Sněmovna schválila nový atomový zákon

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila v pátek 27. 5. 2016 vládní návrh nového atomového zákona. Zákon by schválen ve třetím čtení na 47. schůzi poslanecké sněmovny jako sněmovní tisk 560. K návrhu byly uplatněny a odsouhlaseny drobné pozměňovací návrhy legislativně technického charakteru a dále pozměňovací návrhy zvyšující příspěvky obcím, na jejichž katastrálním území bylo stanoveno chráněné území pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech. Další malé pozměňovací návrhy byly zamítnuty zejména z důvodu jejich rozporu s mezinárodními závazky České republiky a s právem EU a Euratomu.

Nový atomový zákon přináší komplexní a moderní právní úpravu mírového využívání jaderné energie a ionizujícího záření a má nahradit dosavadní právní úpravu danou zákonem č. 18/1997 Sb. Stávající zákon má zůstat platný pouze v části upravující odpovědnost za jaderné škody, a to do doby, než bude připraven a schválen nový zákon o odpovědnosti za jadernou škodu.

Nový atomový zákon je doprovázen zákonem, kterým se mění 13 souvisejících právních předpisů. Také tento zákon byl Poslaneckou sněmovnou schválen. Oba zákony dále postupují v rámci legislativního procesu do Senátu Parlamentu České republiky.