Návštěva amerického velvyslance Schapira u předsedkyně SÚJB

Velvyslanec Spojených států v Praze Andrew Hirsch Schapiro na konci minulého týdne navštívil na SÚJB předsedkyni úřadu Danu Drábovou. Velvyslanec při své nástupní návštěvě na SÚJB hovořil zejména o svých prioritách, mezi něž patří mimo jiné i energetika.

Andrew Schapiro pochválil snahy ČR o energetickou nezávislost a ocenil, že většina obyvatel země má k jaderné energetice racionální přístup. Dana Drábová jeho slova přivítala. Připomněla zároveň, že si ČR nemůže kvůli svým klimatickým podmínkám a dostupným přírodním zdrojům dovolit postoj těch států, které se rozhodly od jaderné energetiky upustit.

K případnému rozšíření temelínské elektrárny o další bloky předsedkyně připomněla, že se bude jednat o politické rozhodnutí, které bude vycházet z nové energetické koncepce státu. Podotkla k tomu, že se v případném dalším výběrovém řízení na dostavbu dají očekávat i jiní zájemci než v prvním kole, zejména z Koreje a Číny.

Na otázky kolem odlišností mezi jadernými elektrárnami v Temelíně a v Dukovanech předsedkyně vysvětlila problematiku jejich rozdílné životnosti i vazbu EDU na ruské palivo.

Na dotaz k případnému prolomení těžebních limitů u uhlí Dana Drábová podotkla, že se nová energetická koncepce státu do roku 2040 bude opírat o snahy snížit podíl fosilních paliv v energetice.

Andrew Schapiro ocenil výbornou angličtinu paní předsedkyně, která podotkla, že za ni vděčí letitým zkušenostem z mezinárodních institucí.

Za českou stranu se jednání zúčastnili též ředitelka Odboru mezinárodní spolupráce SÚJB Jarmila Krejčíková a ředitel Odboru pro licencování nového zdroje Ján Štuller. Za americkou stranu byl u diskuse přítomen také první tajemník americké ambasády Marko G. Velikonja ze sekce ekonomických vztahů.

Zleva ředitel Odboru pro licencování nového zdroje Ján Štuller, předsedkyně SÚJB Dana Drábová a velvyslanec USA v Praze Andrew Hirsch Schapiro.