Skupina vládních expertů naplnila svůj mandát

V roce 2012 přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci 67/53, kterou bylo uloženo generálnímu tajemníkovi OSN zřídit 25ti člennou skupinu vládních expertů, jejímž úkolem bylo připravit zprávu s doporučeními, jak přispět k posunu ve vyjednávání o smlouvě o zákazu výroby štěpných materiálů pro jaderné zbraně a další výbušná zařízení. Do této skupiny byla přizvána i ČR, což je skutečnost o to významnější, že se jedná o jediný stát z celé skupiny, který není členským státem Konference o odzbrojení.

Skupina zasedala v letech 2014 až 2015 a to celkem čtyřikrát, přičemž pokaždé na dva týdny. Skupina se mj. věnovala technickým otázkám spojeným s definicemi štěpných materiálů, výrobních závodů a definici samotné výroby štěpných materiálů pro budoucí smlouvu. Dále se Skupina věnovala analýze verifikačních metodik, přičemž čerpala ze zkušeností Mezinárodní agentury pro atomovou energii, Organizace pro zákaz chemických zbraní a Přípravného výboru Organizace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. Předmětem diskusí ve skupině bylo i poněkud kontroverzní téma budoucího rozsahu samotné smlouvy s ohledem na možné kategorie a množství materiálu, který by pod budoucí smlouvu spadal.

Během svého posledního zasedání, které proběhlo ve dnech 23. března až 2. dubna 2015, skupina po náročném vyjednávání přijala konsensem závěrečný 18ti stránkový dokument, obsahující výše zmiňovaná doporučení. Tato závěrečná zpráva, která bude po oficiálním předání generálnímu tajemníkovi OSN, dostupná na webových stránkách OSN  a Konference o odzbrojení, představuje významný milník na cestě ke smlouvě o zákazu štěpných materiálů pro jaderné zbraně a jiná výbušná zařízení. Zpráva má rovněž potenciál přispět, jak bylo ostatně jejím hlavním úkolem, k odblokování vyjednávání v Konferenci o odzbrojení právě o této smlouvě.

Díky nominaci do této skupiny měla ČR mimořádnou příležitost se aktivně podílet na formulaci doporučení, která jsou obsažena v závěrečné zprávě a svou účastí ČR rovněž potvrdila význam, který přikládá nešíření jaderných zbraní a jadernému odzbrojení.

Skupina expertů s předsedkyní skupiny Elissou Golbergovou (uprostřed)