ENEF: Vážná diskuse i prostor pro úsměv

Na 8. Evropském jaderném fóru, které se v Praze uskutečnilo 30. a 31. května, byl prostor pro vážnou diskusi a občas i úsměv. Zatímco fórum zahájili premiéři České republiky a Slovenska Petr Nečas a Robert Fico, na Státním úřadě pro jadernou bezpečnost měli chlapi v montérkách plné ruce práce. Kdo by měl pocit, že to spolu nesouvisí, nechť čte dále.

„Cílem každého racionálně myslícího státu je zajištění energetické bezpečnosti,“ vypíchl hned v úvodu fóra Petr Nečas. Dodal ještě, že jaderná energie je legitimní součástí energetického mixu a vyzdvihl potřebu nezávislosti národních regulátorů.

Robert Fico připomněl, že zátěžové testy potvrdily vysokou úroveň slovenských jaderných elektráren. Posteskl si ale také, že ceny elektrické energie jsou poměrně vysoké, zejména pro malé a středně velké podniky.

Komisař Evropské komise pro energetiku Günther Oettinger také podotkl, že se v tuto chvíli v Evropě investuje do energetiky příliš málo a že tyto investice musí být především soukromé. „Státní rozpočty na to nestačí,“ dodal komisař.

„Není tu nedostatek financí. Je tu nedostatek dobře strukturovaných projektů,“ uvedla k tomu Cheryl Fisherová, ředitelka oddělení energetiky Evropské investiční banky. Připomněla ještě, že pro banky může být překročení nákladů ve výstavbě nových jaderných zdrojů velkým problémem. „Deset procent navíc u projektu za pět miliard eur má zcela jiný dopad než u projektu za pět milionů.“

Vedle ekonomických a finančních otázek se na fóru několik panelistů zmínilo o napětí v otázkách kompetencí regulace na národní a mezinárodní úrovni. „Nelíbí se nám navrhovaná verze nové směrnice,“ postěžovala si předsedkyně SÚJB Dana Drábová. 

„Můžeme mít prospěch z nějaké širší harmonizace a můžeme to udělat bez společného certifikátu,“ dal jí za pravdu Pierre-Marie Abadie z francouzského ministerstva životního prostředí. „Nemůžeme nutit jednotlivé státy, aby měly jednotné technické řešení,“ podotkl ještě.

Peter Faross z Evropské komise mimo jiné zmínil, že jednou z evropských priorit je zvyšování energetické účinnosti. „Musíme se zlepšit, zejména v sektoru budov a dopravy,“ řekl. Na to kolegyně z SÚJB tiše podotkla: „Jdu příkladem. Právě teď mi v kanceláři na úřadě vyměňují okna.“