Věděli jste, že...?

...aneb, na co jste se chtěli o jádru a radiaci zeptat a neměli jste koho.

...tady můžete postupně nalézat základní informace o silách v atomovém jádru, jaderném štěpení a radiaci, na které jste se dosud neměli koho zeptat? Zároveň zde najdete zajímavosti o chodu našeho úřadu, připomenutí významných dat našeho oboru z historie, postupné vysvětlení základních principů a otázek jaderné bezpečnosti a radiační ochrany či základní informace z teorie jaderné fyziky. Budeme se snažit na facebookových stránkách našeho úřadu zveřejnit novou zajímavost týden co týden a zde je pak jednou za měsíc přineseme v jednom balíku. Bude-li Vás to bavit, budeme rádi. Za Vaši pozornost a zájem předem děkujeme.

Historicky první žárovky, které rozsvítila elektřina z jaderné reakce, a to 20. prosince 1951. Stalo se v Argonne National Laboratory patřící pod Chicagskou univerzitu.
(foto: Wikipedie)

 

Věděli jste, že na našem úřadě pracujeme i o vánočních svátcích? Respektive pohotovost drží sloužící členové krizového štábu pro případ radiační či jaderné havárie, tak jako po všechny ostatní dny roku, sedm dní v týdnu a 24 hodin den co den. Konkrétně jde o osm lidí včetně vedoucího krizového štábu, odborníků na jadernou bezpečnost, radiační ochranu i proti zbraním hromadného ničení. Samozřejmě si všichni přejeme, aby jejich nasazení v praxi nikdy nemuselo nastat. A Vám do letošního roku přejeme pevné zdraví a úspěchy v osobním i pracovním životě.

Také náš úřad Vám přeje letos samé úspěchy.

 

Věděli jste, že v těchto dnech si připomínáme výročí 120 let od okamžiku, kdy naše civilizace prokazatelně vstoupila do éry vědomého využívání ionizujícího záření? V samém závěru prosince 1895 publikoval Wilhelm Conrad Röntgen v tisku první zmínku o záření, které tehdy nazval paprsky X. Svůj objev pak na začátku ledna představil před vědeckou komunitou ve Würzburgu spolu se záznamem levé ruky své ženy Anny Berthy. Dnes těmto snímkům říkáme röntgenovské nebo častěji, v počeštěném tvaru, rentgenové. Původní název X dostalo záření pro svůj tehdy neznámý charakter po vzoru neznámé z matematických rovnic.

Ruka s prstenem; jeden z prvních rentgenových snímků vůbec. Ukazuje levou ruku Röntgenovy manželky Anny Berthy Ludwig.
(zdroj: Wikipedie)