Dvoustranné česko-slovenské jednání mezi SÚJB a ÚJD ve dnech 20. – 21. 3. 2018 v Bratislavě

Pravidelné bilaterální jednání mezi dozorovými orgány ČR a SR, organizované na základě Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o spolupráci v oblasti státního dozoru nad bezpečností jaderných zařízení a státního dozoru nad jadernými materiály, se uskutečnilo ve dnech 20. a 21. března 2018 v Bratislavě.

Českou delegaci vedla předsedkyně SÚJB D. Drábová, slovenskou pak předsedkyně ÚJD M. Žiaková. V průběhu jednání se zúčastněné strany navzájem informovaly o vývoji v legislativní oblasti a o významných událostech, k nimž došlo v provozovaných jaderných elektrárnách za období od poslední schůzky.

Velmi obsáhlá, otevřená a oboustranně užitečná diskuse byla věnována otázkám provozu jaderných elektráren, včetně problematiky vyřazování slovenského jaderného zařízení v lokalitě Jaslovské Bohunice. Poskytnuta byla informace o průběhu a pozitivních výsledcích IRRS Follow-up mise, jež proběhla v květnu 2017 v České republice.

Jednání se opět zúčastnili zástupci slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví (Odboru ochrany zdraví před zářením) a prezentovali progres v oblasti legislativy o radiační ochraně v SR. Velmi ocenili pomoc SRO SÚJB a možnost konzultovat nejen legislativní otázky, ale i problematiku monitorování radiační situace a využívání systému MonRaS.

Na programu bilaterálního jednání byla i situace v mezinárodních organizacích, speciální pozornost byla zaměřena tentokrát na prodlužování životnosti jaderných zařízení z pohledu ESPOO konvence. Z diskuse k tomuto tématu vyplynul důraz na nutnost společného postupu v rámci pracovní skupiny pro posuzování vlivů na životní prostředí a strategické environmentální hodnocení.