Korejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky Ungyu Paik navštívil SÚJB

Ministr obchodu, průmyslu a energetiky Korejské republiky Ungyu Paik, v jehož doprovodu byl rovněž Kwansup Lee, prezident & CEO společnosti KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power CO., Ltd) a další představitelé korejských institucí, které se zabývají jadernou energetikou, navštívil dne 30. listopadu 2017 Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

S předsedkyní SÚJB Danou Drábovou a dalšími představenými úřadu ocenili dosavadní spolupráci mezi oběma zeměmi a vyměnili si základní informace o postavení a kompetencích svých dozorných orgánů, přičemž ministr Ungyu Paik zdůraznil, že korejský jaderný dozor NSSC (Nuclear Safety and Security Commission byl nově přímo podřízen prezidentovi republiky, aby se tak posílila jeho nezávislost.

Předsedkyně SÚJB uvedla, že přijetí nového atomového zákona v ČR, který postihuje všechny mezinárodní požadavky a standardy týkající se mírového využívání jaderné energie a jaderné bezpečnosti, je technologicky neutrální a určuje jednoznačná pravidla pro všechny.

Podstatná část diskuse se zaměřila na bezpečnost provozu jaderných elektráren. V případě rozsáhlé sítě korejských jaderných elektráren (24 provozované bloky) je zvláštní pozornost věnovaná jejich odolnosti vůči vysoké seismicitě na Korejském poloostrově, zatímco české JE se nacházejí v relativně seismicky klidnější oblasti. Předsedkyně SÚJB doporučila spolupráci s českými geology, kteří jsou v tomto oboru světově uznávanými odborníky.

Obě delegace dále projednaly otázky mezinárodních bezpečnostních standardů, přičemž v Evropě je nezbytné brát v potaz také úlohu nevládních organizací (např. WENRA – Asociace evropských dozorných orgánů), v nichž je ČR aktivně zapojena. Diskutovány byly rovněž možnosti rozvoje nových technologií v jaderném strojírenství a budoucnost energetického mixu v ČR a Koreji.   

Závěrem ministr Paik i předsedkyně SÚJB Drábová vyslovili naději, že úspěšná spolupráce, která je prospěšná pro obě strany, bude pokračovat a do budoucna se ještě prohloubí.