u vyšetření plic dětí (kromě novorozeňat) probíhá diskuze, zda stínění gonád zcela z vyšetření neodstranit - jde o to, že při vyšetření plic toto stínění neodstiňuje v podstatě žádné záření, protože vlastně veškeré záření, které by teoreticky mohlo na gonády dopadat, odstiňuje už samotný rtg přístroj, protože radiologický asistent "vycloní rtg svazek" pouze na oblast, která se má snímkovat (tzn. plíce). Toto primární vyclonění je prováděno pomocí velmi kvalitních a pro rtg záření v podstatě zcela nepropustných olověných clon zabudovaných přímo v přístroji. Docloňování gonád při vyšetření plic tak má smysl pouze u novorozeňat, kdy jsou kvůli velikosti pacienta gonády tak blízko hlavnímu rtg svazku, že se raději pro jistotu ještě přiloží přímo na tělo dítěte malá olověná zástěra. U dvouletých dětí už je to v podstatě stejně zbytečné jako u dospělých. Tento požadavek v národních radiologických standardech je pravděpodobně historickým pozůstatkem dob, kdy primární clonění nebylo z různých důvodů tak dobré jako dnes, a proto se vážně uvažuje o jeho zrušení pro nadbytečnost. Odstínění ledvin není při vyšetření plic možno provést, protože by se tím zakryly některé části plic, které ale mají na obrázku plic být. Standardně se docloňování ledvin neprovádí při žádném rtg vyšetření (mimo jiné i proto, že ledviny nepatří k orgánům s vysokou citlivostí vůči záření). Pracoviště tak postupovalo zcela správně. To, že Vaše dcera stála zády k rtg přístroji a byl proveden 1 snímek, je zcela správný postup. Ve většině případů (pokud se nejedná o nějaké specializované vyšetření nebo nějak nemohoucího pacienta) je při vyšetření plic vhodnější, aby pacient stál k rtg přístroji zády, dochází při tom k lepšímu prokleslení plic na obrázku a zároveň je tím o něco snížena dávka ze záření. Vašemu manželovi pracovníci poskytli ochrannou vestu také zcela správně, protože ho tím ochránili před obdržením sice velmi malé, nicméně zbytečné dávky z odraženého záření. Váha a výška není pro rtg vyšetření plic potřebná. Často se na ni pracovníci ptají, protože to vyžadují jejich vnitřní předpisy z administrativních důvodů, ale pro samotné provedení snímku ani jeho vyhodnocení tyto údaje nejsou třeba. Rtg přístroj sám zcela automaticky reguluje množství záření při snímku tak, aby jej prošlo právě takové množství, jaké je potřeba pro dobrý snímek, ale zároveň aby byla dávka co nejnižší, a tyto údaje k tomu nepotřebuje a ani se do samotného rtg přístroje nezadávají.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 17.05.2016 10:32:56
Dobrý den, dcera (12let) byla na rtg páteře ,celkem4 snímky , jake jsou rizika z ozáření? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Zdena Kormanova)
Dobrý den, 4 snímky rtg páteře nejsou pro vaši 12ti letou dceru rizikové.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 20.05.2016 11:19:39
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda hrozí nějaké budoucí nebezpečí z RTG , kdy můj 15 syn byl na vyšetření na chirurgii pro bolestivost kostrče a byli jsme odesláni na RTG na poliklinice Barrandov , kde sestra byla velmi nepříjemná a alespoň synovi dala ochranu na krk, nicméně jsem se divila , že mu nebyly zakryty pohlavní orgány ,ale bylo mi vysvětleno poté i panem doktorem, že jinak snímek kostrče nelze provést. Stále z toho mám nepříjemný pocit a strach ,abych synovi v budoucnu něco tímto rtg nepřivodila. Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem ´M.H.
(Vložil(a): Martina Hájková)
Dobrý den, RTG kostrče nebude mít žádný vliv na zdraví Vašeho syna. Ne vždy lze použít ochranné pomůcky, mohly by zastínit oblast zájmu a hrozilo by, že by se snímek musel opakovat.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 10.06.2016 16:54:47
Dobrý den, můj tříměsíční syn byl na rentgentu kyčlí. Zatímco já jsem dostala ochrannou zástěru, on byl bez jakékoliv ochrany. Mám strach, jestli to v jeho tělíčku nemohlo způsobit nějakou škodu. Četla jsem, že by měly být chráněny alespoň pohlavní orgány, ale to nebyly.
Pokud půjde na RTG znovu, jsou povinni mu dát nějaké ochranné pomůcky, když o ně požádám?
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
(Vložil(a): Hana Novotná )
Dobrý den, o použití ochranných prostředků rozhoduje aplikující odborník pracoviště. Nemusíte mít strach, vyšetření nezpůsobí zdravotní následky. Doporučuji Vám však, abyste se při každém lékařském ozáření na použití ochranných prostředků informovala. Měla byste být informována, proč použity nebyly.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 31.07.2016 23:25:53
Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o odpověď na otázku, zda je možná lidská chyba při nastavení míry rtg záření. Synovi(18 měsíců) bylo dnes rentgenováno bříško pro podezření na polknutí cizího tělesa a neustále přemýšlím, zda se nemohlo stát, že rtg pracovnice nastavila intenzitu záření omylem špatně.A je prosím běžné, že se dávají na nožičky těžké pytle s pískem (ty, co se používají jako komprese při např.vytažení shuntu po vyšetření), jako prostředek ke znehybnění?Rentgenologická pracovnice chtěla použít i jakousi folii, což nepomáhalo.Také jsem nechápala, že se diví, že syn vyvádí a nechce dobrovolně ležet nahý na studeném stole, čekala bych na v dětské fakultní nemocnici trochu více empatie.
