Expertní jednání o svědečném programu a hodnocení integrity tlakové nádoby JE Temelín v ÚJV Řež

V rámci naplňování závazků, vyplývajících z mezivládních ujednání o jaderné bezpečnosti a ochraně obyvatelstva před ionizujícím zářením, a ve shodě s příslušnými články Závěrů Melkského procesu a následných opatření (tzv. Bruselského protokolu) se uskutečnilo dne 16. března 2017 v ÚJV Řež expertní jednání o svědečném programu a hodnocení integrity tlakové nádoby JE Temelín (Technical Expert Meeting regarding Status of the Surveillance Programme and RPV Integrity Assessment Temelin NPP) s rakouskou stranou, na jehož organizaci se podílely vedle ÚJV a CVR Řež i ČEZ a SÚJB.

Rakouská delegace, vedená ředitelem odboru koordinace jaderných záležitostí Spolkového ministerstva zemědělství, lesnictví, životního prostředí a vodního hospodářství Andreasem Molinem, byla přivítána vrcholnými představiteli SÚJB (ředitel sekce jaderné bezpečnosti Zdeněk Tipek), ČEZ (ředitel JE Temelín Bohdan Zronek) a ÚJV Řež (místopředseda představenstva Miroslav Horák).

Program jednání, do detailu připravený ing. Jiřím Žďárkem z ÚJV Řež, nabídl členům rakouské delegace možnost navštívit laboratoře polohorké komory pro zkoušky ozářených vzorků svědečného programu i laboratoř se zkušebními bloky pro kvalifikaci nedestruktivních kontrol ÚJV Řež i CV Řež a přesvědčit se o vysoké kvalitě výzkumných a testovacích zařízen. Ústředním bodem programu bylo šest technických prezentací, které připravili přední specialisté v daném oboru z ČEZ (ing. Ertl), ÚJV Řež (RNDr. Brumovský, ing. Žamboch, ing. Brynda, ing. Pistora, ing. Král, ing. Vyskočil, ing. Horáček, ing. Postler) a CJV Řež (ing. Marek). Prezentace shrnuly výsledky svědečného programu, stav hodnocení integrity tlakové nádoby, výsledky nedestruktivních kontrol, obhajobu stavu výroby polotovarů tlakové nádoby a celkovou strategii ČEZ k ohodnocení životnosti tlakových nádob ETE.

V průběhu bohaté a na detaily zaměřené diskuse - bylo zodpovězeno celkem 32 dotazů expertů z rakouské delegace k jednotlivým prezentacím - se podařilo se ctí obhájit česká stanoviska a potvrdit vysokou úroveň jaderné bezpečnosti a zabezpečení jaderných zařízení v České republice.

Bezchybná organizace celé akce, naprosto profesionální vystupování všech českých spolupracovníků během návštěvy laboratoří i při prezentaci odborných referátů a v neposlední řadě i pohotovost a argumentační připravenost v diskusi vysokou měrou přispěly k jednoznačnému úspěchu této významné akce.

Ilustrační foto: Účastníci expertního jednání