Bilaterální jednání mezi dozory České republiky a Spolkové republiky Německo

Ve dnech 20. - 21. října 2015 se uskutečnilo v Praze 19. pravidelné bilaterální jednání mezi zástupci českého a německého státního dozoru. Zasedání bylo zorganizováno na základě Dohody mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost České republiky a Spolkovým ministerstvem pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost Spolkové republiky Německo o výměně informací.

V německé delegaci, vedené paní Martinou Palm, vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce na spolkovém ministerstvu životního prostředí, se jednání zúčastnili zástupci ministerstev - včetně ministerstev spolkových zemí sousedících s ČR (BMUB; STMUV BAYERN; SMUL SACHSEN), provozovatele (E.O.N.) a dalších institucí (BfS a GRS). Českou delegaci vedl ředitel sekce pro řízení a technickou podporu SÚJB pan Petr Krs, jejími členy kromě pracovníků SÚJB dále byli představitelé ministerstev (MŽP; MPO; MZV), úřadu vlády, provozovatele (ČEZ) a dalších státních institucí (SÚRAO).

V rámci jednání se delegace navzájem informovaly o aktuálním vývoji v oblasti legislativy a s tím spojené administrativy. Dále obě strany prezentovaly informace týkající se provozu jaderných elektráren v jejich zemích, havarijní připravenost či nakládání s vyhořelým palivem a jeho skladování. Jednání proběhlo v otevřené atmosféře, jeho součástí byla i živá diskuse.