Generální ředitel MAAE při schůzce s ministrem Kubou pochválil spolupráci s ČR

Dne 23. dubna 2013 se při příležitosti státní návštěvy presidenta Miloše Zemana v Rakousku setkal ministr průmyslu a obchodu, Martin Kuba, s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), Yukiyou Amanem.

Ministr Kuba hovořil o plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín a budoucnosti jaderné energetiky v ČR vůbec. Generálního ředitele MAAE rovněž informoval o Evropském jaderném fóru (European Nuclear Energy Forum - ENEF), které se koná střídavě v ČR a SR a letos proběhne ve dnech 30. – 31. května v Praze, nebo o zřizovaném česko-americkém Centru pro civilní jadernou spolupráci při Fakultě strojní ČVUT v Praze, v jehož rámci Vám nabízíme možnost realizace odborných stáží v USA. Vyzdvihnul i příspěvek MAAE k rozvoji jaderných věd a technologií pro mírové účely a její normotvornou činnost. Připomněl, že předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), Dana Drábová, z Amanova pověření vede Komisi pro bezpečnostní standardy MAAE (Commission on Safety Standards - CSS).

Yukiya Amano v této souvislosti pochválil ČR jako vzorného, aktivního a spolehlivého člena MAAE, který může být příkladem pro další země. Ocenil podporu, kterou Agentuře pravidelně poskytujeme, a to nejen vysokou úrovní nabízené expertízy, ale i formou mimořádných finančních příspěvků na realizaci prioritních aktivit (poskytovány koordinovaně z rozpočtu MZV a SÚJB). Uvítal i skutečnost, že ČR pravidelně dobrovolně využívá nezávislé bezpečnostní prověrky MAAE a navíc Agentuře umožňuje testování jejich nových modulů, případně celých misí.

Vzhledem k tomu, že březnová Rada guvernérů MAAE schválila znovujmenování Y. Amana do funkce generálního ředitele na další čtyři roky, obě strany se mohly osobně ujistit o záměru vzájemnou spolupráci dále rozvíjet.

Pozn.: obrázek byl převzat ze stránek MAAE.

Další fotky ze schůzky si můžete prohlédnout na Flickru MAAE.