Konference

Prostřednictvím konference nám můžete klást otázky k problematice, která se týká naší práce, a vy jste požadovanou informaci na našem serveru nenalezli. Zadané otázky budou zobrazeny až po jejich zaevidování, zhruba jedenkrát za týden. Mějte prosím trpělivost, naši odborníci budou potřebovat čas na zpracování odpovědí. Konference je připravena také pro zadávání doplňujících dotazů k již probíranému tématu. Současně je možné vyžádat odpověď prostřednictvím vámi zadané e-mailové adresy.

Pokud zadáte dotaz jako doplňující k již zadanému (kořenovému), je třeba hledat na něj odpověď otevřením odpovědi na dotaz kořenový. Tímto způsobem se objeví řetězec doplňujících dotazů. Nicméně i na doplňující dotazy dostanete odpověď také na vámi zadaný mail.

RTG a CT v těhotenství 06.03.2009 08:43:35
Dobry den,moc vas prosim o vas nazor.Dne 4.11.2008 jsem byla na RTG hlavy a krcni patere,pote jeste dne 13.11.2008 na CT mozku-oboje vysetreni bez ochranne zastery.Posledni mesicky jsem mela 15.10.2008,ted jsem 18+5tt,s panem doktorem jsme spocitali ze tehotenstvi je mladsi a ze jsem na vysetrenich byla ve 3 a 2 tydnu tehotenstvi.Krevni testy mam v poradku,jeste me ceka velky utz,ale rada bych znala vas nazor,jesli muzou tato vysetreni ovlivnit plod a jestli jsou ty davky zareni opravdu tak skodlive,predem dekuji za odpoved,Čerychová.
(Vložil(a): Čerychová Markéta)
Míra poškození zárodku, resp. plodu je závislá na 2 faktorech: na dávce v děloze (tzv. orgánové dávce) a době, kdy k ozáření dělohy v souvislosti se stářím těhotenství došlo. 1. těhotenství je dle výpočtu do 3. týdne (předpokládám, že ULZ to potvrdí) a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření 2. při vyšetření v oblasti hlavy a C páteře (i když šlo o CT) byla děloha (a i v ní uložený zárodek) mimo vyšetřovanou oblast a tedy mimo přímý svazek záření, a tak dávka v děloze byla nízká Takže ve vašem případě jen lepší varianty, nemusíte mít obavy, že by provedené lékařské ozáření ohrozilo zdraví zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 10.03.2009 17:12:44
Dobry den,uz jsem vam sem psala a chci vam podekovat za vasi odpoved,mam ale jeste jeden dotaz.Jestli byste mi mohli spocitat v kolikatem tydnu gravidity jsem byla na techto vysetrenich: dne 4.11.08 RTG hlavy a krcni patere,dne 13.11.08 CT mozku,obe vysetreni bez ochranne zastery,posleni menzes 15.10.08.Prosim vas o vypocet hlavne proto ze to kazdy doktor spocital jinak,dnes jsem dle utz 19+1tt a jestli je mozne ohrozeni plodu,kdyby k temto vysetrenim doslo az po 3tydnu gravidity,moc dekuji za odpoved,Čerychová.
(Vložil(a): M.Čerychová)
Vážená paní, na odbornou část Vaší otázky jsme odpověděli již dvakrát. Co se týká skutečné délky Vašeho těhotenství v době vyšetření, bylo by ji možné určit pouze pokud byste znala přesný den početí. Jinak se budete muset spolehnout na vyjádření Vašeho ošetřujícího lékaře, který by Vám měl na požádání vše vysvětlit. Naši inspektoři takové výpočty neprovádějí. Naše inspektorka předpokládanou délku pro svou odpověď odhadla podle Vámi uvedeného data poslední menstruace, tedy zhruba 3 resp 4 týdny. Znovu opakujeme: při vyšetření hlavy a krku je děloha mimo přímý svazek záření a zárodečná tkáň je tak ozářena jen velmi nízkou dávkou rozptýleného záření. Není tedy důvod se obávat, že by provedená rtg vyšetření hlavy a krku mohla ohrozit vaše miminko.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 23.08.2014 21:02:18
Dobry den,chtela bych se zeptat take.Byla jsem na rentgenu drobnych kloubu rukou a nohou,celkem 6 snimku.Hned po rtg mne udelali i ct od panve nahoru.V den vysetreni jsem byla 3.den tehotna.Jak moc nebezpecne je to pro plod a co vse mu hrozi?Dekuji za odpoved
(Vložil(a): Riana Helembaiova)
Dobrý den, pokud je dobře podložen odhad početí a jednalo se skutečně o první týden těhotenství, důsledky popsaného ozáření jsou nevýznamné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.03.2009 14:34:26
dobry den,chtela bych vas jeste jednou poprosit o vypocet,jelikoz mi na e-mail nic neprislo-zprava byla prazdna.Dne 4.11.08jsem byla na RTG hlavy a krcni patere a dne 13.11.08 na CT mozku-obe vysetreni bez ochranne zastery,posledni mesicky jsem mela 15.10.08.Muzete mi prosim spocitat v kolikatem tydnu gravidity jsem tato vysetreni absolvovala,ted jsem dle utz 19+2tt a jestli by to mohlo poskodit plod kdyby tato vysetreni probehla az po 3 tydnu gravidity,moc dekuji za odpoved a za vas cas,Cerychova.
(Vložil(a): marketa cerychova)
Vážená paní, na odbornou část Vaší otázky jsme odpověděli již dvakrát. Co se týká skutečné délky Vašeho těhotenství v době vyšetření, bylo by ji možné určit pouze pokud byste znala přesný den početí. Jinak se budete muset spolehnout na vyjádření Vašeho ošetřujícího lékaře, který by Vám měl na požádání vše vysvětlit. Naši inspektoři takové výpočty neprovádějí. Naše inspektorka předpokládanou délku pro svou odpověď odhadla podle Vámi uvedeného data poslední menstruace, tedy zhruba 3 resp 4 týdny. Znovu opakujeme: při vyšetření hlavy a krku je děloha mimo přímý svazek záření a zárodečná tkáň je tak ozářena jen velmi nízkou dávkou rozptýleného záření. Není tedy důvod se obávat, že by provedená rtg vyšetření hlavy a krku mohla ohrozit vaše miminko. Overili jsme, ze zprava nemohla byt prazdna.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.07.2009 13:41:40
Dobrý den.Zjistila jsem podle těhotenského testu,ze jsem těhotná.Podle mých výpočtů to vychází na 2-3 týden.18.7.jsem byla kvůli dlohodobým bolestem břicha na rtg .Ozářili mě 2krát-horní část břicha a dolní část břicha.Pravděpodobneě,jestli už jsem byla v té době těhotná,mohl být plod starý jen několik dní,2-3dny.Jdu příští týden na prohlídku ke svému gynekologovi a mám hrozný strach,co k tomu řekne.Může to vadit v tak ranném stádiu těhotenství?Jak moc a hlavně v jakém období je rtg nebezpečný?Předem moc děkuji za odpověď.Velmi by mne to zajímalo.
(Vložil(a): Vendula )
Doufám, že s datem rtg vyšetření jste se spletla a jedná se tedy o červen 2009. Míra poškození zárodku, resp. plodu je závislá na 2 faktorech: na dávce v děloze (tzv. orgánové dávce) a době, kdy k ozáření dělohy v souvislosti se stářím těhotenství došlo. Podle vašich informací jde o těhotenství do 3. týdne a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření. I pokud dojde k ozáření v pozdější fázi těhotenství, je plod relativně radiorezistentní ke vzniku malformací.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 04.08.2009 13:57:19
Dobrý den, i já mám dotaz na nebezpečnost ozáření rtg v počátečním stadiu těhotenství. Dne 30.7. jsem byla na panoramatickém rentgenu zubů. Bohužel jsem neměla ochranu břicha. Poslední menstruace mi začala 5.7. a k otěhotnění došlo zřejmě 24.7. Na snímku jsou tyto poznámky: P180 73KV 12mA 13.93s Lin. Moc Vás prosím o posouzení nebezbečí záření na plod. Děkuji
(Vložil(a): Kateřina Konečná)
Vaše těhotenství bylo, jak uvádíte, do 3. týdne a to je ta fáze těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k rtg záření. Při rtg zubů byly děloha a v ní uložený zárodek mimo vyšetřovanou oblast a tedy mimo přímý svazek záření, tedy dávka byla velmi nízká.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 16.10.2010 07:43:40
Dobrý den byla jsem na rtg plic, ten den večer jsem dostala MS, mohu tento ciklus otehotnet nebo radeji mesíc dva počkat?
(Vložil(a): RENATA)
SÚJB nemůže doporučovat, kdy je nebo není vhodné otěhotnět. O používání rtg v diagnostice se můžete informovat v našem článku v sekci radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
rtg zubu v těhotenství 02.11.2016 13:21:13
Dobrý den, mám dotaz ohledně rentgenování zubu v těhotenství. Jsem v 19tt a jelikož jsem měla šílené bolesti od zubu, musela mi lékařka udělat RTG aby našla příčinu. Dala mi olověnou vestu přes břicho a ujišťovala mě, že mimi nic nehrozí. Přesto mám teď strach jestli záření nemůže v těle nějak kolovat...Nevím jaký přístroj přesně použila ale snímek se jí pak ukázal v počítači. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Iva B.)
Dobrý den, Vaše ozáření bylo zdůvodněno, měla jste zástěru, byla jste tedy s miminkem chráněna. Rtg záření v těle nijak nekoluje, nemusíte se bát ani o sebe, ani o miminko.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.08.2009 16:31:48
Dobrý den.Moc Vás prosím o Váš názor.30.7 2009 jsem měla úraz a zlomila jsem si první bederní obratel.Podstoupila jsem rtg kostrče a páteře.31.7 2009 jsem prodělala CT zaměřené přímo na tento obratel a 3.8 ještě jeden rtg pro kontrolu obratle a ještě jeden na krční páteř.Den před úrazem jsme se s manželem pokoušeli o potomka a jsem těhotná.Je to asi 3 týden,takže se těhotenství ještě nedá přesně určit na den.Můj dotaz samozřejmě směřuje k míře poškození plodu při takvémto opakovaném ozařování.Děkuji
(Vložil(a): M.Boudná)
Jistě jste si přečetla všechny předcházející odpovědi na podobné dotazy. Nelze než zopakovat, že pro zárodek (zygotu) v tomto stadiu vývoje je riziko pozdějších malformací v důsledku ozáření nejmenší. Nicméně doporučujeme při dalších vyšetřeních vždy informovat lékaře.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 15.09.2009 05:01:09
Dobrý den, na podobný dotaz jistě odpovídáte často, ale přes to mi nedá a zeptám se vás. Dne 5.8 2009 jsem byla na RTG kyčlí se psem (2 snímky). Držela jsem ho na vyšetřovacím stole. Měla jsem na sobě olověnou zástěru. Nevěděla jsem, že jsem těhotná. Termín prvního dne poslední MS 7.7 2009 (Takže jsem otěhotněla kolem 24.7 2009) Může to mít negativní důsledky na plod? Jsem v 9tt, a zatím vše vypadá v pořádku.Co v těchto situacích dělat. Informovala jsem svého gynekologa, ten mě poslal na genetické testy. Mohu ještě něco udělat, aby se vyloučila možnost poškození. Děkuji za opověď.
(Vložil(a): Jana Dytrychová)
Pokud byla použita zástěra, která odstíní rozptýlené záření, není třeba se obávat následků na plod, který by navíc nebyl v přímém svazku záření rtg. Do budoucna je nutné vždy oznámit lékaři těhotenství a vyžádat si případně ochranné pomůcky. Následná opatření po absolvování rtg nejsou nutná, záření se v těle nekumuluje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 23.09.2009 08:20:36
Dobrý den, v diskusi odpovídáte na dotazy týkající se rentgenového vyšetření do 3. týdne těhotenství. Já jsem byla na rentgenovém vyšetření hlavy (vedlejší nosní dutiny) 31. den cyklu, což je zhruba polovina 5. týdne těhotenství, o kterém jsem v té době bohužel ještě nevěděla. Vyšetření probíhalo bez ochrané zástěry (na rentgenu jsm nikdy nebyla a personál mi bohužel ani možnost použití ochranné pomůcky sám nenabídl). Jaké je zde riziko poškození plodu? Projevilo by se případné poškození ranným potratem nebo až vývojovými vadami po narození? Předem moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Zhodnocení rizika pro plod závisí na 2 faktorech, na "stáří těhotenství" a na velikosti ekvivalentní dávky, kterou byla děloha, resp. plod v děloze ozářen. Ve vašem případě zcela jistě byla velikost dávky z vyšetření VDN velmi nízká až zanedbatelná a riziko poškození plodu je (v případě takovéto malé dávky po celou dobu těhotenství) též, tedy velmi malé (1: 10 000). Nemusíte mít obavy, že by provedené vyšetření mělo za následek vývojovou vadu u vašeho miminka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 02.10.2009 09:44:56
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Z důvodu střevní infekce jsem přibližně ve 4 dnech těhotenství byla na rtg břicha a plic.
O těhotenství jsem nevěděla, ani nebylo těhotenským testem v nemocnici prokázáno. Z nemocnice jsem dostala informace o dávce, kterou jsem byla rentgenovana a to: plíce - 0,02 mSv a břicho - 0,5 mSv. Jak velké je riziko poškození plodu? Děkuji za informaci.
S pozdravem,
Lucie Hornová

(Vložil(a): Lucie Hornova)
Jistě jste si přečetla všechny předcházející odpovědi na podobné dotazy. Nelze než zopakovat, že pro zárodek (zygotu) v tomto stadiu vývoje je riziko pozdějších malformací v důsledku ozáření nejmenší. Nicméně doporučujeme při dalších vyšetřeních vždy informovat lékaře o těhotenství.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.01.2010 18:36:45
Dobrý den,moc Vás prosím o názor.Dne 26.2.2007 jsme se s přítelem snažili o miminko(dříve a potom už ne).Asi 5 hodin po styku jsem byla na rtg krční a hrudní páteře.Byla jsem ozářena 3x na rtg u kterého se leží.Po chvilce mě sestra zavolala zpátky,že nevyšly snímky a ozářila mě ještě 3x u stojanového rtg.Za 9 měsíců se mi narodila holčička s vrozenou vadou vadou resp. s renálním duplexem.
Zajímá mě:
1)jestli jde jen o náhodu,nebo zda je tato vada způsobena rtg(dcerky babička má identickou vadu)
2)jestli nemohly být poškozena genetická výbava na spermiích,které jsem měla v té době jen v sobě a vajíčko asi ještě oplodněné nebylo
3)když nevyjdou snímky,znamená to,že rtg nevydávalo žádné záření?
Děkuji za odpověd.Zdravotní sestra Alena
(Vložil(a): Alena Hejduková)
1) Vada nemohla být způsobena rtg snímkem krční a hrudní páteře. 2)Ozáření nemohlo poškodit genetickou výbavu spermií. 3)Není jasní co přesně je myšleno: "když nevyjdou snímky a musí se provést znovu", neznáme důvod toho, že snímek nevyšel. Mohou nastat 2 situace: - k ozáření nedošlo- rtg nevydalo záření - výsledkem snímku byla špatná diagnostická informace. Jestliže se snímek provedl opakovaně, pak bylo ozáření dvojnásobné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Vliv radiace v Japonsku na mužskou potenci 03.05.2011 19:19:46
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, zda-li má momentální radiace( 0,140?Sv/h) a pobyt v Japonsku vliv na početí. Manžel odjíždí na 14 dnů do Tokya (cca 200 km od Fukushimi). Snažíme se již 1 rok o početí, poslední 3 měsíce za hormonální substituce Clostilbegyt), ale zatím neúspěšně. Ráda bych věděla, jestli mám mít obavy o správný vývoj plodu, jestli že bych otěhotněla po jeho návratu nebo máme nějaký čas s těhotenstvím počkat. Může mít tato dávka záření vliv na manželovu potenci/spermie?
Je nám 35 let a máme 4 leté dítě.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Martina Klimčíková

(Vložil(a): Martina Klimčíková)
Vlivu radiace po návratu vašeho manžela z cesty do Japonska na vývoj budoucího plodu se obávat nemusíte.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 25.02.2010 22:17:50
Dobrý den.
mám na Vás takový dotaz.Manželka byla se synem na vyšetření po úrazu hlavy na rentgenu a v tu danou chvíli si neuvědomila že je v desátém týdnu těhotenství. Zajímalo by mně zda dávka kterou syn krátkodobě obdržel může mít negativní dopad na plod matky. Manželka nebyla nijak chráněna zástěrou a jenom syna při rentgenu hlavičky přidržovala. Od nejsilnějšího pole záření byla ve vzdálenosti délky rukou asi tak půl metru.
Děkuji Brdička.
(Vložil(a): Daniel Brdička)
Vaše manželka byla přítomna vyšetření syna při rtg hlavy, aby syna přidržovala. Při tomto vyšetření syna byla ozářena "pouze" z rozptýleného záření, a to dávkou velmi nízkou, můžeme říci, že zanedbatelnou. Tato dávka nemá negativní vliv na zárodek, resp. plod. Jako osoba, která pomáhá při vyšetření, měla však být prokazatelně informována o rizicích, která z vyšetření plynou a měl být též vznesen dotaz, zda by nemohla být těhotná. V každém případě jí mělo zdravotnické zařízení poskytnout ochranné stínící prostředky, v tomto případě ochrannou stínící zástěru.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 04.03.2010 13:14:28
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Ve 20.týdnu těhotenství jsem si zlomila ruku v zapěstí.Pan doktor mě poslal na rtg(2 snímky)a po sádrování ještě znovu na 2 snímky kontrolní.Měla jsem ochranou zástěru.Za týden jsem pak další rtg odmítla.Jaké je riziko na poškození plodu?Děkuji


(Vložil(a): Monika)
Riziko poškození plodu z rtg snímku zápěstí, provedeném ve 20. týdnu těhotenství a při vykrytí dělohy ochrannou zástěrou, je zanedbatelné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.03.2010 15:35:32
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,zda síla záření u 1 snímku je stejná jako např. u 4 snímků hned po sebě nebo se čtyřnásobí?A jak dlouho zůstává záření v těle?děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Anonym)
Rentgenové záření se v těle nekumuluje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.03.2010 17:22:22
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 21.týdnu těhotenství a byla jsem v rámci stáže na gastroenterologii přítomna vyšetření ERCP. Vždy když se snímkovalo jsem místnost opustila. Ochranou zástěru jsem neměla. Může být nějaké riziko pro plod?
(Vložil(a): Martina)
Riziko poškození plodu při vyšetření ECRP, když jste, jak píšete při vlastní expozici v místnosti nebyla, je zanedbatelné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.03.2010 17:40:01
Dobrý den, ve 25. týdnu jsem podstoupila RTG zubu. Zubní lékař mi k tomu nic neřekl,ale dal mi ochranou zástěru a límec.Nyní si říkám, že jsem to měla odmítnout, bojím se následků, které by to mohlo na plod mít.
Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Andrea Tomečková)
Lékař vám správně poskytl ochranné pomůcky, není nutné se tedy obávat vážných následků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.03.2010 23:39:24
Dobrý den, včera jsem spadla a byla jsem na rtg kotníku - dva snímky. Vůbec jsem si neuvědomila, že bych mohla být těhotná a teď mi vyšel pozitivní test.Druhá čárka je slabá,proto nevím,jestli z roho mohu usuzovat, že jsem na začátku těhotenství (menstruaci jsem neměla pravidelnou). Ale podle výpočtu ovulace bych měla být těhotná max.4 týdny.Teď mám obavy, aby mou vinou nebyly u plodu nějaké následky. Mockrát děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Jistě jste si přečetla všechny předcházející odpovědi na podobné dotazy. Nelze než zopakovat, že pro zárodek (zygotu) v tomto stadiu vývoje je riziko pozdějších malformací v důsledku ozáření nejmenší. Nicméně doporučujeme při dalších vyšetřeních vždy informovat lékaře.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.03.2010 10:40:17
dobrý den, zítra mám jít na RTG průchodnost vejcovodů a dnes mi paní doktorka řekla, že pokud to dopadne dobře a zároveň bude bude pěkný folikul, že hned pár dnů poté můžeme provést inseminaci. říkala, že dávka RTG na vajíčko je minimální. ale sestra mi pak na recepci říkala, že ona by na to rozhodně šla až další měsíc. jaký je, prosím, váš názor? předem děkuji za odpověď
(Vložil(a): jana)
Rtg vyšetření, které zítra absolvujete, tzv. hysterosalpingografie (HSG) je pro vaše otěhotnění zřejmě nezbytným vyšetřením. Zda dávka z tohoto vyšetření může poškodit ještě neoplozené vajíčko nelze kvalifikovaně posoudit. Dosud jsme řešili pouze ozáření zárodku nebo plodu v děloze (tedy vždy již oplozeného vajíčka). Dávka na vaječníky, resp. na folikul, resp. vajíčko není při HSG zcela minimální, ale spíše jde o to, že se "ještě" nejedná o ozáření embrya, resp. zárodku v děloze, ale "jen" vajíčka. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, je třeba je konzultovat s lékařkou, která s vámi vaše obavy kvalifikovaně probere.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rtg a ct v těhotenství 24.03.2010 15:36:25
Dobrý den,
pročetla jsem podobné dotazy a odpovědi, přesto bych se ráda zeptala. Prodělala jsem 2x rtg zubu a to bez ochranných pomůcek (myslím, že na to bylo zapomenuto) V té době jsem byla v 6tt. Uklidňuji se tím, že paprsek byl velmi cílený a lokalizovaný na oblast dutiny ústní, přesto mám veliké obavy skrze poškození plodu. Jsou tyto obavy na místě? Předem velmi děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Děkujeme, že čtete pozorně naše odpovědi. Riziko poškození je opravdu mizivé. V každém případě je vhodné se na ochranné pomůcky vždy dotázat a personál informovat o graviditě, aby mohl rozhodnou o jejich použití.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 30.03.2010 20:49:17
Dobrý den, v prvním až druhém týdnu těhotenství jsem asistovala při zákroku na zvířeti, dělal se mu RTG hlavy, kterou jsem mu držela zhruba u svého hrudníku/břicha. Paprsek sice nesměřoval přímo na mě, ale neměla jsem žádnou ochranou vestu. Píšete, že v tomto období je zárodek nejméně náchylný. Moje otázka je, pokud by k nějakému poškození došlo, jakým způsobem se to dá odhalit, zda je možné, že bych dítě donosila a to se narodilo poškozené, nebo lze poškození předem zaručeně diagnostikovat a v nejhorším zavčasu provést umělé přerušení. Šlo o záření vysokofrekvenčního RTG 68 kV při 1,8 mA, třikrát po dobu 0,04 sekundy.
Mockrát děkuji
(Vložil(a): Beata)
V prvním až druhém týdnu těhotenství je zárodek k i.z. nejméně citlivý. Vy jste u zákroku "pouze" asistovala, nebyla jste vyšetřována sama. Rtg svazek nesměřoval přímo na vás (jak sama uvádíte), děloha tak zcela jistě nebyla v přímém svazku záření. Mohla jste být tedy ozářena jen zcela nepatrnou dávkou z rozptýleného záření, které nemůže způsobit poškození zárodku.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
ct a MRI v těhotenství 09.04.2010 14:22:12
Přeji dobrý den.
Jsem v 18 týdnu těhotenství a "hrozí" mi, že budu muset jít na CT hlavy. Jen ještě nevím, jestli to nebude i s kontrastní látkou. Lékař mi tvrdí, že by se mimču nemělo nic stát a neměla by škodit ani kontrastní látka. Ne, že bych mu nedůvěřovala, ale ráda bych znala i Váš názor. A jak je to v přídadě MRI v 2 případně 3 trimestru. Může škodit i když budu mít ochrannou zástěru?

Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Z hlediska radiační ochrany se za SÚJB můžeme vyjádřit pouze k radiační zátěži z CT vyšetření, dávka na dělohu miminko neohrozí. Předpokládáme, že indikující lékař správně zohlední vaše těhotenství, pokud bude potřebné provést vyšetření CT hlavy za použití kontrastní látky. V tomto směru doporučujeme mu důvěřovat. MRI je magnetická rezonance, není to tedy zobrazovací metoda využívající ionizujícího záření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.05.2010 08:46:15
Dobry den,v prubehu tretiho mesice,jsem prodelala operaci stitne zlazy,k predoperacnimu vysetreni patrily i rentgenove snimky,p tehotenstvi jsem navedela,rentgenovali mi trikrat hrudnik,odbery krve,genetika i ultrazvuk jsou v poradku,presto pry jeste neni vyhrano,vse se uvidi az po narozeni chlapecka,dnes jsem ve dvacatemosmem tydnu,mam o maleho strach,po operaci jsem brala i silna analgetika a hipnotika,jak velke je riziko a k jakemu poskozeni by mohlo dojit,zatim se vse vyvyji tak jak ma.Dekuji moc za odpoved Stastna
(Vložil(a): sarka stastna)
Z pohledu SÚJB se můžeme vyjádřit pouze k rtg vyšetření hrudníku; dávka z tohoto snímku je velmi nízká, nemůže ohrozit vývoj zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG a těhotenství 01.06.2010 10:34:07
Dobrý den, pracuji na RTG na poliklinice a dělám i intraorální RTG zubů (za zástěnou). Chci se zeptat, jestli zde můžu pracovat i v těhotenství a jak dlouho?
Děkuji.
(Vložil(a): Šedivá)
V případě intraorálního snímkování za zástěnou je dávka, kterou je zárodek/plod vystaven velmi nízká, pokud chcete pracovat, je to při vaší profesi možné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.06.2010 00:02:08
Dobrý den,moc prosím o odborný názor,včera jsem s 3letou dcerou byla na rentgenu srdíčka,u dcery jsem stála a držela jí ručičky nad hlavou,dcera i já jsme měly ochranou zástěru od pasu dolů,na druhý den se mi vyšel pozitivní test cca konec 4tt.Můj dotaz zní,či může být mé těhotenství nějakým způsobem ohroženo a pokud ano,či se to potratí,či může udržet,ale s následky postižení.Doporučujete mi nějaké testy?
(Vložil(a): kateřina halíková)
Ve vašem příppadě byly správně použity ochranné prostředky před ionizujícím záření (IZ). Více podrobností o vlivu IZ při diagnostickém využívání najdete v článku v části Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 08.06.2010 12:08:26
dobry den, chcela by som poprosit o nazor- aky moze mat vplyv rtg hrudnika v 8tt na plod...
(Vložil(a): Anonym)
Jak jste se mohla dočíst v předchozích odpovědích, dávka z snímku hrudníku je velmi nízká, nemůže ohrozit vývoj zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 10.06.2010 20:03:01
Vaše odpovědi opravdu uklidňují,možná jsme vystresová z těch všude výstražných tabulek a nápisu,TĚHOTNÝM VSTUP ZAKÁZÁN!!!!!! Proč to tedy je tak důsledně všude napsáno?musí se podepisovat prohlášení atd.Děkuji
(Vložil(a): anonym)
Používání výstražných tabulek najdete ve všech oborech lidské činnosti, kde se předpokládá jakékoliv riziko poškození zdraví. Např. u elektrických přístrojů najdete vždy upozornění na nebezpeční úrazu elektrickým proudem, přestože přístroje jsou konstruovány tak, aby bylo toto riziko co nejmenší. Ochrana zdraví těhotných žen (a mladistvých) je požadována mimo jiné i zákoníkem práce. Také radiační ochrana vychází z konzervativního předpokladu (s vysokou mírou opatrnosti), že jakákoli dávka záření působící na člověka je spojená s potenciálním zdravotním rizikem, ačkoli dodnes neexistují přímé důkazy o tom, že by i velmi malé dávky mohly vyvolat vznik určitého poškození. Více podrobností najdete v našem článku "Používání rentgenů - lékařské ozáření"
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 15.06.2010 14:52:06
dobrý den zítra mám jit na CT ledviny, je možné že jsem těhotná cca 3 týdny. nemůže uškodit kontrastní látka a CT ?
(Vložil(a): alenka)
Prosím informujte o této skutečnosti lékaře, který zváží přínos vyšetření. O pravděpodobnosti poškození plodu platí to, co jsme již napsali v předchozích odpovědích.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.07.2010 14:57:58
Dobrý den,velmi vás prosím o odborný názor. 15.6.2010 jsem byla na RTG irrigografii střeva. 29.6.2010 na RTG-defekografii. Teprve 2.7.2010 jsem na základě 4 pozitivních testů gravidity zjistila, že jsem v ony dny byla již těhotná. K oplodnění došlo 10.6.2010. Moc prosím o váš názor, zda tato vyšetření, v daných termínech po početí mohou mít a jaké riziko na vývoj plodu. Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
Odpvěď na váš dotaz bude stejná, jako na podobné dotazy předchozí. V tomto stádiu těhotenství je zárodek k i.z. nejméně citlivý. Více se můžete dočíst v rubrice radiační ochrany v článku na téma používání RTG.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 15.07.2010 18:09:50
Dobrý den. Přečetla jsem si všechny Vaše odpovědi, takže by mi odpověď měla být ujasněná. Zarazil mě pouze příspěvek u RTG zápěstí, kdy odpověď byla včetně použité ochr. pomůcky, kterou já neměla. Chci se proto ujistit: jsem nyní v 6.týdnu s rtg.zápěstiv tmt. období - tj.děloha byla mimo vyšetřovanou oblast, ale bez ochr. zástěry po 20tt.
Prosím o Vaši odpověď a ujištění mého názoru, že by nemělo být riziko ohledně vývoje plodu z hlediska rentg. části, případně o jeho vyvrácení. Moc děkuji.TW52
(Vložil(a): Anonym)
Z vašeho dotazu není zcela jasné, o co vám doopravdy jde, ani kam odeslat odpověď.
(Za SÚJB: sujb)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 17.07.2010 21:54:33
Dobrý den, jde mi o potvrzení či vyvrácení, zda by rentgen zápěstí mohl v tomto případě porušit plod v děloze.Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Rentgen zápěstí plod porušit němůže. V každém případě však o těhotenství vždy informujte indikujícího lékaře.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.07.2010 12:01:43
Dobrý den, ve 21.týdnu těhotenství jsem byla se svým synem na rentgenu plic a nosohltanu. Měla jsem ochrannou zástěru, syna jsem při rentgenu přidržovala. Chci se zeptat, jestli to mohlo poškodit plod. Dále se chci zeptat, jestli se to, že jsem byla v těhotenství na zmíňovaném rentgenu, může projevit tak, že následky se u dítěte objeví i v pozděnjším věku (příklad v 5 letech dítětě). Děkuji
(Vložil(a): Ingrid Rummová)
Pokud jste byla chráněna zástěrou, není důvod k obavám, a to ani když nebyla zástěra zapnutá.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.07.2010 12:47:09
Dobrý den,

chci se ještě zeptat, že když jsem použila při rentgenu ochrannou zástěru, ale neměla jsem ji zapnutou, jenom tak navlečenou, jestli ochráni stejně jako když zapnutá při rentgenu je. Děkuji
(Vložil(a): Ina Rumova)
Na váš dotaz jsme již odpověděli, paní Šimončičová.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.07.2010 18:47:18
Dobrý den,

