Ochrana obyvatelstva před radonem v ČR

Vzhledem k tomu, že se v poslední době objevily v tisku zprávy, které polemizují o úrovni zajištění radiační ochrany obyvatel v ČR proti ozáření z radonu v budovách, považuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost za potřebné uvést na pravou míru některé nepřesné a zavádějící informace.

Ozáření z radonu v budovách je součástí ozáření z přírodního pozadí, kterému je trvale vystaven každý organismus na Zemi. V některých domech však může docházet ke kumulaci radonu a tím k ozáření obyvatel na úrovni, která přináší zvýšené riziko zdravotních následků. Pro regulaci tohoto zdravotního rizika se stanovují ukazatele, které vycházejí z geografických, společenských i technologických podmínek. V ČR momentálně platí směrné hodnoty pro objemovou aktivitu radonu v budovách 200 Bq/m3 pro projektované a stavěné stavby a 400 Bq/m3 pro existující stavby. Na základě dohody evropských států stanoví směrnice  2013/59/EURATOM  referenční úroveň 300 Bq/m3 pro všechny stavby s obytnými a pobytovými místnostmi, kterou budeme v rámci její implementace akceptovat. Tato hodnota vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Nemá význam limitu ani optimálního stavu, nepředstavuje ani práh pro bezpečné ozáření. Vyjadřuje mezinárodní dohodu na velikosti horní hranice v současnosti společensky přijatelného rizika. Ochrana proti záření je založena na principu ALARA, což znamená, že ozáření má být tak nízké, jak lze rozumně dosáhnout. V ČR je regulace ozáření z radonu legislativně upravena z historických důvodů již od roku 1991, zatímco většina evropských států bude takovou regulaci teprve zavádět v rámci implementace směrnice 2013/59/EURATOM.

Systém ochrany před ozářením z radonu je založen na stanovení závazných ukazatelů pro hodnocení rizik, existenci technických řešení pro jejich snížení a dostupnosti informací. V ČR zahrnuje povinné zjištění radonového rizika, postupy pro ochranu staveb ve formě ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží a ČSN 73 0602 Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů a systém dostupných měření. Systém prevence směřuje k tomu, aby ve stavěných a rekonstruovaných budovách byly koncentrace radonu co nejnižší a v každém případě nižší než stanovené směrné/referenční hodnoty. Stát touto regulací chrání veřejný zájem – zdraví obyvatel. Za kvalitu stavby a jejího vnitřního ovzduší odpovídají však jednoznačně vlastníci budov.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost vítá zájem médií o informování obyvatel o radonové problematice. Takové informace mají však pozitivní dopad jen v případě, že jsou správné a objektivní. V současné době je dostatek věrohodných informačních zdrojů, které je možné využít. Pro tyto účely můžeme nabídnout osobní spolupráci i webové stránky www.sujb.cz a www.radonovyprogram.cz.