Varování před nepravdivými poplašnými e-maily

V posledních dnech se v elektronické poště v ČR objevují hromadně rozšiřované nepravdivé zprávy.

Tyto tzv. hoax zprávy, neboli řetězové e-maily,  se vyskytují v několika variantách a adresátům sdělují, že by měli kvůli možné radiaci z jaderné elektrárny Fukushima 1 nakupovat a užívat potravinové doplňky nebo nevycházet za deště bez pláštěnky. Zprávy navíc zcela zmateně zaměňují hodnocení události různými odborníky z evropských zemí stupnicí INES za jakýsi (neexistující) stupeň ohrožení zemí v Evropě, popř. se dovolávají nějakých blíže nespecifikovaných vědeckých kapacit z oboru medicíny nebo jaderné fyziky.

SÚJB důrazně prohlašuje, že informace v těchto hromadně rozšiřovaných e-mailech týkající se jaderné havárie ve Fukushimě jsou nepravdivé a v naprostém rozporu se skutečností v ČR.

Jednání autorů těchto poplašných zpráv je vzhledem k povaze událostí velice závažné a jeho případné negativní dopady na veřejnost by bylo možné považovat za šíření poplašné zprávy ve smyslu § 357 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník.


Pro zajímavost přikládáme plné znění této zprávy:

Verze 1 - užívání jodových tablet

„Ahojte,

tak podle posledních info už máme radiaci na cestě a bude to pořádná nálož (odhady, že více než Černobyl).

Z pochopitelných důvodů tyto informace opravdu ve večerních zprávách nebudou ... takže, nešiřme paniku, ale posílejme mezi lidi informaci o PREVENTIVNÍ ochraně před zářením.

Kupte sobě a svým blízkým megacéčko (má Vitaland nebo i lékárny) 1000 mg - toho dvě až tři tablety denně a mořskou řasu Kelp (obsahuje jód a umí ochránit štítnou žlázu, která zářením dostane zabrat) - toho stačí jedna tabletka denně, zato dlouhodobě, MUDr. Korman doporučuje v tomto případě až jeden rok!!

Na kom vám záleží, tomu to dejte snad i příkazem.

Jinak předejte info co největšímu počtu lidí, ať se můžou chránit. - - … Jo, a nezapomeňte na detoxikační schopnost chlorelly a enzymy a antioxidanty ječmena.“

Verze 2 - nebezpečný déšť

„Důležitá zpráva, pošli ji dál!!!
Po jaderném výbuchu v neděli a dalších dvou ve Fukushime v Japonsku, musíme být všichni opatrní. Pokud bude dnes nebo v příštích dnech pršet, NEVYCHÁZEJTE DO DEŠTĚ!!
Pokud ano, musíte použít deštník nebo pláštěnku, i když jen mrholí.
To  proto, že nukleární odborníci poukazují na to, že radioaktivní částice mohou vstoupit do atmosféry, a tak se z ozonové vrstvy rozšíří do celého světa deštěm, který může způsobit popáleniny, vypadávání vlasů a dokonce i rakovinu. Prosím, předejte dál tuto informaci!
Jaderné varování je už na stupni 6 ze 7 v Japonsku, ve Francii 6 ze 7 kvůli pohybu větrů, Německo a Rusko vyhlásili stupeň 5 ze 7.
Nemažte tuto zprávu, je to reálná hrozba, o které se můžete více informovat ve vysílání CNN, NHW, BBC, 24H international či TVE.“

Vyjádření odborníka:

"K variantě s jodovými tabletami:

Preventivní ochrana před zářením nespočívá v požití megacéčka ani jiných uváděných preparátů, jedná se zřejmě o skrytou reklamu na uvedené produkty.
Všechny relevantní informace k jodovým tabletám najdete v článku "Informace pro obyvatelstvo ke koupi a užívání tablet jódu".
Mohu ubezpečit, že žádné nebezpečí pro naše obyvatelstvo v důsledku havárie v Japonsku nehrozí a pokud nedojde k dalším haváriím, tak ani hrozit nebude.

K variantě s nebezpečným deštěm:

Nic z toho, co uvedený e-mail uvádí není pravdivé.

Na pravou míru bych chtěla uvést "šíření radioaktivních částic v atmosféře". Je pravda, že stopová množství radioaktivních látek jsou unášená kolem země výškovým prouděním vzduchu. Jsou to ale taková množství, že zaznamenané hodnoty v ČR jsou na hranici citlivosti měřících přístrojů. 

Situaci jaderné elektrárny Fukušima monitorujeme, denně přinášíme na našich webových stránkách aktuální informace (aktualizováno). Mohu vás ubezpečit, že žádné nebezpečí popisovaných zdravotních účinků obyvatelům v ČR nehrozí ani hrozit nebude."

Ivanka Zachariášová
ředitelka OUE
Státní úřad pro jadernou bezpečnost