děkuji Vám za Vaši odpověď. Prosím Vás, jestli by jste mi ještě nemohli odpovědět na můj dotaz: může se to, že jsem byla na rentgenu projevit na plodu i ve věku jeho 5 nebo 10 let. Prostě chci vědět, že i když se mi narodí zdravé dítě, jestli se to, že jsem byla na rentgenu nemůže projevit na dítěti později (například když bude dítěti 5 nebo 10 let). Děkuji mockrát za odpověď.
(Vložil(a): Ingrid Rummová)
Pokud nedojde k poškození plodu zářením, jaké by se měly projevit následky v pozdějších letech života dítěte? O využívání RTG pojednává náš článek v rubrice Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany/Používání rentgenů - lékařské ozáření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.08.2010 14:25:48
Dobrý den, minulý týden jsem upadla a nenechala se zrentgenovat, vzhledem k nezlepšujícímu se stavu jsem se dnes na kontrole zrentgenovat nechala (s ol. zástěrou, stupeň ozáření 2,01), v pátek mám přijít na kontrolní rentgen. Prosím o odpověď, zda takto časté rentgenování neškodí, popř. zda mám s tímto opětovným rentgenem po 5ti dnech souhlasit. Jsem v 36tt. Díky předem za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Riziko poškození plodu při vykrytí dělohy ochrannou zástěrou, je zanedbatelné. O použití diagnostické metody rozhoduje lékař, který zváží přínos takového vyšetření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.08.2010 21:05:02
Dobrý den,
pročítal jsem diskuzi a nenašel v ní odpověď na následující situaci. Manželka v 17 týdnu těhotenství podstoupila vyšetření na CT s kontrastní látkou. Jednalo se o vyšetření plic. O těhotenství byli lékaři informováni. Z Vašich stránek jsem zjistil, že u tohoto vyšetření je efektivní dávka 8 mSv (odpovídá velmi nízkému riziku) což je 400x více než u RTG. Manželka měla při zákroku ochranou ?deku?. Je reálné riziko, že by vyšetření mohlo mít vliv na vývoj plodu? Jak účinně a spolehlivě funguje použití ochranné ?deky?? Děkuji Vám za odpověď.
(Vložil(a): Doležel)
Děkujeme, že jste si přečetl i náš článek o využívání rentgenů v medicíně. Ochranné prostředky slouží k odstínění těch částí těla, které nemají být ozařovány. Svazek záření je usměrněn primárně tak, aby byla exponována pouze diagnostikovaná oblast, ostatní části mohou být zasaženy rozptýleným zářením. Ochranné stínící pomůcky jsou vyrobeny z takových materiálů, které brání průniku záření (např. olovo). Proto je riziko opravdu zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 25.08.2010 11:15:04
Dobrý den,
podstoupila jsem ct vyšetření břicha, byla jsem dva týdny v jiném stavu, ale bohužel jsem o tom nevěděla. Ráda bych věděla, zda mohlo dojít k poškozeni plodu a zda hrozí miminku nějaké následky.
Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Nehrozí.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 17.09.2010 14:37:37
Dobrý den,
10DC jsem byla na RTG páteře (krční a hrudní, 3 snímky, ochrana pohlavních orgánů nebyla, rtg bylo provedeno ve stoje, akorát jsem před sebou měla nějakou desku bílou, která byla asi kvůli tomu, aby záření působilo na tu čáat, kterou mělo),
24DC USG kyčlí,
36DC píchnut agolutin (dle sona to nevypadalo na těhotenství)
37DC RTG ruky - asi 10 den po oplodnění (2 snímky, dostala jsem nějakou bílou desku na pohl.org.) A za týden mi vyšel pozitivní těhotenský test.
Nemohlo to rtg páteře mít vliv na stav vajíčka ve vaječníku? A to rtg ruky již v těhotenství na zárodek? Jaké vady to rtg v tak časném stádiu těhotenství může případně způsobit? To rtg bylo provedeno na pracovišti, které je velmi staré, tak doufám, že to také nemá negativní vliv!? Předem vám děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Na vaši otázku naleznete odpověď v našem článku "Používání rentgenů - lékařské ozáření" v sekci radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 26.09.2010 16:26:20
Dobrý den,
zhruba 16 dnů před početím jsem byla na rtg - 2 snímky hrudní páteře, 1 snímek krční páteře z profilu. Provedeno ve stoje, ochrana pohl.org.nebyla, pouze nějaká deska, která asi zastínila ta místa, která měla. Mohlo dojít k poškození štítné žlázy? Mohlo to mít vliv na vajíčko? Předem Vám děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
O využívání lékařského ozáření a jeho účincích najdete podrobnosti v části: Radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 30.09.2010 16:21:01
Dobrý den,
dne 6.8. jsem absolvovala CT vyšetření hlavy bez použití kontrastní látky. Přestože jsem obsluhu informovala,že plánuji za 3 dny otěhotnět, tak mi neposkytla ochrannou zástěru. Prý ji dávají jen dětem. Skutečně jsem dne 9.8.otěhotněla a gynekolog byl při potvrzení těhotenství dne 6.9. překvapen, že ochranná zástěra nebyla užita. Dne 20.9. lékař konstatoval, že se jednalo o špatně založené těhotenství a zárodek, že uhynul. Kladu si otázku, proč se v našem lékařském zařízení poskytuje ochranná pomůcka jen dětem? Je to prosím běžné? Donosila jsem již dvě zdravé děti a obávám se, že došlo k ozáření vajíčka, které tímto ztratilo životaschopnost.
Děkuji za vaše vyjádření. Renata S.
(Vložil(a): Renata S.)
O použití ochranných pomůcek rozhoduje zodpovědný pracovník zdravotnického zařízení podle aktuálního stavu pacienta. Při provedení CT hlavy nejsou vaječníky v přímém svazku záření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.10.2010 17:11:41
Dobrý den, chci se zeptat, jsem v 12 týdnu těhotenství a vešla jsem do místnosti, kde se právě prováděl RTG, od samotného místa jsem byla vzdálená cca 2,5 metrů, e nějaké riziko pro plod a zda ano, jakým vyšetřením ověřit zdraví plodu. Děkuji.
(Vložil(a): Lucie Kokotková)
O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany - Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Na každém pracovišti využívajícím zdroje záření musí být stanovena pravidla pro výkon pracovních činností a pracovníci musí být řádně poučeni, zejména o rizicích.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 06.10.2010 13:35:09
Na začátku srpna jsem podstoupila interupci z důvodu zamlklého těhotenství a můj stav po tomto zákroku byl v pořádku.Na začátku září(4.9.) se dostavila menstruace...Včera jsem zjistila při kontrole u mé gynekoložky a z těhotenského testu,že jsem opět gravidní.Miminko je chtěné,avšak mám strach,že o něj opět přijdu.Můj šestiletý syn měl totiž zlomený malíček na ruce a dvakrát po dvou dnech(21.9. a 29.9.) jsem s ním absolvovala rentgen ruky bez jakého koliv chránění a navíc jsem mezi tím(22.9.)jsem byla se sebou na rengenu levé kyčle.Mám dotaz...Jaký to může mít vliv na vývoj plodu a jaké je riziko,že mi bude doporučeno těhotenství ukončit.
Děkuji Linda Matyšková
(Vložil(a): Linda Matyšková)
O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany - Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Podrobnosti týkající se vašeho kokrétního případu je nutné konzultovat s lékařem.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 10.10.2010 14:04:36
Dobrý den, pracuji v nemocnici, kde se běžně na oddelení rentgenuji pacienti. Jsem v 6 týdnu těhotenství. Je to pro mě nějak škodlivé? Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany - Zajímavosti z praxe radiační ochrany. Na každém pracovišti využívajícím zdroje záření musí být stanovena pravidla pro výkon pracovních činností a pracovníci musí být řádně poučeni, zejména o rizicích.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.10.2010 21:29:31
Dobrý den, je mi 28 let a plánuji otěhotnět. Ve 13 a ve 24 letech jsem byla na rentgenu břicha bez jakékoli ochrany vaječníků před zářením. Je možné, že byly poškozeny oocyty? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Andrea D.)
O problematice využívání rtg vdiagnostice a účincích záření zpracovali odborníci SÚJB článek, který naleznete v sekci radiační ochrany - Zajímavosti z praxe radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.11.2010 20:16:24
Dobrý den, přečetla jsem si všechny Vaše odpovědi a nedá mi to se nezeptat: Jsem na začátku 7 týdne těhotenství a před 14 dny jsem byla na vyšetření CT jater. Bohužel jsem tou dobou o svém těhotenství nevěděla. Ráda bych se zeptala, zda je možné nějaké poškození plodu. Pan doktor, gynekolog u kterého jsem dnes byla mi řekl, riziko je zhruba padesátiprocentní!! ale že se dá celá situace konzultovat s genetikem, který vzhledem ke stáří plodu a síle záření dokáže odhadnout míru poškození. Vy výše odpovídáte na podobný dotaz s jasným vyjádřením, že riziko "nehrozí". Přiznám se, že jsem z toho trochu zmatená. Děkuji moc z Vaši odpověď.
(Vložil(a): Kateřina)
Pro přesný výpočet odhadu dávky z CT vyšetření jater by bylo potřeba znát konkrétní hodnoty. (Tato data lze získat od pracoviště, které výkon provedlo.) Pro orientační určení dávky (a i v odpovědích na obdobné dotazy v konferenci) uvádíme průměrné hodnoty dávky z těchto vyšetření z dat, která máme k dispozici (ekvivalentní dávka se pohybuje mezi 6 ? 11 mSv). Při standardně provedeném nativním CT vyšetření jater však nemůže být dosažena prahová dávka pro deterministické účinky, není na místě obava o dalším průběhu těhotenství. Dle našeho názoru gynekolog riziko přecenil, ale zcela správně vám řekl, že situaci je vhodné konzultovat s genetikem, který vzhledem ke stáří plodu a síle záření dokáže odhadnout míru poškození.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 11.11.2010 10:18:48
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď i za radu. Ráda bych ještě upřesnila svůj dotaz, mé vyšetření CT nebylo nativní, jednalo se o CT s kontrastem. Je v takovém případě riziko vyšší? Děkuji.
(Vložil(a): Kateřina)
V případě kontrastu může být dávka o něco vyšší, ale stále nedosáhne dávky, která by mohla ohrozit zárodek, resp. plod.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 05.01.2011 14:06:13
Dobry den..,
Vaše uvedené dávky vyšetření CT břicha jsou nejméně 4x podcenněné , prosím o opravu, skutečnost je 9-90 mSv, protože u orgánu břicha se vždy dělá s kontrastem 3x, navíc zasáhne i část pánve ( dělohu také). A pokud se jedná o vyšetření tumoru, jsou řezy třeba po 5mm. Takže klidně 90 msV.
Zatížení organizmu je značné - 1500 obyčejných snímků
(Vložil(a): Vladimir Kramar)
Jsme potěšeni, že sledujete webové stránky SÚJB a že vyjadřujete svůj názor k ozáření pacientů. V tabulce, která je uvedena v článku "Lékařské ozáření" a na kterou upozorňujete, jsou uvedené efektivní dávky z CT vyšetření převzaty ze studie provedené Evropskou komisí v letech z r. 2003-6. Hodnoty dávek byly získány jako průměr reprezentativního vzorku vyšetření prováděných na celé šíři typů CT scannerů, používaných v několika zemích EU, rozptyl je tedy značný. Na tabulku je nutné pohlížet v kontextu zmíněného článku, tabulku jsme použili též proto, že v ČR nejsou v současné době k dispozici souborná data o efektivních dávkách z lékařského ozáření. Podle nám dostupných informací (při kontrole protokolů zkoušek dlouhodobé stability v rámcikontrolní činnosti) je např. na CT přístroji Somatom Sensation 64 (za předpokladu, že je takové vyšetření prováděno rutinně a postup je optimalizovaný) efektivní dávka z dvoufázového CT vyšetření břicha cca 15 mSv, tedy je opravdu vyšší než hodnota uvedená v tabulce (10 mSv). Je jasné, že pokud se CT vyšetření provádí dvoufázově, je nutné dávky ze skenu nativního sečíst s dávkou ze skenu s kontrastní látkou (KL). Vždy však záleží na konkrétních parametrech vyšetření, proto při stanovení odhadu dávky konkrétního pacienta je nutné vycházet z hodnot ? veličin potřebných pro výpočet dávky, tedy z CTDI, DLP, mAs, počtu a tloušťky skenů, které poskytne pracoviště, které výkon provedlo. K odhadu ekvivalentní dávky v děloze u těhotných pacientech nepoužíváme údaje o efektivní dávce z tabulky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: Re: rtg a ct v těhotenství 01.03.2011 11:08:46
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na příspěvek pana Kramára, který mě vyděsil- byla jsem na Ct celého trupu kvůli funkční poruše trávení a musel se opakovat druhý sken s kontrastní látkou- obdržela jsem tedy celkem tři skeny s kontrastem celého trupu- mám se obávat do budoucna? V minulosti už jsem absolvovala Ct ledvin a vylučovací urografii, 2x snímkování ze štítku a rtg při třech zlomeninách a mnohokrát jako doprovod svých dětí - před 15 lety se na ochranné zástěry moc nedalo. Mohly by mě tyto dávky-hlavně ta poslední, nějak ohrozit? Opravdu jsem mohla dostat naposledy dávku 100 mSv? jsem ta nejhorší variace- něco o radioaktivitě vím, ale nejsem odborník a možná se obávám zbytečně.Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Petra)
Přínos diagnostických radiologických postupů vždy převáží případné riziko. Poslední vyšetření CT vás nemohlo ohrozit, přesnou hodnotu dávky by vám mělo sdělit příslušné pracoviště. Spekulace pana Kramáře nelze považovat za potvrzené.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: Re: Re: rtg a ct v těhotenství 02.03.2011 16:18:46
Dobrý den, stalo se mi něco podobného jako paní Petře - moje CT hruď-břicho-pánev s kontastem i bez kontrastu se muselo cca po 10 minutách kompletně celé opakovat- také jsem měl obavy, tak jsem zde pročetl asi vše a zřejmě se ani za tohoto stavu budoucího rizika obávat nemusím - potvrdíte mi můj názor? Děkuji za odpověĎ. Milan.
(Vložil(a): Milan Červín)
Následků se obávat nemusíte.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.11.2010 20:21:24
Dobryden mela bych dotaz.BYla jsem na Ct vysetreni zad 7.10.2010.Posledni menzes sem na sebe dostala 10.9.2010.je mozne ze to uskodilo miminku?momentalne jsem tehotna 9 tydnu.dekuji
(Vložil(a): Anonym)
Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je zanedbatelné. Více si můžete nastudovat v článku v rubrice radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 26.11.2010 21:26:20
dobry den,dnes jsem pri letistni kontrole neuvazene sahla do rtg prostoru pro obuv,ktera mi tam uvizla,pricemz jsem pootevrela gumovou zastenu,ktera rtg prostor zakryva.pocitam,ze pokud nebylo zareni namireno primo na me,nemelo by dojit k poskozeni plodu,ale i presto vas prosim o nazor.jsem 13.tyden tehotna.dekuji.
(Vložil(a): jana )
Nemusíte se obávat poškození plodu, máte pravdu, že jste nebyla ozářena celá. Napříště doporučujeme požádat o pomoc obsluhu zařízení.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.12.2010 10:27:05
Dobrý den pane doktore,podle testu bych měla byt tehotná odhaduji tak 6.8tydnu min tyden sem bala s malou na rentgenu dutin a plic neměla sem ochranou vestu u mali sem byla vzdalena tak 2mety prosim o radu muzu mit poskozenej plod?uz tyden k vuli tomu nespim,moc Vam dekuju a preju prijemne svatky.
(Vložil(a): Jana kaslova )
Vy jste u zákroku "pouze" asistovala, nebyla jste vyšetřována sama. Rtg svazek nesměřoval přímo na vás (jak sama uvádíte), děloha tak zcela jistě nebyla v přímém svazku záření. Mohla jste být tedy ozářena jen zcela nepatrnou dávkou z rozptýleného záření, které nemůže způsobit poškození zárodku.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v těhotenství 02.01.2011 12:30:28
Dobrý den, dnes jsem byla na rentgenu hlavu (kvůli vyloučení podezření na zánět dutin), měla jsem ochrannou zástěru, jsem v 7. týdnu těhotenství, můžu být v klidu? Na internetu jsem se dočetla jak uklidňující, tak zneklidňující informace, proto ten dotaz.
Děkuji,Zuzana Zejdová
(Vložil(a): zuzana zejdová)
Ano, můžete být v klidu, použití ochranných prostředků - zástěry - je pro odstínění záření dostačující.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 21.02.2011 13:10:38
Dobrý den,dnes jsem byla s dcerkou na rtg plic,položily si ji na lehátko a plíce ozářily.Byla jsem s ní ve stejné místnosti asi 3 metry od ní,jsem ve 22 týdnu těhotenství,neměla jsem ochrannou vestu,může to mít nějaký špatný vliv na vývoj plodu?Moc děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Expoziční parametry používané při vyšetření plic jsou velmi nízké, mnohem nižší bude i případné rozptýlené záření, které se vyskytuje v místnosti, kde vyšetření bylo provedeno. Vašemu těhotenství nehrozí žádné nebezpečí. V každém případě vždy lékařům své těhotenství předem oznamte.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.03.2011 16:37:11
Dobry den, po precteni Vsech prispevku jsem nenasla odpoved na svuj dotaz, chtela bych se Vas proto zeptat na nasledujici - v ruznych clancich jsem se docetla, ze sedm hodin v letadle se rovna rentgenu hrudniku co se tyce davky zareni. V prubehu jednoho tydne jsem stravila v letadle 1+9 a nasledne 9+1 hodin (let Praha-Frankfurt-Peking a zpet). Znamena to, ze jsem de facto absolvovala 3 rentgeny hrudniku? Pokud ano, jak nebezpecna je tato davka pro dite pokud jsem v dobe letu byla ve 14+2 a 15+0 tt? Mela bych danou vec konzultovat s genetikem? Muzete mi, prosim, jeste napsat, jak je to s letanim v tehotenstvi a kosmickym zarenim - je nebezpecne automaticky, nebo az od urcite davky (urcity pocet hodin v letadle, atd.)?
Predem mockrat dekuji za odpoved.
(Vložil(a): Jana Livrova)
U letů je důležitá výška a délka letu, na dávku má vliv i sluneční erupce. Létání tedy není nebezpečné automaticky. U vámi popsaného letu je možné, že dávka odpovídala např. 3 rtg snímkům hrudníku, spíše byla menší. Nebyla nebezpečná pro dítě a není nutné (pokud nemáte žádné jiné problémy, kvůli kterým již navštěvujete genetickou poradnu) konzultovat genetika.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
létání v raném těhotenství 07.09.2012 15:17:41
Dobrý den,ráda bych Vás požádala o odpověď. Chystáme se na dovolenou do Dubaje, v tu dobu budu v 7-8 tt. Ač nemám zatím žádný problém, gynekolok mi dovolenou nedoporušuje,prý mi říká opravud nejhorší scénář, který ale není vyloučený. Spíše bych se chtěla zeptat, zda let, který bude trvat cca 6 hodin má nežádoucí vliv na plod s ohledem na kosmické záření, start a přistání letadla. Mockrát Vám děkuji za odpověď.
(Vložil(a): pája)
Není důvod se obávat nežádoucího vlivu záření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 21.03.2011 14:07:49
Dobrý den chtěla bych poprosit o radu dne 11.2.2011 jsem měla první den menstruace a 13.2.2011 se mi stal uraz kotníku byla jsem na RTG udělali mi dva snímky, oblast břicha jsem měla přikrytou, že jsem těhotná jsem zjistila až 16.3.2011 jaký to bude mít vliv? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Lenka Prášilová)
RTG nebude mít vliv. V případě zájmu o používání rtg ve zdravotnoctví si pročtěte článek v části radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
Let Praha-Dubaj a zpět v 18 - 20týdnu 21.03.2011 22:56:24
Dobrý den.Prosím o odpověď. V 18-20 týdnu těhotenství jsem cestovala Praha-Dubaj a zpět. Četla jsem Vaše příspěvky a podle paní, která také psala, že letěla 9 hodin. Já letěla 2x 6,5hod. Znamená to tedy pro mě a plod jakou dávku ozáření? Jaká rizika pro plod mohou nastat? Proč se o kosmickém záření vůbec nemluví, prodceňuje se to, nebo to není tak nebezpečné jako rtg? Děkuji Vám za odpovědi. Můžete mi doporučit, kde bych se o tom mohla dozvědět více? A co to znamená 3xrtg plic? To je přece velká dávka?Nebo je to myšleno jinak?Jakou dávku z toho rtg dopadá na plod? Děkuji
(Vložil(a): Jana Martynková)
Pro dotaz na vliv kosmického záření byla použita jako příměr dávka z rtg, v našem případě plic. Bylo tím myšleno, že účinky jsou obdobné, tedy zanedbatelné. O účincích rtg na plod v těle matky jsme již několikrát odpovídali a také jsme zveřejnili podrobnější článek o této problematice. Předmětem dozoru SÚJB je využívání ionizujícího záření, nikoliv záření samotné. Kosmické záření je jev "přírodní" a člověkem přímo neovlivnitelný. Jeho vlastnosti a účinky jsou pochopitelně zkoumány, ovšem nejsou předmětem dozoru.
(Za SÚJB: sujb)
12 týden těhotenství vs CT/Rtg 24.03.2011 19:20:30
Dobnrý den, již cca měsíc mám bolesti na hrudi. Lékař na plicním mi vzhledem ke graviditě neprovedl RTG plic. Předepsaná ATB nezabrala a stav se stále zhoršuje. Ráda bych se zeptala, zda RTG plic skutečně může poškodit plod a zda je nějaký rozdíl v riziku pro plod mezi vyšetřením RTG a CT. Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Sisi)
Z rentgenového snímku plic na velký formát (na kazetu 35x35 cm) v PA projekci je dávka v děloze, resp. zárodku, plodu zanedbatelná. Pokud by se jednalo o CT vyšetření je dávka vyšší (záleží na počtu provedených skenů, parametrech nastavení přístroje,..). Indikace k provedení vyšetření je zcela v kompetenci indikujícího lékaře, on zdůvodněním zvažuje poměr riziko/přínos.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
CT bederní páteře v počátcích těhotenství 02.04.2011 21:47:26
Dobrý den,nedávno jsem absolvovala CT bederní páteře a až nyní jsem zjistila, že jsem v té době byla max. 2 týdny těhotná. Mám velké obavy, že by mohl být plod poškozený.Je riziko tak velké, že bych měla zvažovat potrat? Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Petra Malá)
Ozáření ionizujícím zářením v této ranné fázi je pro zárodek z hlediska genetického postižení nejméně rizikové. Plod by tedy neměl být ohrožen.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 08.05.2011 21:42:30
Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 26.3.2011, o dítě jsme se snažili. Dne 24.4. jsem před rentgenem břicha a hlavy podstoupila gyn.vyšetření /ultrazvuk/ se závěrem, že se těhotenství neprokazuje, pri RTG hlavy jsem měla zástěru, při RTG břicha mi na hyždě dali zástěru. Dne 2.5. jsem si dělala HCG test a byl pozitivní. V děloze byl již patrný zárodek 1mm, celkem 14 dní těhotná. Může mít RTG vliv v tak ranném stadiu těhotenství?
(Vložil(a): Anonym)
Vliv RTG je při použití ochranných pomůcek a zejména v tak raném stádiu těhotenství zanedbatelný.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.05.2011 21:50:16
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda mohou mýt vliv kontrolní vstupní turnikety(rentgeny na stadionech)na 3 týdny staré embryo? Předem děkuji
(Vložil(a): Vanda)
Kontrolní vstupní turnikety nejsou rtg zařízení.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 18.05.2011 05:33:28
Dobrý den, chci se zeptat, byla jsem 3.5.2011 na rtg páteře, kdy mi 4X byl proveden snímek přímo na břicho. Pravděpodobně jsem těhotná. Poslední menstruace byla 14.4.2011.Včera jsem byla u lékaře, kde těhotenství ještě uplně nepotvrdil. Dle těhotenských testů-velmi slabě pozitivní. Chci se zeptat, jak by to mohlo poškodit vývoj plodu, děkuji za odpověď M.S.
(Vložil(a): Anonym)
O využívání zdrojů ionizujícího záření v medicíně jsme zveřejnili článek v rubrice radiační ochrana. Najdete v něm také informace o vlivu rtg na embryo. V tomto stadiu je zanedbatelný.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.05.2011 13:38:53
Dobrý den, mám na Vás prosbu, resp. dotaz. Dne 19.4. jsem podstoupila RTG klicni kosti bez ochraných pomůcek - 0,8230 dGy/cm, další RTG pak 3.5. již se "zástěrou" - 0,416 dGy/cm, poslední menstruace 9.4. První RTG tedy proběhl 1 - 2 týdny před početím, druhá RTG cca v 1. či 2. týdnu těhotenství. Prosím Vás o informaci zda výše uvedené snímkování může mít nějaký negativní vliv na a) neoplodněné vajíčko, b) na plod v tomto ranném stádiu vývoje a pokud ano, tak jaký. Mockrát Vám děkuju za odpověd, JP
(Vložil(a): Anonym)
Na tuto otázku jsme již několikrát odpovídali. RTG vliv mít nebude.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v 3. trimestru 01.06.2011 08:27:12
Dobrý den, jsem ve 35.týdnu těhotenství a včera jsem byla na rtg kotníku. Přes břicho jsem měla zástěru může to mít vliv na miminko? Děkuji LP
(Vložil(a): Lída)
Nemusíte se obávat, vliv to mít nebude.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.06.2011 16:20:58
Dobrý den. Pokud by kolem 10tt došlo k ozáření břišní krajiny dávkou 27 microGy, jaké je ryziko poškození zárodku? Díky. Pokorný
(Vložil(a): jan.pokorny@email.cz)
Pokud by došlo k ozáření břišní krajiny dávkou 27 microGy, bude dávka v zárodku velmi nízká, riziko minimální.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rentgen v těhotenství 08.07.2011 17:11:56
Dobrý den,asi ve druhém týdnu těhotenství mi udělali rentgen prstu na ruce, bohužel bez ochranných pomůcek.Dělali mi dva snímky,jedna dávka záření byla 0.033 a druhá 0.032.Může mít tato hodnota negativní dopad na plod?Jeden gynekolog tvrdí, že zde není riziko, druhý by doporučil interupci. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Eva Lus)
Riziko zde opravdu není. V tomto stadiu těhotenství je pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření zanedbatelná.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.07.2011 12:26:12
Dobrý den,pročetla jsem si příspěvky,kde píšete,že ozáření plodu v začátcích těhotenství není nebezpečné.Přesto by mě zajímalo,pokud by se ozáření malou dávkou nějak projevilo,jednalo by se o poškození pouze fyzického vývoje nebo se mohou objevit i nějaké psychické poruchy? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Eva Lus)
Okamžité poškození zárodku vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetření, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 10.07.2011 13:22:49
Dobrý den,mám ještě jeden doplňující dotaz k ozáření embria při rentgenování.
V nemocnici mi řekli, že celková hodnota dávky záření při rentgenu ruky (jednalo se o dva snímky ve stoje, bez ochranných pomůcek) byla 0,07 cGy (centigray), ale i na vašich stránkách jsem objevila pouze jednotky mSv,mGy nebo rad.Je uvedená dávka záření v cGy nízká či vysoká?Nenašla jsem nikde jak se tyto jednotky převádí.Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Miligray je destina centigraye, jedná se tedy 0,7 mGy. Co se týká rizika ozáření, již jste si sama našla náš článek o účincích záření. Poškození zárodku (okamžité poškození) vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy, ve vašem případě je nepravděpodobné. Také nelze spojovat poškození a popisované následky (boule na jazyku, schizofrenie) pouze s rtg, ale je nutné vzít v úvahu též užívání léků a životosprávu matky v průběhu těhotenství.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.07.2011 08:46:25
Dobrý den,mám na Vás dotaz ohledně rentgenu ruky bez ochranné zástěry zhruba ve druhém až třetím týdnu těhotentství.Pročetla jsem si všechny Vaše odpovědi,kde píšete,že při malých dávkách je poškození zárodku nepravděpodobné a že při velké dávce dojde k samovolnému potratu.Mě by zajímalo při jaké nejmenší dávce už může dojít k poškození.Tedy, je prokázána dávka která plod poškodí tak,že odumře,ale je taky prokázáno jaká nejnižší dávka ho může třeba jen minimálně poškodit? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Okamžité poškození zárodku vzniká při dávkách vyšších než 100 mGy. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetření, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.
(Za SÚJB: sujb)
RTG a těhotenství 11.09.2011 14:57:14
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nebezpečí RTG zubů v ranné fázi těhotenství.
Na vašem webu jsem našla informaci, že riziko je nejnižší v prvních 3 týdnech těhotenství. Chtěla bych se zeptat, zda je to počítáno ode dne poslední menstruace (jako se těhotenství obvykle počítá u gynekologa), nebo zda jsou tím myšleny první 3 týdny od skutečného oplodnění?
Na kontrole u zubařky mi byl proveden rtg zubů, a to dvakrát, jednou z pravé a jednou z levé strany obličeje. Měla jsem ochrannou zástěru. Bylo to 30. den cyklu a 15. den od oplodnění. Že jsem těhotná jsem zjistila pár dní po návštěvě lékaře. Chci se proto zeptat, zda existuje riziko, že by mohl být ohrožen vývoj plodu? Předem děkuji za odpověď,

PN
(Vložil(a): Petra Nováková)
Provedení rtg zubů s použitím ochranné zástěry riziko poškození plodu vpodstatě vylučuje.
(Za SÚJB: sujb)
RTG a těhotenství 21.09.2011 11:35:33
Dobrý den,
pracuji v oblasti chemie a zhruba pět dní v měsíci měřím na přístroji, který je v místnosti spolu s práškovým rentgenovým difraktometrem. Může mít toto negativní vliv na vývoj dítěte v jakémkoli stupni těhotenství (ať už je difraktometr zapnut nebo vypnut)?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Předpokládáme, že na "vašem" pracovišti, není vymezeno tzv. kontrolované pásmo, ale pokud vůbec, tak pouze tzv. sledované pásmo, které se vymezuje všude, kde je možnost dosáhnout efektivní dávky větší než je 1 mSv. A právě hodnota tohoto limitu je povolený limit pro práci těhotných profesně ozářených žen (tato hodnota zajistí plodu ochranu před ionizujícím zářením). Vzhledem k charakteristice zdroje i.z. (dále jen ZIZ) a vzhledem k tomu, že práce s tímto ZIZ je časově omezena, nemohlo by být dosaženo limitu efektivní dávky 1 mSv za kalendářní rok a tedy mohl být negativně ohrožen vývoj zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
rtg zubů v těhotenství 22.09.2011 08:20:59
Dobrý den, jsem 22+4 těhtná a dnes jsem podstoupila rtg zubů, byl to takový malý rtg přístroj přímo v ordinaci, kde se snímky ihned zobrazí na počítači, doktor mi nedal ochrannou zástěru, myslela jsem, že jde pro zástěru, ale on hned zapnul rtg. Jaký toto může mít vliv na miminko? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Zřejmě jste podstoupila zubní rtg vyšetření, tzv. radioviziografii. Dávka při tomto vyšetření je velmi nízká (nízké použité napětí i čas pro digitální zobrazení, proto kerma-dávka na zub cca pouze 1 mSv). Ekvivaletní dávky na plod, který je navíc umístěn v děloze a je tak chráněn děložní svalovinou je opravdu zanedbatelná, nemusíte mít obavy o zdraví miminka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 26.09.2011 19:53:15
Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, zda je rentgen zubů v 17.tt škodlivý nebo má vliv na plod. Absolvovala jsem jeden a ještě mě čeká druhý.(jedná se jenom o "lokální"rentgen jednoho zubu, ne o panoramatický.
Děkuji předem za odpověď
(Vložil(a): ZDeňka Navrátilová)
Naše odpověď je stejná, jako na obdobné předchozí dotazy. Vliv na plod je zanedbatelný.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.10.2011 19:01:32
Dobrý den.
Moje sestra pracuje u zubaře, kde mají radiovisiografii. Sestra se pokouší o miminko a tak ji doktor vždy pošle do vedlejší místnosti, ale hned po rentgenu se vrací. Obě teď hledáme, jak by to bylo v případě těhotenství. Mohla by tam dál pracovat, nebo by raději měla odejít? Doktor má rentgen krátce a prý se v tom moc nevyzná. Už jednou - v 6. týdnu - samovolně potratila a myslí si, jestli to právě nebylo způsobené tím. Jak dlouho po použití rentgenu záření z místnosti zmizí?
Předem díky za odpověď
(Vložil(a): Jana )
Na pracovišti s radiovisiografií (RVG), je ozáření obsluhy velmi nízké, téměř zanedbatelné (až 5 x nižší než u "klasického" intraorálního rtg). Na takovýchto pracovištích se nevymezuje ani sledované pásmo (ozáření za rok je menší než 1 mSv), navíc pokud je vaše sestra při rentgenování v jiné místnosti, můžeme považovat ozáření za nulové (je stíněné materiálem zdí a stěn). Ani v případě těhotenství, není možné ozáření důvodem k odchodu. Zcela vylučuji, že by samovolný potrat, byl způsoben pracovištěm, které používá RVG. Pokud je RVG vypnuté, je záření nulové, v místnosti žádné záření nezůstává.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 13.10.2011 16:02:03
Dobrý den, prosím poraďte mi, 14.9.2011 jsem měla poslední menstruaci, 6.10. jsem byla u zubaře, kde jsem si nechala zrentgenovat zuby...dnes jsem podle testu zjistila, že jsem těhotná, měla jsem sice přes břicho jakýsi plášť a na krku také, ale bojím se, aby to nemělo na plod vliv. Jak moc se mám obávat možného poškození?? Děkuji za odpověď Alena K.

