Íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí navštívil SÚJB

Státní úřad pro jadernou bezpečnost navštívil dne 3. května 2016 viceprezident Íránské islámské republiky Alí Akbar Sálehí, který je zároveň šéfem íránské Organizace pro atomovou energii (AEO). Stalo se tak při jeho oficiální pracovní návštěvě České republiky, v jejímž průběhu vedl rozhovory s nejvyššími státními představiteli ČR.

S předsedkyní SÚJB Danou Drábovou a dalšími představenými úřadu jednal o oblastech budoucí možné spolupráce mezi SÚJB a AEO, živě se zajímal o postavení SÚJB v rámci státní správy ČR a o jeho kompetence, diskutoval otázky aktuálního legislativního vývoje v oblasti jaderné bezpečnosti v ČR a připravovaného Atomového zákona, vyslechl informace o českém jaderném programu a o post-fukušimských opatřeních na českých jaderných zařízeních.

Íránský viceprezident se na SÚJB také seznámil s problematikou licencování, nakládání s jaderným odpadem, systémem radiační ochrany a radonovým programem v ČR a byl mu představen systém nešíření ZHN v ČR. Navštívil rovněž Krizové koordinační centrum na SÚJB a ocenil propracovanost krizového řízení v ČR.

Závěrem vyslovil A. A. Sálehí naději, že dojde k oživení kontaktů mezi SÚJB a AEO, které budou prospěšné pro obě strany, a k rozvoji vzájemné spolupráce.

 V popředí viceprezident Íránské islámské republiky Alí Akbar Sálehí a předsedkyně SÚJB Dana Drábová