Další výcvik zárukových inspektorů úspěšně zakončen

Ve dnech 2. až 6. června 2014 proběhl v prostorách jaderné elektrárny Dukovany další z výcvikových kurzů Comprehensive Inspection Exercise at LWRs (CIE 2014), který je součástí výcvikového programu Introductory Course on Agency Safeguards (ICAS ) Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Výcvikový kurz v Dukovanech je jedním z třinácti aktivních úkolů, kterými se Česká republika podílí na tzv. Programu podpory záruk MAAE (Czech Republic Support Programme), a přispívá tak k zvyšování účinnosti uplatňování záruk na jaderné materiály.

Tímto kurzem se tradičně završil několikaměsíční výcvik nových adeptů na pozice zárukových inspektorů. Letos se kurzu zúčastnilo devět zahraničních účastníků, kteří byli celý týden vedeni zkušenými lektory MAAE. Na zabezpečení kurzu se obdobně jako v minulých letech podíleli také inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a zaměstnanci jaderné elektrárny Dukovany, kteří významnou měrou přispěli nejen k organizaci této prestižní akce, ale také se aktivně zapojovali vlastními prezentacemi a participovali v modelových situacích. V případě těchto výcvikových kurzů se jedná o dlouhodobou aktivitu České republiky v rámci Programu podpory záruk MAAE a výše uvedený kurz navazuje na kurzy, které Česká republika organizuje již od roku 2002.

Hlavním posláním kurzu CIE je připravit nové adepty pro práci zárukových inspektorů MAAE. V průběhu týdne se účastníci kurzu zaměřili na nácvik praktických dovedností a technik, které zahrnují zejména činnosti inspektora přímo na reaktorovém sálu jaderné elektrárny. K základním znalostem každého inspektora patří například práce s několika druhy pečetících systémů (kovové, elektronické a optické), instalace a údržba monitorovacích a dohledových prostředků MAAE, instalovaných v jaderné elektrárně a kontrola čerstvého a vyhořelého jaderného paliva. Součástí kurzu byl rovněž i nácvik verifikace deklarovaného uspořádání důležitých zařízení a vybavení elektrárny, kontrola radiochemických laboratoří s následným hledáním přítomnosti jaderných materiálů.

Kurz byl zakončen závěrečnou praktickou zkoušku odborných dovedností získaných v průběhu celého výcvikového programu ICAS. Při závěrečném praktickém cvičení museli účastníci získané teoretické i praktické znalosti převést do praxe a bezchybně předvést naučené dovednosti při plnění konkrétních úkolů. Složení zkoušky bylo pro adepty důležitým mezníkem v jejich profesní kariéře, neboť bez závěrečného certifikátu nemohou pro MAAE pracovat na inspektorských pozicích. Z tohoto důvodu také studenti zodpovědně přistoupili ke studiu a kurz úspěšně zakončili složením inspektorské zkoušky.

Foto 1: Instalace monitorovacích prostředků MAAE

Foto 1: Instalace monitorovacích prostředků MAAE

Foto 2: Vyhodnocování elektronických pečetí

Foto 2: Vyhodnocování elektronických pečetí

Foto 3: Měření spekter uranu čerstvého jaderného paliva

Foto 3: Měření spekter uranu čerstvého jaderného paliva

Foto 4: Detekce vyhořelého jaderného paliva pomocí tzv. Čerenkovova záření

Foto 4: Detekce vyhořelého jaderného paliva pomocí tzv. Čerenkovova záření