Moc děkuji! Dana S.
(Vložil(a): Dana )
Dobrý den, lidskou chybu nelze vyloučit nikdy, tedy ani při nastavení parametrů rtg přístroje, i když to považuji na krajně nepravděpodobné. Hodnoty nastavení jsou používány standardně. Chybné nastavení někdy ani nelze provést, přístroj to neumožní. Určitou kontrolou je kvalita provedeného snímku. Právě kvůli kvalitě snímku se musí vyloučit "pohybové" neostrosti, a tak je nutné dítě co nejvíce udržet v klidu. K tomu se používají různé prostředky a je zcela na rentgenujícím, jaký způsob zvolí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 24.08.2016 23:58:02
Dobrý deň, dcéra ako troj mesačná absolvovala rontgen hrudníka, keďže obvodná lekárka si myslela, že má niečo so srdcom.Dcere nič nie je, je úplne zdravá. Som veľmi vystrašená, že tak malé bábätko bolo rontgenovanim zbytočne. Mám strach, či oziarenie u tak malého dievčatka nemôže vyvolať leukemiu. Andrea Jankovičová
(Vložil(a): Andrea Jankovicova)
Dobrý den, velmi nízká dávka z rtg vyšetření hrudníku nemůže vyvolat leukémii, ani jiné nádorové onemocnění.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 24.11.2016 15:47:48
Dobry den,mam 5 mesacnu dcerku ,ktorej robili irigografiu .Cely caa bola pod rtg pristrojom.Plus v troch mesiacoch jej robili rtg pluc,1 x rtg panvy a 1 x rtg brucha.Chcela by som sa opytat,ci nemoze mat v buducnosti z toho vazne ochorenie
(Vložil(a): Michaela luknarova)
Dobrý den, jsou situace, kdy se bez rentgenového vyšetření nelze obejít. Ale ani v případě Vaší malé dcerky není důvod se domnívat, že by toto diagnostické ozáření mohlo být příčinou vážného onemocnění.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a nebezpečí většího množství snímků 24.11.2016 22:38:01
V nemocnici mi dělali rentgen páteře. Dvakrát mě ozařovali vestoje zepředu a dvakrát z boku. Udivilo mě již tehdy, proč se dělalo najednou tolik snímků. Bojím se, zda 4 rentgeny už nebyly nebezpečné, když navíc byly ozářené i všechny další orgány. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Iva Z.)
Dobrý den, rentgen páteře se vždy děla v několika projekcích, v různých polohách. Diagnostické skiagrafické ozařování i při více snímcích není nebezpečné.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 19.01.2017 14:33:37
Dobry den.prosim o odpoved 5 rocny chlapcek mal robene zbytocne rtg klbov.pediatricka sa vyjadrila ze sem to nemnela dovolit tak malemu diteti.
Vidim ze vzdy odpisete ze he to ok slabe zareni ale proc je to pak nebezpecne a tak skodlive a mam vycitky ze sem mu ublizila do buducna.
kdy se jedna o nebezpeci nebo kdy se muze uskodit z rtg?dekuju
(Vložil(a): Diana Čakelić)
Dobrý den, nemějte obavy, rtg kyčlí nemůže 5 letému dítěti ublížit.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 23.01.2017 06:59:00
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda je pro tříměsíční miminko bezpečné rentgenové vyšetření pasáže jícnem (polykací akt), kdy je vystaveno opakovanému snímkování po podání kontrastní látky a také jestli je bezpečné podání kontrastní látky tak malému dítěti.
Předem děkuji za rychlou odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ve Vašem případě je ozáření zcela jasně zdůvodněné - převažuje přínos vyšetřením a nemá smysl pátrat dále. Co se týká kontrastní látky, kontraindikace musí zvážit lékař.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 24.01.2017 13:52:24
Dobry den, rad bych se zeptal na nasledujici otazku. Muj 6 lety syn byl u naseho zubniho lekare rentgenován - 1x OPG snímek s těmito hodnotami - 64kV, 10mA a délka expozice - 13s. Rád bych věděl, jak velké záření toto pro dítě je. Náš zubař tvrdí, že se jedná o záření, které by syn obdržel například na transkontinentálním letu o délce cca 10hodin. Lze to takto přirovnat? Kolik OPG snímků je možné u 6 letého chlapce bezpečně za rok pořídit? Moc děkuji, Zdenek K.
(Vložil(a): Zdenek K.)
Dobrý den, Ano, zubař má pravdu. Počet OPG snímků, pokud jsou zdůvodněny, není limitován.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 05.02.2017 21:58:50
Dobrý den, dcera měla operovanou zlomeninu stehenní kosti ve věku 4.5 let s četnými rentgeny celé nohy až po kyčel, nějméně snad 6krát a ještě nás čekají tři kontrolní rentgeny v odstupu po roce, může to mít vliv na budoucí plodnost,nebo poškození vaječníku, krytí kvůli snímku určitě nebylo úplné. Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rentgenové snímky stehna, navíc při použití stínění genitálií, nemohou poškodit vaječníky a ovlivnit plodnost Vaší dcerky.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 07.04.2017 23:01:09
Dobrý deň. Môj malý syn má 10 mesiacov a za takú kratku dobu absolvoval RTG a CT vyšetrenie. V 8. mesiaci RTG hrudnika pre podozrenie na zápal pľúc. V 10 mesiacoch sme spadli zo schodov a to mu v jeden deň robili najskôr RTG hlavy a o pár hodín na to CT hlavy. Všade čítam, ako takéto vyšetrenia u tak malých detí zvyšujú riziko nádorových ochorení rôzneho typu. Je to pravda? Môžu tieto vyšetrenia, ktoré moj malý syn absolvoval, byt pre neho nebezpečné? Ďakujem za odpoveď.
