Technická návštěva v Dolní Rožínce

Ve dnech 8. až 11. září 2015 se na Vysočině uskutečnila v rámci Českého programu podpory záruk Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) technická návštěva pracovníků této agentury. Cílem této návštěvy byl odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka státního podniku DIAMO, který se zabývá těžbou a zpracováním uranové rudy.

O technickou návštěvu této lokality je ze strany MAAE velký zájem, zejména z toho důvodu, že se účastníci mají možnost podívat do jednoho z posledních fungujících uranových dolů v Evropě, ověřit si zárukové postupy v tomto druhu zařízení a sfárat až do hloubky 1200 metrů. V letošním roce se této návštěvy zúčastnilo z MAAE celkem 18 pracovníků a jeden instruktor. Ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) byla tato akce zajištěna pracovníky oddělení pro kontrolu nešíření jaderných zbraní. Na akci se rovněž podíleli zaměstnanci odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka, kteří v bloku prezentací představili technologický proces chemické úpravy uranové rudy, charakteristiku dolu a lokálního uranového ložiska.

Návštěva poskytla všem zúčastněným jedinečnou příležitost porozumět přední části palivového cyklu jaderných elektráren, který začíná samotnou těžbou uranové rudy a jejím chemickým zpracováním do podoby tzv. „žlutého koláče“. Oproti předchozím technickým návštěvám MAAE v této lokalitě byla tato návštěva výjimečná díky tomu, že SÚJB a o. z. GEAM Dolní Rožínka umožnily MAAE provést zkoušku nových experimentálních verifikačních technologií přímo v dole. Zkoušené experimentální vybavení zahrnovalo mimo jiné 3D laserový skener, infrakameru a systém pro záznam trasy v prostorách bez signálu GPS. Na závěr technické návštěvy byly všem účastníkům předány z rukou zástupce společnosti GEAM certifikáty o jejím úspěšném absolvování.

Česká republika se podílí na programu podpory záruk MAAE od roku 2003, kdy byla podepsána představiteli SÚJB a MAAE dohoda o vytvoření tohoto programu. Technická návštěva v Dolní Rožínce má více než desetiletou tradici a je jedním z deseti aktivních úkolů (tzv. tasků), kterými Česká republika přispívá ke zvyšování globální efektivity záruk MAAE, které jsou v současnosti v různých podobách uplatňovány ve více než 180 zemích světa.

Obrázek č. 1 - Foto Důlní věže

Obrázek č. 2 - Vizualizace 3D skenu strojovny důlního výtahu

Obrázek č. 3 - Komparace snímků kulového mlýnu ve viditelném a infra spektru

Obrázek č. 4 - Vizualizace 3D skenu strojovny důlního výtahu

Obrázek č. 5 - Foto pracovníků MAAE

Obrázek č. 6 - Foto důlního výtahu