Bilaterální jednání jaderných dozorů České republiky a Spolkové republiky Německo

Ve dnech 24. – 25. října 2016 se v Mnichově uskutečnilo 20. pravidelné bilaterální jednání zástupců českého a německého státního dozoru nad jadernou bezpečnosti. Schůzka byla zorganizována na základě Dohody o výměně informací mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost České republiky a Spolkovým ministerstvem pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost Spolkové republiky Německo.

Českou delegaci vedl ředitel sekce pro řízení a technickou podporu SÚJB pan Petr Krs, jejími členy kromě pracovníků SÚJB byli představitelé ministerstev (MŽP, MPO, MZV), českého generálního konzulátu v Mnichově, provozovatele (ČEZ) a SÚRAO a vládní zmocněnec pro jadernou energetiku. V německé delegaci, vedené paní Martinou Palm, vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce na Spolkovém ministerstvu životního prostředí, se jednání zúčastnili zástupci spolkových ministerstev (BMUB), ministerstev Spolkové země Bavorsko (StMUV) a dalších institucí (BfE, GRS, Preussen Electra GmbH). 

V rámci jednání se delegace navzájem informovaly o aktuálním vývoji v oblasti legislativy a s tím spojené administrativy (NAZ). Poskytnuta byla rovněž informace o roli českého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku a o realizaci Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v České republice. Dále obě strany prezentovaly informace týkající se provozu jaderných elektráren, nakládání s vyhořelým palivem a jeho skladování a radiační ochrany a krizového řízení. Jednání proběhlo v přátelské a otevřené atmosféře, doprovázené živou diskusí.