(Vložil(a): Gabika)
Dobrý den, každé takto zdůvodněné vyšetření je potřebné provést a jeho význam je pro zdraví Vašeho dítěte mnohem větší, než možné nebezpečí, které je u diagnostických výkonů velmi malé.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 12.04.2017 11:04:47
dobrý den, moc Vás prosím o odpověď. můj syn, 14 let, se léčí od 11ti let na diagnnózu lehké skoliózy. Pravidelně mu dělají kontrolní rentgen 2 x do roka. Naposledy dělali rtg páteře 9.3. a poté ihned za měsíc jsme nechali kvůli rozporu v diagnóze udělat rentgen dolních končetin od kyčelního kloubu dolů, zda není příčina v rozdílné délce nohou. Po přečtení všeho jsem dost vyděšená, že je těch rtg příliš mnoho a pravidelně. Jak moc to může škodit a jakou dávku záření davají dospívajícím při vyšetření skoliózy a dolních končetin? Moc děkuji za zprávu a odpověď
(Vložil(a): jana)
Dobrý den, ve věku Vašeho syna je důležité vývoj skoliozy pravidelně sledovat. Dávka, které je syn vystaven i při opakovaných rentgenových snímcích není nebezpečná.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 12.04.2017 11:46:13
dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď, moc si vážim Vaší práce a pomoci laické veřejnosti. Dá se říci, jaká je dávka rtg zážení při snímkách páteře při skolióze a jaká při rtg dolních končetin za účelem zjištení rozdílné délky? sčítají se dávky v těle, tělo si to pamatuje?
omlouvám se, ale mám samozřejmě strach.

(Vložil(a): jana)
Dávka se dá odhadnout z obdobných vyšetření provedených u stejně starých dětí. Efektivní dávka z RTG celé páteře pro kontrolu skoliozy je cca 0,8 mSv, při rtg končetin je dávka ještě nižší. Dávky se sice sčítají, ale odezva organismu na takto nízké dávky není ve smyslu negativních změn. Nemějte strach o jeho zdraví.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 12.04.2017 23:04:53
Dobry den,
chcela by som Vas velmi poprosit o pomoc. Syn(20mes) bol doteraz 3x rontgenovan, pricom posledny krat mu rontgenovali hlavicku a ruku. Raz do 1 roka a 2x za posledne 2 mesiace.Kedze ma zlomenu rucicku, caka ho za mesiac dalsia snimka. Zakazdym islo o pad. Prosim Vas, moze mat tolke rontgenovanie neziaduce ucinky?dakujem
(Vložil(a): Lucia Smolkova)
Dobrý den, dávky z rtg snímků provedených u vašeho dítěte nemohou způsobit nežádoucí účinky.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
CT lokte u dětí 26.04.2017 22:19:41
Dobrý den, jaká je přibližná dávka při CT lokte v pozici na zádech s loktem nad hlavou. Umí moderní přístroje ochránit (minimalizovat) části těla, které jsou v blízkosti vyšetřovaného orgánu, v tomto případě hlava. Vyšetření proběhlo ve FN Motol u 7 letého chlapce a nezpochybňuji důvody které k němu vedly, jen mě zajímá kvalifikovaný odhad. Velmi děkuji. Josef
(Vložil(a): Josef)
Dobrý den, dávka při CT lokte v pozici na zádech s loktem nad hlavou je velmi nízká. "Moderní" přístroje umí stále přesněji směřovat svazek na vyšetřovaný orgán a tím ochránit ostatní části těla, tedy i hlavu. Hodnota dávky neužitečného záření, která mohla dopadat na část hlavy je zanedbatelná.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: CT lokte u dětí 28.04.2017 18:00:08
Děkuji za odpověď. Ale přeci jen, nedal by se odhad efektivní dávky vyjádřit číselně, nebo v intervalu? Chápu že tam asi jsou proměnné které neznáte, ale jde mi o kvalifikovaný odhad. Vyšetření bylo provedeno na počítačovém tomografu Aquilion 64(Toshiba). Pro běžný rtg kloubu uvádíte dávku menší než 0,01mSv, obecně CT vyšetření je řádově kolikrát náročnější? Velmi nekvalifikovaně odhaduji 100-200 krát? Tedy dávka z CT lokte v pozici na zádech s loktem nad hlavou s efektivní dávkou menší než 2mSv? Předem děkuji za odpověď. Josef
(Vložil(a): Josef)
Dobrý den, pro přesný číselný odhad dávky se musíte obrátit na pracoviště, který provedlo výkon.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 27.05.2017 20:03:45
Dobry den, dcera bola ako trojmesacna na rtg plucva teraz ako 28 mesacna spadla na temeno hlavy a raz vracala, robili jej rtg hlavicky 2 snimky. Chcem sa opytat, ci to moze sposobit leukemiu alebo ine nadorove ochorenie, kedze male deti su ovela citlivejsie na rontgen, dakujem velmi sa bojim, andrea


(Vložil(a): Andrea Jankovicova Jankovicova)
Dobrý den, snímek plic a 2 snímky hlavičky nemohou vaší dceři způsobit leukémii, ani jiné nádorové onemocnění.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 16.06.2017 23:51:26
Dobrý den, dcera 4,5 roku trpí chronickými záněty ucha. Má ji být provedeno CT, aby lékař viděl rozsah zánětu. Bylo by možno dceři provést vyšetření magnetickou rezonancí namísto CT? Děkuji M.
