Meziokruhová netěsnost na elektrárně Temelín - zpráva č.3 ze dne 11.8.

26.6.2015 v 2:27 byla na 2. bloku elektrárny Temelín v průběhu najíždění bloku po odstávce na výměnu paliva identifikována vnitřní netěsnost na parogenerátoru (PG) číslo 4. Událost byla zjištěna operátorem po stabilizaci parametrů na základě provádění bilancí mezi doplňováním a odpouštěním z primárního okruhu (I. O.). Netěsnost byla odhadnuta na 2-3m3/h, což je množství s velikou rezervou kompenzovatelné systémem normálního doplňování primárního okruhu. Najíždění bloku bylo zastaveno a blok byl bezpečně dochlazen a postupně převeden do režimu 6.

Příčinou netěsnosti byl defekt na trubičce systému odvzdušnění PG, trubička s vnějším průměrem 16 mm a tloušťkou stěny 2,5 mm, která prochází z primárního kolektoru přes sekundární stranu ven z PG  do systému odvzdušnění. Při události došlo v důsledku korozně erozního poškození této odvzdušňovací trubičky v části, která vede sekundární stranou PG, k průniku aktivity z I. O. do sekundárního okruhu  (II. O.) a do dalších systémů.

Významná část aktivity byla zachycena v systému odluhů parogenerátorů a v systému čištění turbínového kondenzátu. Část aktivity (především tritium) se dostala do cirkulačního chladicího okruhu 2. bloku a odtud průsakem vody do potrubí dešťové kanalizace. Kanály cirkulačního chladicího okruhu a potrubí dešťové kanalizace jsou betonové a nejsou zcela nepropustné. Aktivita byla dále zjištěna v pojistné nádrži dešťových vod a posléze v retenční nádrži (Mlýnský rybník), kam je vedena z pojistné nádrže. Odtud je voda vedena potokem Strouha do přehradní nádrže Hněvkovice.

V cirkulačním chladicím okruhu 2. bloku byla nejvyšší naměřená aktivita radionuklidů emitujících záření gama naměřena dne 30.6.2015, a to 15 Bq/l, poté následoval její postupný pokles. Od 5.7.2015 jsou naměřené hodnoty trvale nižší než 1 Bq/l. Aktivita tritia v cirkulačním chladicím okruhu 2. bloku byla nejvyšší dne 26.6.2015: 1035 Bq/l, v důsledku odluhování postupně klesala; poslední naměřená hodnota ze dne 26.7.2015 je 23 Bq/l. Odluhované vody jsou po vyčištění řízeně vypouštěny do životního prostředí za dodržení všech limitů stanovených SÚJB i vodohospodářským úřadem. Za tímto účelem SÚJB provádí také nezávislá kontrolní měření aktivity vypouštěné vody. V pojistné nádrži dešťových vod klesla aktivita tritia z původních 272 Bq/l dne 27.6.2015 na hodnotu 13 Bq/l dne 27.7.2015. V retenční nádrži klesla aktivita tritia z maximální hodnoty 66,5 Bq/l dne 3.7.2015 na hodnotu 38 Bq/l dne 27.7.2015. V přehradní nádrži Hněvkovice byla dne 28.6.2015 naměřena aktivita tritia 2,9 Bq/l, tj. na úrovni hodnot, které se v přírodě běžně vyskytují (zároveň je to hodnota na úrovni měřitelnosti použitou metodou); při dalších měřeních byly hodnoty pod minimální detekovatelnou aktivitou.

Při podrobném monitorování radiační situace byla zjištěna nevelká povrchová kontaminace (maximální hodnota 8 Bq/cm2) střechy obestavby hlavního výrobního bloku 2. bloku (HVB2) v blízkosti výfuků přepouštěcích stanic do atmosféry (PSA), střechy strojovny HVB2 a prostoru pod výfukem expandéru sběrné nádrže kondenzátu. Vně areálu elektrárny nebyla kontaminace zjištěna, systémy monitorující dávkový příkon v životním prostředí v okolí měřily v době události obvyklé hodnoty, které odpovídají přirozenému přírodnímu pozadí pro lokalitu Temelín.

Přestože při této události nedošlo k  významnému úniku aktivity, v rámci šetření se zjišťuje skutečné množství uniklého chladiva z I. O. do II. O. a s tím související množství aktivity uniklé přes jednu z bezpečnostních bariér. V důsledku zjištění aktivity v blízkosti vyústění PSA na střeše HVB2 se prověřuje možnost, že k netěsnosti na trubičce systému odvzdušnění parogenerátoru a k úniku primárního média do II. O. došlo dřív, než byl detekován pokles hladiny v systému doplňování primárního okruhu, tedy již v době, kdy se prováděl test PSA z PG4. Toto zjištění má pak význam zejména pro přesnější určení celkové aktivity, která se dostala mimo technologii.

Podle dosavadních konzervativních odhadů aktivity uvolněné do ovzduší a vodotečí byla předběžně určena efektivní dávka jednotlivce z kritické skupiny obyvatel 0,05 µSv pro výpusti do ovzduší a 0,05 µSv pro výpusti do vodotečí. Z hlediska autorizovaného limitu (40 µSv pro výpusti do ovzduší a 3 µSv pro výpusti do vodotečí) jsou to nevýznamné hodnoty. Aktivita uvolněná při události bude po upřesnění zahrnuta do ročních bilancí výpustí z elektrárny a do hodnocení jejich vlivu na obyvatelstvo.

Po odstavení bloku zpět do režimu 6 byla provedena oprava defektu výměnou poškozené části trubičky systému odvzdušnění parogenerátoru PG 4, která proběhla ještě v rámci GO. Oprava byla provedena v souladu s doporučením výrobce PG výměnou celé trubičky v souladu se schválenými postupy pod dohledem SÚJB.

 Aby byl vyloučen  vznik obdobné netěsnosti na zbývajících PG byly provedeny revize všech zbývajících PG se zaměřením právě na trubičky systému odvzdušnění, další průchozí defekty nebyly zjištěny. Z preventivních důvodů byly vyměněny všechny trubičky systému odvzdušnění parogenerátoru v části procházející sekundárním prostorem všech parogenerátorů na 2. bloku elektrárny.

Po provedené výměně defektní trubičky pak byly na všech PG provedeny i tlakové zkoušky, které neprokázaly žádné netěsnosti. Jak defektní trubička, tak i vyříznuté části ostatních trubiček byly odeslány na analýzu do ÚJV Řež s cílem potvrdit výše uvedené příčiny jejich poškození.

V návaznosti na tuto událost bylo rozhodnuto, že v rámci odstávky na výměnu paliva a GO 1. bloku, která probíhá v současné době, budou trubičky systému odvzdušnění revidovány i na všech PG 1. bloku. Po vyhodnocení výsledků kontrol byl zjištěn podobný typ poškození odvzdušňovacích trubiček jako na 2. bloku, ale bez vzniku netěsnosti. Proto bylo rozhodnuto o výměně všech odvzdušňovacích trubiček i na všech PG 1. bloku.

Po všech výše uvedených činnostech a na základě posudku výrobce PG i odborného stanoviska ÚJV Řež, které prokázaly projektovou funkčnost všech těchto odvzdušňovacích trubiček PG, pak SÚJB vydal povolení k vyvedení 2. bloku na MSKS a po provedení fyzikálních a energetických testů i připojení 2. bloku do energetické sítě.