Výkonné radě OPCW předsedá Česká republika

Od 12. května 2018 je Česká republika členem Výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) pro období 2018 – 2020. Pro toto období byla předsedkyní Výkonné rady OPCW zvolena velvyslankyně České republiky v Nizozemském království paní Jana Reinišová.

Výkonná rada OPCW je druhým nejvyšším orgánem Organizace složeným ze 41 členských států, jejich členství na základě návrhů jednotlivých regionálních skupin potvrzuje Konference členských států. Jejím úkolem je podpora implementace Úmluvy o zákazu chemických zbraní, dozor nad činností Technického sekretariátu OPCW, spolupráce s Národními úřady jednotlivých členských států a zprostředkování konzultací a spolupráce mezi členskými státy, pokud si toto vyžádají.

Česká republika bude předsedat Výkonné radě v důležitém období, kdy bude posuzováno podezření na použití chemických zbraní v Sýrii a dojde k výměně generálního ředitele OPCW. Současného generálního ředitele Ahmeta Üzümçüho, kterému v červenci 2018 končí jeho druhé funkční období, vystřídá 25. července španělský velvyslanec Fernando Arias.