(Vložil(a): Marie Kantová)
Dobrý den, jakou zobrazovací metodu zvolit je zcela v kompetenci aplikujícího odborníka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG 23.06.2017 14:51:59
Dobrý den chtěla bych se zeptat, proč předměty po ozáření RTG nejsou dále radioaktivní?
(Vložil(a): Tamka Nová)
Dobrý den, radioaktivní látky jsou ty, které obsahují atomy s nestabilními jádry. Jádra takových atomů mají přebytek energie a potřebují se jí zbavit. To dělají tím, že z jádra vyrazí nějaké částice, které odnesou ten přebytek energie a jádro se tak stane buď zcela stabilní, anebo aspoň stabilnější. Naprostá většina atomů, z nichž se skládá svět kolem nás, je stabilních - jejich jádra nemají přebytek energie, a tak nejsou radioaktivní. Stabilní atomy lze uměle aktivovat - to znamená, že se jádra normálních stabilních atomů bombardují vysokoenergetickými částicemi, anebo velmi reaktivními částicemi (jako neutrony) - v takovém případě se některá jádra mohou po srážce s takovou částicí stát nestabilními, protože v nich zůstane nějaká přebytečná energie, kterou pak zase potřebují vyzářit. Taková aktivace atomových jader je možná pouze, pokud se jádra ozařují zářením s velmi vysokou energií (anebo neutrony) - to se děje například v jaderných reaktorech v jaderných elektrárnách anebo v urychlovačích částic používaných ve velkých vědeckých projektech jako je CERN. Rentgenové záření ale má mnohonásobně nižší energii a neskládá se z neutronů, ale fotonů. Rentgenové záření se svou nízkou energií dokáže ovlivňovat v atomech pouze elektrony v jejich obalech, ale jádro si ho vlastně ani nevšimne. Můžete si to představit tak, že atomové jádro je zaoceánský trajekt a rentgenové záření je jedna sardinka - i kdyby se ta sardinka sebevíc snažila, nedokáže s trajektem pohnout ani o milimetr, natož aby mu udělala díru v ocelovém plášti. Rentgenové záření ovlivní jen elektrony v obalech atomů, a tak může dojít třeba k změnám jejich vazeb, což může při určitých vysokých dávkách ovlivnit např. biologické funkce orgánů, které se skládají z těch ozářených atomů. Aktivovat ty samotné atomy (tzn. jejich jádra) však nedokáže, takže předměty ozářené rentgenovým zářením ze samotné fyzikální podstaty reakcí mezi částicemi se nemohou kvůli tomu stát radioaktivními.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 14.07.2017 09:26:05
Dobry den,3 leteho syna odvezla v noci zachranka s rozbitou hlavou. RTG mu delali na pracovisti pro dospele pacienty, prestoze je v nemocnici i detsky rtg (ten pry v noci neni v provozu, cemuz nerozumim,kdyz se v noci muze prihodit uraz i malemu miminku). Zajimalo by me o kolik vyssi davku zareni syn dostal - 2 rtg lebky, ve srovnani s detskym rtg. A dale k cemu lze prirovnat 2 rtg lebky - napr. doba letu, pocet dnu ozareni z prir.zdroju, atd. Dekuji!
(Vložil(a): Petra Mynarova)
Dobrý den, v případě akutního ošetření se rtg provádí na těch zařízeních, která jsou k dispozici. Není ani tak rozdíl v zařízeních jako v expozičních parametrech. Věřím, že to, že se jedná o dítě bylo při nastavení expozičních parametrů zohledněno, takže rozdíl v dávce nebude velký. Z rtg lebky bude efektivní dávka nízká, odhaduji srovnatelná s 3 měsíční expozicí přírodnímu ozáření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 24.07.2017 22:07:17
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na približnú dávku žiarenia a jej možný vplyv na zdravie syna. Ma 6 rokov a bol mu diagnostikovaný osteom osteoid na stehennej kosti. Pri diagnostike mu spravili 2 krát RTG nohy (bola zachytená aj panva) , CT končatiny (trvalo asi minútu) a scintigrafia. Pri operácii mal spravené ďalšie 2 RTG snímky. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.
