Technická návštěva v Dolní Rožínce

Ve dnech 2. až 5. září 2014 se na Vysočině uskutečnila technická návštěva pracovníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Cílem návštěvy byl odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka státního podniku DIAMO, který se zabývá těžbou a zpracováním uranové rudy.

O technickou návštěvu této lokality je ze strany MAAE velký zájem, zejména z toho důvodu, že se účastníci mají možnost podívat do jednoho z posledních fungujících uranových dolů v Evropě, ověřit si zárukové postupy v tomto druhu zařízení a sfárat až do hloubky 1100 metrů. V letošním roce se této návštěvy zúčastnilo z MAAE celkem 17 pracovníků a jeden instruktor. Ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) byla tato akce zajištěna pracovníky oddělení pro kontrolu nešíření jaderných zbraní. Na akci se rovněž podíleli zaměstnanci odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka, kteří v bloku prezentací představili technologický proces chemické úpravy uranové rudy, charakteristiku dolu a lokálního uranového ložiska. Cílem této návštěvy bylo seznámit účastníky technické návštěvy nejen s problematikou těžby uranové rudy, ale i s následnými technologickými postupy, jako je například zpracování vytěžené uranové rudy v chemické úpravně, čištění důlních vod, rekultivace a další související aktivity. 

Návštěva poskytla všem zúčastněným jedinečnou příležitost porozumět úvodní části palivového cyklu jaderných elektráren, který začíná samotnou těžbou uranové rudy a jejím chemickým zpracováním do tzv. „žlutého koláče“. Na závěr technické návštěvy byly všem účastníkům předány z rukou zástupce společnosti DIAMO certifikáty o jejím úspěšném absolvování. 

Česká republika se podílí na programu podpory záruk MAAE od roku 2003, kdy byla podepsána představiteli SÚJB a MAAE dohoda o ustavení tohoto programu. Technická návštěva v Dolní Rožínce má více než desetiletou tradici a je jedním z deseti aktivních úkolů, kterými Česká republika přispívá ke zvyšování globální efektivity záruk MAAE, které jsou v současnosti v různých podobách uplatňovány ve více než 180 zemích světa.

Výklad o úskalích těžby uranu

Obr. 1: Výklad o úskalích těžby uranu

Důlní vozík

Obr. 2: Důlní vozík