Proběhla úspěšná IRRS mise

Státní úřad pro jadernou bezpečnost hostil ve dnech 15. až 23. května 2017 tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni, kteří posuzovali kvalitu národního regulatorního rámce a jeho soulad s bezpečnostními standardy agentury v oblasti zajišťování jaderné bezpečnosti a radiační ochrany.
Mise IRRS (Integrated Regulatory Review Service) navazovala na závěry předchozí mise konané v roce 2013 a posuzovala, do jaké míry se Česká republika, zejména Státní úřad pro jadernou bezpečnost, vyrovnala s doporučeními a nálezy z roku 2013. V průběhu mise poskytli odborníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zahraničním expertům vysvětlení aktuálního stavu nové jaderné legislativy České republiky a regulačních postupů úřadu.
Expertní tým IRRS konstatoval úspěšné splnění naprosté většiny požadavků z roku 2013. Představitelé mezinárodní agentury v závěru mise sdělili, že nový atomový zákon představuje pevný základ robustního bezpečnostního rámce a Česká republika učinila značný pokrok, především v oblasti lidských zdrojů, dlouhodobých strategií, provádění kontrol a vymahatelnosti legislativních požadavků. Otevřené zůstává pouze téma systému řízení správního úřadu, jehož implementace probíhá a má být dokončena v následujících letech. Nad rámec původních nálezů mise doporučila ke zvážení rozpracování pravidel pro přijímání nápravných opatření v případě existujících expozičních situací. Mezinárodní experti vyzdvihli jako dobrou praxi otevřenost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a jeho přímou komunikaci s veřejností zejména prostřednictvím internetu.
Konečné setkání předsedkyně úřadu, Ing. Dany Drábové, Ph.D., s vedoucím mise, panem Petteri Tiippana, generálním ředitelem finského úřadu pro dozor nad jadernou bezpečností STUK, a ostatními účastníky mise shrnulo průběh mise jako jeden z nejúspěšnějších v dosavadní historii programu IRRS. Předsedkyně úřadu zdůraznila ve svém závěrečném projevu význam těchto misí jako nástroje pro vzájemnou výměnu zkušeností a informací mezi členskými státy Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Závěrečná zpráva shrne výsledky mise po uplynutí tří měsíců od jejího konání. Stručné shrnutí výsledků mise lze nalézt také v tiskovém prohlášení Mezinárodní agentury pro atomovou energii.


 

Expertní tým IRRS s odborníky SÚJB