(Vložil(a): Alena Klepáčková)
Vaše obavy nejsou na místě. Podrobněji viz náš článek o používání rtg ve zdravotnictví v rubrice radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 17.10.2011 09:21:20
Dobrý den, pracuji v nemocnici a moje místnost se nachází vedle oddělení JIP, na kterém občas dělají rentgen ležícím pacientům. Místnost je vzdálená cca 3-4 metry od oddělení a je přehrazena pouze dvěma dřevěnýma stěnama a skříněma. Dnes jsem byla v místnosti, když rentgen probíhal. Jsem v 19 tt. Mohlo to mít vliv na plod?Děkuji
(Vložil(a): Petra Alexová)
Přítomnost při rentgenování ve vedlejší místnosti nemůže ohrozit vaše těhotenství, jste vystavena pouze tzv. rozptýlenému záření, ekvivalentní dávka v děloze z tohoto vyšetření je velmi nízká. Je však pravda, že byste se v těhotenství měla zbytečnému ozařování vyvarovat. Předpokládáme, že jste upozornila vašeho zaměstnavatele, že jste těhotná. Pokud vaše místnost přiléhá k rtg, není nijak odstíněna, pouze dřevěnými přepážkami, doporučuji, abyste kontaktovala dohlížející osobu rtg pracoviště a řídila se jeho/jejím doporučením.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 21.10.2011 09:42:47
Dobrý den, nechci otravovat, ale pro klid duše Vás prosím.Pracuji jako anesteziolog na operačních sálech používame C-rameno mobilní, vždy jsem nosila ochranou věstu, pokuď to bylo možné v pokoji kde se dělalo RTG jsem se nezdržovala. Počas období kdy jsem otěhotněla jsme dělali repozici předloktí a ostesynt.kyčle.Má pozice je být u hlavy pacienta v obou případech.Poslední menstruaci jsem mněla 15.9.2011, poslední exozice byla 17.10.2011.Četla jsem všechny predošlé články a předpokládam, že riziko by bylo minimální.Stačí mi krátka odpověď.Je mi 33 a je to mé první dítě.Ďekuji
(Vložil(a): Dávidová Daniela)
Pokud jste byla přítomna na operačním sále, kde se reponovalo předloktí a prováděla osteosyntéza kyčle po skiaskopickou kontrolou, používala jste ochrannou stínící vestu (ta chrání oblast dělohy), byla dávka na zárodek, který je chráněn svalovinou dělohy zcela zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 31.10.2011 08:32:20
Dobrý den, dne 17.11. jsem byla na vyšetření ERCP kvůli neprůchodným žlučovodům. Termin poslední MS byl 24.9. Včera jsem měla pozitivní těhotenský test. Zajímalo by mě, jaká je obvyklá dávka ozáření a zda to může mít vliv na vývoj podlu. Dotaz na ERCP jsem našla pouze jeden a netýkal se bohužel pacientky. Děkuji
(Vložil(a): Eva )
Předpokládáme, že na ERCP jste byla 17.10., tedy cca 1 týden po oplodnění. Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv a i váš případ) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Pokud byste chtěla dávku upřesnit a odhadnout dávku při vašem vyšetření, je nutné požádat pracoviště, aby dodalo expoziční parametry nebo provedlo odhad dávky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 23.11.2011 10:35:36
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda rtg páteře a boční rtg páteře má negativní vliv na embrio 10 dní po předpokládaném početí. zda je vhodné rtg raději odložit až do vyloučení těhotenství nebo je negativní vliv zanedbatelný a je to možné "risknout". Děkuji
(Vložil(a): Zdeňka)
O provedení rtg rozhoduje na základě zdravotního stavu lékař. O vlivu na embryo se dočtete v části radiační ochrana nebo v odpovědích na předchozí dotazy.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v těhotenství 23.11.2011 15:01:18
Dobrý den, podstoupila jsem 2 expozice - rentgen kyčlí a pánve bez jakékoli ochrany - o délce 0,02 s, o síle 67,24 mA. Pravděpodobně jsem těhotná (cca v 2. nebo 3. týdnu). O jak velkou intenzitu záření se jedná? Může to nějak ovlivnit plod dítěte? Díky za odpověď!
(Vložil(a): Anonym)
Při rtg kyčlí nebo pánve nelze použít zástěru. Více se dočtete v části radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 28.11.2011 19:57:43
Dobrý den,
již jsem Vám zasílala dotaz, ale zatím jsem nedostala odpověď.Bohužel jsem se
ocitla v rámci exkurze
na katetrizačním sále(pravostranná katetrizace), následně jsme zjistila, že jsem byla 5-6T gravidity.Vyšetření jsem byla přítomna
cc od 1/2, po celou dobu jsem měla na sobě zástěru, vzdálenost od stolu byla cca 2,5-3m.je nějaké riziko pro plod?Děkuji za odpověď.
Petra
(Vložil(a): Anonym)
Pro plod to riziko neznamená. Více si můžete přečíst v části radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 30.11.2011 11:00:25
Dobrý den, podstoupila jsem retngen kyčlí a pánve, aniž bych věděla že sem ve 2. týdnu těhotenství, RTG asistent mi řekl, že obě dávky čítaly dohromady 40 miliampérsekund. O jak velkou dávku záření se jedná? Může mít plod díky tomu nějaké malformace? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv a i váš případ) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
rtg a tehotenstvi 12.12.2011 21:21:34
Dobry den, pracuji jako zubni sestra v ordinaci. Přímo v ordinaci mame intraoralni rentgen, ktery je neustale zapnuty. Atak jsem se chtela zeptat, jestli i mimo snimkovani je tento rtg nebezpecny v pripade meho tehotenstvi?
(Vložil(a): Linda )
Pokud přístroj není v provozu (nesnímkuje), není nebezpečný.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 07.01.2012 19:59:05
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně rtg plic ve 27.týdnu těhotenství. Rtg by měl být kontrolní po prodělaném onkologickém onemocnění v loňském roce. Ná žádance jsem měla uvedené 2 snímky plic, lékařka na radiologii mě však vystrašila, že to není vhodné ani při vykrytí břicha ochrannými pomůckami. Takže rtg nebyl proveden a jsem odeslána opět k onkologovi na zvážení uvedeného vyšetření. Jaké je riziko poškození plodu v tomto stádiu a byla opatrnost lékařky na radiologii na místě? Dále bych se chtěla zeptat ohledně radiotherapie, kterou jsem dokončila 3 měsíce před neplánovaným otěhotněním. Byla jsem ozařována celkem 34krát na nártu LDK (z důvodu odoperovaného maligního schwannomu) a velikost záření byla 61,2y, mohlo toto ozařování způsobit nějaké poškození plodu? Zůstává záření po radiotherpii ještě v organismu? Celkový stav byl konzultován s genetiky a veškerá genetická vyšetření dopadla v pořádku.Děkuji za odpovědi. Ivona Nerguti, 29let
(Vložil(a): Ivona Nerguti)
Z pohledu SÚJB je ekvivalentní dávka na plod z vyšetření plic na velký formát ve 2 projekcích (AP a lat.) velmi nízká (desetiny mSv). Takto nízká dávka nemůže mít zdravotní důsledky na plod. Stejně tak za "nerizikové" pro budoucí těhotenství považujeme radioterapeutické ozáření (celková dávka cca 61,2 Gy), dávka záření nezůstává v organizmu. To, že byla genetická vyšetření v pořádku, jen potvrzuje výše uvedené stanovisko
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 02.02.2012 13:31:42
Dobrý den,
pracuji jako fyzioterapeut na dnes jsem zaskakovala chybějícího kolegu na ARO. Jsem v 11. t. těhotenství a na vedlejší koji (oddělena zdí) probíhalo rtg pacienta. Během práce jsem nezaregistrovala, že už bude probíhat snímkování a z nestihla jsem tudíž z oddělení odejít. Je možnost nějakého ozáření a tudíž poškození plodu. Laborant mi poté uvedl že již 1m od přístroje není žádné záření. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): hana k.)
Obávat se opravdu nemusíte, se vzdáleností se intenzita záření zmenšuje a navíc jste byla za zdí. V každém případě však svoje těhotenství nahlaste zaměstnavateli, který je povinnen obecně zohlednit při pracovních povinnostech Váš stav.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 30.03.2012 16:24:19
Dobry den,nikde jsem nenasla podobnou otazku.jsem v pocatku tehotenstvi 4-5TT. 5 tydnu pred pocetim byl manzel 2xna rtg zubu a 1x na panoramatickem snimku zubu- bez ochranne zastery na panevni oblasti.mam duvod k obavam,ve smyslu poskozeni spermii a mozne vyvojove vady pri naslednem otehotneni? dekuji Vam za Vas cas a odpoved.
(Vložil(a): Anonym)
Na podobný dotaz jsme již odpovídali v souvislosti událostí v japonské Fukushimě. Není důvod se obát možnosti "vývojové vady". Pokud by spermie byly ozářeny, což lze v případě rtg zubů prakticky vyloučit, došlo by k jejich zániku.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.04.2012 08:50:56
Dobrý den,
Pracuji na vet. klinice,kde rtg používáme každý den.Máme ho v oddělené místnosti.Zdi jsou chráněné ochranným nátěrem a dveře jsou ocelové..Přesto mám obavy zda to nemůže mít vliv na mé těhotenství.Když se rentgenuje musím stát u dveří a spustit rtg..
Děkuji předem za odpověď
(Vložil(a): Anonym)
Ani ve vašem případě není důvod obávat se následů, protože nejste přímo v místnosti, kde probíhá rtg vyšetření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 17.04.2012 15:53:23
Dobrý den,asi se budu opakovat,ale nedá mě to.Pracuji na zubní chirurgii, kde v rámci práce provádím i několikrát za den( někdy i 3x denně)OPG rentgen.Vždy chráníme pacienta ochranou vestou,sama se také chráním vestou a plus stojím za železobetonovou zástěnou(je to jen zástěna- dost vysoká,ale ne úplně až ke stropu a ne od zdi ke zdi)Musím být s pacientem v místnosti, abych rentgen nějak zapla.Protože máme v plánu miminko, ptala jsem se své gynekoložky na tento dotaz a ta mě řekla,že naopak,v prvních 14dnech těhotenství, kdy vlastně o tom nemůžu mít tušení, je tohle riziko nejvyšší a samozřejmě pak i po celou dobu těhotenství.Ráda bych znala Váš názor, nerada bych něco zanedbala a pak měla výčitky.Děkuji.Piknová.
(Vložil(a): Piknová)
Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 18.04.2012 23:22:05
Dobrý den, dnes jsem podstoupila RTG pouze jednoho zubu, ve 29+5 týdnu těhotenství, pro vyloučení léčby kanálků zubu.Dostala jsem ochranou zástěru a límec. RTG byl malý přístroj přímo v ordinaci s okamžitým přenosem dat do pc, lékařka uváděla rtg jako neškodný s desetinou běžného rentgenového záření. Mohl tento rtg ohrozit miminko ? Případně jaká jsou rizika. Děkuji za odpověď,

(Vložil(a): Anonym)
Lékařka vás informovala správně a vaše miminko bylo chráněno zástěrou. Nemusíte se obávat, že by ho rtg mohl ohrozit.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.05.2012 19:23:15
Dobry den. Mam dotaz : pracuji jako sestra u stomatologa. Kazdy den asistuji pri zhotovovani rtg snimku kdy od pristroje stojim zhruba dva metry a na sobe nemam olovenou vestu ani jinou ochranu. Je zde velke nebezbeci pro pripadne otehotneni? Dekuji za odpoved.
(Vložil(a): Anonym)
Pokud při snímlování udržujete dostup dva metry od rtg přístroje jsou splněny podmínky optimalizace a vy nemusíte mít obavy, že by vaše těhotenství bylo ohroženo. Ochranná zástěra není nutnou podmínkou další práce, i když přeci jen v případě těhotenství byste ji mohla na zamětnavateli požadovat, protože rozptýlené záření, i když je velmi nízké ještě zeslabí.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 22.05.2012 02:34:25
Dobrý den,

dnes jsem byla se synem na rentgenu, jsem v 16 tt, u rentgenu ho sice přidržoval bratr, ale paní mě překvapila s vypisováním papíru a byla jsem nervózní kvůli synovi, že jsem si neuvědomila, že jsem zůstala v té převlékací kabince, tedy nevystoupila jsem ven za ochranou bariéru. Má to nějaký vliv na plod, nemohu spát, vůbec nevím co mám dělat? Je možné že to bude mít vliv na vývoj miminka? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Není důvod obávat se následů, nebyla jste přímo v místnosti, kde probíhalo rtg vyšetření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 23.05.2012 09:21:30
Dobrý den,
sice je tu podobných dotazů spousta a předem se tedy za ten svůj omlouvám, ale nedá mi to. Minulý týden 17.5.2012 jsem musela podstoupit rtg zubů. Pan doktor mi dal "vepředu úzkou" ochrannou vestu a ptal se mě, zda nejsem těhotná, ale já to v tu chvíli nevěděla. Jak moc nebezpečné to bylo pro dítě, když poslední MS jsem měla 10.4.2012, tzn. rtg se odehrálo v 5+2 tt?
Za Vaši odpověď předem děkuji
Lenka Tomanová
(Vložil(a): Lenka Tomanová)
Ekvivaletní dávka na plod, který je umístěn v děloze a je tak chráněn děložní svalovinou je opravdu zanedbatelná, nemusíte mít obavy o zdraví miminka.
(Za SÚJB: sujb)
panaromaticky rentgen ve tretim trimestru 27.05.2012 00:44:03
Dobry den. Mam na Vas pro mne velmi dulezity dotaz. Jsem tehotna, mometalne jsem ve 31. tydnu tehotenstvi. Cele tehotenstvi me provazi ruzne zdravotni problemy vyzadujici rentgenologicke vysetreni, ale zatim jsme se rozhodli s lekari vse ustat a resit bez rentgenu, jelikoz se lekari od zacatku, to jest od 6.tydne tehotenstvi dosud rentgenu velmi obavali a to se nejednalo z daleka o rentgen bricha, ale nohy...
Nyni mam vsak velmi akutni problem a je potreba provest panaromaticky rentgen, bohuzel se lekari opet boji, ac je rentgen akutni, jelikoz problemy mam vazne, doporucuji rentgen oddalit na cas ihned po porodu. Muj gynekolog ovsem tvrdi, ze neni treba se rentgenu obavat a ja sama nevim, komu verit. Panaromaticky rentgen opravdu nutne potrebuji, jinak lekari odmitaji a vlastne ani nemohou dale postupovat a hrozi mi velke a vlekle potize. Mam na Vas tudiz tento konkreni dotaz. Jak moc je panaromaticky rentgen v tehotenstvi nebezpecny? Pomuze nejak ochranna vesta - pomucka? V ktere fazi tehotenstvi je panaromaticky rentgen vuci plodu nejmene a kdy nejvice nebezpecny? Jak muze ohrozit tento rentgen plod v 31. - 32. tydnu? A na zaver - je rentgen nebo ct vysetreni hlavy a zubu nebezpecne pri kojeni? Ovlivnuje se tim nejak materske mleko?
Mnohokrat Vam dekuji za odpovedi, jsou pro me velmi dulezite, o detatko se bojim, nicmene o sve zdravi take a rada bych se vydala tou lepsi a bezpecnejsi cestou, ovsem i s ohledem na me zdravi.
Jeste jednou velmi dekuji.
Bankova Lucie

(Vložil(a): Lucie Bankova)
Pokud máte na mysli zubní OPG a bude použita ochranná stínící vesta (ta chrání oblast dělohy), byla by dávka na zárodek, který je chráněn svalovinou dělohy a zároveň je i mimo svazek záření, zcela zanedbatelná. Váš gynekolog má pravdu. Při kojení není rtg pro dítě nebezpečný.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 31.05.2012 22:12:09
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat dne 30.5.2012 jsem byla na rtg krční a bederní páteře menstruaci jsem zatím nedostala a tak nevím zda nejsem těhotná a pokud bych byla tak by to bylo asi kolem 2 týdnů tak bych se chtěla zeptat jestli to má vliv na plod? Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Valika)
Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 18.06.2012 08:39:17
Dobrý den, jsem ve 30. týdnu těhotenství, hrozí při rentgenu kotníku a použití ochranné vesty nějaké nebezpečí pro miminko? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Šárka Nováková)
Nemusíte se obávat, že by mimonko rtg mohl ohrozit.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 18.06.2012 08:45:12
Dobrý den, jsem ve 30. týdnu těhotenství, chtěla bych se zeptat, zda hrozí při rentgenu kotníku a použití ochranné vesty miminku nějaké nebezpečí. Děkuji za odpověď.



(Vložil(a): Šárka Nováková)
Nemusíte se obávat, že by miminko rtg mohl ohrozit.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.06.2012 18:01:06
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Minulý víkend jsem doprovázela tatínka na vyšetření (netušila jsem tehdy o co přesně se jedná) do příbramské nemocnice na oddělení nukleární medicíny. Podstoupil tam scintrigrafické vyšetření skeletu (kvůli cystám v kostech) kdy mu byla vpíchnuta kontrastní látka (radioaktivní) a po usazení bylo tělo snímáno. Až den po té jsem se dozvěděla, že tělo pacienta vyzařuje cca 24 hodin. Během čekání na vyšetření a též po vyšetření jsem byla s ním, někdy i v těsné blízkosti. Nyní mám podezření , že mohu být těhotná. Chtěla bych se proto zeptat, zda v tomto případě hrozí ozáření zárodku (v té době cca týden starého) a tudíž nějaké nebezpečí pro miminko? Děkuji mnohokrát za odpověď.
(Vložil(a): Klára Černá)
Každé oddělení nukleární medicíny doprovod a naaplikovaného pacienta informuje o tom, jak se má chovat a případně, pokud je to nutné, jaké dávky pacient vyzařuje (dávka vždy s poločasem radinuklidu klesá, proto těch 24 h, které zmiňujete). Předpokládáme, že v případě vašeho tatínka, byla aplikace a následné "vyzařování" na tak nízké úrovni, že jste upozorněna nebyla a tak nemusíte mít obavy o důsledky na těhotenství.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.06.2012 18:55:08
dobrý den,
6.6. jsem byla na gyn. a paní doktorka mi dělala krevní test na těhotenství, bylo negativ. 14.6.2012 jsem byla na RTG střev (kvůli průchodnosti a správné funkci střev) a neměla jsem žádnou ochranu na vaječníky a břicho (zástěru apod.) Den nato (15.6.2012) mi gynekolog sdělil, že jsem těhotná. Dělal mi další krevní test na těhotenství- bylo pozitiv. Sice nevím v jakém stádiu těhotensvtí jsem, ale bojím se, co ten RTG udělá s plodem. Je možné, že bude mít nějaký vliv nebo riziko není žádné, děkuji Jitka
(Vložil(a): Jitka D.)
Při vykrytí dělohy a vaječníků by byla zakryta zároveň část střev, rtg by tedy nebyl diagnosticky použitelný. V rané fázi těhotenství ozářený zárodek buď zanikne (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 13.07.2012 10:53:49
DOBRY DEN,PROSIM VAS O NAZOR, JSEM 6 TT,MUSELA JSEM S DCEROU NA RTG HLAVICKY,DCERA SLA DOVNITR S MANZELEM A JA JSEM ZUSTALA ZA DVERMI V CEKARNE.HNED PO RTG MALA ROZRAZYLA DVERE A SKOCILA MI DO NARUCE A CELOU ME ZACALA PUSINKOVAT ,CHTELA JSEM SE ZEPTAT,NEMOHLO TO OVLIVNIT PLOD, ZE IHNED PO RTG MALA NA ME SKOCILA,NEMOHLA MI PREDAT TY SPATNE LATKY A ZE IHNED PO RTG JSEM STALA V OTEVRENYCH DVERICH ?MAM TED STRASNY STRACH,ZE JSEM MIMINKU UBLIZILA.MOOOC DEKUJI ZA ODPOVED
(Vložil(a): eva honkova)
Obavy mít nemusíte, rtg záření v těle nezůstává a ozářená osoba nemůže být "radioaktivní". Více si můžete přečíst v článku "Radiační ochrana / Zajímavosti z praxe radiační ochrany / Používání rentgenů - lékařské ozáření".
(Za SÚJB: sujb)
rtg a ct v těhotenství 15.07.2012 21:37:18
Dobrý den,podstoupila jsem 2x RTG kostrče z důvodu úrazu, nevěděla jsem o svém těhotenství, stáří těhotenství přibližně 2týdny, v den RTG jsem si dělala test a byl negativní, mám se obávat možných
komplikací.Děkuji moc za odpověď! Yveta
(Vložil(a): YVETA PRŮŠOVÁ)
Důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo, a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv, vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Bezpecnostni rentgen v budove a na letisti / tehotenstvi 19.07.2012 17:37:43
Dobry den, muze pravidelne (denni) prochazeni kontrolnim rentgenem v budove ohrozit vyvoj plodu tehotne zeny? Je mozne, aby tento kontrolni rentgen zpusobil predcasne ukonceni tehotenstvi (cca v 5 tydnu)? Hrozi tehotnym nebezpeci v pripade kontrolnich rentgenu na letistich? Dekuji za odpoved.
(Vložil(a): ester zelena)
Vaše dotazy jsme rozdělili: 1. může pravidelné (denní) procházeni kontrolním rentgenem (dále jen rtg) v budově ohrozit vývoj plodu těhotné ženy? 2. hrozí těhotným nebezpečí v případě kontrolních rentgenů na letištích? 3. je možné, aby kontrolní rtg způsobil předčasné ukončení těhotenstvi (cca v 5 týdnu)? Z vašeho dotazu není zřejmé, jakým rtg procházíte, odpovědi na otázku č. 1 a 2 nelze tedy bez dalšího upřesnění odpovědět. SÚJB nepovolil v ČR žádné rtg zařízení určené ke kontrole osob. V ČR tedy není povolena kontrola osob pomocí rtg (zaměstnanců ani cestujících, tedy ani těhotných žen). Dle našich informací je na Letišti Praha instalováno rtg zařízení pouze na kontrolu zavazadel a předmětů (povoleno SÚJB) a dále rámové zařízení k detekci kovových předmětů, které neprodukuje ionizující záření (není rtg). V každém případě, i kdybyste procházela kolem rtg na kontrolu zavazadel (které je umístěno na Letišti Praha) denně, ozáření nemůže způsobit předčasné ukončení těhotenství. Záření unikající z takového rtg je velmi nízké - maximálně v microSv, je tedy 1000x nižší než 1 mSv, který je legislativním limitem pro ozáření jednotlivce, tedy i nenarozeného dítěte.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 22.07.2012 01:17:38
Dobrý den,jsem pravděpodobně mimoděložně těhotná v dutině břišní(cítím jisté dění, snad i pohyby v oblasti jater a žlučníku).Mohla bych být cca ve 20tém týdnu, na ultrazvuku lékař nic nenašel a aby mi vyvrátil mé "pocity", že těhotná jsem, vypsal mi žádanku na CT se slovy:"Ale počítejte, že dostanete pořádnou dávku záření"!Tak mám teď strach, co se stane, jestliže plod v břiše opravdu mám?Mám toto vyšetření podstoupit nebo požádat znovu o ultrazvuk, je možné, že, když 1.utz nic neukázal, tak další třeba ano,třeba zrovna,když je dítě aktivní a kope?
(Vložil(a): Marie Krutilová)
Indikace k rtg vyšetření je zcela v zodpovědnosti indikujícího lékaře. SÚJB nemůžeme ani zpochybńovat žádanku k vyšetření, ani doporučovat, jaké typy zobrazovacích metod by měly být u pacienta provedeny.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 17.08.2012 05:17:33
Dobrý den,
prvně chci moc poděkovat za trpělivost s námi nastávajicími maminkami, které podstoupily RTG v době těhotenství a z neznalosti máme obavy.
A prosím o vysvětlení: byla jsem také 2x snímkovaná jednou bez ochranné vesty a jednou s ochrannou vestou v těhotenství 5+2tt jednalo se o tzv. TRN Rengen plic - údajně je šetrnější než klasický RTG. Je na místě obava z poškození plodu? A je tento RTG opravdu šetrnější? Moc děkuji za odpověď
(Vložil(a): Romana Macková)
Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné. Moderní rtg jsou opravdu šetrnější z hlediska velikosti dávky. Více si můžete nastudovat v článku v rubrice radiační ochrany, Zajímavosti z praxe radiační ochrany.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 17.08.2012 13:10:15
Dobrý den,
byla jsem na rtg dolních končetin. Snímek byl proveden 3x od pasu ke kotníkům. Nevím v jaké intenzitě. Bohužel jsem nevěděla, že jsem těhotná. Odhaduji tak 2-4 týden těhotenství. Jak se tento zákrok může projevit na plodu nebo později na narozeném miminku? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): L.Kroutilová)
Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.08.2012 14:18:49
Dobrý den,
byla jsem na rtg dolních končetin. Snímek byl proveden 3x od pasu ke kotníkům. Nevím v jaké intenzitě. Bohužel jsem nevěděla, že jsem těhotná. Odhaduji tak 2-4 týden těhotenství. Jak se tento zákrok může projevit na plodu nebo později na narozeném miminku? Děkuji za odpověď
(Vložil(a): L.Kroutilová) Váš dotaz je stejný, jako řada předcházejících. Riziko je i ve vašem případě zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)

Dobrý den, děkuji za odpověď, stejně se chci ještě zeptat, zda vaše odpověď platí i v případě, že byla opakovaně přímo ozářena děloha a vejcovody bez jakékoliv ochrany? Mé gynekoložce se to vůbec nelíbilo, posílá mě na konzultaci s genetikem, v budoucnu chce dělat speciální screeningy a mám si rozmyslet, zda toto těhotenství chci nebo ne. To vůbec není v souladu s vaší odpovědí. Předem děkuji za reakci.
(Vložil(a): L.Kroutilová)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg žáření při odběru vyajček pro IFV 03.09.2012 10:42:23
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak ovlivnuje RTG zaření během stimulací zraní ženských oocytu. Byla jsem přítomná na RTG záření zápěstí synovce ve 31.8.2012 budu na odběr vajíček 5.září. Chtěla bych vědet jak by ovlivněl rentgenové záření zraní folikuly i na oplodnění i případě na IFV? Děkují za odpověd.
(Vložil(a): Segi Damdinragchaa)
Dávka záření, kterou jste obdržela při vyšetření zápěstí malého dítěte je zcela zanedbatelná. Případné rozptýlené záření uvolněné z rentgenky je velmi nízké. Nemůže nijak ovlivnit zrání folikulů, oocytu a tak mít negativní vliv na oplodnění.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 07.09.2012 13:12:42
Dobrý den, 7.5. sem měla první den poslední menstruace, pravděpodobně 18.5. došlo k početí a 31.5. sem absolvovala rengen zubu, doktorku sem informovala, že bych mohla být těhotná a ta mi poskytla ochrannou zástěru, která mi zakryla celý břicho i krk, muže to mít vliv na plod? děkuji za odpověď
(Vložil(a): Klára Roubíčková)
Negativního vlivu se obávat nemusíte.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.09.2012 22:29:36
Dobrý den, vim že těchto dotazů máte spoustu a po přečtení odpovědí jsem klidnější, ale stejně mi to nedá se zepta.
Zubař mi dělal rengen, ale zapoměl mi dát ochranou zástěru, byl to ten malí přímo na zub v křesle 2 snímky. Nejspíš jsem v té době byla zhruba 2 týdny těhotná, což jsem zjistila až o týden později. Chci se zeptat jaký to může mít vliv na plod. Děkuji Veronika
(Vložil(a): Veronika Březinová)
Vliv na plod to mít nebude.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.09.2012 20:59:20
Dobrý den, v 5.týdnu těhotenství jsem byla na RTG se psem, nebyla jsem přímo v místnosti s RTG přístrojem, ale za zdí ve vedlejší místnosti, celkově asi 3m od přístroje bez ochranných pomůcek, lékař zhotovil 2 snímky při 80KV a 100 MAs, jednalo se o rtg starého ruského typu. Je prosím možné posoudit riziko pro plod? Děkuji.
(Vložil(a): Hana Svobodová)
Riziko je zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.10.2012 07:43:06
Dobrý den,prosím Vás,včera 11.10.2012 jsem byla na MR břicha,před tím jsem musela vypít tekutinu a pak mi do žily zavedli kontrasni látku.poslední menstruace 13.9.a dnes rano mi vyšel pozitivni těhotenství.test.Jsem asi 2-3tydny těhotná.Je plod ohrožen?Děkuji za odpověd Martina
(Vložil(a): Martina Cejthamrova)
Magnetická rezonance není zdrojem ionizujícího záření. Ale i v přípdě rtg záření by plod v této fázi těhotenství nebyl ohrožen.
(Za SÚJB: sujb)
Rentgen zubů 18.10.2012 14:18:08
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na správnost lékařského postupu. Jsem ve 30. týdnu těhotenství a musela jsem dnes na rentgen zubů. Doktor nastavil rentgen na nižší intenzitu a dal mi zástěru. Vzhledem k tomu, že se ale rentgen otáčí okolo hlavy, tak mi dal zástěru na záda. Břicho jsem tedy měla zcela nechráněné. Myslíte, že byl postup lékaře správný a že nehrozí žádné riziko pro dítě?
(Vložil(a): Andrea Skodova)
Lékař postupoval správně, protože použil ochrannou zástěru ze zadní strany, odkud rtg záření při panoramatickém snímkování směruje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg páteře bez odclonění 30.10.2012 08:00:54
Dobrý den, absolvovala jsem rtg bederní a křížové oblasti páteře, těsně před snímkováním mi ovšem zcela spadla ochranná břišní clona. Jak velký může mít toto ozáření negativní dopad na vajíčka ve vaječnících, resp. jak velké je riziko nějaké vzniklé mutace v gen. informaci vajíček?Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
V literatuře se uvádí, že k trvalé sterilitě u ženy dochází po obdržení dávky zhruba 3Gy. Odhad genetických účinků se opírá o experimentální údaje a u člověka prokázány nebyly. Při rtg takto vysoké dávky nejsou používány (viz článek v rubrice radiační ochrana o využívání IZ v medicíně).
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 02.11.2012 11:53:29
dobrý den, dne 1.11. jsem byla na RTG kyčlý. dneska jsem zjistila, že jsem těhotná. Může být plod ohrožen? děkuji
(Vložil(a): Jaroslava Drozdová)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 06.11.2012 14:40:44
Dobrý den,trpím bolestmi bederní páteře a to denně.Občas jdu na mobilizaci a dostanu obstřik,ale nepomáhá.Poslední šanci vidím v rentgenu at teda víme co na té bederní páteři je.Snažíme se manželem o dítě.Ale paní doktorka mi rentgen odmítá napsat,že když chci otěhotnět tak to může mít špatný vliv na vývoj plodu.A kdybych ten rentgen podstoupila abyla např.týden- 14 dní těhotná jaký by to mělo vliv na dítě.
(Vložil(a): Petra Nováková)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.12.2012 20:24:17
Dobrý den, vím, že již mnohokrát bylo zodpovězěno. Ale mám bohužel obavy, a proto bych chtěla odpověď přímo na můj "případ". Poslední menstruace začala 1.11, těhotenství jsem zjistila 1.12. 26.11 mi byl dvakrát snímnutý zub (horní čtyřka)- bývalá zubařka vždy při rengenu odcházela z ordinace, tahle ne, takže počítám, že je to jiný typ rengenu - tady si přidržuju kus přístoje na zubu zevnitř. Zástěnu jsem neměla. Prosím o informaci, jestli je možné poškození plodu. Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Můžete být klidná, k poškození plodu nemůže dojít, protože ve vašem případě se jedná o oplodněné vajíčko a pro tuto fázi těhotenství platí princip "všechno nebo nic", což jsme již mnohokrát popsali v souvisejících dotazech.
(Za SÚJB: sujb)
práce těhotných na pracovišti, kde se rentgenuje 10.12.2012 17:33:31
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá považovat za bezpečné pracoviště zubní ordinace, kde se denně provádějí RTG snímky (i víc než 10), jedná se o digitální RTG a z místnosti odcházíme. Nicméně já mám z té "bezpečnosti" vážně strach. Jsem teprve na začátku těhotenství a nechce se mi riskovat.
Poradíte mi prosím?
(Vložil(a): nesetrilek)
Zubní ordinace s digitálním rtg je bezpečné pracoviště, bežně stačí stát ve vzdálenosti >2 m od přístroje. Pokud z ordinace odcházíte, je již tak zanedbatelné riziko ještě měnší.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.01.2013 18:55:12
Dobrý den,19.12.2012 jsem prodělala RTG zad,ráno jsem si udělala test- byl negativní,další 24.12.2012 opět negativní,3.1.2013 test pozitivní,může mít RTG vliv na vývoj dítěte?Děkuji a zdravím Vás.
(Vložil(a): Leona Kadlčáková)
Vlivu na dítě se nemusíte obávat.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.01.2013 21:59:37
Dobrý den, v 11tt jsem byla na rentgenu se psem. Lékařka se mě na to, zda jsem těhotná nezeptala a mě to bohužel vzhledem k situaci, která byla napadlo až po rentgenu. Měla jsem ochrannou vestu. Je možné, že došlo k poškození plodu? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): barbora galatíková)
Nemusíte se ničeho obávat, lékařka vám preventivně dala správně ochrannou pomůcku, která vykryla vaše břicho.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.02.2013 11:52:29
Dobrý den ve 27+0 jsem prošla rentgenem plic, 1 snímek, zezadu jsem si přidržovala ochrannou vestu asi do výše hrudní kosti. Hrozí miminku nějaké poškození? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Nemusíte se obávat, miminku poškození nehrozí.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.02.2013 22:22:22
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s časem stráveným v rengenové místnosti. Jsem 19tt se synem na rentgenu ruky, paní se s ním tak 5 min povídala než jsme se dostali k rentgenu, na kterém jsem následně byla chráněna zástěrou. Nevadí plodu pobyt v místnosti kde se předtím rentgenovalo? děkuji za odpověd
(Vložil(a): Kateřina )
Rtg generuje záření, pouze pokud je v provozu a snímkuje se. Vy jste byla v průběhu snímkování chráněna. Pokud je přístroj vypnutý, v místnosti žádné záření není.
(Za SÚJB: sujb)
DOTAZ 27.02.2013 13:37:59
Dobrý den,
prosím o zodpovězení otázky.Byla jsem jako doprovod s mámou na mamografu.Jelikož je vozíčkářka,držela jsem ji zezadu při výkonu.Potom jsem zjistila,že jsem těhotná.Tehdy jsem byla ve 4.týdnu.Prosím může to ohrozit a popřípadě jaké vývojové vady můžou vzniknout.

