Bilaterální jednání o otázkách jaderné bezpečnosti mezi zástupci České republiky a Rakouska

Pravidelné v pořadí již 25. bilaterální jednání zástupců českých a rakouských institucí o otázkách společného zájmu v oblasti jaderné bezpečnosti proběhlo ve dnech 7. – 8. listopadu 2016 v Mikulově. Schůzka se uskutečnila na základě příslušné dvoustranné dohody o výměně informací o jaderné bezpečnosti a radiační ochraně.

Českou delegaci vedl ředitel sekce pro řízení a technickou podporu SÚJB pan Petr Krs, jejími členy kromě pracovníků SÚJB byli představitelé příslušných ministerstev (MŽP, MPO, MZV), českého velvyslanectví ve Vídni, provozovatele (ČEZ) a SÚRAO; přítomen byl i vládní zmocněnec pro jadernou energetiku. V rakouské delegaci, vedené paní Ulrike Hartmann, vedoucí oddělení energie Spolkového ministerstva pro evropské záležitosti, integraci a zahraničí, se jednání zúčastnili zástupci spolkových ministerstev (pro zemědělství, lesnictví, životní prostředí a vodstvo; pro vědu, výzkum a ekonomii; vnitra), odborných a výzkumných institucí, jednotlivých spolkových zemí a rakouského velvyslanectví v Praze.

V rámci jednání se delegace navzájem informovaly o aktuálním vývoji v oblasti legislativy a s tím spojené administrativy (NAZ). Poskytnuta byla rovněž obsáhlá informace o roli českého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku a o realizaci Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v České republice. Dále obě strany prezentovaly zprávy týkající se provozu jaderných zařízení, nakládání s jaderným odpadem a vyhořelým palivem a jeho skladování, vyměnily si rovněž aktuální poznatky z oblasti radiační ochrany a krizového řízení. Krátce byla zmíněna problematika budoucnosti českých uranových a proběhlého cvičení na JE Dukovany. Intenzivní jednání proběhlo v klidné a otevřené atmosféře a bylo tradičně doprovázeno živou diskusí i výměnou názorů.