(Vložil(a): eva)
Dobrý den, dávku nelze bez bližší specifikace expozičních parametrů určit. Nicméně lze říci, že dávka záření neovlivní zdravotní stav vašeho syna. V tomto případě nemá smysl pátrat po dávce, neboť díky rtg diagnostice byl osteom specifikován a léčen.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 04.08.2017 14:50:10
Dobrý den,moje 3letá dcera byla na rtg palce u ruky, dělali jí 2 snímky a nedali jí žádnou ochranu.Chci se zeptat,jak velkou dávku záření obdržela a jestli nemohly být při rozptylu zasaženy pohlavní orgány.Mám velký strach, aby v budoucnu neměla problémy.Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávka z rtg palce u ruky je velmi nízká, rozptýlené, resp. neužitečné záření je zanedbatelné. Nemůže negativně působit na pohlavní orgány.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 09.08.2017 04:58:43
Dobry den,
Dcerke- 4 roky bol uz 3x robeny RTG hlavicky, v juni a novembri 2015 a v juni 2017, kedy mi pani na RTG pracovisku vynadala, ze malej skodim a, ze urcite bude mat problemy s ocami. Je prosim Vas mnozstvo snimkov nebezpecne nielen pre oci ale aj pre cely organizmus? Dakujem velmi pekne za odpoved.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávky při RTG vyšetření hlavy dítěte jsou opravdu nízké a nemohou způsobit poškození zraku či ohrožení zdraví dítěte. Nicméně je dobré předcházet zbytečnému a příliš častému ozařování. Za indikaci k RTG vyšetření zodpovídá indikující lékař, který v rámci procesu zdůvodnění zvoleného postupu bere v úvahu účinky rentgenového záření, jeho přínosy a rizika. Je proto vhodné vždy sdělit lékaři předchozí ozáření.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 14.08.2017 10:43:50
Dobrý den,
dcera si zlomila ruku v předloktí, už má jít po čtvrté na rtg. Už mě to začíná docela děsit, že při každé kontrole podstupuje rtg. záření. Bojím se o její zdraví, je nebezpečné každý týden chodit na rtg? Vypadá to, že ten čtvrtý by měl být poslední.
(Vložil(a): Petra)
Dobrý den, dávka z RTG ruky, provedená i opakovaně je velmi nízká, nemůže ohrozit zdraví vaší dcerky.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 13.09.2017 14:52:20
Dobrý den,
Naše 4 měsíční dcera má jít na rentgen kyčlí (mají být pořízeny tři snímky). Bojíme se, aby neměla nějaké následky v dospělosti (např. neplodnost). Máme požadovat přikrytí od bříška nahoru? Děkuji, Katka
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rentgen kyčlí (tři snímky) nebude mít následky v dospělost (neplodnost z důvodu 3 snímků zcela vylučuji). Na případné vykrytí se zeptejte, ale někdy není možné. Vykrývání horní části těla už nemá smysl a vykrytí oblasti vaječníků by mohlo bránit získání požadované diagnostické informaci kyčlí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Rtg plic a nosních dutin 27.10.2017 16:30:08
Dobrý den,syn 3roky a 9mes,18kg, dnes prodělal rtg plic a nosních dutin (od každého 1snimek).Dá se odhadnout dávka,ktere byl vystaven? děkuji.
(Vložil(a): Jitka Vymetalikova)
Dobrý den, odhad efektivní dávky je cca 0,5 mSv.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 29.10.2017 19:18:54
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na dva dotazy ohledně rentgenu u mé 2,5 leté dcery a 4 letého syna. Synovi prováděli rtg po úraze hlavy v roce 2016 a následně ten stejný rtg v roce 2017. Dcera podstoupila dva rtg lebky v roce 2017 nedlouho po sobě. Je nějaké riziko následků z ozáření do budoucna vzhledem k opakovanému rtg lebky u obou dvou v tak krátkém rozmezí? A druhý dotaz. Já osobně jsem podstoupila dva rentgeny břicha v květnu a v červenci tohoto roku. Navíc jsem byla přítomna u všech rtg u mých dětí bez ochranné vesty. Existuje riziko toho, že by to na mě mělo zanechat nějaké následky vzhledem k počtu ozáření? Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem. Zicklerová
(Vložil(a): Aneta Zicklerová)
Dobrý den, k Vašim dotazům uvádíme toto: ad 1) U dcery, ani u syna, následné RTG neznamenají do budoucna riziko z ozáření. ad 2) Ani u Vás, opakované absolvování RTG a přítomnost při RTG Vašich dětí, nezanechá zdravotní riziko, či následky.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 03.12.2017 09:23:21
Dobrý den, moje 20 měsíční dcera podstoupila 2 dny po sobě rtg vyšetření břicha ve Vyškově pro podezření spolkutí předmětu.Vždy se jednalo o jeden snímek. Hrozí dceři do budoucna nějaké riziko z ozáření? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, žádné zdravotní problémy z obou provedených snímků dceři nehrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT u dětí 04.12.2017 11:13:23
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Mohli byste mi prosím říct přibližně jak silnou dávku z těchto 2 rtg bříška mohla dostat? Rtg byl proveden ve stoje. Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
Dávku lze odhadnout na cca 1-2 mSv, v závislosti na tělesné hmotnosti, resp. objemu prozařované části.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Zubní RTG u dítěte (3 roky) 30.01.2018 21:13:57