Děkuji moc

Svobodová
(Vložil(a): Gabriela Svobodová)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 27.02.2013 17:59:27
Dobrý den dnes 27.2. jsem přibližně ve 3.-4.t.t. dne 7.2. jsem byla na rtg páteře bederní a hrudní (3snímky) v poloze na boku.
den před tím jsem si dělala test byl negativní. Chtěla jsem se zeptat jaké účinky to mohlo mít na plod a zda je čeho se obávat. Děkuji
(Vložil(a): Veronika Macúšová)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v raném stádiu těhotenství 03.03.2013 15:04:13
Dobrý den,jsem přibližně v 4 t.t.dne 8.2.2013 jsem byla na rtg páteře v oblasti pánve, poslední menstruaci jsem měla 23.1.2013 a k opodnění došlo 3.2.2013. Může mít rtg nějaký vliv na plod, můžu se něčeho obávat?
(Vložil(a): Petra )
I ve vašem případě se není čeho obávat.
(Za SÚJB: sujb)
rtg a ct před těhotenstvím 22.03.2013 11:07:57
Dobrý den, chtěla jsem se zepat, jak dlouho je organizmus po vyšertření RTG, příp CT ozářen? Přítel má problém s klouby a pravděpodobně ho čeká, nějaké z výše uvedených vyšetření a v dohledné době plánujeme miminko, tak jestli to má nějaký vliv. Případně i u mě, kdyby před otěhotněním podstoupila RTG nebo CT. Děkuji za odpověď

(Vložil(a): Anonym)
RTG záření v organismu nezůstává ani se nekumuluje. Není důvod se obávat následků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 04.04.2013 21:32:27
Dobrý den, moje otázka bude asi hodně podobná a pravděpodobně mi odpovíte, že riziko bude zanedbatelné, ale ráda bych věděla, zda je v tomto případě natolik zanedbatelné, že můžu s klidem plánovat těhotenství. Asi týden před čekanou ovulací jsem byla jako doprovod na rentgenovém vyšetření páteře. To znamená, že jsem dotyčnému pomáhala za rtg lavici a z ní, v době samotného rtg záření jsem byla za dveřmi. Může se v tomto případě uvnitř mne něco poškodit (ozářit), co by mohlo mít do budoucna negativní vliv? Přeci jen je to věc, která se dá odložit, na druhou stranu nebyl by to první odklad (možná zbytečný). Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Nemýlíte se, riziko je nulové, protože v době ozařování jste byla za dveřmi a tedy k ozáření vás nemohlo dojít.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v těhotenství 04.04.2013 21:38:34
Dobrý den, moje otázka bude asi hodně podobná a pravděpodobně mi odpovíte, že riziko bude zanedbatelné, ale ráda bych věděla, zda je v tomto případě natolik zanedbatelné, že můžu s klidem plánovat těhotenství. Asi týden před čekanou ovulací jsem byla jako doprovod na rentgenovém vyšetření páteře. To znamená, že jsem dotyčnému pomáhala za rtg lavici a z ní, v době samotného rtg záření jsem byla za dveřmi. Může se v tomto případě uvnitř mne něco poškodit (ozářit), co by mohlo mít do budoucna negativní vliv? Přeci jen je to věc, která se dá odložit, na druhou stranu nebyl by to první odklad (možná zbytečný). Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Riziko je nulové, protože v době ozařování jste byla za dveřmi a tedy k ozáření vás nemohlo dojít.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 14.04.2013 17:15:05
Dobrý den,
měla bych na Vás jeden dotaz. Měla jsem nehodu s kotníkem a šla jsem na rtg (2 snímky), ale jsem v 16t těhotenství. Dali mi zástěru, ale stejně mám v hlavě malého červíka, jestli se nemohlo miminku nějak ublížit. Děkuji Vám moc za odpověď.
Síčová Michaela
(Vložil(a): Michaela Síčová)
O své děťátko se obávat nemusíte, bylo dostatečně chráněno zástěrou a dávky při rtg nejsou tak vysoké, aby jej mohly poškodit.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 20.05.2013 10:53:32
Dobrý den,ráda bych se zeptala jak je to s rtg v těhotenství dne 10.5.2013 jsem byla na rtg srdce a plic ,ale další týden jsem zjistila že jsem těhotná,poslední menstruaci jsem měla 13.4.2013 tak jsem byla asi 3-4t těhotenství jestli dobře počítám.Muže to na miminko mít nějaký vliv ?a dojít k nějakým problémům miminka?Moc děkují za odpověď nemůžu kvůli tomu ani spát jak mám strach :-( před rokem jsem už o miminko přišla :-(
(Vložil(a): Veronika Malinová)
O budoucí miminko se obávat nemusíte, v tomto stadiu těsně po oplodnění by vajíčko nepokračovalo ve vývoji, pokud by dávky byly velmi vysoké. To ovšem není případ rtg.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg v těhotenství 22.05.2013 08:37:14
Dobrý den.Chtěla jsem se zaptat.Přibližně ve 3-4 týdnu těhotenství o kterém jsem nevěděla,jsem byla odvezena RZ,poté na příjmové amb mne odeslali na RTG srdce+plíce a za dva dny poté na RTG zubů,obojí bez ochranné vesty.Moje gyn.lékařka mi řekla,že nemám panikařit,ale jiná gynekoložka mi řekla,že je to důvod k okamžité interupci.A já teď nevím.Jaký to má vliv na miminko ve 4 týdnu?Děkuji moc za odpověď.
(Vložil(a): Adéla Jandová)
Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Projev genetických účinků ionizujícího záření u matek, které se podrobily rentgenovým vyšetřením, nebyl v lidské populaci dosud prokázán.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.06.2013 17:33:28
Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra na operačních sálech, kde se některých typů operace RTG.těhotenství jsem zjistila relativně pozdě.nyní jsem na konci devátého týdne.při rentgenovaní používám ochrannou zástěru nb odcházím z místnosti operačního sálu.chřipka bych se zeptat jak veliké je ohrožení plodu a možná míra poškození.moc děkuji 4
(Vložil(a): Anonym)
Nemusíte se obávat, miminku poškození nehrozí.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 26.06.2013 06:42:05
Dobrý den, 8. den po početí jsem absolvovala CT břicha i pánve s kontrastní látkou a to na přístroji CT - BrightSpeed Elite (GE Medical Systems) v nemocnici v Hořovicích. Jsem po odnětí ledviny pro karcinom ledvin a CT bylo nutné. Můj gynekolog mi řekl, že to bude buď všechno nebo nic, buď embryo přežije a to ve zdraví nebo se bude jednat o zmlklé těhotenství. Já doufám, že embryo přežije, protože se s partnerem snažíme o dítě již dlouho. Jaký na to máte názor Vy? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Slova vašeho gynekologa můžeme potvrdit. Při vysokých dávkách (v jednotkách Gy) by oplodněné vajíčko pravděpodobně zaniklo. Při vyšetřeních rtg jsou dávky mnohem nižší (v mili Gy).
(Za SÚJB: sujb)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 21.03.2014 22:07:18
Dobrý den,

jsem autorkou původního příspěvku. Pro povzbuzení ostatních těhotných žen píši sama odpověď na původní příspěvek. Narodila se mi zdravá holčička.
(Vložil(a): Anonym)
Gratulujeme a přejeme jí i vám pevné zdraví.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 28.06.2013 17:02:51
Dobrý den, jsem v 31. týdnua a v pátek 21.6. jsem si zlomila nárt. Dělali mi rtg(3 snimky) měla jsem 2.olověné vesty. Za týden 28.6. mi dělali rtg znovu (2 snímky) a opět jsem měla dvě vesty. Stéjně mám obavy jestli je mimi v pořádku. A také se chci zeptat jak dlouho zustáva trg záření v těle? A případně jestli do budoucna já nebo miminko mužeme dostat rakovinu? DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
(Vložil(a): ludmila kniezkova)
Rtg záření se v těle nekumuluje ani v něm "nezůstává". Ochranou miminka před možným ozářením je právě vesta nebo zástěra, o jeho zdraví se nemusíte obávat.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.07.2013 20:15:41
Dobrý den,jsem těhotná a mám problémy se zuby. Několik RTG jsem absolvovala v 1.trimestru (výše jsem se dočetla,že riziko poškození plodu je malé).Teď jsem v 18.tt a kvůli bolestem v čelisti chce zubař znovu udělat RTG. Je to bezpečné? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Lenka Přikrylová)
Nemusíte mít obavy, pro těhotné ženy se používají ochranné prostředky ve formě zástěry nebo vesty, které stomatologové běžně používají. Případně si je můžete sama vyžádat. Rozhodně ale musíte stomatologa o svém těhotenství informovat, stejně jako další lékaře.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg v těhotenství 24.07.2013 09:52:48
Dobrý den mám dotaz.Menstuaci posledni jsem mnela 18.6.,pak jsem mněla děti nemocné a poslali nas do nemocnice na rtg.Slo vše hodně rychle a já nemám jistotu zda mi nasadili kombinezu.,mam dve male děti a holčičce rtg dělali v leže a chlapečkovi ve stoje a musela jsem stát u něho.Těhotenský test mi prokázal graviditu(mněla jsem zpozdění cyklu)opravdu je v mém případě jediná možnost potrat? prosím o odpověd .... Děkuji
(Vložil(a): Anonym)
Potrat samozřejmě nutný není. Vaše možná dávka byla natolik zanedbatelná, že není důvod se obávat nějakých následků. Vajíčko je v těle matky chráněno v děloze a nebylo přímo ozářeno.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.08.2013 12:08:55
Dobry den, minuly tyden, v 18.tt jsem podstoupila preventivni prohlidku u noveho zubare, soucasti byl digitalni rtg zubu s vestou a pak jiz na kresle jeste na kazde strane intraoralni snimek (s limcem, ale jiz bez vesty). Prestoze jsem tehotenstvi uvadela ve vstupni karte, lekar mne narizika neupozornil, nezeptal se..partner se doma vydesil, nyni tedy procitam diskuze na zoto tema a mam velky strach, aby bylo miminko bez nasledku. Jaky je prosim vas odborny nazor? Dekuji moc, Katerina
(Vložil(a): Katerina)
Není důvod obávat se následků, lékař postupoval správně, poskytnutí ochranných pomůcek závisí na druhu vyšetření.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.08.2013 13:17:06
dodrý den,chtěla bych se optat na dceru 21 let,před 4 roky měla neningoka moc vážné ted je na vozíku a bere spoustu léku do toho ještě epilepsie,ted zjistila že je těhotná asi 6 týden,24,7 byla na operaci nohy,mohla ta operace a všechny ty léky poškodit plod??děkuji za odpověd renata
(Vložil(a): renata salayová)
Je nám to moc líto, ale na tuto otázku by měl odpovědět dceřin gynekolog nebo pracoviště, kde byla operace provedena, je to záležitost velmi osobní. Náš úřad vykonává dozor nad mírovým využíváním jaderné energie a ionizujícího záření a nad nešířením zbraní hromadného ničení.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 21.08.2013 21:37:58
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství,dnes jsem seděla v čekárně (asi 40minut),kde vedle(před zeď) dělají mamograf. Mezitím tam prošlo asi 7 žen, kterým dělali mamograf.Napadlo mě, zda to nemohlo nějak ublížit mému miminku??? Bylo to přes zeď, seděla jsem asi 2metry od zdi, v jaké části místnosti měli v ordinaci mamograf netuším, takže nevím, kolik metrů jsem seděla celkově od mamografu - ale byla tam zeď. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Alena)
Uspořádání rtg pracoviště je vždy takové, aby nedošlo k ozařování osob mimo ozařovnu. Není důvod se obávat o zdraví miminka.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 22.08.2013 13:38:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: 1. je rozdíl v uspořádání pracoviště, kde je rentgen nebo mamograf? 2. rentgen i mamograf vydávají rengenové záření, projde toto záření skrz obyčejné dřevěné dveře a skrz zeď - kde není olovo? 3. lze nějak říci, na kolik metrů dosáhne záření z mamografu? zda musí pracovnice u mamografu chodit do vedlejší místnosti či nikoliv? 4. uvádí se, že z ozáření mamografem je cca 0,5mSv - do toho se počítačají všechny 4 snímky, které se obvykle dělají? tj. 2x každé prso? Mockrát děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Alena)
Lékařské ozáření může provádět pouze držitel povolení SÚJB k nakládání se zdroji ionizujícího záření, který musí před vydáním povolení doložit splnění požadavků zákona č. 18/1997 Sb. a vyhlášky č. 307/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Mezi požadavky je také přiložit ?Důkaz optimalizace radiační ochrany? a ?Popis vymezení sledovaného pásma? (schematický plánek doplněný informací o stínění, ochranných zařízeních a vybavení pracovních míst). Z toho jasně vyplývá, že otázka stínění je pro povolení provozu rtg pracoviště důležitá a pokud by nebyly splněny požadavky, provoz by nemohl být povolen. Uspořádání pracoviště stejně jako dosah záření nebo přítomnost obsluhy závisí na mnoha parametrech, tedy nelze jednoduše odpovědět. Mamograf je rentgen, určený ke snímkování prsů. U hodnot dávek by měl být počet snímků uveden autorem. Obvykle se uvádí celková hodnota z jednoho mamografického vyšetření, tedy všech snímků. 0,5 mSv je efektivní dávka u mamografického screeningu pro průměrnou tloušťku prsu, tedy 4 snímky.
(Za SÚJB: sujb)
rtg v těhotenství 02.09.2013 15:33:50
Dobrý den, jsem v 1.trimestru těhotenství. Manžel byl včera odpoledne na zubním ošetření, jehož součástí bylo šest rtg snímků. Poté jel ihned domů, kde jsme spolu samozřejmě v bezprostřední blízkosti, při následném spánku pak s hlavami u sebe apod. Chtěla bych se ujistit, zda není možné, že by ještě nějakou dávku "vyzařovat" a mohl tak nějak negativně ovlivnit plod. Někde jsem četla, že to možné je, a tak se pro jistotu obracím na vás. Za Vaši odpověď předem moc děkuji a přeji hezký den.
(Vložil(a): Martina Hálková)
Nemusíte se obávat, rtg neindukuje zdroj záření v tělě pacienta, tedy manžel po provedených rtg nic nevyzařuje.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 09.09.2013 09:28:15
Dobry den, mam na Vas prosbu. Mam jit na CT mocoveho mechyre (dolni panve), ale stale kojim. 1.) Je mozne jit na CT a kojit nebo za jakych podminek? 2.) Uvazujeme o druhem diteti - je potreba nechat nejaky casovy odstup od CT dolni panve a naslednym tehotenstvim? Mate, prosim, nejake doporuceni? Docetla jsem se, ze jedno CT obsahuje zareni jako za cely rok, takze predpokladam, ze casovy odstup bude zapotrebi, ale potrebovala bych radu, nazor odbornika. Dekuji moc, preji pekny den.
(Vložil(a): Pavla Cermakova)
RTG záření nepřechází do mléka ani jinak kojení neovlivňuje. Časový odstup v důsledku rtg vyšetření není z hlediska vlivu na oploodnění potřeba.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 12.09.2013 15:39:00
Dobrý den. Vím, že toto řešíte neustále, ale každá nastávající maminka má samozřejmě strach. A já nejspíš dvojnásob, protože pracuji s tělesně a mentálně postiženými lidmi a vím jak je těžké se o takové lidi starat a není možné je mít v domácím prostředí a především nejsem připravená na riziko, že mé dítě bude stejně postižené. Snažili jsme se s partnerem o miminko přes 2 roky, chodili jsme rok do poradny pro neplodné, tudíž nikdo neočekával, že by mohlo někdy dojít ke spontánnímu oplodnění. A povedlo se, bohužel někdy kolem 3 týdne těhotenství, zřejmě v období, kdy se vajíčko uhnizďovalo, tedy zhruba 6 - 8 den od oplodnění, jsem podstoupila, pro silné bolesti RTG hrudní páteře (snímkovali ze dvou úhlů) a RTG kostrče (rovněž snímkovali 2x ze dvou úhlů). Těsně před vyšetřením mě něco osvítilo a udělala jsem si těhotenský test, ten vyšel negativní a tak jsem bez starostí na RTG šla. Následující den mi to také nedalo a opět jsem si udělala těhotenský test, jen tak pro klid duše a byl opět negativní. O 3 dny později mi bylo z krve zjištěno HCG 51 a nadále normálně stoupalo, nyní jsem v 5 tt., tedy cca. 3 týden od oplodnění. Gynekolog tvrdí, že vývoj odpovídá týdnům těhotenství, ale určitě mě doporučí na genetiku, kde mi toho zřejmě také moc neřeknou. To čekání je děsné, proto se chci zeptat na váš názor. Zda RTG mohl poškodit buňky a měla bych raději podstoupit potrat. Do hlavy embryu nikdo neuvidí, tak mi stejně nikdo neřekne, zda bude mentální. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Jana Červená)
Chápeme, že i vy můžete mít obavy o své miminko, a proto se chcete dozvědět více informací. Důsledky ozáření v této časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků. Pravděpodobnost projevu genetických účinků ionizujícího záření matek, které se podrobily rentgenovým vyšetřením, je zanedbatelná a jejich vznik nebyl v lidské populaci dosud prokázán.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.09.2013 22:22:42
Dobrý den, v začátku těhotenství jsem byla hospitalizována se zánětem ledvin, moč. měchýře a střev. Dělali mi rtg ledvin a posleze i CT. byla jsem v cca 1-2 tydnu. Dále jsem užívala nitrožilně a pak oralně antibiotika a aulin proti bolesti. Jaký to může mít vliv na plod? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): T. D.)
Z hlediska radiační ochrany se nemusíte obávat, vajíčko by buď zaniklo nebo se plod bude dále vyvíjet bez následků. Co se týká léků, je vhodné se poradit vždy s indikujícím lékařem nebo gynekologem.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.09.2013 12:27:34
Dobrý den, vím, že to tu řešíte pořád dokola, ale i já bych na vás měla dotaz. 18. 9. mi vyšel první pozitivní těhotenský test (16. 9. byl ještě negativní) a 19. 9. jsem byla se synem na chirurgii kde mu dělali rentgen hlavy (celkem 2 snímky) Jelikož to bylo tak čerstvé a v tu chvíli jsem měla myšlenky jen na syna, vůbec mě nenapadlo tuto skutečnost, že jsem nejspíš těhotná pracovnici rentgenu sdělit, ona se mě na to bohužel také nezaptala, nedostala jsem ani ochranou zástěru, stála jsem u syna zboku, sehnutá nad ním a držela mu hlavu. Jaká je tedy pravděpodobnost ozáření plodu a případného potratu v tomto případě? K oplodnění došlo pravděpodobně kolem 8. - 9. 9. takže jsem byla pravděpodobně 3 + 4tt. Píšete tu, že nejméně škodlivé je záření do 3 týdne, ale nevím jestli to počítáte od doby oplodnění nebo klasicky jako doktoři od začátku menstruace. Zkoušela jsem volat doktorce, ale sestra mě na ní bohužel nepřepojila, že teď už je to stejně jedno a ať vydržím do kontroly a neustále mluvila o potratu. Týden čekání je pro mě dost dlouhá doba nejistoty, tak prosím alespoň o váš názor. A v případě, že by k potratu opravdu došlo, v jakém časovém úseku to tak bývá, stane se to hned nebo embryo odumírá postupně? Předem děkuji za odpověď. Eva Bednářová
(Vložil(a): Eva Bednářová)
Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo - v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození - v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné. Skutečná dobapočetí je obvykle neprokazatelná, proto se počítá od poslední menstruace.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 24.09.2013 12:29:13
Přečetla jsem spoustu vašich odpovědí, ale mám toho víc. Přibližně ve 4. týdnu těhotentví MRI mozku, CT mozku, RT lebky, krční páteře, hrudníku a břicha a celkovou narkozu. Te´d se bojíme o miminko.
(Vložil(a): Anonym)
Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo - v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození - v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 25.09.2013 08:07:56
Dobrý den, přečetla jsem si všechny příspěvky. Ale i tak mám obavu nebo spíš bych potřebovala mít klid na duši, jak se říká. Maminky tu píšou, jak byli na RTG/CT do 3tt těhotenství. Odpověď byla skoro vždy stejná a jasná, že nemusí mít obavu riziko je zanedbatelné. Pochopila jsem to tak, že do 3tt se nic neděje.?? Můj dotaz je stejný jako většina těhotných. Byla jsem 17.9 na CT krční páteře a bez ochranné vesty v té době jsem nemela tušení, že bych byla těhotná. Poslední MS, jsem měla 21.9 podle propočtu v té době jsem byla skoro 4tt - 3tt+6. Má otázka tedy je jestli mám mít obavu anebo je to stejná odpověď jako ve většině případu, že riziko je zanedbatelné a nemusím mít obavu??? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Hana)
Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo - v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození - v případě bežných rtg jsou dávky zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 07.10.2013 09:23:36
Dobrý den, četla jsem všechny vaše příspěvky,ale většinou to je všechno 1 trimestr těhotenství. Tak bych se chtěla zeptat byla jsem se synem na RTG zapěstí zlomil si ruku v té době jsem byla 26 tt bříško sem měla dost velké a nepřehlédnutelné mě vůbec nenapadlo v tom zmatku že bych měla své tehotenství oznámit a nebo tam vůbec nechodit :-( Ale nikdo mi na to nic neřekl ani sestřička.Stála jsem za synem asi tak dva metry a ted mám hrozný strach jestli to nemohlo nějak ovlivnit plod v tomto stadiu těhotenství. Děkuji předem za odpověď
(Vložil(a): Pavlína Nováková)
Ve vašem případě zcela jistě byla velikost vaší dávky při vyšetření syna velmi nízká až zanedbatelná, protože jste stála mimo svazek záření, a riziko poškození plodu je (v případě malé dávky i po celou dobu těhotenství) tedy velmi malé. Nemusíte mít obavy, že by provedené vyšetření mělo za následek vývojovou vadu u vašeho miminka.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 11.10.2013 07:57:17
Dobry den, procetla jsem radu vasich prispevku a mam dotaz na zazerni pri mamografu. Pri kazdorocni kontrole prsu sonem se lekarum neco nezdalo a proto me poslali rovnou na mamograf. Ptali se, zda nejsem tehotna, nebyla jsem v te dobe, ale presne za tyden na to jsem mela ovulaci a otehotnela.Chtela jsem se zeptat, jak velke je zareni pri mamografu a ci je zasazena zarenim i oblast bricha a zda to muze mit vliv na vyvoj plodu. Moc dekuji za odpoved
(Vložil(a): P.Černa)
Ve vašem případě jsou obavy zbytečné, otěhotněla jste až po vyšetření, takže k ozáření plodu nemohlo dojít. Při mamografickém vyšetření je oblast břicha mimo svazek záření, v úvahu lze vzít zbytkové záření nebo odražené. V každém případě jsou dávky zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 19.10.2013 19:35:47
Dobrý den, mám dotaz ohledně RTG zubu, nyní se nacházím ve 14tt, začínám druhý trimestr, u zubní lékařky mě čeká rtg zubu, jelikož mám nějaké potíže a lékařka nevyhnutelně potřebuje snímek abychom s jistotou mohli předejít vytržení zubu. Je rtg vysoce rizikové pro plod i po použití ochranných prostředků(olověná zástěra)?Lékařka o těhotenství ví, první ošetření provedla raději bez rtg ale zákrok se nepovedl tak jak by měl a nevím zda si nemám zub nechat raději vytrhnout, abych zbytečně neohrožovala miminko.děkuji za vaši odpověď.Hezký den.
(Vložil(a): Bára)
Ani v tomto stadiu těhotenství není rtg zubu pro miminko nebezpečný, zejména ne s ochrannou zástěrou.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.11.2013 10:24:54
Dobrý den, prosím o odpověď. Jsem cca v 7tt. V případě, že jdu s pacientem na Ct vyšetření, jsem schovaná a po vyšetření opět vcházím do místnosti, kde proběhlo záření, jaké je nebezpečí sekundárního záření pro plod? Děkuji za Vaši odpověď.
(Vložil(a): V)
Po skončení vyšetření se místnosti žádné záření nevyskytuje.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg ledvin a ct v těhotenství 01.11.2013 13:55:50
Dobrý den,dnes jsem zjistila že jsem těhotná,ale asi před týdnem jsem byla na rtg ledvin co mám dělat
(Vložil(a): milena )
Není důvod mít nějaké obavy.
(Za SÚJB: sujb)
RTG v časném těhotenství 27.11.2013 13:20:07
Dobrý den,
10.11. jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní a 11.11. jsem prodělala RTG pánevní kosti a kostrče. 3x snímek při 74kW/32mAs a 2x boční snímek 83kW/80mAs. Následující týden jsem měla těhotenský test slabě pozitivní a 26.11. mi bylo od lékaře potvrzené těhotenství - dle PM 6tt+2 a podle UZ 4tt+5. V úterý mě čeká genetika-myslíte, že toto bude velmi zlé? nebo by mělo být vše v pořádku?
Děkuji
(Vložil(a): JH)
Jak jsme již v této konferenci mnohokrát psali, v tomto stádiu těhotenství by zárodek buď zanikl - to pouze v případě ozáření vysokými dávkami, nebo bude vývoj pokračovat bez následků, což je případ běžných rtg vyšetření.
(Za SÚJB: sujb)
rtg a ct v těhotenství 03.12.2013 20:33:17
Dobry den, rada bych se zeptala na rentgenovani, kfere se vyuziva pri zavadeni stentu na skiaskopu-skiagrafu. jake jsou davky. Na zavedeni stentu jsem byla v 16. tydnu, pote kvuli zasoleni stentu v 25. tydnu a nyni jdu ve 32. tydnu opet kvuli tomu, ze je stent zasoleny. Bylo mi sdeleno, ze paprsek miri primo na ledvinu, ochranou desku jsem na sobe mela z vetsi casti, aby vykrylo plod. Radiacni paprsky pry byly snizeny na minimum. Je tedy nejake riziko pro plod ? Dekuji
(Vložil(a): Simona S)
Předpokládáme, že účelem vyšetření je stanovení diagnózy a následné léčení zdravotního problému. Pokud tedy lékař potřeboval provedení snímku a ten byl proveden s přihlédnutím k vaší graviditě, jak popisujete, bylo postupováno správně a nemusíte se obávat následků.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 04.12.2013 10:16:21
Děkuji za odpověď, prý je potřeba stent v ledvině správně uložit, aby nevznikly díky němu komplikace. Proto si ledvinu nasnímkuje a poté stent zkontroluje, zda je správně zaveden.
Ráda bych se ještě zeptala, jaké jsou průměrné dávky ozáření při dnešním použití kombinovaného skiagrafu-skiaskopu?
Ještě jednou děkuji moc
(Vložil(a): Simona Š.)
Jaké jsou průměrné dávky si můžete přečíst v sekci radiační ochrana.
(Za SÚJB: sujb)
Re: Re: rtg a ct v těhotenství 04.12.2013 11:45:03
Děkuji, na tabulky jsem již koukala. Chápu edy dobře, že mohu z těchto tabulek +/- vycházet i při dnešním při využití skiasko-skiagrafii?
(Vložil(a): Simona Š)
Jsou to hodnoty typické, odvozené z dostupných informací. Skutečné hodnoty se pochopitelně budou lišit v závislosti na konkrétním vyšetření a použitém přístroji.
(Za SÚJB: sujb)
RTG ve 3.-4. týdnu těhotenství 03.01.2014 17:05:56
Dobrý den,

obracím se na vás s dotazem ohledně rtg v cca 3.-4. čtvrtém týdnu těhotenství.

Přítelkyně spadla před několika dny ze schodů a proto jsem ji odvezl na chirurgickou kliniku, kde provedli několikeré rtg snímkování - hlava, hlezno, koleno, krční páteř a zejména LS (bederní páteř). Následně si udělala těhotenský test, který ji vyšel pozitivně. Gravidita byla potvrzena následující den i gynekoložkou, která dle tabulek hodnot hCG odhadla, že se jedná o 3.-4. týden těhotenství, při sonografickém vyšetření byl zjištěn plod o velikosti 2mm.

Jaké je možné riziko poškození plodu?

Předem Vám velmi děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Stanislav B.)
Není nutné se obávat následků, v této fázi těhotenství by oplodněné vajíčko buď zaniklo, to v případě ozáření vysokými dávkami, nebo vývoj pokračuje dále bez poškození.
(Za SÚJB: sujb)
Re: ozáření v letadle 19.01.2014 03:32:46
Dobrý den,
mám v podstatě stejný problém, chtěl bych se zeptat na nebezpečí rentgenů a detektorů kovů při prohlídkách na letištích. Hrozí tam nějaké riziko poškození plodu?
(Vložil(a): Jana Marková)
Detektory kovů pracují s elektromagnetickým polem, které není ionizujícím zářením.
(Za SÚJB: sujb)
prohlídky na letištích 19.01.2014 19:29:44
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nebezpečí, které hrozí plodu pokud je matka vystavena (2.-3. měsíc) letištním kontrolám. Nevím o jaký typ zážení se jedná (rtg?)nicméně, člověk cestující např. do USA, prochází několikerými kontrolami a detektory kovů. Mohou tyto kontroly představovat riziko poškození plodu? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Jana Marková)
Detektory kovů pracují s elektromagnetickým polem, které není ionizujícím zářením.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg partnera a planovane v těhotenství 28.01.2014 20:13:22
Dobry den,

rada bych se zeptala, s pritelem bychom se po mem samovolnem potratu radi brzo zacali snazit o miminko. Pritel ale bohuzel musel na skiagraficke vysetreni panve. Rada bych se zeptala, zda je nutne vyckat min.72 dni nebo je mozne se snazit hned?

Dekuji, Stana T
(Vložil(a): Anonym)
Rtg vašeho přítele možnost otěhotnění neovlivní.
(Za SÚJB: sujb)
Re: magneticka rezonance v tehotenstvi 30.01.2014 22:23:55
Dobrý den, za cca 2 týdny bych měla podstoupit KET (embryotransfer ze zmražených embryí). A v příštím týdnu (tedy ještě před KET) bych měla podstoupit CT hlavy. V současné době beru Estrofem. Ráda bych se zeptala, zda CT s kontras.látkou může mít vliv na plánované těhotenství? Velice děkuji.
(Vložil(a): Jana Drábková)
Vyšetření CT vliv na plánované těhotenství ve vašem případě mít nebude zejména proto, že bude provedeno před přenesením embrya do dělohy. Později, až bude těhotenství potvrzeno věnujte pozornost prevenci a své těhotenství vždy nahlaste. Ale o tom vás jistě poučí na klinice.
(Za SÚJB: sujb)
33.týden těhotenství a rentgen 30.01.2014 23:21:35
Dobrý den. Prosím o odpověď na dva mé dotazy, nyní jsem ve 34. týdnu těhotenství.
1) Kvůli mým problémům s pupeční kýlou jsem byla před týdnem (33.tt) na sonu břicha, a to konkrétně na radiologickém oddělení polikliniky ve Vysočanech (budova bývalého OÚNZ). Toto radiologické oddělení provádí kromě sonografického vyšetření zejména rtg vyšetření včetně CT vyšetření. Toto radiologické vyšetření má pouze jednu hlavní chodbu, která má na pravé straně cca 3 vyšetřovny, kde se provádí pouze rtg a CT a na levé straně chodby jsou také cca 3 vyšetřovny, kdy se provádí opět pouze rtg a CT (je zde tedy cca 6 místností s rentgenovým zářením) a teprve na konci této chodby je ordinace, kde se provádí sono. Ráda bych se zeptala, zda jsem nemohla vystavit své miminko nebezpečné dávce rtg záření, když jsem čekala v této chodbě na vyšetření cca 20 minut a dalších cca 15 minut mi bylo dělání vyšetření sonem v ordinaci hned vedle těchto rtg místností. Během mého čekání na sono vyšetření byl prováděn jeden rtg za druhým? a kdysi jsem četla informaci, že zvýšené rentgenové záření je i v místnostech, kde se rtg provádí a právě tyto místnosti měly podstatnou část doby, kdy jsem čekala na sono vyšetření, otevřené dveře na společnou chodbu, kde čekají pacienti včetně mě? Jelikož jsem v den tohoto vyšetření měla těhotenské nevolnosti a dýchalo se mi špatně, musela jsem po dobu čekání po chodbě chodit a nikoliv sedět, a proto jsem také několikrát prošla přímo kolem dveří, kde se provádí tato rtg vyšetření nebo kde následně po těchto vyšetřeních zůstaly otevřené dveře a mohlo tedy zde být zvýšené množství radiace.
2) Před cca měsícem jsme byli se synem u lékaře, do ordinace šel se synem manžel a já na ně čekala z důvodu těhotenských potíží (především pocit na zvracení atd.) před budovou polikliniky na čerstvém vzduchu. Manžel se zdržel se synem v budově polikliniky cca 1 hodinu a po tu dobu jsem na ně čekala poblíž vchodových dveří polikliniky a poblíž jednoho z oken, kde jsem se až následně dozvěděla, že se provádí rentgen. Nestála jsem přímo u okna, ale byla jsem od něj vzdálená cca 5 metrů, okno však bylo po celou dobu mého čekání pootevřené na vyhlídku ? nemohla jsem takto rentgenovým zářením ohrozit vývoj dítěte? Slyšela jsem, že je možné, že se při provádění rentgenu může od něčeho odrazit rentgenový paprsek, tak se bojím, jestli se nemohl tento rtg paprsek dostat během provádění rtg vyšetření oken nějak ven, především v místě jeho otevření na vyhlídku?

Předem moc děkuji za Váš čas a mějte se hezky.

(Vložil(a): Anonym)
Rtg pracoviště musí mít povolení SÚJB, pro které žadatel předkládá tzv. důkaz optimalizace radiační ochrany. To znamená průkaz, že stínění ozařovny je dostatečné a prováděné radiologické výkony nebudou mít vliv na neozařované osoby. Intenzita záření navíc klesá se vzdáleností od zdroje.
(Za SÚJB: sujb)
Těhotenství, kojení a rentgen 02.02.2014 11:50:35
Dobrý den. Prosím o zodpovězení 3 následujících dotazů.Jsem ve 33.týdnu těhotenství.
1)Naši babičku teď čeká ozařování patních ostruh na obou nohách.Vzhledem k tomu, že prý toto rtg záření bývá dost silné, ráda bych se zeptala, zda po tomto vyšetření nebude naše babička "vyzařovat" nějaké rentgenové záření, které by ohrozilo mé těhotenství, tj. zda není lepší a případně na jakou dobu omezit po tomto ozáření styk s naší bybičkou? S naší babičkou jsem v denním kontaktu...
2) Měla jsem úraz hlavy (cca před 4 měsíci), pro který jsem absolvovala vyšetření mozku a krční páteře magnetickou rezonancí - výsledek MRI v pořádku. V místě úderu však pozoruji cosi tvrdého na lebce, nejsem si však jistá jestli se jedná o pouhou nerovnost hlavy od narození (které jsem si dříve nevšimla), nebo zda se jedná až o nerovnost lebky vzniklou následně úrazem - po úrazu jsem si však hned této nerovnosti nevšimla, zaregistrovala jsem ji cca před měsícem. Ráda bych se zeptala, jestli magnetická rezonance mozku , kterou jsem absolvovala, odhalí i případné "problémy" na lebce samotné, jako třeba výrůstek nebo dokonce nádor kosti/lebky nebo objasní jinou nerovnost hlavy? Ptám se z toho důvodu, jestli mám pro jistotu ještě po porodu absolvovat vyšetření nerovnosti hlavy rentgenem nebo zda je toto vyšetření MRI mozku dostačně spolehlivé k objasnění příčiny nerovnosti hlavy. Nebo je o objasnění nerovnosti hlavy vhodnější použít vyšetření rtg?
3) Mohou kojící matky absolvovat rtg vyšetření bez omezení, tj. bez omezení věku novorozence/kojence a bez omezení tělesných částí, tj. třeba plíce a hlava? Po porodu totiž zřejmě budu muset absolvovat kontrolní rentgen plic a možná i lebky, tudíž nevím, zda je toto rtg záření nebezpečné pro kojené dítě, tj. zda je vhodné absolvovat rtg až po skončení kojení nebo mléko nějakou dobu raději odstříkat a dítě tedy na určitou dobu od kojení odstavit, případně na jakou dobu doporučujete toto "ozářené" mléko dítěti nepodávat a po jaké pauze tedy mohu zase kojit dále?
Moc děkuji za Vaši ochotu a Váš čas.
(Vložil(a): Adéla)
Vaše babička "zářit" nebude, rtg záření v těle nezůstává. Pokud se jedná o rtg v době kojení, mléko není zářením kontaminováno. Na možné změny na lebce se musíte dotázat svého lékaře, který snímek posuzoval.
(Za SÚJB: sujb)
Bezpečnostní rámy u soudů 05.02.2014 10:02:59
Dobrý den,
často chodím k soudům, kde musím procházet bezpečnostními rámy. Jsem těhotná. Jsou tyto rámy škodlivé pro těhotnou ženu a pro nenarozené dítě.

