Zničením chemických zbraní naše práce nekončí

Toto poselství zaznělo na konferenci „Úmluva o zákazu chemických zbraní včera dnes…a zítra?“, kterou Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí (MZV), Ústavem mezinárodních vztahů (ÚMV) a Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uspořádal dne 19. dubna 2017 k připomenutí 20. výročí platnosti Úmluvy o zákazu chemických zbraní.

Konference, jíž se zúčastnilo na 150 účastníků, se uskutečnila ve velkém sále Černínského paláce. Mimo pořádajících organizací byli přítomni také zástupci dalších orgánů státní správy, zástupci průmyslu a akademické obce. Jménem organizátorů účastníky přivítali za SÚJB Ing. Markéta Bláhová, vedoucí oddělení pro kontrolu zákazu chemických a biologických zbraní, za MZV zástupce náměstka pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce JUDr. Ivan Jančárek, za ÚMV ředitel Doc. Mgr. Ing. Petr Kratochvíl, Ph.D. Účastníky prostřednictvím videa pozdravil také generální ředitel OPCW J.E. Ahmet Üzümçü. Celý program byl rozdělen do čtyř tematických sekcí, v nichž přednášející připomněli historický vývoj Úmluvy, její poslání a úlohu v kontextu mezinárodního práva, implementaci do národní legislativy, dále práci OPCW a českého národního úřadu (SÚJB). Nechyběly ani příspěvky zástupců ostatních orgánů státní správy a průmyslu. Zmíněno bylo také, jaké chemické zbraně byly členskými státy deklarovány a způsoby jejich ničení, možné zneužití chemických látek a princip jejich zabezpečení a ochrany před nimi.

Součástí konference byla také tematická výstava posterových prezentací, na kterých měli účastníci možnost se dozvědět více o některých tématech. 

Foto 1: Prezentace o ničení chemických zbraní

Foto 2: Účastníci konference

Foto 3: Organizační tým SÚJB