Bilaterální jednání mezi SÚJB a čínským partnerem NNSA na okraji 7. hodnotící konference Úmluvy o jaderné bezpečnosti (CNS) ve Vídni dne 28. 3. 2017

Na základě Memoranda o porozumění, které bylo v roce 2016 uzavřeno mezi SÚJB a čínským jaderným dozorem NNSA, se během 7. hodnotící konference CNS dne 28. 3. 2017 ve Vídni uskutečnilo bilaterální jednání, zaměřené primárně na projednání konkrétního programu spolupráce na léta 2017 – 2018.

Českou delegaci vedl ředitel sekce jaderné bezpečnosti SÚJB Zdeněk Tipek, čínská delegace byla vedena generálním ředitelem NNSA Tang Bo.

Jednání nabídlo oběma stranám možnost výměny aktuálních informací o stavu jaderné energetiky v daných zemích, přičemž čínský partner neopomenul zdůraznit zájem o zvažovanou výstavbu nových bloků JE Dukovany a uvedl, že právě v Číně dochází k velice intenzivnímu budování nových jaderných zařízení, která v praxi prověřují kvalitu čínských technologií.

Hlavním tématem bilaterální schůzky nicméně bylo projednání návrhu programu spolupráce na léta 2017 – 2018, který na základě závěrů z předchozího zasedání obou delegací v roce 2016 připravila česká strana. Vedoucí české delegace krátce představil jednotlivé oblasti programu (legislativa, jaderná bezpečnost, radiační ochrana a krizové řízení) a uvedl, že se jedná o maximálním rozsah, který je SÚJB schopen pokrýt. Očekává se, že čínský partner posoudí, zda mu do detailu připravený návrh vyhovuje a zda má vlastní okruhy zájmu, které by měly být do programu zahrnuty. Čínská NNSA ústy vedoucího delegace potvrdila zájem o rozvoj úzké spolupráce mezi oběma jadernými dozory, návrh programu přivítala a přislíbila, že v brzké době zašle čínské stanovisko. Čínská delegace upozornila na fakt, že vzhledem ke komplikovaným administrativním procedurám lze s vlastním naplňováním programu počítat spíše až v roce 2018.

Jednání bylo velmi intenzivní a prokázalo oboustranný zájem o výměnu informací a zkušeností mezi českým a čínským jaderným dozorem.