Děkuji- OC
(Vložil(a): Anonym)
Bezpečnostní rámy jsou detektory kovů nevyužívající ionizující záření (nejsou to rentgeny).
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 16.02.2014 22:57:29
Dobrý den.Prosím o radu jsem ve 33.tt a minulý týden jsem byla jako doprovod 3 letého syna na rentgenu. Do rentgenové místnosti jsem vůbec nešla, čekala jsem na syna na jediné chodbě společné pro celé radiologického oddělení této nemocnice. Znervózňuje mě však fakt, že jsme na rentgen syna čekali na této chodbě cca 20-30 minut a neměla jsem na sobě žádnou ochrannou zástěru nebo jinou podobnou pomůcku. Na tomto radiologickém oddělení se dělá jedno rtg nebo CT vyšetření za druhým, toto oddělení má cca 6 místností na tato vyšetření, tak se bojím, jestli jsem neohrozila zdraví očekávanéh dítěte. Četla jsem, že na rtg záření je nejméně citlivý zárodek v jeho počátku vývoje, tak se bojím o zdraví miminka (vzhledem k tomu, že jsem na tomto vyšetření byla se synem na přelomu 32. a 33.tt).Podstatnou část doby, po kterou jsme čekali na rentgen, jsem se snažila nestát vždy přímo u dveří, kde se prováděl rtg či CT (snažila jsem se být od těchto dveří vzdálená cca 2 metry), ale bohužel po celou dobu našeho čekání na vyšetření to nešlo, takže jsem několikrát musela projít či chvílemi stát přímo vedle dveří, kde se prováděl rtg či CT. Slyšela jsem, že samotné zdi zachtí nějaké rtg záření, ale že prý jakési rozptýlené záření se může dostat i mimo vyšetřovací místnost, takže se obávám o zdraví dítěte (zvlášť kvůli absenci ochranné pomůcky). Zneklidňuje mě také skutečnost, že po těchto vyšetřeních zůstávají dveře vyšetřoven otevřené, tak jestli nějaké rtg záření nemůže uniknout těmito dveřmi ven. Moc děkuji za Vaši radu a snad i uklidnění.
(Vložil(a): Nikol)
Na totožný dotaz jsme již odpovídali 30. ledna 2014. Obavy nejsou na místě. Ve vyšetřovně po skončení rtg žádné záření není.
(Za SÚJB: sujb)
rtg a jeho odraz 16.02.2014 23:01:59
Dobrý den.Před cca měsícem jsme byli se synem u lékaře, do ordinace šel se synem manžel a já na ně čekala z důvodu těhotenských potíží (především pocit na zvracení atd.) před budovou polikliniky na čerstvém vzduchu. Manžel se zdržel se synem v budově polikliniky cca 1 hodinu a po tu dobu jsem na ně čekala poblíž vchodových dveří polikliniky a poblíž jednoho z oken, kde jsem se až následně dozvěděla, že se provádí rentgen. Nestála jsem přímo u okna, ale byla jsem od něj vzdálená cca 4-5 metrů, okno však bylo po celou dobu mého čekání pootevřené na vyhlídku ? nemohla jsem takto rentgenovým zářením ohrozit vývoj dítěte? Slyšela jsem, že je možné, že se při provádění rentgenu může od něčeho odrazit rentgenový paprsek, tak se bojím, jestli se nemohl tento rtg paprsek dostat během provádění rtg vyšetření oken nějak ven, především v místě jeho otevření na vyhlídku? Moc děkuji za Vaši ochotu a mějte se hezky.
(Vložil(a): Marie)
Na váš dotaz jsme již odpověděli 30. ledna 2014. Není čeho se obávat.
(Za SÚJB: sujb)
RTG v těhotenství 26.02.2014 08:56:01
Dobrý den, chtěla bych vás velmi požádat o výpočet, eventuelně zhodnocení rizika provedení RTG přesně na konci 2.týdne těhotenství (uváděno dle ultrazvuku- početí 10.1.,RTG 23.1.2014). O těhotenství jsem neměla ponětí,na oddělení jsem nebyla tázána, ani zástěra mi nebyla nabídnuta, proto se samozřejmě eventuelních komplikací obávám. RTG pracoviště mi poskytlo vyjádření, které bych si dovolila tlumočit.
Snímkována přístrojem MP 15, Snímek C páteře + LS páteře.
Expoziční hodnoty C páteř:
PROJ.AP: 25 mAs 63kv, BOČNÁ: 25MaS 63kv (formát kazety 18x24)
LS páteř:
PROJ.AP: 40 mAs 77kv, BOČNÁ: 64 mAs 85kv (formát kazety 30x40)
Pevně věřím, že z výše uvedených hodnot bude možné sílu záření vypočítat.
Velice děkuji za ochotu a odpověď
S přáním hezkého dne
Gábina Peroutková

(Vložil(a): Gabriela Peroutková)
V této fázi těhotenství platí pravidlo "všechno nebo nic". Tedy že oplodněné vajíčko buď zanikne, to v případě velmi vysokých dávek, kterých ovšem běžné rtg nedosahuje, nebo vývoj pokračuje beze změn.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 10.03.2014 12:56:45
Dobrý den, minulý týden tj 6.3. 2014 jsem absolvovala rentgenové vyšetření kostrče, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, dle všeho to vychází na cca 6. týden těhotenství. Jak velké riziko z rtg plodu hrozí?
Děkuji
(Vložil(a): Petra Svobodová)
Nemusíte se obávat, riziko je zanedbatelné.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 23.03.2014 14:03:30
ted sem zjistila ze test ukazuje 2 carky minuli tyden nic nebylo videt ani na uz tak mi pichl injekci na ms,jenze sem tentyz tyden byla na magneticke rezonanci a eeg a jiz 3 mesice beru aulin v sackach, jak se mam zachovat? co mi doporuci lekar?
(Vložil(a): VLASTA)
Magnetická rezonance nebo eeg nevyužívají ionizující záření. Radíme být v klidu a navštívit co nejdříve lékaře, který vás vyšetří a potvrdí váš stav.
(Za SÚJB: sujb)
Re: práce na CT v těhotenství 26.03.2014 21:21:23
Dobrý den, je bezpečné pracovat na CT když jsem těhotná?
(Vložil(a): Zuzana )
Pokud nepracujete v ozařovně v době, kdy probíhá vyšetření, není důvod se obávat. V každém případě je nutné těhotenství nahlásit zaměstnavateli a dohlížejícímu pracovníkovi, který posoudí vaše pracovní zařazení z hlediska požadavků na práci těhotných žen.
(Za SÚJB: sujb)
škodí na plod v tehotenstve styk s ožiarovanou osobou? 30.03.2014 13:37:19
Dobrý deň. Mamka začína chodiť na ožiarovania (mala nádor v prsníku) a potrebovala by som vedieť či to može ohroziť plod keď som tehotna. Či nebude prežiarená a keď budem v jej blízkosti, to neublíži bábätku. Ďakujem.
(Vložil(a): Marianna Murárová)
Není důvod se obávat, vaše matka v důsledku terapie nezáří.
(Za SÚJB: sujb)
laser v těhotenství 22.04.2014 17:56:18
Dobry den,v ramci rehabilitace jsem podstoupila laserove ozareni bederni patere. V pripade, ze bych v tu dobu byla tehotna (byla bych max. v 1. tydnu tehotenstvi), mohlo by to mit nasledky? Dekuji.
(Vložil(a): Hanka)
Použití laserů nespadá pod dozor SÚJB, neprodukují ionizující záření. Doporučujeme konzultaci s indikujícím lékařem nebo aplikujícím odborníkem, který vám vysvětlí princip působení laseru na osvícené tkáně a jeho účinky.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 01.05.2014 21:47:14
Dobrý den, musela jsem malého syna silne držet při iriografii a pak kontrolním snímku, zasteru jsem měla, pravděpodobně jsem byla 6-10 dnů od ovulace, v nemocnici jsem to hlásila, ale nikdo nedokázal divoce
Bojujícího syna udržet a sestry mě nechtěly zastoupit, asistent mě naopak na toto vyšetření nechtěl, ale vyšetření se nepovedlo,pak jsem si udělala test a byl negativní, tak jsem šla do opakovaného vyšetření, druhy den byl test lehce pozitivní, řekněte mi prosím, jaké je u iriografie riziko se zástěrkou při držení syna, děkuji


(Vložil(a): mag)
Ochranné pomůcky, ve vašem případě zástěra, slouží právě k zakrytí potenciálně citlivých částí těla. Tedy vajíčko nebylo přímo ozářeno.
(Za SÚJB: sujb)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.05.2014 13:35:55
Dobry den!
Chtela bych se zeptat zda se da z rtg snimku zad posoudit velikost panve.Na zacatku tehotenstvi jsem prodelala kompletni rtg zad byla jsem informovana,ze to v tak rannem stadiu nevadi,jen me zarazilo,ze se porodni asistentka ptala na snimky zda nemam uzkou panev.Prvni porod neprobehl moc dobre a musela jsem na sekci a proto si rikam,zda je mozne poznat velikost panve podle rtg.Dekuji za odpoved
Fnoukova
(Vložil(a): Veronika Fnoukova)
Dobrý den, tento dotaz, týkající se získání požadované informace z lékařského ozářená není v kompetenci SÚJB. Aplikující odborník musí postupovat dle Indikačních kritérií, které spoluvytváří odborníci-rentgenologové, jen oni musí při výběru zobrazovací metody posoudit, zda je pro daný účel vhodná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: rtg a ct v těhotenství 05.05.2014 20:39:12
Dobrý den, mám dotaz ohledně RTG v těhotenství, jsem nyní ve 20.týdnu a pracuji jako zdravotní sestra v zubní ordinaci, paní doktorka mě ujistila, že jsou nitroorální rtg snímky v tak malé dávce, že stačí i mně- jako těhotné- jít za obyčejné dveře, vzdálené od rentgen. pacienta cca 2,5m... je to pravda?? Doufám, že jsem miminko neohrozila a dá se případně poškození plodu již nyní zjistit a jak,prosím?děkuji za odpověď Pečenková
(Vložil(a): Taťána )
Dobrý den, souhlasím s názorem paní doktorky, že ozáření při intraorálních rtg snímcích, pokud jste chráněna vzdáleností 2,5m, je zcela zanedbatelné, nemůže dojít k poškození plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: CT vyšetření 07.05.2014 12:12:01
Dobrý den, během loňského roku jsem podstoupila 2 x CT břicha a 2 x RTG břicha. Celková dávka byla vypočítána radiačním technikem příslušné nemocnice na 9,2 m Sv. Chtěla bych se zeptat, jaké riziko tato dávka představuje pro budoucí možný vznik rakoviny z ozáření. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): M. R.)
Dobrý den, riziko, které vzniklo z takového ozáření, je nízké, pravděpodobnost vzniku rakoviny to mohlo zvýšit maximálně o několik desetin promile. Obecně ve zdravotnictví platí zásada zdůvodnění ozáření, tzn. rentgenové vyšetření je možné provést pouze, pokud riziko, které by pacientovi hrozilo při jeho neprovedení (například způsobené neodhalenou nebo nesprávně diagnostikovanou nemocí), je vyšší než riziko plynoucí z ozáření, tzn. pacient má z provedení ozáření prospěch. Vzhledem k tomu, že Vám tedy byla tato vyšetření provedena, byla zdůvodněna a ono potenciální velmi nízké navýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny (o několik desetin promile) bylo vyváženo mnohonásobně větším prospěchem plynoucím ze správné diagnózy a následné léčby.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství (ozáření těhotných obecně) 18.06.2014 08:13:59
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o odpoved na otazku, ci je pravdepodobnost poskodenia a pripadne ake následky zanecha RTG pluc na moje dieta. Som v 28tt tehotenstva a 7dni vkuse som mala strasny kasel non-stop. Zacala som vykasliavat krv, tak bolo nutne spravit RTG pluc. Najskôr som nechcela, ale konzultovali to doktori, povolil mi to aj moj gynekolog. RTG mi robili zozadu a v oblasti hned pod plucami ma obalili olovenou vestou, aby sa ziarenie nedostalo k dietatku. Citala som aj Vas clanok Pouzivani rentgenu-lekarske ozareni, ale rada by som si precitala Vase konkretne vyjadrenie. Dakujem velmi pekne za odpoved.
(Vložil(a): Fischerova)
Dobrý den, provedení rtg snímku bylo indikováno z důvodu nepřetržitého kašle, vykašlávání krve, bylo tedy odůvodněno, a to i v těhotenství. Nemusíte mít obavy o zdraví miminka, ekvivalentní dávka v děloze, resp. plodu při rtg plic v předozadní projekci je velmi nízká, riziko poškození plodu v žádném případě nehrozí. Navíc byla použita zástěra s ekvivalentem olova, která záření pohlcuje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 01.07.2014 11:55:06
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je nutné čekat několik dnů po provedení rentgenu a o miminko se pokoušet raději později? Konkrétně jsem byla jen na rentgenu zubů a měla jsem zástěru proti RTG záření, nevím, zda se můžeme ihned po rentgenu opět pokoušet o miminko, nebo třeba až po proběhnutí cyklu ? Je mi už 40 a o miminko se pokoušíme už více jak rok, tak chci mít jistotu, že v případě, že by se to zdařilo, bych mohla být bez obav. Přeci jen už mám strach a rentgen v prvním trimestru asi nejlepší není.Hlavně nevím, zda je nebezpečné jen to rentgenové záření v té dané chvíli, nebo zda i několik dní či měsíců po provedení? Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Renáta Pražáková)
Dobrý den, pokud jste absolvovala snímek zubu, byla dávka, kterou jste vy obdržela v oblasti snímkovaného zubu velmi nízká, dávka na oblast vaječníků byla zcela zanedbatelná, můžeme říci, že "nulová". Není žádný důvod čekat a nepokoušet se o miminko. Rtg záření se v těle nekumuluje, může být tedy rizikové (pokud vůbec) pouze ve chvíli rtg snímkování.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.07.2014 10:18:59
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za rychlou odpověď. Hezký den. Pražáková


(Vložil(a): Renáta Pražáková)
Děkujeme.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.07.2014 18:36:21
Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem těhotná diabetička ve 28. týdnu tento týden jsem upadla a poranila jsem si koleno byla jsem na RTG nemuže to nějak poškodit miminko lékaři jsem to říkala a on že muže mi udělat RTG že tam není riziko ale stejně mám strach jo a na RTG mi dali nějakou zástěru děkuji za odpověd
(Vložil(a): pavlína Pfeiferová)
Dobrý den, rtg vyšetření kolene není v těhotenství kontraindikováno, neboť dávka záření potřebná ke zobrazení je velmi nízká. Lékař Vás informoval správně, navíc jste při vyšetření měla zástěru s ekvivalentem olova, která kryla oblast dělohy a rtg záření absorbuje. Nemusíte mít žádné obavy o zdraví miminka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG v začátku těhotenství 06.07.2014 20:34:22
Dobrý den, 19.6. jsem měla úraz (pád z koně) a byla jsem na RTG se zápěstím a klíční kostí, o týden později znovu na kontrolu + RTG kostrče, která také po pádu bolela. Týden po posledním RTG jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední MS byla 2.6.2014. Mám si vyžádat od gynekologa kvůli tomu nějaké další vyšetření? Za 3 týdny jdu na sundání sádry a pravděpodobně bude potřeba zahojenou zlomeninu na ruce znovu zrentgenovat, v té době už ale budu cca v 9.týdnu. Lze rentgen odmítnout z důvodu těhotenství odmítnout nebo postačí použití zástěry? Děkuji
(Vložil(a): Radka)
Dobrý den, riziko nežádoucích následků v případě RTG kostrče je zanedbatelné (platí odpovědi na předchozí dotazy). Co se týče dalšího snímkování zápěstí a klíční kosti je naprosto dostačující použití ochranné zástěry. Samozřejmě platí nutnost informování radiologického asistenta o Vašem těhotenství před provedením daného RTG. Pro vaši informaci těhotenství není kontraindikací RTG zápěstí a klíční kosti.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 08.07.2014 21:59:53
Dobrý den. Zítra, tedy 9.7 mám jít na ct vyšetření plic. Menstruaci jsem měla naposledy 9.6. Do doby, než jsem se dozvěděla, že mám podstoupit vyšetření(tedy zhruba do konce června) jsme se s manželem pokoušeli o druhé dítě. Menstruace se zatím nedostavila. Mám toto pro mě důležité vyšetření raději zrušit? Děkuji
(Vložil(a): Michala Žáková)
Dobrý den, vyšetření rušit nemusíte (při standardním CT vyšetření plic by dávka na oblast dělohy neměla mít významný vliv na případné těhotenství), ale před ním informujte radiologického asistenta či lékaře o Vašem možném těhotenství.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.07.2014 22:53:57
Dobrý den. ve 14 tt jsem prodělala RTG jednoho zubu, přímo na křesle, ale neuvědomila jsem si, že mám lékaře upozornit, že jsem těhotná, neměla jsem žádnou ochranou pomůcku, může to mít vliv na plod. Děkuji Radka
(Vložil(a): Radka )
Dávka záření z rtg snímku zubu je z hlediska ohrožení plodu naprosto nevýznamná. Nemusíte mít obavy, ani když nebyla použita ochranná stínící zástěra.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 29.08.2014 21:50:17
Dobrý den. Zajímá mě dosah záření c-ramene

(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, tzv. C rameno je generátor produkující rentgenové záření. Svou konstrukcí emituje kolimovaný svazek záření. Samozřejmě při jeho spuštění dochází k fyzikálním jevům, jako je rozptýlené záření mimo kolimovaný svazek. Podíl tohoto rozptýleného záření je minoritní. V praxi je svazek záření zeslabován objekty v něm umístěnými. Zeslabení je závislé na materiálu daných objektů. Velice zjednodušeně se dá říci, že dosah klesá se vzdáleností od zdroje, tj. C ramene.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.09.2014 15:31:33
Dobrý den, ještě prosím o informaci ohledně předešlého dotazu. Byla jsem v místnosti kde se použilo C rameno, bez ochr.pomůcek -jen schovaná za obrazovkami-cca 1,20 od zdroje. Expozice byla 2x 56kv 0,99 mA a 1x 67kv 2,1 mA 3-4 sec. Zpětně jsem zjistila, že v té době jsem byla 10-15 dnů těhotná. Bude vše v pořádku?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, z expozičních parametrů a Vašeho postavení v místnosti, které jste uvedla, je možné vyvodit, že dávka v oblasti Vaší dělohy z těchto expozic (pokud vůbec nějaká byla) byla maximálně v řádu desítek nebo stovek nanoSievertů, což je cca milionkrát méně než dávka, která by mohla být pro dítě nebezpečná. Nemusíte mít žádné obavy.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT v těhotenství 03.09.2014 07:28:38
Prosím ještě se chci ujistit. Já stála 1,20 od zdroje. Ty obrazovky byly téměř v kontaktu se zesilovačem. Děkuju Vám.
(Vložil(a): Anonym)
Opravdu platí, že se nemusíte obávat.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.09.2014 20:02:29
Dobrý den, moc Vám děkuji ještě chci pro jistotu upřesnit. Obrazovky stály hned u rentgenky a já za nima. Cca 1-1,20 metru.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, opravdu platí, že dávka na dělohu byla naprosto zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 03.09.2014 09:50:58
Moc Vám děkuju, už jsem byla půl blázna.
(Vložil(a): Anonym)
Rádo se stalo. Pěkný den.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 03.09.2014 10:09:02
I Vám a ještě jednou obrovské díky.
(Vložil(a): Anonym)
kosmicke zareni v těhotenství 09.09.2014 10:03:07
Dobry den,
chtelě jsem se zeptat jak moc je/neni na plod skodlive kosmicke zareni pri zhruba 3h letu v 11tt.
Dekuji
(Vložil(a): Vera Kodova)
Dobrý den, během takto krátkého letu nejsou na palubě letadel dosaženy hodnoty kosmického záření, které by mohly ohrozit plod. Nemusíte mít obavy o zdraví svoje ani miminka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
práca na RTG oddelení a tehotenstvo 11.09.2014 10:29:12
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať aký má vplyv práca zdravotnej sestry na oddelení zubného rtg na tehotenstvo. Denne prebehne približne 40 snímkov panoramatického digitálneho zubného rentgenu, 3D snímky.. Ochrana je iba za zástenou, bez olovenej vesty. Je možné pracovať na tomto oddelení po otehotnení alebo je nutné požiadať o preloženie na iné miesto v rámci ochrany zdravia? Aké veľké je riziko ožiarenia? Respektíve pred splodením dieťaťa, majú tieto dávky radiácie vplyv na organizmus matky a môžu ovplyvniť vývoj budúceho plodu? Ďakujem.
(Vložil(a): Janka)
Dobrý den, ozáření nemůže bezprostředně způsobit zdravotní újmu Vám ani Vašemu dítěti ani negativně ovlivnit vývoj těhotenství (a to ani před otěhotněním). Nicméně podle údajů, které píšete, by se ozáření plodu mohlo blížit stanovenému limitu. Pokud byste měla na pracovišti pracovat během těhotenství, je nutné provést optimalizaci radiační ochrany, aby bylo vyloučeno nezdůvodněné ozáření a případně přijmout opatření, která z optimalizace vyplynou.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.09.2014 16:20:14
DOBRÝ DEN. PODAŘILO SE MI VEJÍT DO MÍSTNOSTI KDE PRÁVĚ PROBĚHLA EXPOZICE PŘI MAMOGRAFII. /32KV 83MAS/ BYLA JSEM CCA 1M OD ZDROJE.JSEM RTG LABORANTKA 7 TÝDNŮ TĚHOTNÁ. OHROZILA JSEM PLOD?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, přítomnost v místnosti, kde proběhla expozice při parametrech 32kV/83 mAs nemůže ohrozit plod. Není dokonce zakázáno na mamografickém pracovišti za určitých podmínek v těhotenství pracovat.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
HSG vyšetření - vyšetření průchodnosti vejcovodů 15.10.2014 18:46:35
Dobrý den, čeká mne vyšetření průchodnosti vejcovodů HSG. Vyštření se provádí po menstruaci. Děloha se naplní kontrastní látkou a pod RTG kontrolou se sleduje, zda je děloha v pořádku, jsou průchodné vejcovody apod. Ráda bych se zeptala, jaké je riziko pro budoucí plod, pokud by došlo k otěhotnění v cyklu po HSG vyšetření. Můj gynekolog říká, že dávka RTG záření je velmi malá, že pokud by došlo k otěhotnění a plod byl poškozen, nebylo by to vinou vyšetření. Prosím, existuje vyšší riziko toho, že by miminko bylo postižené, nebo by došlo k potratu? Velmi Vám děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rtg vyšetření průchodnosti vejcovodů (HSG) nemůže mít nežádoucí účinek na budoucí zárodek. A to ani v případě, že byste otěhotněla bezprostředně po vyšetření, tedy v cyklu po HSG. Rtg záření při HSG nezvyšuje riziko potratu, ani riziko toho, že by miminko bylo postižené.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.10.2014 08:20:03
Dobrý den, já mám na Vás také dotaz ohledně ozáření v prvním trimestru. Mluvíte tady o malformacích(ODLIŠNOSTECH).Ty by byly odhaleny běžným sono či genetickým vyšetřením? A co poškození smyslového vnímání nebo mentálního vývoje? To se u ion.záření neprokázalo?
Také jsem byla ozářena na oblast malé pánve- po úrazu. Protože jsem silná a na snímcích prý nic nebylo vidět musely se opakovat-4x. Proto se obavám,že ta dávka záření nebyla zrovna zanedbatelná. Hodnotu bohužel nevím. Po následném zjištění jsem byla 15 dní těhotná.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, opoždění vývoje bylo prokázáno u dětí žen ozářených v Hirošimě a Nagasaki, které byly ozářeny celotělově vysokými dávkami. Ve Vašem případě bylo ozáření velmi nízké (tisíckrát nižší), navíc v počátcích těhotenství. Nemusíte mít obavy o další vývoj zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Rentgen zubu v 10. týdnu těhotenství 22.10.2014 11:04:34
Dobrý den, jsem v 10. týdnu těhotenství. Po celou dobu těhotenství mám bolesti čelisti po extrakci zubu, která mi byla provedena v prvních dnech po otěhotnění. Brala jsem již antibiotika a absolvovala různá ošetření, ale bohužel bez efektu. Nyní mi zubní lékař oznámil, že příčinu bolestí by mohl zjistit pouze rentgenem rány po zubu. Je možné v tomto stádiu těhotenství udělat rentgen zubu s ochrannou vestou nebo se mám pokusit bolesti vydržet ještě několik týdnů, abych měla za sebou první trimestr a riziko bylo menší? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Tereza)
Dobrý den, pokud bolest trvá a zubní lékař příčinu bolestí může zjistit pouze rentgenem, je ozáření odůvodněné i v těhotenství. Při intraorálním snímkování použití ochranné zástěry doporučujeme. Nemá smysl rtg odkládat, dávka ze zubního snímku je tak jako tak velmi nízká.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 05.11.2014 10:02:10
Dobry den,chtela bych se zeptat na jednu otazecku.5.11.14 jsem byla na rtg bederni pateri.Mohla bych byt tehotna,ale reh.test zatim nic nepotvrdil je to jen par dni-tyden od oplozeni.Chtela jsem se zeptat jestli rtg nebezpecne v teto fazi nebo ne?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rtg záření potřebné k provedení snímku bederní páteře není ve stadiu možné preimplantace nebezpečné.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 05.12.2014 15:09:42
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda představuje nějaké riziko na plod (jsem v 8. týdnu těhotenství, když jsem dnes byla u zubaře, kde v ordinaci dělali RTG pacientovi, doktor se sestrou vyšel ven za zeď a nechali otevřené dveře do čekárky a já seděla prakticky naproti pacientovi (cca 3,5m od něj). Doktor mě ujišťoval, že je to v pořádku.
Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, přítomnost při rtg snímkování zubu je zcela zanedbatelné ozáření, žádné riziko pro plod.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 15.01.2015 10:37:04
Dobrý den, byla jsem na CT mediastinu (hrudníku)s kontrastní látkou, je potřeba ponechat časový odstup před těhotenstvím? Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ne není.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 04.02.2015 08:21:07
Dobrý den. Pracuji jako recepční na radiologickém oddělení. Občas se stane, že laborant nebo lékař nechtěně otevře dveře od RTG, kde se právě snímkuje. Sedím asi 3m ode dveří na RTG. Plánuji s přítelem dítě. Je zde nějaké riziko poškození plodu? Ochranné pomůcky ani dozimetr nenosím. Mohu na této pozici pracovat až do doby než odejdu na mateřskou dovolenou? Děkuji za odpověď. K.
(Vložil(a): K.)
Dobrý den, riziko poškození plodu nehrozí. Na této pozici můžete pracovat i v těhotenství. Oznamte však těhotenství zaměstnavateli, on musí zajistit pro Vás, resp. pro nenarozené dítě stejné podmínky jako pro jednotlivce z obyvatelstva.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 09.02.2015 21:01:53
Dobrý den,

chtěla jsem Vás moc poprosit o vyjádření. 2.2. jsem byla na RTG ramene po úrazu - těhotenský test jsem měla negativní a 3.2. jsem měla dostat menstruaci, která se nedostavila a 7.2. jsem měla pozitivní těhotenský test. Teď mám velký strach, že mohl RTG plod poškodit - na RTG mi nedali ani ochranou zástěru. Předem velice děkuji za vaši odpověď.
(Vložil(a): Markéta)
Dobrý den, ozáření dělohy při rtg ramene je zanedbatelné, navíc v časné fázi, v prvních týdnech vadí ozáření nejméně. Nemusíte mít strach, že by došlo k poškození embrya/zárodku.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.02.2015 08:11:28
Dobry den.Jsem ve 33.tt a byla jsem na rtg plic.Snimek byl zezadu a zada jsem mela kryta zasterou.Hrozi nebezpeci miminku?Bricho jsem zakryte nemela.Moc dekuji za odpoved.Mam ted hrozny strach a nemuzu spat.
(Vložil(a): Marketa Lásková )
Dobrý den, opravdu Vás mohu ujistit, že není žádný důvod k obavám, a to vzhledem k tomu, že dávka v oblasti dělohy, tj. na plod je naprosto zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 26.02.2015 11:02:38
DOBRÝ DEN. PROSÍM VÁS, PRAVIDLO VŠE NEBO NIC PLATÍ JAK PÍŠETE DO 3 TÝDNŮ (A TO VČETNĚ- TJ.21 DNÍ OD OPLODNĚNÍ NEBO 14 DNÍ)? DĚKUJEME
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, "stáří" gravidity je uváděno v týdnech od poslední menstruace. Pokud proběhla ovulace 14.-21. den od počátku menstruace, pak v době oplození je žena již ve 2.- 3. týdnu. "Vše nebo nic" platí do 3. týdnu po oplození.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 19.03.2015 12:13:30
Dobrý den, prosím o radu. Mám zlomené zápěstí L ruky.Dle rtg nelze vyloučit SL disociaci I.sin.Dnes, ve čtvrtek jsem zjistila,že jsem (dle těhu testu asi 1-2 týdny těhotná) V úterý mám jít na sundání sádry a kontrolní RTG. Chtěla bych se zeptat o jaké zranění se jedná a zda v tomto týdnu těhu je RTG,nebo CT nebezpečné pro vývoj plodu.
Děkuji za odpověď Monika Prokopová
(Vložil(a): Monika Prokopová)
Dobrý den, kontrolní rtg před sundáním sádry je nezbytné, není žádný důvod ho ani v těhotenství neprovést. Nemusíte mít obavy o zdárný vývoj zárodku, dávka, kterou obdržíte z rtg snímku je zcela zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.03.2015 11:25:15
Dobrý den,prosím ještě jednou o radu.Měla jsem zlomemé zápěstí, zítra mi mají sundávat sádru a dělat kontrolní rentgen.Podle těhotenské kalkulačky jsem asi ve 4.týdnu těhotenství. Prosím jaké je riziko? (samozřejmě před vyšetřením poprosím o ocelovou zástěru)Týká se mě ještě pravidlo "vše nebo nic?" Moc děkuji, velice se zítřejšího rtg obávám Prokopová
(Vložil(a): Monika Prokopová)
Dobrý den, rtg kontrola stavu hojení zlomeniny před sundáním sádry je zanedbatelný ozářením pro zárodek, a to zvláště v případě pokud budete mít ochrannou zástěru s ekvivalentem olova. Opravdu nemusíte mít žádné obavy o zárodek. Desetidenní pravidlo nemá ve Vašem případě význam zohledňovat.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.03.2015 00:44:51
Dobry den, jsem ve 14 tydnu tehotenstvi a byla jsem na sono ledvin, sono mi delali v mistnosti kde byl rentgen. Nemohlo to nejak uskodit? Nez me zavolali, cekala jsem v prevlekaci kabince a rentgenovali zrovna pani. Mohlo se tam dostat zareni i pres dvere, kdyz dole byla mezera asi 2cm. Moc dekuji za odpovedi.
(Vložil(a): I.K)
Dobrý den, předpokládám, že pracoviště, které jste navštívila má rtg zařízení (dále je rtg) schváleno k používání. V dokumentaci, kterou SÚJB k žádosti o používání schvaluje, je zohledněna "míra případného záření" každé osoby, jak v čekárně, tak v převlékací místnosti. V takovém případě je zajištěno, že v čekárně ani v převlékací místnosti nejste ani vy, ani budoucí miminko provozem rtg ohroženi.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG v těhotenství 30.03.2015 14:36:50
Dobrý den, prosím Vás o názor. Jsem ve 26. týdnu těhotenství. Moje 4 letá dcera si před 3. týdny zlomila pažní kost. Byli jsme s ní na pohotovosti v brněnské dětské nemocnici. Na rentgen s ní šel manžel a já čekala na chodbě před místností s rentgenem (za dveřmi). Po 14 dnech jsem s ní šla na kontrolu sama a poslali nás opět na rentgen (přes sádru). Nahlásila jsem obsluze že jsem těhotná, a domluvili jsme se, že před snímkováním opustím místnost. Vešla jsem s dcerou do místnosti s rentgenem, tam sestra napolohovala dceru, rozsvítila světlo na rentgenu a poslala mě ven z místnosti. Když jsem odcházela, tak sestra ještě stála u dcery (nebyla v místnosti, kde se spouští rentgen). Čekala jsem na dceru na chodbě než proběhne snímkování. Mohla jsem ohrozit miminko tím, že jsem vstoupila do místnosti s rentgenem (sestra polohovala rameno a zapnula světlo)? Neměla jsem na sobě ochrannou vestu. Před snímkováním jsem z místnosti odešla. Dopadá rentgenové záření na chodbu za dveře místnosti? Nevím, jaká byla použita intenzita rentgenového záření.
Předem děkuji za odpověď. Jašková.
(Vložil(a): Alena Jašková)
Dobrý den, miminko jste v žádném případě nemohla ohrozit. Ani tím, že jste vstoupila do místnosti s rentgenem, který nebyl zapnut, ani v čekárně nebo v jiných místnostech přiléhajících k ozařovně.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 01.04.2015 21:36:07
Dobry den, moc vas prosim o vyjádření. Ve 14tt jsem byla na digitálním rentgenu jednoho zubu a dnes v 16tt mi zubař tento rengen na stejný zub dělal 2x a to pokaždé bez ochranné zastery. Muze to mit vliv na plod? Předem děkuji
(Vložil(a): Katerina Keoghan)
Dobrý den, dávka záření, kterou obdrží plod i při opakovaných snímcích u takového vyšetření je zanedbatelná, nemůže mít vliv na zárodek/plod. Národní diagnostická referenční úroveň pro radiovisiografii (RVG) je jen 1mSv, těhotenství není u RVG kontraindikací.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Těhotenství a kontakt s ozařovanou osobou gama zářením 08.04.2015 12:36:02
Dobrý den, můj dotaz je následující-jsem v 21tt a včera byla známá na vyšetření žlučníku, kde byla ozářena gama zářením.chtěla jsem se zeptat, jak dlouho po tomto vyšetření by se neměla stýkat s těhotnýma a malýma dětma.sama říkala, že 6hodin po vyšetření by už neměla vyzařovat žádnou radioaktivitu.já u ní byla na druhý den po vyšetření na návštěvě a teď mám strach o své miminko.předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Lucie)
Dobrý den, pacienti jsou po propuštění informováni, po jakou dobu není vhodné být v kontaktu s dětmi, těhotnými i ostatními osobami (např. v hromadné dopravě apod.). Záleží na poločasu rozpadu radionuklidu, který byl pro vyšetření, případně léčbu použit. V případě rtg vyšetření takové opatření není potřebné vůbec, rtg není zdrojem indukované aktivity, vyšetřený pacient "nezáří".
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 21.04.2015 20:15:59
Dobrý den.
V rámci stáže jsem byla na operačním sále, kde byl používán RTG + skia. Jsem v 7tt, měla jsem ochrannou zasteru a chtěla bych se zeptat, zda to mohlo ovlivnit těhotenství??
Předem děkuji moc za odpověď.
(Vložil(a): Andrea)
Dobrý den, přítomnost u rtg vyšetření na sále nemůže nijak negativně ovlivnit těhotenství.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 20.05.2015 10:06:54
Dobry den, jsem v 6 tydnu tehotenstvi. A chtela bych se zeptat, pracuji jako zubni sestra a denne delame nekolik intraoralnich rtg. Hodnoty jsou 63 kV, 8mA, 8 sekund.stojim vzdy dva metry od pristroje. Zda je to dostatecne bezpecne. A zda vzdy musim pockat az dobehne tech osm sekund. Parkrat se mi stalo, ze jsem vykrocila k pristroji driv nez za tech 8 s. Dekuji
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávka z několika intraorálnich rtg při odstupu cca 2 m je velmi nízká, nemusíte mít tedy obavy.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
CT vyšetření a gravidita 04.06.2015 21:34:05
Dobrý den, pracuji v nemocnici a ve 4. týdnu gravidity (tzn. cca 2 týdny po koncepci) jsem pracovala v místnosti na urgentním příjmu, která přímo sousedí s CT vyšetřovnou. Během mého pobytu v dané místnosti probíhala přímo za touto zdí CT vyšetření pacientů. Může mít prosím tento fakt jakýkoliv negativní vliv na vývoj plodu z hlediska malformací plodu, jeho chromozomálních postižení či jiný dopad?
Předem Vám mnohokrát děkuji za Vaši odpověď,
Ema Petříková
(Vložil(a): Ema Petříková)
Dobrý den, v místnosti, která sousedí s CT vyšetřovnou je záření zanedbatelné, pokud vůbec proniklo zdí. Před uvedením CT do provozu se provádí měření rozptýleného záření a vždy se proměřují i místnosti v okolí zdroje ionizujícího záření. Vývoj plodu nemůže být ohrožen.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
CT vyšetření a gravidita 04.06.2015 23:39:23
Ještě jednou Vám přeji dobrý den,
moc se omlouvám, ale opravuji mnou špatně napsaný údaj v předchozím emailu. V době mé přítomnosti na urgentním příjmu, jež se nacházela přímo vedle CT vyšetřovny (která v té době aktivně fungovala), se nejednalo o 4. týden gravidity, ale o 6. týden gravidity (tzn. cca 4 týdny od koncepce).
Děkuji,
Ema Petříková

