61. Generální konference MAAE

Ve dnech 18 - 22. září 2017 proběhla 61. Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Generální konference (GK), vrcholný řídící orgán MAAE, zasedala tradičně v jejím vídeňském sídle. 

Národní projev ČR přednesla vedoucí delegace České republiky, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Ing. Dana Drábová, Ph.D. Shlédnout jej lze také na webu MAAE, kde jsou k dispozici i vystoupení ostatních členských států a generálního ředitele MAAE.

GK schválila opětovné jmenování Y. Amana do funkce generálního ředitele MAAE (bude ji vykonávat již ve třetím funkčním období), a to na další čtyři roky. Novým členem MAAE se na základě rozhodnutí GK stala Grenada (MAAE má v současnosti 172 členů). Do Rady guvernérů, která v období mezi Generálními konferencemi Agenturu kontroluje a řídí, byly (kromě členů určených na základě pokročilosti a rozsahu jaderného programu) zvoleny Arménie, Belgie, Chile, Indonésie, Jordánsko, Keňa, Portugalsko, Korea, Srbsko, Súdán a Venezuela.

GK přijala řadu rozhodnutí a rezolucí, kterými se bude činnost MAAE řídit v následujícím období, např. o výši řádného rozpočtu MAAE na rok 2018 (365,26 mil. EUR na jeho provozní a 8 mil. EUR na kapitálovou část) s příslušnou příspěvkovou stupnicí odvozenou ze škály OSN a výši cílové částky Fondu technické spolupráce (85,665 mil. EUR), z něhož je financován další rozvoj mírového využívání jaderné energie v členských státech. 

GK se zabývala tématy z oblastí působnosti MAAE, tj. jadernou bezpečností, radiační ochranou, jaderným zabezpečením (nuclear security), posilováním a zefektivňováním zárukového systému MAAE a zkvalitňováním technické spolupráce probíhající pod záštitou MAAE, a tradičně také otázkami s politickým přesahem, jako je uplatňování zárukových dohod MAAE vůči KLDR, aplikace zárukového systému MAAE na Blízkém východě či tzv. izraelská jaderná kapacita.

Vědecké fórum, které letos proběhlo při GK, neslo podtitul „Nuclear Techniques in Human Health: Prevention, Diagnosis and Treatment“.

62. Generální konference MAAE bude svolána ve dnech 17. – 21. září 2018.