Dobrý den, naše 3 letá dcera byla při zákroku u zubaře také zkontrolována pomocí RTG (4 snímky) pro odhalení skrytých kazů. Pro jistotu bych se chtěl informovat, zda tato dávka nemůže poškodit její vývoj (mozek?) Předem děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávka ze zubních RTG snímků nemůže v žádném případě poškodit vývoj (mozku) Vašeho dítěte.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 22.02.2018 21:32:57
Dobrý Den Dnes Dělali Synovi13.Měsíců RTG Hlavy Dva Snímky Nikde Nemůžu Dohledat Jakou Dávkou. I Kdyby Parametry Byli Nastaveny Pro Dospělého Může To Malého nejak Ohrozit? Lékař Tvrdil Ze Je To Pro Děti Moc Nebezpečné A Ze Bude Mít Trauma Na Celý život. Děkuji
(Vložil(a): Michaela Burdilakova)
Dobrý den, je pravda, že pro ozáření dětí se používají jiné protokoly, nižší expoziční parametry. Ve vašem případě nemám žádné informace, že tomu tak nebylo. Není důvod se obávat, že by měl váš syn mít trauma na celý život.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 25.03.2018 21:42:04
Dobrý den, mám na Vás prosbu,dcera 22 měsíců, 12,5kg podstoupila během 4 měsíců 5x rtg břicha a hrudníku(dohromady 6 snímků) z důvodu úrazu i podezření na pozření cizího předmětu. Prosinec 2 snímky,únor 1 snímek, březen 3 snímky.můžete mi prosím říct jakou celkovou dávku záření ze všech rtg mohla dostat a jak moc škodlivé to pro ní je?? hrozí jí do budoucna nějaké vážné onemocnění?Mám o svou dceru velký strach a nemůžu se zbavit strachu že mi umře jako mladá na následky ozáření. Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, provést odhad bez znalosti expozičních parametrů je obtížné. Jedná se ale "pouze" o ozáření v rámci radiodiagnostiky. V takových případech je velikost ozáření v jednotkách, maximálně v desítkách mSv. To nejsou dávky, které by mohly způsobit onemocnění z následků ozáření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 24.04.2018 12:25:22
Dobrý deň,zaujímalo by ma, či nejak súvisí schopnosť organizmu zvládnuť ionizujúce žiarenie z rontgenu s teplotou a zdravým pacienta. Resp., či je pre organizmus dieťaťa jedno, či sa rontgen vykoná v čase, kedy má zároveň horúčku a infekčné ochorenie alebo v inom čase.
(Vložil(a): Anna Ulrichová)
Dobrý den, není prokázáno, že by rtg diagnostické ozáření ohrožovalo zdraví dítěte. Vždy je důležité jeho zdůvodnění, tedy zda přinese novou informaci, která přispěje ke zdraví dítěte. Absolutní kontraindikací není teplota, ani infekční onemocnění.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 08.06.2018 14:33:53
Dobrý den, po narození synovy byla diagnostikována oboustranná luxace kyčlí. Prodělal operace. Nyní je mu co 2 roky prováďen rtg kyčlí. Chci se zeptat, jak silné je toto záření? Dále ho čeká scinti ledvin za 3 měsíce. Jak silné je záření při scinti, které trvá cca 40 min až 1 hod? A poslední dotaz: jak silné je záření při 2 hodinovém letu letadlem? Děkuji moc za odpověď.
(Vložil(a): Lucie Kociánová)
Dobrý den, před luxaci kyčlí, před a po operaci je rtg kyčlí základním ukazatelem polohy kyčle v jamce. Vyšetření, která Vaše dítě absolvovalo (včetně scintigrafie ledvin za 3 měsíce) nejsou pro něj nijak zdravotně nebezpečná. Při krátkých letech, kdy se létá v nízkých letových výškách je záření velmi nízké.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 14.06.2018 01:12:30
Dobry den, syn absolvoval v 4 rokoch 1x RTG pluc kvoli zapalu pluc, o pol roka na to zas RTG pluc kvoli vyluceniu inej diagnozy. Rok po tychto vysetreniach mal OPG snimku zubov kde uz zubar nesuhlasil s tym aby mu vobec snimok robili (vraj kvoli vysokemu ziareniu) a teraz s odstupom 4 mesiacov od OPG absolvoval CT vysetrenie mozgu kvoli virusovej meningitide. Vsetky tieto vysetrenia teda prebehli v priebehu cca 2 rokov - syn ma takmer 6 rokov. Chcem Vas poprosit o nazor ci to moze mat do buducna nasledky alebo rizika (kedze pan zubar odmietal uz aj OPG snimok, este sme netusili ze pride CT...) ci sa ziarenie v tele kumuluje alebo staci "pockat" urcitu dobu a z tela vyprcha. Da sa synovi pomoct nejakymi vitaminmi, liekmi a pod. aby sa hlavne po tom CT rychlejsie "zbavil" tej obrovskej davky ziarenia? Vopred dakujem za odpoved
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rtg záření z těla nevyprchá, nelze se ho "zbavit" léky. Nicméně si nemyslím, že by diagnostická vyšetření, která syn absolvoval a která byla správně zdůvodněna ho zdravotně poškozovala.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 16.06.2018 16:25:20
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu. Moje dítě (cca 1 rok staré) mělo podstoupit CT angiografii. Jednalo se o vyšetření aortálního oblouku. Nicméně po diskuzi s lékaři je možné, na naši žádost, provést místo CT angiografie magnetickou rezonanci. Tedy vyšetření bez radiační zátěže, ale zase bude nutné, aby bylo dítě delší dobu v narkóze (o 20-30 minut déle než při CT), což v případě takto malého dítěte také není moc dobré. Stále tedy zvažujeme, která z možností bude lepší. Na internetu jsem našla orientační hodnoty ozáření z různých rtg a CT vyšetření pro dospělého, ale jak je to v případě dětí? Bylo mi řečeno, že se to dá vypočítat až zpětně podle použitých parametrů. Také jsem dostala odhad, že zátěž bude jako cca půlroční dávka z přírodních zdrojů, ale paní doktorka tuto informaci zjišťovala před delší dobou, tak si tím už sama nebyla jistá.