Dobrý den, pracuji v nemocnici a ve 4. týdnu gravidity (tzn. cca 2 týdny po koncepci) jsem pracovala v místnosti na urgentním příjmu, která přímo sousedí s CT vyšetřovnou. Během mého pobytu v dané místnosti probíhala přímo za touto zdí CT vyšetření pacientů. Může mít prosím tento fakt jakýkoliv negativní vliv na vývoj plodu z hlediska malformací plodu, jeho chromozomálních postižení či jiný dopad?
Předem Vám mnohokrát děkuji za Vaši odpověď,
Ema Petříková

(Vložil(a): Ema Petříková)
Ještě jednou dobrý den, nově uvedená skutečnost nic nemění, předchozí odpověď platí i v tomto případě.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 15.06.2015 22:04:07
Dobry den, precetla jsem si celou dikusi i Vas clanek z radiacni ochrany, bohuzel jsem nenalezla odpoved pro svuj pripad. Prosla jsem CT plic (patrne tedy hrudniku) bez ochranych pomucek a to bud tesne pred anebo v dobe ovulace. Den pred vysetrenim a nasledujici dny jsem mela pohlavni styk. Vzhledem k tomu, ze se lecim s nepdlodnosti a mame pred IVF, necekala jsem, ze otehotnim - coz se stalo. Docetla jsem se v relativne nize riziko pro ozareni zygoty. Jak je tomu ale pri ozareni jeste neoplodneneho vajicka? Je zde vyssi riziko z tohoto ozareni pro vajicko pred opolodnenin, nez pro zygotu? Lze rici, ze panev nebyla v primem svazku ozareni a "vychytala" pouze rozptylove zareni?
Lze rici, ze by toto ozareni mohlo zvysit vyskyt rakoviny u ditete?
Dekuji Vam moc, Horakova
(Vložil(a): Elena Horakova)
Dobrý den, při CT vyšetření hrudníku nebyla pánev v přímém svazku záření. Můžeme říci, že oblast pánve, resp. děložní sliznice nebyla "rizikově" ozářena. Z tohoto důvodu pravděpodobnost výskytu rakoviny u vašeho dítěte v souvislosti z tímto vyšetřením je zanedbatelná, lze ji vyloučit. Pro vaši informaci a především pro váš klid uvádím: citlivější k ozáření (myšleno ozáření vysokými dávkami, nikoliv z diagnostických rtg vyšetření) je zygota, méně pak oplodněné vajíčko a nejméně neoplodněné vajíčko.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.06.2015 11:31:15
Dobrý den, jsem v 6tt a před 14 dnima jsem podstoupila rtg pánve 4 snímky přímo na břicho a bez ,,zástěry''těhotenství jsem bohužel zjistila až o den později. Zajimalo by mě jak moc velke riziko to má na plod? děkuji za odpověď
(Vložil(a): Koudelová)
Dobrý den, ozáření v takto časném stadiu těhotenství je relativně nejpříznivější, Není jasné, zda vůbec došlo k ozáření po oplození a pokud ano zárodek není nijak diferencován. Pro přesnější, odhad co se týká velikosti dávky, by bylo nutné znát expoziční parametry vyšetření.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 09.07.2015 17:19:25
Dobrý den, mám k Vám dotaz. Jsem ve 14.týdnu těhotenství, pro silné bolesti břicha jsem byla hospitalizována. Do dnešního dne byl spuntik v pohodě, ale teď mám o nej strach, protože jsem absolvovala rengen zezadu dutiny břišní. Mohla bych Vás poprosit na co se zaměřit abych zjistala zda plod nebyl poškozen. Předem Vám děkuji Plivova
(Vložil(a): Petra Plívová)
Dobrý den, indikací k rentgenovému vyšetření byly bolesti břicha, které neléčené mohly ohrozit plod více než rentgenový snímek. Přínos lékařského ozáření pro vás i miminko je nesporný. Nemějte obavy a věřte lékařům, že zvažují co je pro vás a miminko nejlepší.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 13.07.2015 14:37:11
Dobrý den,
mám za sebou pár nezdarů s otěhotněním, resp. otěhotnění se podařilo, avšak pak následoval potrat ve 2. měsíci. Po posledním nezdaru se můžu o otěhotnění snažit za cca 2 měsíce. Před 2 týdny jsem byla na panoramatickém rtg zubů, dnes na rtg vedlejších nosních dutin. Lékař mě ujistil, že dávka uvedeného opakovaného záření je nízká a každopádně nemůže mít v žádném případě negativní vliv na neoplodněné vajíčko, resp. na budoucí plod po plánovaném otěhotní za min. 2 měsíce. I přesto bych se však chtěla ujistit že je tomu opravdu tak, tím spíše, že jsem v minulosti podstoupila opakované CT (hlavy, hrudníku) a časté rentgeny dutin. Nemůže mít součet všech těchto záření vliv na vajíčka takový, že je poškodilo a ty pak nejsou v pořádku a proto dochází k potratům?
Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, potvrzuji vyjádření lékaře, že dávka z vyšetření OPG a VND nemůže mít negativní vliv na neoplodněné vajíčko. Ani součtová dávka ze všech lékařských ozářením, které jste postoupila, nemá na vajíčka takový vliv, že nejsou v pořádku a proto dochází k potratům.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 17.07.2015 11:39:10
Dobrý den. Pracuji na oddělení zobrazovacích metod na recepci. V místnostech kolem mě se provádí vyšetření RTG a CT. Sedím hned vedle dveří na CT a RTG. Někdy se stane, že někdo otevře dveře přímo když se na RTG snímkuje, a nebo já sama tam jdu. Plánujem s manželem miminko. Může toto záření nějak poškodit plod? Je zde nějaké riziko? Můžu během těhotenství stále pracovat nebo musím jít na nemocenskou? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Vítková
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, prostor recepce byl zcela jistě před uvedením pracoviště zobrazovacích metod do provozu proměřen a pro povolení k používání byl SÚJB požadován dokument "průkaz optimalizace", ve kterém jsou dosahované hodnoty ozáření pro zaměstnance na recepci pracující odhadnuty. Předpokládám, že hodnota v místnosti recepce nebude přesahovat 1 mSv za kalendářní rok (limit pro obyvatelstvo a zároveň je i to "limit" pro zárodek, resp. plod, který musí být dodržen). Proto směřujte dotaz na svého zaměstnavatele a ověřte, že je tomu tak, jak je požadováno. V takovém případě, byste mohla pracovat i po dobu těhotenství.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 20.07.2015 11:50:52
Dobrý den,
mám dotaz ohledně RTG a CT záření před otěhotněním. Pro zlomenou kostrč a bolesti břicha mi byl v poslední době často dělán RTG této oblasti. V listopadu 2014 jsem podstoupila CT kolonoskopii a zhruba v začátkem července 2015 jsem byla na magneticke rezonanci bederní oblasti, kostrče a malé pánve. S manželem bychom chtěli založit rodinu avšak můj ortoped mi sdělil, že po absolvování těchto vyšetření by mi otěhotnění vzhledem k velkému ozáření rozhodně nedoporučoval. Chci se zeptat jak se zachovat v tomto případě, zda by těhotenství bylo nějak ovlivněno popř. kdy je tedy vhodné otěhotnět?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, provedená rtg vyšetření nemají vliv na otěhotnění, průběh těhotenství ani na vývoj dítěte. Nemusíte mít obavy, že by případné těhotenství bylo proběhlým ozářením negativně ovlivněno.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.07.2015 22:54:04
Dobrý den,
byla jsem na rtg bederní páteře (2 snímky v leže - jeden na zádech, druhý na boku). Chtěla bych se zeptat, jaká dávka záření byla u každého snímku přibližně použita a zda při tomto vyšetření lze použít nějaké ochranné pomůcky pro zmenšení záření, které směřuje na vaječníky. Mohlo toto záření bez použití ochranných pomůcek poškodit vajíčka ve vaječnících? A jaká hodnota záření směřovala při tomto vyšetření na vaječníky?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, je zcela na aplikujícím odborníkovi, zda u rtg snímku bederní páteře použije ochranné pomůcky. V některých projekcích by mohla být "oblast zájmu" radiologa stíněním překryta. Použité expoziční parametry potřebné k provedené snímku nemohou poškodit vaječníky.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
těhotenství 13.08.2015 18:39:25
Dobrý den,mám velikou prosbu.Dnes 13.8.2015 jsem byla u lékaře a jsem těhotná.12.8.2015 jsem byla na ct bederní páteře.O těhotenství jsem netušila.Gynekolok mě prý pošle na genetiku a tam se uvidí.Ráda bych si miminko nechala,ale nevím zda to bude možné?datum otěhotnění cca prý mezi 22.7.215 až 27.7.2015.MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
(Vložil(a): marcela kašok)
Dobrý den, dávka z CT bederní páteře nebude tak vysoká, aby způsobila poškození zárodku. Navíc termín provedení vyšetření a tedy ozáření je v samém začátku gravidity, kdy dávka záření ještě nemá co by poškodila. Věřím, že i genetická poradna dojde ke stejnému závěru. Většinou se o míře možného rizika radí s námi nebo s radiologickým fyzikem ve zdravotnickém zařízení, které ozáření provádělo. Hlavně buďte v klidu, CT vyšetření není ani při "vědomém" těhotenství absolutní kontraindikací. Pokud budete potřebovat stanovisko pro genetiku, ozvěte se, můžeme při znalostech základních parametrů vyšetření provést odhad dávka na zárodek, resp. posouzení rizika pro zárodek.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 14.09.2015 21:32:36
Dobry den, spadla som a zranila som si lavy laket. Doktor ma poslal na RTG. Som v 16tt. Mala som aj ochranny odev. Prosim, mohlo to nejako ublizit mojmu babatku? Mam strach.... Moc dakujem za odpoved.
(Vložil(a): Anastazia)
Dobrý den, rtg vyšetření lokte nemůže ublížit miminku, dávka záření je zcela zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.09.2015 17:31:08
Dobrý den,prosím o radu,dnes jsem byla na CT kvůli kontrole kamínku v močových cestach,a pote jsem šla na gynekologii jelikož už několík dní mám velké bolesti v podbříšku.před návštěvou jsem si udělala uplně spontánně těhot.test a vyšel pozitivní,čili jsem vypočitala že jsme počali 5-6.9 a dnes je 30.9.takže jsem těhotna asi 24 dnů.miminko bych si chtěla nechat ale bojím se co udělá CT,a navíc před 14 dni jsem měla absolvovat infuze kvůli pískáni v uchu ale po druhé infuzi-agapurinu mi strašně bušelo u srdce a pálilo mě celé rameno tak jsem to zrušila.Poradte prosím zda tyto dva zásahy do těla by mohly poškodit plod.
(Vložil(a): Olga Musilová)
Dobrý den, lékařské ozáření (CT) nemohlo ohrozit vývoj zárodku. Doporučuji však již další vyšetření nepodstupovat.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 08.10.2015 15:01:24
Dobry den,
V sobotu som bola na pohotovosti, pretoze som mala silny dusivy kasel a velke bolesti na hrudniku. V tom case som bola v 29+5 tyzdni tehotenstva. Spravili mi RTG hrudniku a lekar povedal, ze to neuskodi babatku, ze je to ovela slabsie nez CT a ze to je v podstate len take bliknutie, ze sa nemam coho obavat. Pocas RTG som mala kryty chrbat zasterou, ktoru som si sama pridrzala asi do vysky pasu, brucho som kryte nemala vobec. Teraz som nervozna ci som vobec urobila dobre, ze som RTG podstupila alebo som ho mala radsej odmietnut. Je to moje prve tehotenstvo, takze som mozno az privelmi uzkostliva, ale od tej soboty nedokazem prestat nato mysliet. Este aj radiologicka ma vystrasila, ze RTG tehotnej v zivote nerobila. Myslite, ze to mohlo nejako ovplyvnit zdravie mojho babatka? Preco som mala kryty chrbat a nie brucho? Lekar, ktory ma RTG poslal mi hovoril, ze mi zakryju brucho, ale radiologicka mi dala drzat zasteru na chrbat, resp.na krize. Znameno to, ze ziarenie islo zo zadu? To ma totiz zmiatlo a preto vystrasilo. A posl. otazka- je v poriadku, ked som si ochrannu zasteru drzala len do vysky pasu, staci to na ochranu babatka?
Vopred Vam moc dakujem za Vase odpovede.
(Vložil(a): Lucia)
Dobrý den, nemusíte mít obavy, rtg vyšetření hrudníku nemůže mít vliv na zdraví miminka. RTG vyšetření se provádí v předozadní projekci, zástěra byla použita správně a už i tak nízké záření zeslabila tak, jak se doporučuje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 14.10.2015 05:45:18
Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu. 8.září jsem prodělala magnetickou rezonanci. Poslední menzes jsem měla 6.-12.září. Poté jsme se s manželem začali pohoušet o miminko. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Je to sice úplný začátek, ale mám dotaz... Na magnetické rezonanci se jim něco nelíbilo a musím ještě na CT s kontrastní látkou. Jsem objednaná na konec října. Může toto vyšetření plod poškodit?
Moc Vám děkuji
(Vložil(a): Kateřina )
Dobrý den, Ve vašem případě se tedy jedná o plánované rtg vyšetření, kdy těhotenství je známo, je potvrzeno. Je odpovědností indikujícího lékaře, aby rozhodl zda je nutné vyšetření provést právě touto zobrazovací metodou (CT s kontrastem). Zdravotnické zařízení, resp. radiologický fyzik poskytovatele zdravotní péče si musí provést odhad dávky, indikující musí znovu (v souvislosti s novou skutečností ? těhotenstvím) zdůvodnit nezbytnost ozáření. SÚJB bez znalosti bližších informací o expozičních parametrech a oblasti vyšetření nemůže vydat stanovisko o dávce pro zárodek/plod.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 19.10.2015 09:21:17
Dobrý den, procházím zde dotazy a odpovědi,a bych Vás nemusela obtěžovat dalšími dotazy na podobné otázky, ale přesto Vás požádám o radu. V pondělí 12.10. jsem byla na kontrolním RTG (po roce) plic a bronchoskopii a dnes 19.10. na OPG zubů. Těhotná prozatím nejsem, ale chtěla bych otěhotnět. Je třeba dodržet nějaký časový odstup po absolvování těchto vyšetření? Mockrát Vám děkuji.
(Vložil(a): Helena Ziková)
Dobrý den, po absolvování rtg vyšetření není třeba dodržovat žádný časový odstup.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.10.2015 20:27:11
Dobry den chtel ajsem se zeptat ... byla jsem na RTG krizove a bederni oblasti a 5 dnu na to jsem cca otehotne v 6TT se embryo prestalo vyvijet a musela jsem podstoupit Revizi.Chci se tedy zeptat mohlo to zpusobyt RTG zareni?dekuji pekny den
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, vylučuji možnost, že by tato rtg vyšetření způsobila poruchu vývoje embrya v takovém časovém sledu, jak popisujete.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.11.2015 19:53:03
Dobrý den
Chtěl bych se touto cestou zeptat na problém s ochranou pracoviště při žalobě těhotné ženy. Problém nastal takový, že pacientka byla tázána zda-li je těhotná. Pacientka odpověděla záporně. Podepsala rukou napsanou frázi na žádance k vyšetření-těhotenství neguje. Jedná se o dostačující právní formu ochrany?Děkuji za informace
(Vložil(a): Marek Dockal)
Dobrý den, dle legislativy se požaduje, aby "indikující lékař a aplikující odborník se dotázal ženy v reprodukčním věku na těhotenství a kojení; zjištěné údaje, které by mohly mít význam pro uvažované vyšetření nebo léčbu, zaznamená do zdravotnické dokumentace". Dle vašeho vyjádření pacientka podepsala, že těhotenství neguje, takže požadavek § 3 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 410/2012 Sb. byl splněn.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Ochrana před RTG a v těhotenství 15.11.2015 22:30:05
Dobrý den, žiji v zahraničí (Blízký východ), jsem v 6tt a čeká mě rentgen plic. V zařízení nemají ochrané pomůcky, jakým způsobem je můžu dostatečně nahradit? Přeci jen zde nevěřím lékařům tolik jako v Evropě. Napadl mě třeba alobal, ale nerozumím tomu a nechce se mi dělat ze sebe pitomce. Můžu jako laik vůbec poznat, že všechno proběhlo v pořádku? Děkuji za radu.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ochranné pomůcky dostatečně nenahradíte. U snímku plic je však dávka velmi nízká, navíc ochranná zástěra se nepoužívá, neboť by zakryla vyšetřovanou oblast, takže bez obav absolvujte indikované vyšetření plic. Dávka nemůže zárodku/plodu ublížit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.11.2015 19:24:14
Dobrý den,jsem garvidní zubní lékařka.Pracuji na poliklinice,kde jsou jenom zubní ordinace.Křesla i s rtg jsou od sebe vzdálená cca 2,5m a ordinace jsou odděleny stěnou z pro mne neznámého materiálu.Hrozí pro plod nějaké nebezpečí a jaký dosah ma rtg záření?Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, pokud jste gravidní, je povinností provozovatele rtg, aby zajistil miminku stejný stupeň radiační ochrany jako jednotlivci z obyvatelstva, tedy aby nebyla překročena hodnota efektivní dávky 1 mSv. Pokud vím, na většině zubních pracovišť není vymezeno sledované pásmo a tak je tento požadavek splněn. Doporučuji však konzultovat podmínky s dohlížející osobou, která je pro pracoviště stanovena.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.11.2015 17:14:15
Dobrý den, prosím Vás o vyjádření k dnešní situaci. Doprovázela jsem svoji matku na rentgen kolene. Z místnosti jsem odešla na chodbu, sestra za mnou všaknedovrela ddveře. Mezera cca 5 cm. Po provedení snímku přišel lékař a velice se zlobil, že jsou po otevřené dveře. Chci se zeptat, zda hrozí ohrožení plodu. Jsem 7tt.Predem děkuji za odpoved a přeji pěkný den
(Vložil(a): Alena )
Dobrý den, ohrožení plodu je vyloučeno.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG plic a začátek těhotenství 24.11.2015 18:12:04
Dobrý den, prosím Vás, jak škodlivý je rentgen plic (asthma), když jsem těhotná. Začátek těhotenství, první měsíc. O těhotenství jsem nevěděla. Děkuji Hana
(Vložil(a): Hana Nováková )
Dobrý den, dávka z rentgenu plic je velmi nízká, není pro miminko škodlivá.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.11.2015 14:54:57
Dobrý den,
23.11. 2015 jsem byla CT vyšetření bederní páteře. Až zpětně jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední menstruace proběhla 21.10. 2015.
Přikládám také zprávu z CT vyšetření a chtěla bych se zeptat, jak veliké ohrožení plodu hrozí a jestli byste doporučovali ukončení těhotenství.

CT vyšetření zpráva:

Dne 23.11.2015 jste byla v našem zařízení Affidea v Praze na Chodově a podstoupila jste vyšetření CT bederní páteře. Rozsah vyšetření je: větší část obratlového těla třetího bederního obratle až téměř celý druhý křížový obratel. V zobrazené oblasti není ani okrajově patrna děloha (což nevylučuje sekundární záření). Hodnota DLP (Dose Length Product) Vašeho vyšetření je 439,06 mGy.cm. Udáváte hmotnost 60 kg a tělesnou výšku 170 cm. ORIENTAČNÍ stanovení Vaší efektivní dávky samozřejmě běžně provádíme. Se stanovením přesné dávky je však nutné se obrátit na Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Vaše efektivní dávka E je přibližně 6,59 mSv.

Děkuji moc za zprávu.
JN

(Vložil(a): Jana Nováková)
Dobrý den, v žádném případě není důvod k přerušení těhotenství. Potvrzuji velikost odhadu efektivní dávky z tohoto CT vyšetření. Dávka na zárodek, resp. plod je ještě nižší, než dávka efektivní, ohrožení miminka z takové dávky nehrozí.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.12.2015 07:47:47
DOBRÝ DEN.
DĚKUJU ZA VŠECHNY NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY, ŽE TU PRO NÁS JSTE. TAKY JSEM AUTORKOU NĚKOLIKA DOTAZŮ OHLEDNĚ OZÁŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ - KDY JSEM BYLA ŠÍLENÁ STRACHY.TEĎ TU DRŽÍM NA KLÍNĚ KRÁSNOU, ZDRAVOU HOLČIČKU.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, těší nás, že naše stránky byly pro Vás přínosné, že naše práce je smysluplná. Přejeme mnoho radosti z vaší holčičky - kdykoliv se ptejte, jsme tu pro vás.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT v těhotenství 07.12.2015 09:58:08
JEŠTĚ JEDNOU OBROVSKÉ DÍKY.KRÁSNÝ ADVENTNÍ ČAS. KATEŘINA
(Vložil(a): Anonym)
CT v těhotenství 08.12.2015 14:14:25
Dobrý den, bohužel místo radosti z těhotenství , o které se snažíme třetí rok, jsem spíše ve velkých obavách a stojím před velkým rozhodnutím, zda těhotenství ukončit či nikoliv, neboť jsem podstoupila CT vyšetření břicha s kontrastní látkou. Před Ct jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní, ale včera jsem po dvou pozitivních testech zjistila, že těhotná jsem. Mám velký strach, zda to nemohlo plod ovlivnit, abychom neměli postižené miminko a podobné myšlenky se mi honí hlavou.V době CT vyšetření jsem mohla být 8-15 dni těhotenství. Předem moc děkuji za odpověď. Mohu dodat zprávu z Ct vyšetření.
(Vložil(a): Adéla Ulrichová)
Dobrý den, prodělané CT vyšetření není důvodem k přerušení těhotenství. Jednalo se o počáteční fázi těhotenství, kdy se na oplodněném vajíčku ještě nemá co poškodit. Dávka z CT vyšetření tedy nemohla miminko poškodit.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.12.2015 16:54:46
Dobrý den, minulý týden jsem podstoupila vyšetření na mamografu. Dnes mě p. gynekolog oznámil, že jsem těhotná cca 3-4 týdny. Ale podle mého výpočtu z poslední menstruace mě vychází, že jsem těhotná 7 týdnů.. Jak velké riziko to znamená pro plod?

Předem děkuji za odpověď.
A.F.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, vyšetření na mamografu představuje nízkou dávku záření, která není rizikem pro zárodek, resp. plod. Nemusíme mít obavy o vývoj plodu.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG pracoviste a tehotenstvi 26.12.2015 07:02:48
Dobrý den,
pracuji jako trg laborantka na zubní klinice. Denne provedu cca 20 OPG snimku a cca 40 intraoralnich.
Dotaz č.1 : Pokud bych otehotnela muze mit vliv radiace na plod? Dotaz č 2: Mohu nadále vykonavat svou praci? Popr. jak dlouho mohu rentgenovat.

Pri samotnem snímkování jsem za stenou a od Panaromatickeho rentgenu jsem cca 4 metry (bez ochranných pomucek)
Predem dekuji za odpovědi.

Hezky den Iva

(Vložil(a): Ivana K)
Dobrý den, můžete nadále vykonávat práci, je však povinnosti zaměstnavatele zajistit Vám takové podmínky práce, aby byl pro plod zajištěn stejný stupeň radiační ochrany jako pro každého jednotlivce z obyvatelstva. To znamená, že ozáření plodu, po dobu od oznámení těhotenství do odchodu na mateřskou dovolenou, nepřekročí hodnotu 1 mSv efektivní dávky.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 12.01.2016 13:44:16
Dobrý den, čeká mě CT vyšetření hlavy a vzhledem k tomu, že se s přítelem začínáme snažit o miminko by mě zajímalo, jak dlouho záření z CT v těle zůstává. Zda je vhodnější po tomto vyšetření raději alespoň jeden cyklus počkat nebo zda záření nemůže mít na budoucí vývoj plodu vliv. Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď
(Vložil(a): Adéla P.)
Dobrý den, ionizující záření potřebné k provedení CT vyšetření hlavy v těle nezůstává a takové záření nemůže mít negativní vliv na neoplozená vajíčka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 18.01.2016 16:31:05
Dobrý den, přítelkyně má podstoupit RTG zubů (všechny zuby), snažíme se o mimi. Když podstoupí rtg v době menstruace a pak by ihned otěhotněla, jaké je rizko pro plod? Nebo za jak dlouho je to bezpečné po rengenu otěhotnět? Děkuji Václav
(Vložil(a): Václav Barák)
Dobrý den, nemusíte mít žádné obavy. RTG zubů provedené před početím nemůže budoucí miminko poškodit. Dokonce ani u těhotných není rtg zubu absolutní kontraindikací.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 20.01.2016 14:26:44
Dobrý den,
ještě bych měl doplňující dotaz k rtg zubů u přítelkyně. Má žádat ochranou zástěru nebo může absolovat rengen bez ní? Je to jedno?
Děkuji Václav

(Vložil(a): Václav Barák)
Dobrý den, Zástěra nebo límec se doporučuje pouze u tzv. intraorálního snímku zubu. U OPG se zástěra nedoporučuje.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 21.01.2016 11:53:33
Dobry den,jiz jednou jsem Vam zasilala dotaz a moc dekuji za odpoved.Jeste bych se Vas chtela zeptat,doprovazim pacienty i na ct,nekdy musim pacientovi dopomoci primo na vysetrovaci pult pred a i po vysetreni po dobu ct snimkovani jsem bud za sklem s rtg pracovniky,nebo za dvermi.Prosim jeste o odpoved zda mi nehrozi nejake nebezpeci ozareni,po prejimani pacienta z vyset.luzka ,zda se po dokonceni ct nenachazi zbytkove zareni.Moc Vam dekuji za odpoved.Vazim si vasi prace, hezky den
(Vložil(a): Hruba.renata@email.cz)
Dobrý den, po CT vyšetření se v "ozařovně" žádné záření nenachází.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG a CT v těhotenství 03.02.2016 14:59:05
Dobrý den,
dnes jsem byla v kontaktu s paní, která absolvovala nějaké vyšetření s kontrastní (tvrdila radioaktivní) látkou na CT. Prý to trvalo asi 4 hodiny. Speciální pracoviště v Praze. Poté jí výslovně řekli, že nesmí k malým dětem a těhotným ženám. Já jsem v sedmém týdnu těhotenství a ona mi to řekla až když odcházela z návštěvy. Mám strach, zda nemohl být ohrožen můj plod. Ještě podotýkám, že jsme se setkali hned den po jejím vyšetření a byli jsme v kontaktu asi hodinu. Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Karolína Koulová)
Dobrý den, takto krátkodobý kontakt (1 hodina) s "naaplikovaným" pacientem neznamená pro Vaše budoucí miminko (plod) zdravotní ohrožení. Upozornění je myšleno při dlouhodobějším kontaktu, ve smyslu ochrany rodinných příslušníků, ve kterými takový pacient sdílí např. společné bydlení apod.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG a CT v těhotenství 23.02.2016 11:33:04
Dobrý den,
snažíme se o další miminko. Bohužel jsem nyní musela kvůli otřesu mozku podstoupit CT vyšetření hlavy. Trvala jsem na ochranné zástěře, takže jsem byla od krku po kotníky při vyšetření krytá. Přesto mám strach. Tento měsíc vynecháme, můžeme ale ve snažení v dalším cyklu pokračovat nebo je lepší si dát delší pauzu? Nemohlo CT vyšetření uškodit i jinak než mé psychické pohodě?
Ještě jednu obavu mám - v jednom zdroji jsem vyčetla, že ozáření při CT je tak velké, že po něm mohou začít padat vlasy. Mám mít obavy?
Děkuji moc za radu a přeji hezký den.
(Vložil(a): Katerina)
Dobrý den, CT vyšetření hlavy, při kterém jste měla oblast dělohy a vaječníků chráněnou ochrannou zástěrou, neznamená zdravotní újmu ani pro Vás, ani pro oplodnění. Žádné omezování nemá opodstatnění. Je vyloučené, aby vypadávání vlasů mělo souvislost s CT vyšetřením. Věříme, že po přečtení stanoviska budete v psychické pohodě a držíme palce.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
RTG a CT v těhotenství 23.02.2016 12:23:06
Dobrý den!
Děkuji vám za zázračně rychlou a uklidňující odpověď! Pro mě záchrana, jsem pohlcena panikou. Vím, že vaše odpověď je vyčerpávající, přesto mi snad budete tolerovat 2 doplnující dotazy.
Paní, co mi Ct prováděla, mi nechtěla ochranné pomůcky poskytnout, prý se jedná o cílené záření a nemám mít obavy. Když jsem na nich trvala, dala jednu zástěru na lůžko a druhou jsem se přikryla. Zapnuté nebyly, ani jsem se neujišťovala, zda se jednu o olověné zástěry - snad ano. Bylo to takto v pořádku?
Ad má obava z budoucího padání vlasů - mohu ji skutečně hodit za hlavu, žádné takové případy jste nezaznamenali? Představa padajících vlasů mne, přiznám se, děsí.
Ještě jednou obrovský dík za pomoc!!
(Vložil(a): Kateřina)
Dobrý den ještě jednou, u CT vyšetření hlavy je záření cíleno na oblast hlavy, takže použití ochranné zástěry není běžně požadováno. Nicméně olověná zástěra chránila vaječníky, což je v pořádku. Vypadávání vlasů je popisováno pouze v některých případech jako následek ozařování při léčbě onkologických onemocnění, kdy je ale dávka řádově tisíckrát vyšší. Můžete být tedy v klidu a zapomenout, že jste na CT vyšetření byla.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.02.2016 13:32:28
Moc vám děkuji!
(Vložil(a): Kateřina)
Re: RTG a CT v těhotenství 27.02.2016 17:21:56
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mohlo ovlivnit RTG záření hormonální stimulaci (IVF) zraní ženských oocytu? Podstoupila jsem 4 dny před OPU - odběrem vajíček (9 den od začátku cyklu) rtg. kyčle (2 snímky v leže - jeden na zádech, druhý na boku). Rtg. Byl bez ochranné pomůcky. Lékaře jsem na probíhající hormonální stimulaci upozornila (uklidnil mě, že rtg. záření je v tomto stádiu bezpečné), přesto mám strach, že to mohlo ovlivnit kvalitu (mít vliv na dozrání nebo geneticky poškodit vajíčko). V přirozeném prostředí by nekvalitní vajíčko nedalo prostor k oplodnění, ale při ICSI metodě, kdy je do vajíčka aktivně přenesena jedna spermie si nejsem jistá, jestli to nezvyšuje riziko výskyt vývojových vad u plodu. Děkuji za odpověď, zajímá mě jestli rtg. záření na to může mít vliv?

