Cvičení chemického útoku v pražském metru se účastnil SÚJB spolu se SÚJCHBO

Cvičení chemického útoku v pražském metru METRO 2014 se účastnil SÚJB spolu se Státním ústavem jaderné, chemické a biologické ochrany (SÚJCHBO). Zatímco SÚJB pomáhal přípravu cvičení koordinovat, SÚJCHBO mimo jiné zajistil rozptyl látky nahrazující útočný jed.

Cvičení se uskutečnilo po půlnoci 22. října 2014 a trvalo několik hodin. Zúčastnily se ho všechny složky Integrovaného záchranného systému, a to na taktické, operační i strategické úrovni. Vedle dalších organizací byly hlavními cvičícími Hasičský záchranný sbor, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a čtveřice nemocnic spolu s Ústřední vojenskou nemocnicí.

Cílem cvičení bylo procvičit nasazení a součinnost složek IZS a dalších složek, které by se na záchranných a likvidačních krocích při chemickém útoku v podzemní dráze podílely. Scénář cvičení se odvíjel od typové situace č. 13 při společném zásahu složek IZS. Cvičení tedy nebylo pouhou ukázkou. Bylo taktické, aby zúčastněným pomohlo procvičit si, jak by taková situace ve skutečnosti probíhala.

Náhradou místo nebezpečné útočné chemikálie byl aromatický pentyl acetát. Jeho výběr nebyl jednoduchý a SÚJCHBO mu věnoval náležitou pozornost. Bylo třeba, aby tato látka náležitě simulovala chování útočné chemikálie a zároveň neohrožovala zdraví cvičících.

V práci SÚJCHBO byl rozptyl simulantu pouze okrajovou záležitostí. Jeho lidé museli na místě zajistit odběr vzorků, jejich přepravu do stacionárních laboratoří a následnou analýzu. Ve spolupráci s ÚOOZ SÚJCHBO také zajišťuje stopy a je zodpovědný za závěrečný chemický průzkum. K tomu dává k dispozici mobilní analytickou laboratoř a nepřetržitý příjem vzorků v areálu SÚJCHBO Kamenná.

Cvičný útok se odehrál na trase metra B ve stanici Anděl, odkud se látka vlivem pístového efektu dostala tunely také do stanic Karlovo náměstí a Smíchovské nádraží. Cvičilo se tedy ve třech stanicích metra. Dekontaminaci zajistila specializovaná stanoviště před Všeobecnou fakultní nemocnicí, FN Královské Vinohrady, FN Motol a Thomayerovou nemocnicí. Dekontaminaci hasičů a policistů pak zajistila Ústřední vojenská nemocnice.

Do akce se zapojilo celkem na 800 cvičících. Mezi nimi byla téměř stovka figurantů z řad odborných škol a zasahujících složek, zhruba padesát hodnotitelů a desítky pracovníků operačních středisek jednotlivých složek IZS a členů krizových štábů.

Vyhodnocování, jak se cvičení povedlo a na jaké slabiny poukázalo, bude trvat zhruba dva měsíce. Pro případ, že by během cvičení bylo potřeba vyslat hasiče ke skutečnému zásahu, byly na profesionálních hasičských stanicích připraveny zálohy z řad dobrovolných hasičů.