Na vašich stránkách jsem našla, že CT hrudníku je jako dávka z přírodních zdrojů za 3,6 roků, nemáte odhad i pro případ dětí? Je ten půlrok reálný?
Co by jste si vybrali vy, když by se jednalo o vaše dítě?
Předem moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Kateřina S.)
Dobrý den, ve vašem konkrétním případě bych vybrala tu vyšetřovací metodu, která přinese lepší diagnostickou informaci. A o tom by měli rozhodnout lékaři, kteří ji potřebují. Tedy pokud je to CT angiografie, nehleděla bych v takové míře na možné riziko záření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 22.06.2018 12:51:27
Dobry den,
moja takmer 5 rocna dcerka si pred 2t zlomila obe kosti na predlakti. Mala ich posunute, v anesteze jej ich museli napravat. Zatial jej robili uz 4x rtg ( z viacerych uhlov ) a urcite absolvujeme este jeden, snad uz posledny rtg. Kontroluju posun kosti aby pripadne muselo dojst k operacii. Rozumiem tomu , ale som znepokojena z takeho vysokeho poctu. Ako ochranu jej pocas rtg dali pas na brucho. Moze to mat nejake nasledky, vznik nejakeho nadoroveho ochorenia? Dakujem velmi pekne za odpoved.
(Vložil(a): Monika P)
Dobrý den, dávky z vyšetření končetin jsou velmi nízké, následky z těchto ozáření nehrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 18.07.2018 21:58:52
Dobrý den,
Dcera 3 roky měla RTG plic. Cca za 14 dní máme letět na dovolenou 3 hodinový let. Je to pro ni nebezpečné z duvodu radiace?
(Vložil(a): Iveta volechova)
Dobrý den, Ne není, během takto krátkých letů je radiační zátěž nízká.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG a poškodenie zraku 31.07.2018 12:21:03
Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, či môže RTG spôsobiť zákal sklovca alebo iným spôsobom poškodiť zrak? Pred mesiacom som bol na RTG vyšetrení, celkovo 4 snímky (2 snímky krčnej chrbtice a 2 snímky ľavého ramena) a odvtedy vidím škvrny a rôzne plávajúce obrazce na očnom pozadí. Predtým som problémy so zrakom nemal. Je možné zistiť hodnotu RTG žiarenia pri vyšetrení, ktoré som absolvoval? Môže prísť pri ovládaní RTG prístroja k technickej chybe alebo ľudskej chybe, v dôsledku ktorej je hodnota RTG žiarenia vyššia než by mala byť?
Ďakujem za odpoveď.
(Vložil(a): Michal )
Dobrý den, příznaky zákalu oční čočky se projeví až po dávkách cca tisíckrát vyšších než jsou rtg snímky, a to i opakované. RTG přístroj ani při případné chybě takovou hodnotou není schopen "vyzářit". Potíže se zrakem, které popisujete, nejsou zapříčiněny rtg snímkováním.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG 2x během 11 m 30.08.2018 15:48:04
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jaký vliv může mít na mého malého syna (11mesicu) již 2x RTG ?
1. rtg bylo ve 4 m , kdyz upadl z gauče a 2. Rtg bylo bříška teď , jelikož jsme se báli, jestli nám doma nesnedl nějakou minci. Teď zpětnw bych vše nejradši vrátila. Dnes mi říkal ortoped ať hlavně se vyvaruji RTG alespoň do 8 let syna. Doufám, že nás už hodně dlouho žádné nečeká. Ale neco s tak malým tělíčkem to asi udělá nebo jak to prosím je ? Ráda bych znala skutečnost, jsme ohrožení v tomto případě hrozí , i když samozřejmě doufám že žádné, ale potřebuji vědět, co to s jeho malým tělíčkem udělalo během 1 roku 2x rtg a ještě hlavičku a bříška u tak malého Mimi . Mockrát vám děkuji !
(Vložil(a): Žaneta Mandíková)
Dobrý den, rtg snímkování Vašeho syna neohrozilo. Bylo nutné ho provést a tak vyloučit možné poškození organismu. Diagnostické snímkování nemá ani u miminek žádné omezení, samozřejmě platí čím méně tím lépe. Ale ze zkušenosti vím, že žádné miminko se takovýmto situacím nevyhne.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 20.10.2018 08:17:52
Dobrý deň..Mám 3,5 ročnú dcérku a pred týždňom som bola s ňou na RTG pľúc a RTG dutín a ešte bola ako cca 2 ročná na hlavičku(spadla) a asi po 4 mesiacoch na podozrenie,že zjedla cudzie teleso ..Veľmi sa bojím,či to nebude mať negatívny vplyv na jej zdravie či teraz alebo v budúcnosti..Na RTG mi povedali,že stroj si sámnastavuje žiarenie ..Je to tak?
(Vložil(a): Aňuška)
Dobrý den, takové ozáření nebude mít negativní vliv na zdraví. Ano, RTG přístroje si samy určí kolik záření je na kvalitní snímek potřeba.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 12.11.2018 15:46:34
Dobrý deň, dcére bol do 4 rokov robený 3x rtg hlavy, vždy 2 snímky. Jeden v 20-tich mesiacoch, dalsi v 2 a pol roku a posledny v 4 rokoch. Može to sposobit nadorove ochorenie mozgu?
(Vložil(a): Andrea)
Dobrý den, rtg snímky hlavy (i opakované) nezpůsobují nádorové onemocnění mozku.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG u 5 ročného dieťaťa 19.11.2018 16:53:16
Dobrý deň. Môj syn mal tri x RTG zlomeniny palca na nohe. Pri poslednom boli robené 2 snímky bez použitia ochranných pomôcok.Hrozí mu niečo z ožiarenia?