(Vložil(a): Jana)
Dobrý den, dávka z rtg kyčle nemohla ovlivnit hormonální stimulaci (IVF).
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 12.03.2016 17:37:35
Dobry den, prosim Vas o vyjadreni, dne 2.2. jsem mela posledni menstruaci, 2.3.jsem byla na rtg patere, vecer jsem si udelal teh.test, ktery vysel negativne.Jelikoz se mi ale menstruace nedostavila, dne 7.3.mi vysel test pozitivne.Po navsteve gyn.lekarky byla latka hcg v krvi nizka a na ultrazvuku nebylo jeste nic videt. Pokud by bylo embrio poskozeno, prestalo by se vyvijet?Predem dekuji za odpoved
(Vložil(a): Lucie)
Dobrý den, rtg snímek páteře byl proveden v tak časné fázi těhotenství, kdy nebyl zárodek ještě diferencovaný, nebylo možné ho poškodit. Navíc dávka z provedeného snímku páteře je nízká a nemůže způsobit poruchu vývoje zárodku. Nemusíte mít obavy o zdraví miminka.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.03.2016 10:51:11
Dobrý den,

chtěla jsem se optat,přítel jde na podání kontrastní látky a na rtg.Já jsem ve 2měsíci těhotenství a tak mám dotaz zda to nebude mít vliv na rozvoj plodu,tedy zda to neškodí.
(Vložil(a): l)
Dobrý den, rtg vyšetření s kontrastní látkou provedené Vašemu příteli nemá žádný škodlivý vliv na vás, ani vaše miminko.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.03.2016 15:44:19
Dobrý den,chtěla jsem se optat přítelovi mají dát kontrastní látku a rentgen a tak zda nemůže kontakt se mnou po zákroku jsem v 10.týdnu těhotenství nějak uškodit plodu.Děkuji předem za opověd.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, Váš dotaz byl již zodpovězen (výše) - rtg vyšetření s kontrastní látkou, provedené Vašemu příteli, nemá žádný škodlivý vliv na vás, ani vaše miminko.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 31.03.2016 20:59:43
Dobrý den, pracuji jako veterinární sestra a denně přicházím do styku s rtg. Jedná se o přidržování zvířat při rentgenování, vždy mám olověnou zástěru. Chtěla jsem se zeptat, jak moc velké riziko hrozí, kdybych byla náhodou těhotná a takto asistovala v začátcích těhotenství? Přeci jen chvilku trvá než žena přijde na to, že je těhotná a ne vše se dá naplánovat dopředu abych mohla zaměstnavateli oznámit, že plánuji otěhotnět.

Děkuji za Váš názor a odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, důležité je i to, jak často přidržujete. Pokud vždy používáte olověnou zástěru, riziko ohrožení zárodku v časném stadiu těhotenství nehrozí. Nicméně, pokud už bude těhotenství potvrzeno, doporučovala bych "přidržování" omezit (nejlépe když přidržuje majitel zvířete). Není to z důvodu ohrožení plodu nepřijatelnou dávkou záření, ale z důvodu zbytečnému vystavení sebe a miminka rizikovému faktoru.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 15.04.2016 13:08:30
Dobrý den.
Jsem v 10tt a byla jsem se svoji třiceti měsíční dcerou na rtg ruky. Vzhledem k situaci jsem to samozřejmě zapomněla nahlásit takže jsem jí držela bez ochranné vesty. Mohlo by to ohrozit plod?
Předem děkuji za odpoved
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, Vaše přítomnost při rtg ruky nemůže nijak plod ohrozit. Dávka z přidržování je zanedbatelná.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.04.2016 10:38:41
Dobrý den,
vím že tato otázka tu byla již několikrát, ale nenašla jsem konkrétní odpověď k mému dotazu. Dne 14.3. jsem prodělala CT hrudníku s kontrastní látkou (se zástěrou přes dělohu)- ve zprávě psáno (CT angio plicnice. Vyšetření provedeno helikálním skenem, postkontrastně. I.v. aplikováno 100ml k.l. Iomeron 350.) Plicní embolie neprokázána. Dne 16.2. jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední MS byla 9.2. datum oplodnění je 23.2. V den CT jsem byla 4+6. Může to v tomto týdnu ohrozit vývoj nebo by to samo zaniklo a dále se nevyvýjelo? A co kontrastní látka?
Předem moc děkuji za odpověď
(Vložil(a): Lucie)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.04.2016 10:46:55
Dobrý den,
omlouvám se, že píši ještě jednou v předchozí zprávě, jsem napsala špatně datum, tudíž teď je to správně. O svém těhotenství jsem v den CT nevěděla.
Vím že tato otázka tu byla již několikrát, ale nenašla jsem konkrétní odpověď k mému dotazu. Dne 14.3. jsem prodělala CT hrudníku s kontrastní látkou (se zástěrou přes dělohu)- ve zprávě psáno (CT angio plicnice. Vyšetření provedeno helikálním skenem, postkontrastně. I.v. aplikováno 100ml k.l. Iomeron 350.) Plicní embolie neprokázána. Dne 16.3. jsem zjistila, že jsem těhotná. Poslední MS byla 9.2. datum oplodnění je 23.2. V den CT jsem byla 4+6. Může to v tomto týdnu ohrozit vývoj nebo by to samo zaniklo a dále se nevyvýjelo? A co kontrastní látka?
Předem moc děkuji za odpověď
(Vložil(a): Lucie)
Dobrý den, existují 2 důvody, proč se nemusíte obávat o další vývoj plodu. Dávka nedosáhla dávky prahové i přesto, že byla použita kontrastní látka. Navíc v počátečním stadiu jsou buňky nediferencované a při případném poškození mohou být nahrazeny.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 29.04.2016 11:46:10
Dobrý den, chtěla bych Vás moc požádat o zodpovězení 2 dotazů. Jsem v 10 tt. 1. Pracuji v nemocnici a denně procházím skrz oddělení a velkou čekárnu pacientů na RTG, kde čekají než si je lékař pozve do boxu (předpokládám že RTG je za boxem). Je možné nějaké ohrožení plodu z IZ při každodenním průchodu takovýmto oddělením?
2. Tento dotaz se již netýká RTG, ale nevím kdo by mi na něj mohl odpovědět - podařilo se mi projít skrz místnost, kde byla právě zapnuta UV zářivka k dezinfekci (UVC záření) - pouze jsem prošla a nějak jsem se v místnosti nezdržovala, samozřejmě že mě hned po projití napadlo zda nemohlo toto záření proniknout k miminku a nějak mu ublížit?
Předem Vám děkuji za odpovědi
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, Ad 1) průchod RTG oddělením nemůže způsobit ohrožení plodu. IZ je v těchto prostorách zcela zanedbatelné až nulové. Ad 2) Tato problematika nespadá do kompetence SÚJB. Ale dle mého názoru, krátký kontakt s UV zářením, též nemůže miminku ublížit.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT v těhotenství 30.04.2016 08:22:41
Mockrát děkuji za rychlou odpověď ... jen bych si u Vás chtěla ještě ověřit. Pokud se právě nesnímkuje a RTG přístroj není v provozu, záření by se nemělo v čekárně vyskytovat a nemělo by se tam ani někde "zdržovat", mám pravdu?
(Vložil(a): Anonym)
Ano, pokud je přístroj vypnutý ze zdroje elektřiny, záření nevyzařuje.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Rentgen v těhotenství 24.05.2016 22:49:30
Dobrý den, moc Vás prosím o odpověď, dne 23.4. jsem dostala menstruaci, dne 11.5. jsem byla na rentgenech (18. den cyklu) 1 x krční páteře, 2 x hrudníku. Rentgeny proběhly bez jakékoliv ochrany. Obávám se, zda nemohlo rentgeny dojit k poškození plodu? Dle menstruace bych nyní měla být v 5. týdnu těhotenství, konkrétní stáří těhotenství 4 + 3. Mohlo dojít k poškození plodu?

Budu Vám moc vděčná za odpověď.

Děkuji.

(Vložil(a): Zuzana Ladová)
Dobrý den, rentgen krční páteře a 2 rtg hrudníku nemohou v této fázi gravidity vyvíjející se zárodek poškodit. Dávka v děloze z těchto vyšetření je velmi nízká.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
rtg panvy v 4.až 5. týždni tehotenstva 03.06.2016 22:17:55
Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o názor na možné komplikácie - poškodenie plodu. Jedná sa o moju neter, ktorá po úraze podstúpila rtg panvy, dokonca 2-krát, pretože sa snímok nepodaril na prvý krát, nemala žiadnu ochrannú zásteru. Nevedela, že je tehotná, vtedy mohla byť v 4.- 5. týždni tehotenstva. Vo väčšine otázok, na ktoré ste odpovedali sa jednalo o tehotenstvo v 3. týždni, príp. menej, preto Vás prosím o odpoveď. Veľmi pekne ďakujem
(Vložil(a): Ľubica Slobodová)
Dobrý den, dávka záření ze 2 rtg snímků pánve nepoškodí v 4. - 5. týdnu vývoj plodu. Při vyšetření nelze zpravidla ochrannou zástěru použít, mohla by zastínit požadovanou diagnostickou informaci, kterou lékař potřebuje.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 05.06.2016 18:16:04
Dobry den, rada by som vas poprosila o nejaku informaciu k mojmu pripadu. V usa som presla bohuzial osobnym skenerom na letisku v 20tt, bude to mat nejake nasledky, kolko ziarenia preslo mojim telom? Dakujem za odpoved
(Vložil(a): Monika Droacinova)
Dobrý den, skenery na českých letištích, kterými procházejí cestující nepoužívají k detekci RTG záření. Pokud některá letiště používají RTG záření musí být označeny znakem radiačního nebezpečí a měla by být těhotným nabídnuta alternativa bezpečnostní kontroly, např. osobní prohlídka. Pokud jste opravdu RTG skenerem na některém zahraničním letišti prošla, bude odhad dávky na plod nízký. Většina takových skenerů znamená pouze hodnotu několika mikroSv na sken.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 13.06.2016 19:21:07
Dobrý deň,
Prosím Vás o radu 1.4. som mala poslednú menštruáciu 21.4. som podstúpila rtg kostrče raz z boku 2x ležiac panvu, nakoľko som ani len netušila, že môžem byť tehotná.Nebola som ničím chránená . Aký dopad to môže mať na plod teraz som v 8tt . Dá sa spraviť nieaké vyšetrenie skôr ako napr sono v 20tt ktoré by to aspoň z časti potvrdilo - vyvrátilo ?
Ďakujem za odpoveď
(Vložil(a): Jana Králová)
Dobrý den, dávka z vyšetření, které jste podstoupila nezpůsobí miminku žádné zdravotní následky. Navíc k ozáření došlo v počáteční fázi těhotenství, kdy je zárodek nejméně citlivý k ionizujícímu záření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 15.06.2016 06:14:46
Dobrý den, v současné době žijeme s manželkou v Kanadě, kde posledních několik měsíců usilujeme o získání trvalého pobytu. Součástí procesu je i podstoupení zdravotních testů, které obnáší i rentgen plic, o čemž jsme bohužel nebyli předem seznámeni, což by nebyl problém, pokud bychom ovšem den před získáním této informace nezískali oficiální potvrzení manželčina těhotenství (končící 5.týden). Naším dotazem je, zda rentgen plic, za použití ochranné zástěry, může mít nějaký neblahý vliv na plod. Prošli jsme předchozí příspěvky, ve kterých se vyjadřujete k ozáření v brzkém stádiu těhotenství jako nejméně riskantní. U pozdějších stádií ovšem také považujete riziko za zanedbatelné. Na místní radiologii ovšem tvrdí, že naopak první trimestr je pro takovéto vyšetření nejvíce riskantní. Jako laici jsme pochopitelně z rozcházejících se informací zmateni. Pomůžete nám prosím toto rozklíčovat? Děkujeme a přejeme příjemný den!
(Vložil(a): Jakub Samberger)
Dobrý den, dávka z rentgenového snímku, která je velmi nízká, není po celou dobu těhotenství pro zárodek ani plod riziková. Pro vysvětlení uvádím: v počátcích těhotenství (do 3. týdne po početí) platí tzv. princip "vše nebo nic". Poškození buněk vysokými dávkami zářením se projeví neschopností zanoření vajíčka do dělohy nebo se neprojeví vůbec, protože poškozené buňky jsou nahrazeny novými. V této fázi by sice mohlo při překročení prahové dávky dojít k potratu, taková dávka je ale až 1000 krát vyšší, než je dávka z RTG plic. Je ale i stejně pravděpodobná varianta, že se poškozené buňky zcela nahradí novými. Ne že by v této fázi nebylo miminko citlivé, ale zatím není vytvořeno "nic", co by se poškodit mohlo, proto se někdy o této fázi mluví jako o méně rizikové.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 26.06.2016 16:11:14
Dobrý den, jsem v 17tt (16+3) a byla jsem pritomna u rentgenu psa resp. jsem ho drzela, kdyz mu rentgenovali hrudník. Na sobe jsem mela ochranou zásteru. Muže zareni plodu ublížit?
Mocrát vám děkuji.
(Vložil(a): Silkova M.)
Dobrý den, přítomnost u rentgenu, pokud jste měla ochranou zástěru, nemůže plodu ublížit.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.06.2016 17:12:12
Dobrý den,

dle utz bylo datum početí zatím odhadnuto na 11.5.2016. V červnu (5.6.2016) se mi přihodil velký pád na horách a v nemocnici jsem byla vystavena CT lebky, břicha, trupu, krku s kontrastní látkou. Pravděpodobně i rtg minimálně jedné končetiny. Můžete mi prosím říci, jak velké je ohrožení plodu a hlavně, lze případné (jakékoliv) vady včas zjistit?

Mnohokrát děkuji

Jana
(Vložil(a): Jana S.)
Dobrý den, uvedená rentgenová vyšetření byla indikovaná potřebou zjistit závažnost možných poranění. K ohrožení vývoje plodu může teoreticky dojít až po překročení prahové dávky na dělohu 100 mGy ? do této hodnoty ionizující záření vývoj plodu nedokáže ovlivnit. V naprosté většině rentgenových vyšetření (i několikanásobných) k překročení tohoto prahu nemůže dojít, protože i u CT v oblasti pánve se dávky na dělohu pohybují maximálně do 50 mGy. Z Vámi popsaných rentgenových vyšetření lze na základě zkušeností usoudit, že hranice 100 mGy dávky na dělohu překročena nebyla. Nicméně Vám pro Vaši jistotu doporučujeme, abyste kontaktovala pracoviště, na němž Vám vyšetření prováděli, aby jejich radiologický fyzik na základě expozičních parametrů a lokalizace všech vyšetření přesně vypočítal celkovou dávku v děloze. Je třeba, aby to provedl právě radiologický fyzik, protože dávka na dělohu je velmi specifická veličina, kterou CT a rentgenová zařízení nedokážou nijak indikovat. Veličiny, které tato zařízení indikují (jako CTDI, PKL, KAP, mAs, atp.) jsou pouze vstupními parametry, které se při výpočtu dávky na dělohu používají, ale které mívají značně odlišné hodnoty od dávky na dělohu. Výpočet je poměrně složitý a adekvátní vzdělání a softwarové výpočetní prostředky k němu má právě radiologický fyzik. Proto by se mělo při posuzování toho, zda byla prahová hodnota 100 mGy překročena nebo nikoli, vždy u takovýchto vyšetření vycházet z hodnoty, kterou spočítal pro daný případ radiologický fyzik. A poté by se mělo postupovat podle postupu uvedeného v Národních radiologických standardech pro výpočetní tomografii v kapitole 4.1.4.1 bod 4) c) (na str. 8). Tyto standardy lze najít na stránkách Ministerstva zdravotnictví ve Věstníku č. 2/2016: http://www.mzcr.cz/legislativa/dokumenty/vestnik-c2/2016_11347_3442_11.html. Nicméně Vás pro klid duše znovu upozorňujeme, že je nepravděpodobné, aby vyšetřeními, která jste jmenovala, mohlo dojít k překročení prahové hodnoty 100 mGy v děloze a tudíž k jakémukoli negativnímu ovlivnění vývoje plodu nebo těhotenství v důsledku těchto rentgenových vyšetření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 05.07.2016 15:06:58
Dobrý den,
mám prosbu, 7.6.2016 jsem absolvovala 4 intraoralní rtg zubů ( zuby 7 - nahoře vpravo a vlevo a zuby 1,2 nahoře). Pan doktor nepoužívá ochrannou zástěru, měla jsem jenom kryt na štítnou žlázu. 23.6.2016 pozitivní těhotenský test, dle gynekoložky jsem 7.6.- v den RTG zubů byla cca 15 dnů těhotná. Mohlo záření bez ochranné vesty ublížit? Bohužel vzhledem k problémům s početím ( 1 dítě máme po IVF) mě nenapadla možnost, že se může jednat o těhotenství v době rtg zubů. Děkuji mnohokrát za odpověď.Procházela jsem podobné dotazy, ale všude ochranné vesty nastavající maminky měli, mám z toho trochu obavy..ještě jednou děkuji.Vrabelová
(Vložil(a): Lucie Vrabelová)
Dobrý den, O použití ochranných pomůcek rozhoduje zodpovědný pracovník zdravotnického zařízení, přičemž použití ochranných pomůcek není předepsáno, a to vzhledem k tomu, že je svazek úzce kolimován. Díky tomu je ozáření dělohy při rtg zubů zanedbatelné. Navíc v časné fázi těhotenství, tedy v prvních týdnech po početí, má takovéto ozáření nejmenší vliv. Nemusíte mít strach, že by došlo k poškození embrya/zárodku.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 14.07.2016 15:58:56
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na dotaz - poslední menstruaci jsem měla 6.4.2016
5.4. jsem byla na RTG zubu
13.4. - jsem byla přítomna na rtg u dcery - zlomila si prst, tak jsem jí ho na rtg držela,
27.4.2016 se dělal kontrolní snímek rtg, u kterého jsem byla také přítomna.
Ráda bych se zeptala, hrozí mi nějaké riziko?
Děkuji za opověď
(Vložil(a): Lucie Sedláková)
Dobrý den, dávka z rtg zubu a přítomnosti při snímkování prstu dcery je zcela zanedbatelná, žádné riziko Vám nehrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 31.07.2016 14:23:20
Ve 24tt.jsem podstoupila CT hlavy bez ochranne vesty(podezreni na krvaceni do mozku).
Jak moc zareni dostalo miminko?Zvysi se pravdepodobnost onemocneni rakovinou?
Dekuji za odpoved.
(Vložil(a): Radka Marik)
Dobrý den, při CT hlavy (podezření na krvácení do mozku), je dávka záření budoucího miminka velmi nízká. Nemusíte mít obavy, že by mělo záření vliv na jeho zdraví.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.08.2016 22:39:02
Dobrý den,

obracím se k Vám jako k odborníkům o radu.

Absolvovala jsem s malým tříletým synem RTG hlavy (dutin) a plic (dva snímky). Tušila jsem - a asistentka mi potvrdila - že nesmím se synem zůstat, pokud jsem těhotná (26 tt). Odešla jsem do převlékací místnosti, ale protože synek je malý a začal poplakávat, stoupla jsem si do dveří převlékárny a mluvila na něj a on na mě koukal. Asistentka mě již dále neinstruovala.

Nyní si však zpětně vyčítám, zda jsem tak nemohla ohrozit naše druhé miminko tím, že jsem stála ve dveřích a nikoliv za zdí, od přístroje určitě 4 m. Bohužel, že existují nějaké vesty nebo zástěry jsem se dozvěděla až z diskuze Vašich stránek, byla to moje první seznámení s rentgenem v životě. O víc mě to mrzí, že by to pak bylo úplně zbytečné.

Děkuji velmi za odpověď.
Lucie Janovská
(Vložil(a): Lucie Janovská Kolarovičová)
Dobrý den, takto vzdálená přítomnost při RTG hlavy (dutin) a plic (dva snímky) Vašeho syna nemůže ohrozit zdárný průběh vývoje miminka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 17.08.2016 14:50:45
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, 26.7. jsem mela poslední menstruaci. Dnes jsem podstoupila Rtg patere jak ve stoje tak v leze celkem me "fotili" vice nez 4x. Uz rok se pokousime o miminko a bojim
se kdyby to ted vyslo jestli bych musela na
potrat :-( Moc dekuji za odpověď
(Vložil(a): Jolana Preislerová)
Dobrý den, 4 snímky rtg páteře nejsou v žádném případě indikací k přerušení těhotenství. Nemusíte mít obavy o zdárný průběh vývoje těhotenství a zdraví miminka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.08.2016 00:43:02
Dobry den, v 5.tydnu těhotenství jsem podstoupila OPG u zubaře. Ochranná zastera byla použita. Mohu se zeptat, zda hrozí nějaké nebezpečí pro plod? Dekuji mockrat předem
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, z OPG snímku nehrozí plodu žádné zdravotní problémy.
(Za SÚJB: úsek radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 12.09.2016 08:42:39
Dobrý den, pracuji u zubaře a denně uděláme několik RTG. Při rentgenování jsme ve stejné místnosti jako pacient. Chráněn je pouze on. My nemáme žádnou clonu a jsme cca 2,5 - 3 metry od přístroje. S manželem plánujeme dítě. Ráda bych se tedy zeptala, jak moc je retgenování v těchto podmínkách bezpečné pro budoucí plod? A zda po zjištění těhotenství mohu na této pozici stále pracovat?
Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, zubní rentgenování, tedy profesní ozáření ze zubního rtg, není nebezpečné pro budoucí plod. I po zjištění těhotenství můžete s rtg pracovat. Musí být splněna hodnota 1 mSv pro zárodek, resp. plod, což předpokládám, že ve Vašem případě, za podmínek, které popisujete, bude.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG a CT na pracovišti 12.09.2016 21:00:46
Dobrý den, jsem v šestém týdnu těhotenství a pracuji jako zubní sestra na stomatochirurgii, kde denně děláme cca 10 intraorálních snímků, 5-10 OPG a cca 5 CBCT za den. Když snímkujeme, tak chodíme za stěnu a mě by zajímalo, jestli se i přes to nevystavuji nějakému záření či radioaktivitě? Nemůže to nějak ohrozit miminko? Mohu i nadále vykonávat tuto práci v těhotenství?
(Vložil(a): Anonym )
Dobrý den, profesní ozáření na "zubním rtg pracovišti" není nebezpečné pro budoucí plod. I po zjištění těhotenství můžete na pracovišti pracovat, musí být ale splněno, že zárodek, resp. plod neobdrží více než 1 mSv. Proto doporučuji konzultaci s dohlížející osobou, aby byla výše uvedená podmínka dodržena.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Radon a těhotenství 13.09.2016 08:33:39
Dobrý den, manžel se léčí na Běchtěrevovu chorobu, každý rok jezdí na 1 měsíc do lázní Jáchymov, kde ho léčí radonovými koupelemi. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po lázeňské léčbě mu zůstane radon v těle a za jak dlouho je v tomto případě vhodné uvažovat o početí dítěte? Děkuji.
(Vložil(a): Lucie Mašková)
Dobrý den, radonové koupele nejsou z tohoto pohledu nebezpečné. Radonem léčená osoba "není radioaktivní". Není tedy třeba plánované početí z důvodu pobytu v Jáchymově odkládat.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: Radon a těhotenství 04.08.2017 11:34:06
Dobrý den, včera jsem navštívila důl Jeroným, až když jsem dole zahlédla měřiče radonu mi došlo, že zde může být radon atd. Jsem ve 13 tt mám se obávat nějakých rizik pro miminko? V dole jsem strávila hodinu. Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Gabriela Boulová)
Dobrý den, takto krátkodobý pobyt, resp. prohlídka dolu nemůže být pro miminko riziková.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 15.09.2016 16:19:10
Dobrý deň,
V 9 týždni tehotenstva som bola na dovolenke v Ríme. Na letisku v Bratislave a v Ríme som prešla detektorom kovov a batožina prešla cez RTG scanner, ktorý bol hneď vedľa. Podobný systém kontroly bol v Ríme pri vstupe ku všetkým pamiatkam, celkovo som prešla cez detektor 7x. Zisťovala som, že detektory kovov nefungujú na báze RTG žiarenia a nie sú škodlivé pre vývoj bábätka. Prosím Vás, je táto informácia pravdivá a bol prechod týmito zariadeniami bezpečný? Ak by to fungovalo na báze RTG, muselo by to byť nejako označené, resp. musela by som byť na to upozornená? V kabelke, ktorá prešla cez RTG som mala vitamíny, ktoré som neskôr užívala. Mohlo to nejako ovplyvniť plod? Ďakujem Vám krásne za odpoveď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ano, informace, kterou jste získala je pravdivá. Detektory kovů (tzv. "magnetické rámy"), kterými jste prošla na letišti v Bratislavě a Římě a při vstupu k památkám nejsou/nepoužívají k detekci zdroj ionizujícího záření. Máte též správnou informaci, že pokud by bylo používáno rtg záření musí takové zařízení označeno znakem radiačního nebezpečí. Též musí být procházející osoby na rtg záření upozorněny. Např. u těhotné ženy by měla být umožněna jiná forma kontroly/detekce - např. osobní prohlídka. K vaší poslední otázce: zavazadla, hodiny, klíče, stejně jako potraviny a léky se průchodem rtg detektorem nestávají radioaktivní.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 26.09.2016 21:42:39
Dobrý den, pracuji u zubaře a denně uděláme několik RTG. Jsem v prvním měsíci těhotenství. Mohu rengenovat dále? nebo mám mít obavy? Je to důvod jít na rizikové těhotnství? Mám strach, dekuju
(Vložil(a): admin)
Dobrý den, legislativní požadavek je, že zárodek/plod nesmí obdržet efektivní dávku větší než 1 mSv od doby, kdy jste těhotenství oznámila, do odchodu na mateřskou dovolenou. Je na Vašem zaměstnavateli, aby takový odhad provedl. Zkušenosti z dozoru na zubních pracovištích jsou takové, že osobní dávky ze zubního snímkování se této hodnotě ani neblíží. Až pokud by bylo zjištěno, že je hodnota překračována, neměla byste dále rentgenovat. Obavy jsou zbytečné. Legislativa SÚJB nemůže určovat, co je důvodem pro rizikové těhotenství. Dle mého názoru, práce na pracovišti se zubním rtg, by tímto důvodem být neměla.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG 13.10.2016 18:11:38
Dobrý den,můžu žádat při ct dutin ochranz na štítnou žlázu. Děkuji Jana
(Vložil(a): Jana Štěpánková)
Dobrý den, můžete zkusit požádat, ale domnívám se, že to nebude proveditelné.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 28.10.2016 20:24:23
Dobry den. 26.9.jsem mela posledni mesicky a 12.10.jsem byla v kontaktu s kamarádkou, ktera byla ten den po vyšetření PET. A ted jsem zjistila , ze jsem skoro v pátém týdnu těhotenství. Mam si delat starosti? Dekuji za odpověď.
(Vložil(a): Denisa prochazkova)
Dobry den, kontakt s osobou, která byla ten den po vyšetření PET, není pro budoucí miminko nebezpečný.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG a riziko v těhotenství 04.11.2016 13:17:14
Dobrý den, dnes jsem byla u zubaře, má kabinku s rentgenem v čekárně. Zrovna jak jsem přišla, probíhal u někoho rentgen zubů. Jsem ve 39.týdnu těhotenství, je nějaké riziko, že došlo k ozáření miminka když jsem čekala v čekárně?Kabinka vypadá jako z lamina.Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, v čekárně, která sousedí se zubní rtg ozařovnou, nemůže dojít k ohrožení zdraví miminka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 11.11.2016 22:15:21
Dobry den, dna 21.10.2016 som absolvovala CT vysetrenie oblicky, kde zistovali pocet kamenov.Sestricky mi urobili tehotensky test, ktory bol negativny, takze som o tehotenstve pred CT netusila.Dna 9.11.mi vsak gynekolog potvrdil ze som cca.v 6.-7.tyzdni tehotenstva. Mohlo dojst k poskodeniu plodu? Velmi sa preto trapim, stale na to musim myslet, pretoze viem ze CT vysetrenie je ovela silnejsie rontgenove :( Prosim, cakam na Vasu odpoved a dakujem. Lubica
(Vložil(a): Lubica)
Dobry den, CT vyšetření, které jste absolvovala bylo klinicky zdůvodněné. Ozáření z vyšetření nemůže zárodek/plod poškodit.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 12.11.2016 10:15:35
Dobrý den,dcera prodělala zánět močového měchýře.Užívala antibiotika a po 14 dnech byla odeslána na CT ledvin. Byla v 6 týdnu těhotenství. V devátém týdnu byla na pravidelné gynekologické kontrole,kde bylo zjištěno zamlkle těhotenství. Mohla být příčina v provedení CT ? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Věra Hlisnikovská)
Dobrý den, ozáření z diagnostického CT vyšetření nemůže být příčinnou "zamklého" těhotenství.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 14.12.2016 21:52:22
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 13tt. Byla jsem se synem v nemocnici, kde ho i rentgenovali u rentgenu jsem přítomna nebyla, ale po té co vyšetřování skončilo jsem do místnosti pro syna vstoupila.Mohla jsem tak ohrozit plod? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, po vypnutí rentgenu, žádné záření v místnosti není.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 21.01.2017 13:41:54
dobrý, poprečítaní príspevkov nemám celkom jasno v otázke poškodenia plodu po absolvovaní ct vyšetrenia. Nedávno som absolvovala kontrastne vyšetrenie brucha aj malej panvy, aké je riziko poškodenia plodu ak v čase absolvovania ct vyšetrenia došlo k oplodneniu, nakoľko ct bolo urgentné.
(Vložil(a): ................)
Dobrý den, pokud jste absolvovala CT (navíc z urgentní indikace) v době možného oplodnění, není důvod se obávat poškození plodu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.01.2017 21:41:52
Dobry den.Ma pritelkyne byla v 1 tydnu tehotenstvi na sonu bricha,vime,ze tam riziko nehrozi,ale hned vedle sona byl i Rtg.Cekarna byla spolecna a pritelkyne sedela hned za dverma u rtg.Hrozi tam poskozeni plodu?Dekuji moc za odpoved
(Vložil(a): Michal Hruska)
Dobrý den, v čekárně před RTG ozařovnou nehrozí těhotným, tedy plodu, žádné nebezpečí vyplývající z ionizujícího záření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 24.01.2017 21:53:42
Dobry den.Chtela bych se zeptat.V prvnim tydnu tehotenstvi jsem byla na uz.bricha,ale cekarna byla spolecna i s Rtg,kde se rentgenoval jeden pacient za druhym a vzdy po ukonceni nechal laborant otevrene dvere a ja sedela hned za temi dvermi...asi dve hodiny.Mohlo to poskodit plod?predem moc dekuji
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, v čekárně před RTG ozařovnou nehrozí těhotným, tedy plodu, žádné nebezpečí vyplývající z ionizujícího záření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.02.2017 19:50:18
Dobrý den. Měl bych dotaz k ujištění. Manželka měla vyšetření CT slinivky 20.1.2017.
Dnes jsme zjistili, že je těhotná s tím, že k "založení" mohlo dojít buď 16.1.2017 (hned po skončení měsíčků - neplodné dny?) a nebo pak 26.1.2017 (téměř týden po zákroku).
Čili buď to bylo v necelém týdnu těhotenství a nebo po.
Den před vyšetřením zkoušela těhotenský test a byl negativní.
Myslíte, že hrozí nějaké riziko?
Moc díky za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, riziko z CT vyšetření nehrozí, nemusíte mít obavy.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.02.2017 10:10:03
Dobrý den,minulý týden jsem byla na rentgenu plic 6 týden+6 den těhotenství. Nezakryli mi břicho. Prosím Vás,mohlo to ublížit plodu? Velmi děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, snímek plic v 6 týden+6 den těhotenství nemůže ublížit zárodku, ani při nepoužití ochranné stínící zástěry.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 28.02.2017 23:23:01
Dobrý den,byla jsem dnes u zubaře,který mi udělal 4 Rtg zubů,z každé strany.Večer jsem zjistila,že jsem těhotná-odhad asi měsíc.Nemůže mít RTG vliv na plod,když jsem neměla ochranou zástěru.Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, rentgenové snímky zubů (i provedené několikrát nebo opakovaně a bez ochranné zástěry) nemohou mít negativní vliv na zárodek, resp. plod.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.03.2017 16:06:03
Dobrý den,dnes jsem podstoupila kořenovy opich ploténky bederní, který se dela pod kontrolou CT. Posledni MS byla 16.2 takze bych mela byt cca 4 tyden těhotná.Jak velká je pravděpodobnost ze by to poškodilo plod ?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, poškození zárodku, resp. plodu nehrozí.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 16.03.2017 16:25:07
Dobrý den,dnes jsem podstoupila kořenový opich bederní plotenky, která se dělá pod CT vyšetřením. Poslední MS byla 16.2 takže bych měla být cca 4 týdny těhotná. Jak velká je pravděpodobnost ohrožení plodů? Mám docela dost velký strach.Dekuji za odpověď..
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, poškození zárodku, resp. plodu nehrozí.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 29.03.2017 02:38:34
Dobrý den, jsem v 9tt těhotenství. Byla jsem včera s přítelem na rentgenu páteře pro úraz. Byla jsem vyděšená a zapomněla jsem nahlásit graviditu. Čekala jsem u laborantů během snímkování za jejich zdí. Dveře byly zavřené. Mohlo to ohrozit plod? Žádnou zástěru jsem neměla. Po snímkování jsem šla pomoci příteli. Mám děsný strach.
(Vložil(a): Petra Jirásková)
Dobrý den, přítomnost při snímkování, když jste byla během snímkování za zdí a dveře byly zavřené, nemohla ohrozit plod.
(Za SÚJB: sekce radaiční ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 27.04.2017 13:15:09
Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat jak je to s prací na rtg oddělení (CT, RTG a mammograf) v těhotenství? Může zde radiologická asistentka pracovat i v těhotenstvé?
Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Lucie Hartychová)
Dobrý den, těhotná žena v těhotenství pracovat může. Dle § 64 odst. 3 AZ musí držitel povolení, na jehož pracovišti pracuje těhotná žena, neprodleně poté, co těhotenství oznámí, upravit podmínky práce k omezení ozáření plodu tak, aby po zbývající dobu těhotenství efektivní dávka plodu nepřekročila 1 mSv.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.07.2017 11:26:37
Dobrý deň, už dlhšie sa trápim pochybnosťami o tom, či RTG pľúc, ktoré som absolvovala v 10. týždni tehotenstva bez ochrannej zástery neublížil môjmu bábätku.Prosím vás o vyjadrenie. Ďakujem vám za odpoveď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávka z rtg plic provedená v těhotenství nemůže miminko ohrozit.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.07.2017 13:58:09
Dobrý den,
jsem ve 35tt a na zubní pohotovosti mi byl udělán lokální rentgen zubu (tubus namířený na zub, destička v ústech). Bohužel jsem nedostala na bříško žádnou zástěru ani límec, což jsem si uvědomila až po odchodu z ordinace. Může mít rentgen vliv na miminko?
Děkuji a přeji hezký den
Lucie Vondrová
(Vložil(a): Lucie Vondrová)
Dobrý den, rentgen zubu, a to i bez ochranných pomůcek (zástěry, límce), nemůže mít negativní vliv na miminko.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG, CT 27.07.2017 08:21:53
Dobrý den,je mi 30 let, v květnu tohoto roku jsem kvůli úrazu - pádu podstoupila RTG kostrče,kde se zjistila nedislokovaná zlomenina. Kvůli kontrole procesu hojení se RTG opakoval ještě jednou. V únoru tohoto roku jsem zase z důvodu opakujících se atak močových infekcí absolvovala CT vylučovací urografii s kontrastní látkou.Mám z toho dost velké obavy zda tato vyšetření nemohli poškodit vajíčka ? O miminko se s manželem teprve snažíme. Děkuji za Vaší odpověď.
(Vložil(a): L.V.)
Dobrý den, RTG kostrče, CT vylučovací urografii s kontrastní látkou v žádném případě nemůže poškodit vajíčka.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 27.07.2017 22:19:31
Dobrý den, v rozmezí od 28.2. do 20. 3. tohoto roku jsem z urologických důvodů podstoupila 3x ct vyšetření močovodu a malé pánve s kontrastem a 1x vylučovací urografii. Na konci května jsem otěhotněla. Jak velké je riziko, že mohlo při daných vyšetřeních dojít k poškození mých vajíček? Velmi děkuji za odpověď. ZH
(Vložil(a): Zdeňka Hamalová)
Dobrý den, diagnostická vyšetření, která jste absolvovala nemohla mít negativní vliv na vajíčka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 30.07.2017 13:31:11
Dobrý den, jsem 24tt a chtěla jsem se zeptat jaký je riziko pro plod když by mi dělali vyšetření pro vyloučení PE. Byla jsem jen na kardiu a nevím jestli je to dostačující vyšetření. Z krve mám vyšší Ddimery, ale to prý v těhotenství normální, já se ale stejně bojím a ráda bych aby mě vyšetřili. Jaký by to mělo dopad na plod? Děkuji za odpověď Hazuková
(Vložil(a): Anna Hazuková)
Dobrý den, z vašeho dotazu není jasné, jaké vyšetření bylo k vyloučení PE potřebné. Zda RTG, CT (a kolik zobracení) nebo scintigrafie plic? Indikaci k vyšetření ve vztahu k velikosti obdržené dávky by měl zhodnotit lékař spolu s radiologický fyzikem, který bude znát parametry vyšetření a může tak dávku přesněji odhadnout.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 09.08.2017 15:57:34
Dobry den, prosim Vas je moznost oziarenia i v priestoroch onkologie?Pravidelne doprevadzam choru mamu na onkologiu na chemoterapiu, kde v tych istych priestoroch je aj ozarovanie a brachyterpia.Niekedy tam cakame aj hodiny, je tu nejaka sanca rizika pre tehotnu?Niektori pacienti su dost nedisciplinovani, vedla mamy si raz vonku sadla pani, ktora tam bola s vnutornym ziaricom v tele, a len tak sa tam pohybovala medzi ludmi. Mohlo by toto ublizit tehotnej zene?
Dakujem za odpoved
(Vložil(a): zuzana)
Dobrý den, prostory onkologie jsou vždy v rámci povolení k používání a provozu pracoviště proměřeny. Jsou to prostory, kde doprovod není ohrožen. Situaci, kdy naaplikovaní pacienti nedodržují pokyny a jsou, jak píšete nedisciplinovaní musíte řešit na pracovišti. Nejsme schopni bez přesnějších informací o pracovišti vám jednoznačně sdělit více informací týkajících se rizika pro těhotnou.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 09.08.2017 16:01:53
Dobrý den. Jsem těhotná, první trimestr. Asi v 5tt. mě byl dělán RTG na jeden zub, neměla jsem vestu, ani límec, nevěděla jsem, že jsem těhotná. Může to nějak poškodit plod? Předem děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, RTG zubu, bez ochranných pomůcek, nemůže poškodit plod.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 23.08.2017 10:22:58
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na možná rizika, když jsem podstoupila RTG 15.8. a to 2 snímky bederní páteře. Den předtím jsem si udělala těhotenský test, který byl negativní. RTG tedy bez jakékoli ochranné pomůcky. Další test 20.8., který byl již pozitivní. Poslední menstruace 20.7. - 25.7) tedy jak píšete riziko ohrožení. Moc Vám předem děkuji!
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, důsledky ozáření v časné fázi těhotenství, ve fázi tzv. preimplantace, blastogeneze, se řídí principem "vše nebo nic". Ozářená zygota nebo základ blastocyty buď zaniknou jako celek (při ozáření vysokými dávkami v Gy) nebo (a to je případ většiny diagnostických rtg výkonů, kdy je rozsah dávek v jednotkách až desítkách mGy, resp. mSv) vývoj pokračuje bez dalších důsledků.
(Za SÚJB: sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 08.09.2017 16:01:02
Dobrý den, jsme těhotná 12+5 byla jsme na RTG zubu a asi mi bude další dělán. Můžu postoupit RTG takhle v krátké době hned po sobě a jestli vůbec můžu postoupit když jsme těhotná a zda to neohrozí miminko. Děkuji Repiská
(Vložil(a): Kateřina Repiská)
Dobrý den, intraorální RTG, i opakované, není v těhotenství kontraindikováno. Určitě ale vyžadujte ochrannou zástěru.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 12.10.2017 13:39:33
Dobrý den, mám dotaz zda-li dávka z RTG VDN je např. stejná jako dávka při RTG u zubaře, nebo RTG plic. Zda-li všechny tyto RTG jsou možné absolvovat v těhotenství. Předem děkuji za odpověď. Kuzárová Klára
(Vložil(a): Klára Kuzárová)
Dobrý den, nejnižší je dávka z intraorálního snímku, což je snímek zubu, poté RTG plic a pak RTG VDN. Všechna tato vyšetření lze v těhotenství absolvovat.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 14.10.2017 19:50:16
Dobry den, 28.9. Som bola na ct hlavy. Posledny memzes som mala 5.9.....kedze mi menzes meskal,vcera som si robila test a vysiel mi pozotivny, z cohi mi vyplyva ze pocas ct vysetrenia sim boka tehotna, ocom sim vibec nevedela. Prosim vas poradte mi, strasne ma to trapi, mam velke obavy aby plod bol v poriadku. A aky je rozdiel medzi rongenom a ct?...dakujem za odpoved
(Vložil(a): Anonym)
Dobry den, v této časné fázi těhotenství není CT vyšetření pro zárodek nebezpečné.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 17.10.2017 10:34:56
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mé miminko může být nějak ohroženo, když jsem v 5.tt prodělala RTG zubu a na krkku jsem měla jen límec. Jednalo se o lokální RTG - zubařka mi RTG vložila přímo do úst. Moc děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Lenka)
Dobrý den, miminko nemůže být ohroženo, pokud jste absolvovala intraorální snímek zubu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Kontrastní látka v těhotenství 07.11.2017 20:17:29
Dobrý den,byla jsem na vyšetření páteře a byla mi provedena scintigrafie celého těla.Jenze jsem zjistila že jsem v té době byla v cca 3_4 TT.Muze mít kontrastní látka vliv na těhotenství.Dekuji moc za Vaši odpověď
(Vložil(a): Michaela Brixi)
Dobrý den, Z Vašeho dotazu není jasné, zda se jednalo o vyšetření s použitím radiofarmaka (RFM) nebo o vyšetření s kontrastní látkou? Pro přesnější odhad dávky je nutné specifikovat, zda bylo použito RFM, jaké a v jakém množství, nebo jiné parametry vyšetření. Pro uklidnění uvádím, že během svojí praxe s odhadem dávky, nebylo dosud nikdy ozáření dělohy po celotělové scintigrafii takové míry, aby ovlivnilo těhotenství.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.12.2017 17:29:18
Dobry večer dna 21.11 2017 som bola kvoli bolesti lavej strany hlavy na Rtg dutin s negativnym vysledkom a nasledne na druhy den na Ct mozgu s kontrastnou latkou tiez s negativnym vysledkom a dna 2.12 som zistila ze som tehotna vtedy som mohla byt tak 3-4 tyzdni tehotenstva ake to bude mat nasledky na plod a musim na potrat za odpoved dakujem
(Vložil(a): Anonym)
Dobry večer, popsané ozáření není v žádném případě indikací k přerušení těhotenství, ani není důvod obávat se následků pro zárodek, resp. plod.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.12.2017 07:36:20
Dobrý den, pracovala jsem v Jaderné elektrárně, kde jsem chodila přímo do provozu sekundárního okruhu (strojovna apod.). V době kdy jsem byla těhotná probíhaly na elektrárně rentgenové zkoušky svarů, tyto zkoušky jsou v místě označené páskou za kterou se nesmí. Nikdy jsem za žádnou pásku nešla a upřímně řečeno jí ani neviděla,tudíž jsem předpokládala, že jsem v dostatečně bezpečné vzdálenosti a žádné problémy neočekávala. Vím, že bude těžké tento případ posoudit, jelikož do přímého styku se zářením jsem nikdy nepřišla (nikdy nemířil rentgen na mě jako u doktora) a pokud by se přece jen někde rentgenovalo v době kdy jsem tam byla tak to bylo na vzdálenost asi desítky metrů (nejsem si jistá v jaké v zdálenost mohou být pásky od prováděného rengenu,ale když jsem pásku neměla ani na dohled tak si myslím,že o menší vzdálenost nepůjde, navíc elektrárna dbá na zdraví všech svých pracovníků).Ovšem čím častěji na to myslím tak si říkám, že strojovna je velký otevřený prostor a nevím na jakou vzdálenost by se záření mohlo nést. Do elektrárny jsem chodila nepravidelně, ale několikrát za týden približně do 4.měsíce těhotenství. Všechny výsledky v těhotenství dopadly dobře a již před rokem jsem porodila zdravé dítě. Trápí mě to už hodně dlouho, ale konečně jsem dostala odvahu se zeptat zda by se mohly objevit u mého nyní už ročního syna ještě nějaké problémy, nebo pokud by ho to nepoškodilo v těhotenství tak už je vše v pořádku? Nebo můžou být nějaké problémy, které se s ním mohou nést až do pozdějšího věku, např.neplodnost nebo větší riziko vážných chorob? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, před zahájením prací, které popisuje a kterým jste byla velmi vzdáleně přítomna, se provádí měření, resp. odhady dávkových příkonů. Jsem si jista, že elektrárna má všechny tyto akce pod kontrolou a nedovolila by volný pohyb jakýchkoliv osob do těchto prostor, kdyby ozáření přesáhlo stanovené hodnoty. Jak píšete, všechny výsledky v těhotenství dopadly dobře a máte zdravého chlapečka. Není důvod, aby se u syna objevily v budoucnu problémy, neboť nebyl v těhotenství ozářen.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 13.12.2017 11:19:43
Dobrý den, v nedděli 10/12 jsem podstoupila RTG kotníku (2 snímky) se zástěrou přes břicho. Dnes 13/12 jsem zjistila ze jsem těhotná, pravděpodobně 7tt. Může mít vyšetření negativní vliv na plod?

Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, RTG kotníku (2 snímky) při použití zástěry, která břišní oblast vykrývala, nemůže mít vyšetření negativní vliv na plod.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 22.01.2018 17:38:16
Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Som v 8tt tehotenstva a dnes som musela podstupit sono krcnich uzlin.Chcem sa opytat ci je nejake riziko poskodenia plodu z okolitych ordinacii CT a RTG?Na chodbe boli upozornenia na ziarenie preto ma zaujima ci je mozne poskodenie ked som stala pred ordinaciou?dekuji
(Vložil(a): Daniela)
Dobrý den, neužitečné záření z okolních ordinací CT a RTG je zcela zanedbatelné, troufám si říci, že "nulové". Nemůže být ohrožen zárodek, resp. plod.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 01.02.2018 11:29:50
Dobry den, precetla jsem si vsechny prispevky a odpovedi, ale porad mi to neda. Byla jsem v 5.5tt kdyz jsem podstoupila rentgen zubu dvakrat - zleva a zprava. Zadnou zasteru nebo jinou ochranu mi nedali. Mam hrozny strach, jestli to neposkodi plod. Muzete prosim podat nejake ujisteni?
Taky pisete, ze mezi 3. - 9. tydnem je plod nejnachylnejsi k projevum genetickych ucinku i.z. Zajimalo by me, co se mysli pod tim mysli a jake projevy by to teoreticky mohly byt. Jinde jsem se docetla, ze se muze urychlit rust bunek coz muze vest pozdeji k rakovine. Je to jeden z moznych projevu?
A nakonec by me zajimalo, jestli je horsi v pocatecich tydnech rentgen byt jen zubu (coz je soustredene kratkodobe posobeni) nebo let letadlem po dobu 9 hodin. Predem mnohokrat dekuji za odpovedi.
(Vložil(a): Zuzana)
Dobrý den, Ano, zárodek, resp. plod, je v tomto období k ozáření citlivější. Nicméně snímky zubu, i opakované, znamenají ozáření tak nízkou dávkou, že nemůže způsobit žádné negativní účinky.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Rtg v tehotenstvi 08.02.2018 22:25:35
Dobry den,
dcera mela zapal plic, byla jsem s ni na rtg plic. Technik mi ochrannou zasteru nenabidl, sama jsem si to neuvedomila, stala jsem za snimaci deskou a drzela dceri vzpazene ruce behem snimkovani. Nasledne jsem zjistila, ze jsem tehotne ( v dobe rtg konec 3. tydne) chci se zeptat, zda ta snimaci deska je nejakou mirou odstineni? Jinak bych tedy zrejme dostala davku smerovanou primo na bricho..
Moc dekuji za odpoved
(Vložil(a): Hana Nováková)
Dobrý den, expoziční parametry a tím i dávka z vyšetření plic je natolik nízká, že nemůže ohrozit zárodek.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 04.03.2018 08:58:02
Dobry den. Byla jsem na CT vysetreni s kontrastni latkou a pak jela k dceri,ktera je v 10 tydnu tehotenstvi. Na vysetreni mi rekli,ze ji ode mne nehrozi zadne nebezpeci,ale stejne mi to neda. Muzete mi prosim napsat vas nazor?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, informace, kterou jste obdržela, je správná - žádné nebezpeční pro Vaší těhotnou dceru nehrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
OPG v těhotenství 07.03.2018 16:22:38
Dobrý den, před 14 dny jsem absolvovala panoramatický RTG zubů a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Jak velké je riziko poškození plodu, (byla použita ochranná vesta), příp. o jakou davku se jednalo? Liší se příliš v závislosti na stáří přístroje? Děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, riziko poškození zárodku, resp. plodu nehrozí. Můžete být klidná.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 13.03.2018 18:58:06
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké je možné poškodenie plodu. Bola som na CT brucha podla menštruácie som bola 5+6tt bohužiaľ o tehotenstve som nevedela. Dakujem
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, CT břišní oblasti v počínajícím těhotenství zárodek neohrozí.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 02.05.2018 21:33:30
Dobrý den, v předchozích dotazech se převážně řeší vliv záření na plod. Mě by však zajímalo, zda může mít nějaký dopad CT vyšetření ještě před těhotenstvím. Absolvovala jsem CT břišní dutiny a zároveň páteře, tedy osvícení 2x v jrdnu chvíli, také jsm secdocetla, že na břišní dutinu je největší dávka záření. Přemýšlíme nad miminkem a obávám se, zda nemohla být nějak poškozena vajíčka, zda toto CT vyšetření nemůže mít dopad i v případě, kdy ještě k oplodnění nedošlo. Predem děkuji.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, dávky z diagnostických rentgenových vyšetření nejsou tak vysoké, aby poškodily vajíčka.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 03.08.2018 00:27:50
Dobrý den,ráda bych se Vás také zeptala ohledně rtg v těhotenství. Poslední menstruace byla 24.6. 2018 před čtyřmi dny jsem si dělala těhotenský test a byl tam krásně vidět bílí duch, dnes jsem si dělala opět test a také je tam vidět že se tam něco rýsuje. Tzn že bych byla v 5tt. 31.7.2018 jsem byla u zubaře kde mi dělal rtg zubu a to dvakrát, jednou s ochranným límcem a podruhé bez límce. A teď mám strach o vývoj plodu pokud jsem opravdu těhotná. Zde Píšete do 3tt to nemá žádný vliv na plod "buď vše nebo nic ". U mě tedy by to bylo 5tt a mám moc velké obavy o vývoj miminka. Děkuji Vám velmi moc za odpověď
(Vložil(a): Eva)
Dobrý den, při snímkování zubů je dávka velmi nízká - nemusíte se obávat o vývoj zárodku.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 03.08.2018 10:32:29
Dobrý den, ráda bych se Vás chtěla zeptat ještě, dle gynekologie bych byla v 5tt a zárodek do 3 týdnů je nejméně citlivý, jal zde píšete. Počítá se to ode dne početí,ovulace nebo také jako na gynekologii ? Pokud by se to počítalo od početí zárodku tak v tom případě bych byla těhotná +- 2 nebo 3tt? Děkuji Vám ještě jednou za odpověď
(Vložil(a): Eva)
Dobrý den, citlivost se počítá ode dne početí (pokud je známo), resp. od ovulace, ne od poslední menstruace, jak je uváděno stáří těhotenství v gynekologii.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Rtg v těhotenství 03.08.2018 18:24:48
Dobrý den, poprosila bych Vás o poslední otázku a to, zdali nemá rtg v těhotenství vliv na budoucí výskyt leukémie u dítěte když byl plod ozářen již v děloze. Velmi Vám děkuji za odpověď
(Vložil(a): Eva)
Dobrý den, nemáme informace, že by diagnostická RTG ovlivňovala výskyt leukémie.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 03.09.2018 05:33:43
Dobry den, rada bych Vas poprosila o zhodnoceni. Ve 4tt jsem podstoupila ?velky rentgen zubu?, o tehotenstvi jsem nevedela, lekari prirozene poceti v nasem pripade již vyloucili. Jake hodnote, tedy cemu v prirozenem prostredi, by sla davka prirovnat a je zde i zanedbatelne riziko poskozeni plodu?

Ptam se proto, ze shodou okolnosti pri mem prvnim otehotneni pred 6 lety jsem podstoupila take cca ve 3. - 4.tt rentgen celisti a na screeningu ve 13. tydnu bylo špatně téměř vše, mohlo dojít k závažnému poškození plodu díky rentgenu?, mam obavu, aby se ted situace znovu neopakovala. Za Vasi odpoveď predem dekuji. Linda
(Vložil(a): Linda)
Dobrý den, rtg zubu nelze považovat za rizikový pro zárodek, resp. ani plod.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG v těhotenství 04.09.2018 10:10:40
Dobrý den,

předem se omlouvám za dotaz podobný těm, které tu jsou a které jsem pečlivě pročetla. Jsem ve 23tt a měla bych podstoupit rtg klíční kosti. Na rtg mi říkají, že je možné ho provést s ochranou vestou, jiní doktoři rtg nedoporučují. Mám hrozný strach, abych neudělala chybu, kterou si budu celý život vyčítat. Opravdu nemůže rtg záření plodu v děloze uškodit?

Moc Vám děkuji za odpověď.

(Vložil(a): Kristýna Urbánková)
Dobrý den, rtg klíční kosti není dle mého názoru v těhotenství kontraindikován.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 26.09.2018 12:54:18
Dobrý den,měla bych prosím dotaz,zda je vhodné jít na CT vyšetření případně Mri dutiny břišní.. konkrétně slinivka,v 30 týdnů těhotenství.
Moc vám děkuji za odpověď
(Vložil(a): Lucie Kratochvílová)
Dobrý den, ano, pokud je akutní a nelze odložit.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Smyčky na starém rengenu 26.09.2018 14:45:56
Dobry den, v 15.tt jsem nestačila vcas odejít ze sálu, kde se prováděla katetrizacni ablace arytmii. Po dobu smyckovani jsem byla 2-3s 1m od C ramene GE OEC 9900 (za hlavou pacienta). Měla jsem ochrannou vestu chránící jen předek, ovšem k rentgenu jsem byla nasměrována nechranenymi zády. Prováděly se pulsni smyčky 8 framu/s, na konci výkonu byly RTG hodnoty 0,5 mGym2; 40 s. Pacient byl normální velikosti. Jak velkou dávku jsem mohla přibližně dostat? Mam se obávat o vývoj plodu či pozdních stochastickych účinku? Mockrát děkuji za odpověď.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, ozáření bylo velmi nízké, nemohlo ohrozit vývoj zárodku, resp. plodu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
RTG a CT v těhotenství 10.10.2018 08:08:05
Dobrý den,
jsem ve 30. týdnu těhotenství a mám problémy se zubem. Může dojít k poškození v případě provedení RTG se zástěrou ke zjištění problému v zubu?

Děkuji za zpětné info.

(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, k žádnému poškození nemůže dojít.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 19.10.2018 15:34:16
Dobry den, prosim o nazor...
V 22.dni menstruacneho cyklu mi bolo robene CT vysetrenie hlavy s kontrasnou latkou... Mavam 28 dnovy cyklus, takze vtedy som este nevedela, ze mozem byt tehotna... Dnes som 30.den cyklu a vychadza mi pozitivny tehotensky test.. Co si o tom myslite? Mohlo to ublizit babatku? Dakujem
PS: Ak podla hore uvedenych informacii CT ziarenie neohrozuje plod, preco sa RTG pracovnici aj 3x pytaju, ci nie som tehotna? DAKUJEM
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, CT záření (hlavy s kontrastem) v 22.dni menstruačního cyklu zárodku neublíží.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT v těhotenství 23.10.2018 18:26:12
Dakujem Vam za odpoved.. prosim mozete mi odpovedat este na moju nezodpovedanu otazku: "Ak podla hore uvedenych informacii CT ziarenie neohrozuje plod, preco sa RTG pracovnici aj 3x pytaju, ci nie som tehotna?" DAKUJEM
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, obecně platí, že zárodek (resp. plod) je až 3x citlivější k ozáření než dospělý organizmus. Takže opatrnost k ozáření a dotaz na těhotenství je na místě. Může se jednat o celou škálu vyšetření, se zcela rozdílnou dávkou na dělohu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 21.11.2018 12:54:28
Dobry den. V piatok som mala autonehodu, ked dodavka narazila do mojho auta pre nepozornost vodica pri soferovani.Bolo mi robene vysetrenie ct, rtg, sono a magneticka vsetkych casti ako je panva, crbtica, hlava a brucha. Vcera na kontrole bolo zistene, ze som tehotna v 4 tyzdni, takze v priebehu nehody som bola v 3-4 tt. Je to pre nas velmi tazke rozhodnutie ako postupovat. Prosim vas ake hrozi riziko pre plod pri tychto vsetkych oziareniach? Dakujem za kazdu odpoved. Vsetko dobre zelam
(Vložil(a): Michaela K.)
Dobrý den, doporučujeme požádat o odhad dávky, a tedy rizika pracoviště, které ozáření provádělo.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: Re: RTG a CT v těhotenství 05.12.2018 17:01:49
Dobry den prikladam vsetky rtg+ct co mi vypocitali v nenocnici. Snimka hrudnika AP proj v lahu-100kV, 1.2mAs,4ms. Snimka rebier AP proj.-70kV, 3.7mAs, 15ms. Šikma snimka rebier- 70kV,4.7mAs, 19ms. Snimka Th chrbtice AP proj.v lahu-75kV,11.2mAs.28ms. Snimka Th chrbtice boč.proj 70kV,31 mAs, 62ms. Snimka LS chrbtice AP proj.v lahu- 75kV, 17.2mAs, 43ms. Snimka LS chrbtice boc.proj- 70kV, 114 mAs, 229ms. Snimka panvy 65kV, 16.9mAs, 53ms. Bolo mi robenych 8 snimkov rtg a 1 snimok CT vysetrenie hlavy a C chrbtice s Total DLP 924mGycm a Total mAs 2852. Velmi pekne vas prosime plod v 3-4 tt tehotenstva ci bol poskodeny. Za skoru odpoved dakujem moc krat.
(Vložil(a): Michael K.)
Dobrý den, snímky hrudníku, žeber, Th a C páteře i opakované a v různých projekcích neznamenají příspěvek k dávce na dělohu. Započítáme-li tedy snímky pánve a LS páteře, včetně CT páteře vychází to na dávku cca 14 mSv v děloze, resp. na zárodek. Taková dávka nezpůsobí poškození.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 19.12.2018 17:03:30
Dobrý den, Chystám se za několik dní na CT hlavy. Přítelkyně je ve 27. týdnu těhotenství, jsou nějaká rizika i po více než pěti hodinách od vyšetření?
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den, z Vašeho CT vyšetření nevyplývají pro těhotenství Vaší přítelkyně žádná rizika.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 31.12.2018 14:12:30
Dobrý den, jsem ve 27.tydnu těhotenství a dnes byla má dvouletá dcerka na rentgenu zápěstí. Nejdříve šla do kabinky s manželem a potom šli do místnosti, kde je rentgen. Já jsem čekala na chodbě, ale chtěla jsem na ně ještě nakouknout, zda jsou v kabince. Jak jsem otevřela dveře, tak jsem zjistila, že jsou již u rentgenu - vzdáleného ode mě asi 3metry. Hned jsem dveře zavřela. Bohužel mě nenapadlo, že nezavřou za sebou dveře od průchozí kabinky. Nevím ,zda v daný okamžik probihalo snímání, manžel byl ke mně zády a otevření dveří nezaznamenal... Mohla jsem nějak ohrozit plod? Děkuji moc za odpověď.
(Vložil(a): Tereza S.)
Dobrý den, Ve Vámi popisované situaci nemohlo dojít k ohrožení plodu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 07.01.2019 08:53:19
Dobrý den, mám tři dotazy týkající se Ct vyšetření srdce s konstrastem a těhotenství. Podstoupila jsem dne 3.1.2019 toto vyčetření s exopzicí 11497 mAs, total DLP 894 mili Gray/ cm.
1. Je možné zjistit jak velkou dávku jsem v sivertech dostala? A zda je možné začít s plánovaným otěhotněním? Nebo je nutná delší doba pro regeneraci buněk po ozáření?
2. Paní doktorka říkala, že dávka ozáření, kterou jsem dostala velmi zvyšuje riziko karcinomu prsu a že teď mám díky tmu velikou dospozici jí onemocnět. Já navíc prodělala RTG srdce a plíce asi měsíc před tímto CT a několik RTG během života. Je nějaká studie stochastických účinků vzhledek k brzkému vzniku rakoviny prsu po takových to dávkách ozážení.
3. Poslední dotaz se týká těhotenství a kojení. Po tomto CT ozáření, pokud bych otěhotněka, tak vlivem těhotenství a porudu dojde k velkým změnám a množení buněk v prsní tkáni. Může následkem poškození buněk CT a následnému bujení vlivem hormonů v těhotenství dojít k velkému zvýšení rizika vzniku karcinomu prsu? Moc děkuji za pomoc
(Vložil(a): Hana O. )
Dobrý den, posílám odpovědi na Vaše dotazy: 1/ odhad efektivní dávky (E) by Vám mělo provést pracoviště, které výkon provádělo. Náš odhad E je několik mSv; 2/ takové ozáření nebrání začít s plánováním těhotenství; 3/ je řada studií, které řeší problematiku ozářených žen ve fertilním věku z důvodu ozáření pro onkologické onemocnění (dávky jsou ale v desítkách Sv, tedy mnohonásobně vyšší). V případě diagnostických vyšetření, kterým je CT vyšetření srdce, je studií málo a pokud je mi známo, žádná nepotvrzuje, že diagnostické CT vyšetření srdce může zvyšovat riziko rakoviny prsu. Z tohoto důvodu nesdílíme Váš názor, resp. názor paní doktorky, že by diagnostické ozáření spolu s hormonálními změnami v těhotenství, měly za následek změny buněk v prsní tkáni a jejich zmnožení.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 08.01.2019 07:58:22
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,, zatim,, dle tehotenského testu jsem tehotná, lékařská prohlídka je v dohledné době, ale byla jsem před pár ny na vyšetření CT břicha jako zdrav.doprovod. Jsou nějaká rizika,ikdyž jsem byla v jiné místnosti? Následně po výkonu jsem samozřejmě s pacientem jela na oddělení. Děkuji
(Vložil(a): Eva Horáková)
Dobrý den, doprovod pacienta na CT vyšetření neznamená žádná rizika pro nenarozené miminko.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
ziarenie 22.01.2019 12:41:37
Dobry den, chcela by som sa opytat: behom 8 mesiacov som bola vystavena opakovaným vysetreniam CT mozgu, bruch, malej panvy, pluc, PET CT a gamagrafii, taktiez vysetreniu na rednutie kosti a asi cca 30 RTG. Vsetko sa zacalo vracanim, krvavou stolicou, dodnes ma pali pokozka tela, trpim nechutenstvom, na urade pre verejne zdravotnitvo bola vypocitana davka cca 150 mGy zaver neuviedli ziden, mohlo by sa jednat o chorobu z oziarenia V SR mi na to nikto nevie dat odpoved, pratoze ma velmi zacali boliet kosti zasla som za ortopedom ten mi urobil RTG lakta videli tam osteolyticke loziska, dalsi traja nalez popreli. Teraz ma bolia uz vsetky klby, bola som na onkoortopedii a v lakti na snimky hned spozorovali TU proces v kosti aj v chrupke, zasadko konzilium dalsiu gama grafiu kvoli radiacnej zatazi uz nebudu robit. Mohli by bste mi prepocitat kolko je 150 mGy silvertov. Pred 10 rokmi som absolvovala gama noz kvoli AVM 35 Gy a po 7-mich rokoch opat Gy do mozgu. Medzi tým este 7x DSA mozgovych ciev a asi 6x CT mozgu. Tento pocet je uvedeny bez tych poslednych vysetreni pocas 8 mesiacov, ktore som uviedla na zaciatku. Dakujem
(Vložil(a): Simone Dudičová)
Dobrý den, zjednodušeně lze říci, že 1 mGy je 1mSv. Pokud vycházím z Vaší informace, že dávka, kterou jste obdržela byla 150 mSv, je vyloučeno, abyste onemocněla nemocí z ozáření.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG a CT v těhotenství 25.01.2019 07:12:39
Dobrý den, měla bych dotaz na RTG, kterým se projíždějí zavazadla například na soudech (nikoliv rámy, kterými prochází člověk). Zajímalo by mne, zda při pokládání zavazadla na pás, kdy se člověk často dostane do blízkosti boku RTG, který je chráněn pouze gumou (která se navíc zavlní či nadzvedne při vjíždění zavazadla), je zde riziko ozáření pro onu osobu pokládající tašku na pás, a zejména zda to představuje riziko v těhotenství.
Děkuji.
(Vložil(a): Eva)
Dobrý den, RTG přístroje používané ke kontrole předmětů jsou z hlediska radiační ochrany v pořádku. Konstrukce přístroje zabraňuje úniku tzv. neužitečného záření, přičemž i vlastní dávka na zavazadlo je velmi nízká cca 0,7 - 1,6 mikroSv, dle typu přístroje. Pokládání tašky na pás tedy nepředstavuje riziko v těhotenství.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Re: RTG v těhotenství 28.01.2019 12:26:01
Dobry den. Chcela by som sa spytat. Je to velmi dolezite. Bola som na rtg 14.1. 2019 a robil mi asi 4rtg. Na krcnu, 2x z boku a potom spodok ale to som uz mala pri tom spodku tu zasteru any ma chranila. Nevedela som ale uz som asi bola tehotna. Pokusali sme sa o miminko. Ale nic. Aj test som si robila bol to 11 den toho 14. A bol negativny. A presiel tyzden a bola som tehotna. Mam velky strach o dietatko. Mohlo mu to ublizit? Tolke ziarenie. Nemozem prestat na to mysliet. Kazdy dr. My rozprava nieco ine a ja nechcem urobit chybu a ist na potrat. Mam velky strach aby mu nic nebolo. A aby nemal nejake vady. Prosim dajte mi vediet. Dakujem
(Vložil(a): Mária Riboňová)
Dobrý den, rtg snímkování v takto nízkých dávkách a v této fázi gravidity nemůže způsobit malformace, vady plodu.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
Vkládání záznamu do vybraného vlákna konference

Přehrát kód
 

Pozn.: Vyplňení pole Jméno a E-mail není povinné.
- dotazy bez jména budou zařazeny jako Anonymní.