Připomínka 100 let od prvního použití chemických zbraní ve velkém

V letošním roce si připomínáme 100 let od chvíle, kdy v první světové válce poprvé ve velkém  zabíjely chemické látky. Stalo se tak dne 22. dubna u města Ypres v Belgii, kdy německá armáda využila příznivých meteorologických podmínek a použila proti francouzským jednotkám chlor. Útok znamenal přechod od používání převážně zneschopňujících chemických látek jako prostředku demoralizace k neomezené chemické válce s použitím smrtících chemických zbraní.

Ve stejné době započalo desetiletí trvající snažení o eliminaci tohoto způsobu boje, které vyvrcholilo podepsáním Úmluvy o zákazu chemických zbraní a likvidací světových zásob chemických zbraní, které v současné době dosahuje úrovně 85%. Nyní v předvečer tohoto výročí a ve světle událostí na Blízkém východě je nutné toto úsilí o dosažení světa bez chemických zbraní ještě více zintenzivnit.

K připomínce této události a všech obětí chemických zbraní pořádá Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) 21. dubna 2015 vzpomínkové setkání všech svých členských států přímo ve městě  Ypry. Při této příležitosti bude otevřena i výstava „Combating Chemical Weapons“ pořádaná OPCW.

Německý voják připravuje tlakové lahve s chlorem k útoku

Útok chlorem u Ypres 22.dubna 1915