(Vložil(a): Marta Konczová)
Dobrý den, dávka z rtg palce nohy je zcela zanedbatelná, žádné poškození nehrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 26.11.2018 10:02:22
Dobrý deň.Môj syn ako 8 mesačný spadol z postele, následne mu urobili RTG,potom ďalší deň mu vznikol hematóm na hlave a urobili mu CT.Mám obavy do budúcna,či sa toto žiarenie,kt. bol vystavený nemôže preukázať.Resp. sa chcem spýtať,či sa dá behom života nejako zabrániť vzniku chorôb napr.nejakými vitamínovými doplnkami,bylinka atĎ.
(Vložil(a): Daniela)
Dobrý den, ozáření není pro Vašeho syna nebezpečné. Nevím o žádném přípravku zamezujícím účinkům záření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 07.12.2018 11:21:57
Dobrý den, mohu Vás požádao o následující informaci. Syn 6 měsíců, mám mírnou diletaci jedné pánvičky. Lékař tím pádem není schopen bez pomoci RTG a kontrastní látky vyloučit REFLUX moči. Prozatím máme ANT jako zajišťující léčbu. Mohu Vás požádat o informaci, jaká jsou rizika spojená s indikací kontrastní látky do močového měchýře takto malého dítěte? Může tato látka včetně RTG poškodit vnitřní prostředí pacienta?Děkuji Vám.
(Vložil(a): M.V.)
Dobrý den, umíme zhodnotit pouze radiační zátěž, posuzovat účinky kontrastní látky SÚJB nepřísluší. Dávka z plánovaného vyšetření močové cesty ani močový měchýř nepoškodí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
opg u dětí 16.12.2018 13:36:27
Dobrý den, chtěla bych požádat o informaci. Synovi dělali opg zubů, začal se mu kývat zub, který měl vydržet až do 12let, zubař si vyžádal opg snímek, malému ho dělali na 3x, poprvé byl nízko, a třásl, se takže to bylo rozmazané, pak zase nebyl nějak vidět zub a až na po třetí to bylo v pořádku. Teď mi to pořád vrtá hlavou zda to malému neuškodilo :-(. Moc děkuji.
(Vložil(a): Šárka Macková)
Dobrý den, i 3x opakované OPG zubu neznamená pro Vaše dítě zdravotní riziko.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG u deti 25.12.2018 13:11:39
Dobrý den, u dcery bylo podezření na spolknutí baterie, malé placaté. V nemocnici ji udělali RTG. V jejich 1,5 letech jsem nahlásila míry 83 cm a 10,5 kg. Ve shonu jsem ovsem zadanku na RTG pouze okem proletěla a mám pocit, že měla váhu uvedenou 16 kg. Pokud by tomu tak bylo, znamená to, že dcera byla ozářená více, než mela? Celkově mě pak zajima, jestli to může nějak ovlivnit její zdraví, případně kvalitu vajíček,jelikož výsledný snímek ji zaznamenával od ramen až po horní část stehen? Chtěla bych také poprosit o informaci, jaké dávce radiace byla dcera přibližně vystavena? Můžu si od příslušného pracoviště dodatečně tyto informace vyžádat? Ještě doplním, že snímkování probíhalo ve stoje, kdy jsem k ní stala zády a držela ji za podpaží.

Předem vám moc děkuji za vyčerpávající odpovědi.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, určitě nebude velký rozdíl v expozičních parametrech, tedy ani v dávce. Nemá cenu dávku zpětně počítat, vyšetření bylo nutné a tedy zcela zdůvodněné. Taková dávka nemůže dítěti způsobit zdravotní obtíže.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT u dětí 28.12.2018 13:14:41
Dobrý den,
18mesicni dceři byl proveden RTG z důvodu podezření na pozření cizího kovového předmětu. Jedna známá, s velmi vyhrocenými přesvědčeními, mi za to ovšem vyčinila. Tvrdila, že při RTG často, i přes všechny kontroly, dochází k fatálním chybám, v důsledku kterých bývají lidé vystavení škodlivým dávkám záření, aniž by o tom věděli (např. že snimkovani je provedeno vicekrat, aniž by to řekli, a přitom predchozi snímky jsou spojeny s vysokými dávkami radiace). Argumentovala jsem tím, co jsem se dozvěděla výše - že hodnoty záření, které je schopen přístroj vyzářit, nemohou i přes chybné zadání dosahovat takové výše, aby jakkoli ublížily. A že navíc, i když radiologický pracovník zada údaje špatně, tak přístroj si je upraví podle sebe, takže vyzáří nejnižší možnou dávku, kterou může (s ohledem na hmotnost objektu, kterou si sám "zváží" atd.). Prosím jen o ujištění, že jsem informace z této konference nevytrhla z kontextu, a že jsou tedy me argumenty správné.
Moc děkuji. Příjemný vstup do nového roku přeji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ano, pochopila jste vše správně, opravdu nemusíte mít obavy. Pro dětské pacienty jsou předvolby mnohem nižší, než u dospělých, není pravidlem, že snímky se opakují.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Vkládání záznamu do vybraného vlákna konference

Přehrát kód
 

Pozn.: Vyplňení pole Jméno a E-mail není povinné.
- dotazy bez jména budou zařazeny jako Anonymní.