59. Generální konference MAAE

Ve dnech 14. – 18. září 2015 se ve vídeňském sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) uskutečnilo 59. řádné zasedání jejího vrcholného řídícího orgánu, Generální konference.

Členské státy během Generální konference posoudily výroční zprávu a zprávu o hospodaření Agentury za uplynulý rok a schválily upravený návrh řádného rozpočtu MAAE na rok 2016 (353,9 mil. EUR na jeho provozní a 8,03 mil. EUR na kapitálovou část) s příslušnou příspěvkovou stupnicí odvozenou ze škály OSN a výši cílové částky Fondu technické spolupráce (84,456 mil. EUR), z něhož je financován další rozvoj mírového využívání jaderné energie v členských státech.  Dále rozhodly o žádostech o členství v MAAE a zvolily nové členy Rady guvernérů, která v období mezi Generálními konferencemi Agenturu kontroluje a řídí. Diskutovány byly i koncepční a programové otázky a byly přijaty, příp. hodnoceny další konkrétní návrhy předložené Radou guvernérů, generálním ředitelem či přímo členskými státy.

Novými členy MAAE se na základě rozhodnutí Generální konference letos staly Antigua a Barbuda, Barbados a Turkmenistán, do Rady guvernérů byly zvoleny Paraguay, Uruguay, Španělsko, Turecko, Bělorusko, Lotyšsko, Ghana, Namibie, Pákistán, Filipíny a Korea. Budoucí směřování a činnost MAAE určují členské státy prostřednictvím rozhodnutí a rezolucí Generální konference.

Generální konference se věnovala odborným tématům především z oblasti jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, jaderného zabezpečení (nuclear security) a posilování a zefektivňování zárukového systému MAAE a zkvalitňování technické spolupráce probíhající v rámci MAAE. Témata s politickým podtextem se týkala uplatňování zárukových dohod MAAE vůči KLDR a aplikace zárukového systému MAAE na Blízkém východě.

Během všeobecné debaty mají všechny země možnost informovat o nejnovějším vývoji v celém spektru působnosti MAAE a vyjadřovat se k aktuálním problémům, letos např. dominovaly pozitivní ohlasy na dohodu mezi E3 + 3 a Iránem ze 14. července t. r.

Národní projev ČR, přednesený vedoucí delegace České republiky Ing. Danou Drábovou, Ph.D., si lze přečíst nebo poslechnout na webu MAAE, kde jsou k dispozici také vystoupení ostatních zemí a generálního ředitele MAAE.

Součástí Generální konference bývá vědecké fórum, které je každý rok zaměřeno na jinou prioritní oblast. Letos proběhlo v termínu 15. – 16. září s podtitulem: „Atomy v průmyslu – radiační technologie a rozvoj“.

Během Generální konference probíhá řada doprovodných akcí, letos byla zvláštní pozornost věnována vydání zprávy k havárii na jaderné elektrárně Fukushima Daiichi, v rámci jejíž prezentace představila Ing. Dana Drábová (předsedala jedné z pracovních skupin připravujících zprávu) technickou přílohu č. 3 (Emergency preparedness and response).

60. Generální konference MAAE bude svolána ve dnech 26. – 30. září 2016.

Ilustrační foto: 2015 Generální konference MAAE - D. Drábová